Aktorė tapo pirmuoju plačiai žinomu žmogumi, sulaukusiu bausmės, susijusios su šiuo visą šalį sukrėtusiu sukčiavimo skandalu.

Tamsiai mėlyną suknelę ir kardiganą vilkėjusi serialo „Nusivylusios namų šeimininkės“ (Desperate Housewives) žvaigždė atrodė prislėgta, kai išėjo iš federalinio teismo rūmų pastato Bostone, Masačusetso valstijoje, spausdama savo vyro, aktoriaus Williamo H. Macy, ranką.

56 metų aktorė išgirdo bausmę pirmoji iš tėvų tarp 50 asmenų, apkaltintų dalyvavus schemoje, turėjusioje padėti Amerikos elito atstovams įtaisyti savo vaikus į prestižiškiausius šalies koledžus.

Gegužę ašaromis apsipylusi „Oskarų“ nominantė prisipažino davusi 15 tūkst. JAV dolerių (13,3 tūkst. eurų) kyšį, kad jos vyriausia dukra geriau išlaikytų stojamąjį egzaminą į koledžą.

Kreipdamasi į aktorę teisėja Indira Talwani pažymėjo tai, jog yra svarbu perduoti žinią kitiems tėvams, kad jie negali naudoti savo turtų gabesniems studentams nurungti.

„Manau, kad neskyrus šios bausmės iš jus supančios bendruomenės sulauktumėte daug klausimų, kodėl išsisukote“, – anot teismo posėdyje dalyvavusių žiniasklaidos atstovų, pareiškė teisėja.

Pasak teisėjos, F. Huffman galės atkurti savo reputaciją tik atlikusi bausmę, taip pat apimančią 30 tūkst. dolerių baudą ir 250 valandų viešųjų darbų.

„Įvykdžiusi visa tai, būsite išpirkusi kaltę“, – pridūrė teisėja.

F. Huffman atsiprašė studentų ir tėvų ir teigė sutinkanti su teisėjos sprendimu.

„Aš pažeidžiau įstatymus. Nėra jokių paaiškinimų ar pateisinimų mano veiksmams. Taškas“, – sakoma aktorės pranešime.

„Tikiuosi viena – kad mano šeima, draugai ir bendruomenė atleis už mano veiksmus“, – pridūrė F. Huffman.

Federaliniai prokurorai prašė skirti aktorei mėnesio kalėjimo bausmę.

Tuo tarpu aktorės advokatai prašė skirti lygtinę vienerių metų bausmę ir 20 tūkst. dolerių baudą.

Pripažinusi savo kaltę, F. Huffman išvengė teismo proceso, kuris, be abejonės, būtų sulaukęs daug žiniasklaidos dėmesio ir galimai lemtų ilgesnę bausmę.

Už tokį nusikaltimą gali būti skirta iki 20 metų kalėjimo bausmė ir iki 250 tūks. dolerių bauda.

Balandį F. Huffman pranešė ketinanti pripažinti savo kaltę, sakydama jaučianti gėdą dėl to, ką padarė.

Skandalas kilo kovo mėnesį, kai centrine jo figūra laikomas stojimo į aukštąsias mokyklas konsultantas Williamas Singeris prisipažino vadovavęs sudėtingai sistemai, kurios metu buvo imamasi įvairių priemonių, pradedant nuo sukčiavimo stojamųjų egzaminų metu iki trenerių papirkimo, siekiant padėti nesportuojantiems studentams gauti stipendijas.

Pasak pareigūnų, jam buvo sumokėta apie 25 mln. dolerių treneriams ir universitetų administratoriams papirkti. W. Singeris pripažino savo kaltę ir bendradarbiauja su pareigūnais.

Nuosprendis W. Singeriui bus paskelbtas rugsėjo 19 dieną.

Birželį pirmuoju nuteistuoju byloje tapo buvęs Stanfordo universiteto buriavimo treneris, kuriam buvo skirta dvejų metų lygtinė bausmė, taikant stebėjimo priemones.

41 metų Johnas Vandemoeras kovo mėnesį pripažino kaltę dėl to, kad perdavė 610 tūkst. dolerių siekiančius mokėjimus buriavimo programos dalyviams „mainais už priėmimo į prestižinį universitetą korekcijas“, teigė prokurorai.

Viena kinų šeima prisipažino sumokėjusi W. Singeriui 6,5 mln. dolerių, kad būtų užtikrintas jų dukters priėmimas į Stanfordo universitetą, nors motina teigė buvusi įtikinta, jog ši suma bus skirta labdarai.

Be Stanfordo universiteto, schema apėmė Pietų Kalifornijos, Jeilio, Džordžtaune universitetus bei Kalifornijos universitetą Los Andžele. Nei vienai iš mokyklų ar jų mokinių byloje nebuvo pareikšta jokių kaltinimų.

Kaltinimai pareikšti ir aktorei Lori Loughlin, išgarsėjusiai dėl dalykiškos tetos Bekės vaidmens 9-ojo ir 10-ojo dešimtmečio komiškame televizijos seriale „Pilna troba“ (Full House). Ji ir jos vyras nepripažino savo kaltės, o teismo posėdis dar neįvyko.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)