Princas Harry, užsidėjęs skaidrų veido skydą ir žydrą neperšaunamą liemenę, mintimis sugrąžino į laikus, kai jo motina Diana žengė išvalytu minų lauku netoli centrinio Uambo miesto 1997 metais.

Diana norėjo atkreipti dėmesį į daugiau nei milijoną sausumos minų, likusių po 27 metus trukusio Angolos pilietinio karo, kuris baigėsi 2002 metais.

Praėjus keliems mėnesiams po šios kelionės ji žuvo per autokatastrofą Paryžiuje. Tuomet princui Harry buvo 12 metų.

„Sausumos minos yra neužgijęs karo randas“, – sakė Harry atokiame nacionaliniame parke netoli pietinio Diriko miesto, kur jis detonavo miną nuotoliniu būdu.

„Valydami sausumos minas galime padėti šiai bendruomenei rasti taiką, o su taika ateis ir galimybės“, – kalbėjo jis.

Harry taip pat paragino Angolos gyventojus saugoti „unikalią laukinę gamtą“ šiame rajone už 1 tūkst. kilometrų nuo Uambo netoli Botsvanos sienos.

Nuo Angolos pilietinio karo pradžios 1975-aisiais iki 2015 metų sausumos minos Angoloje sužalojo daugiau nei 1,6 tūkst. žmonių, skelbia britų labdaros organizacija „Halo Trust“, kurią globojo princesė Diana.

Dauguma sužeistųjų nukentėjo 2002 ir 2003 metais, kai paskelbus taiką vietos gyventojai pradėjo grįžti į savo namus.

Princas Harry lankėsi Angoloje ir 2013 metais, kai dalyvavo „Halo Trust“ organizuotoje sausumos minų valymo akcijoje.

Princas Harry – antrasis Dianos sūnus ir šeštas asmuo eilėje į Britanijos karališkąjį sostą – savo 10 dienų kelionę po Pietų Afriką pradėjo su sutuoktine Meghan ir keturių mėnesių sūneliu Archie (Arčiu) Keiptaune.

Kunigaikštienė Meghan su kūdikiu liko Pietų Afrikoje, o kunigaikštis aplankė gamtosaugos ir ŽIV prevencijos projektų būstines regione.

Prieš Angolą jis lankėsi Botsvanoje, o šeštadienį turėtų skirsti į Malavį.

Šeimos nariai vėl susitiks kitą savaitę Johanesburge ir drauge užbaigs kelionę. Atgal į JK jie išskris spalio 2 dieną.