Tuo metu žmonės dažnai klausinėdavo vienas kito: „Kas tau patinka labiau: M. Jacksonas, ar Prince‘as?“. Nenuostabu, kad buvo paskleista gandų apie šių popscenos legendų konkurenciją. Nors nė vienas iš atlikėjų tiesiogiai nėra pasakęs nieko, kas reikštų, kad mato kitame varžovą, apie tai, kad yra lyginami, jie veikiausiai žinojo.

Šioks toks pagrindas taip teigti vis dėlto yra. Tarkim, į 2004-aisiais Princo išleistą albumą „Musicology“ įtrauktoje dainoje „Life ‘O‘ the Party“ yra štai tokie žodžiai: „My voice is getting higher / And I ain‘t never had my nose done / That's the other guy“ (laisvas vertimas – Mano balsas darosi aukštesnis, bet nosies niekada nesikoregavau – taip darė kitas vaikinas). Akivaizdu, kad tai patyčios iš daugybę plastinių operacijų pasidariusio popmuzikos karaliaus.

Kadangi ir M. Jacksonas, ir Prince‘as dabar mirę, apie mįslingąją judviejų konkurenciją galima spręsti tik iš to, ką pasakoja kiti muzikos pasaulyje besisukiojantys asmenys. Į klausimą, kokie iš tiesų galėjo būti M. Jacksono ir Prince‘o santykiai, pabandyta atsakyti portale „Nicki Swift“ paskelbtoje publikacijoje.

Prince‘as pasistengė įgelti M. Jacksonui įtekdamas ypač keistą dovaną

Populiarumo zenitą M. Jacksonas ir Prince‘as pasiekė maždaug devintojo dešimtmečio viduryje, kai „Thriller“ ir „Purple Rain“ jau buvo išleisti. Gal pasirodys netikėta, tačiau kaip tik tada jie tikrai turėjo šansą padirbėti kartu, bet juo nepasinaudojo, nes nejuto vienas kitam simpatijos.

1986-aisiais, kai įrašinėjo „Bad“ („Thriller“ tęsinys), M. Jacksonas ir jo prodiuseris Quincy Jonesas pakvietė Prince‘ą apsilankyti popscenos karaliaus namuose ir aptarti galimybę duetu sudainuoti keletą pagrindinės albumo dainos eilučių. Q. Jonesas vėliau prisipažino negalįs pamiršti nuo pat pradžių įsivyravusios įtampos.

Per interviu žurnalui GQ Q. Jonesas prasitarė, kad Prince‘as iškrėtė labai keistą pokštą, vos tik atvyko į M. Jacksono namus.

„Jis buvo apsisiautęs apsiaustu ir turėjo didžiulę baltą dėžę su užrašu „Camille“. Dar pavadino Michaelą Camille, – pasakojo buvęs prodiuseris. – Dėžėje buvo įvairiausių daiktų, pvz., sąsagų su užrašu „Tootsie Rolls“. Michaelas mirtinai persigando. Manė, kad tie daiktai gali turėti magiškų galių. Norėjau dėžę pasiimti, nes žinojau, kad Michaelas ją išmes.“

Paklaustas, koks buvo keistosios dovanos likimas, Q. Jonesas patikino, kad M. Jacksonas išties pasistengė kuo greičiau ja atsikratyti.

Ypač įtemptas dalykinis susitikimas


Į M. Jacksono namus Prince‘as atvyko, kaip jau minėta, tam, kad kartu su prodiuseriu Q. Jonesu aptartų galimus bendradarbiavimo planus. Pokalbis vyko sėdint už didžiulio stalo, prie kurio galėjo tilpti 24 žmonės. Kiek asmenų dalyvavo pokalbyje, Q. Jonesas nepasakė: galima tik spėti, kad daugiau nei trys.

1987-aisais apsireiškė vienas individas, tvirtinęs, kad dalyvavo tame susitikime ir tikrai turi ką papasakoti.

„Abu matė vienas kitame konkurentą. Nė vienas neketino nusileisti. Sėdėdami jie tarsi tikrino vienas kitą, o kalbėjo labai nedaug. Susidūrus tiems dviem galingiesiems situacija netrukus buvo įstumta į aklavietę“, – pasakojo pokalbio liudininkas.

Q. Joneso pateikta susitikimo ataskaita yra kiek kitokia.

„Pasakiau: „Michael‘ai, sėskis ten, kad jis nepasijustų taip, tarsi ketintume jį pulti.“ Taigi, iš pat pradžių mėginau pajuokauti. Netrukus Michael‘as ištarė: „Nesu buvęs Minenapolyje.“ Prince‘as gana susierzinęs pataisė: „Tas miestas – Mineapolis!“ Vilties, kad viskas klostysis puikiai, buvo maža. Tada pasirodė Janet. „Atpalaiduok lūpas, mergužėle“, – ištarė Prince‘as. Taigi, ėjosi išties prastai“, – pasakojo Q. Jonesas.

Prince‘as nusiuntė M. Jacksonui savą jo dainos „Bad“ versiją

Buvusi Prince‘o sužadėtinė Susannah Melvoin – atlikėjui pritariančios grupės „The Revolution“ narės Wendy Melvoin sesuo – tvirtina, kad M. Jacksonas ne tik prašė Prince‘o prisidėti prie „Bad“ įrašymo, bet net ir atsiuntė jam pirminę dainos įrašo versiją, kuri Prince‘ui, esą, nepadarė jokio įspūdžio.

2018-aisiais, dalyvaudama tinklalaidėje „Love City“, S. Melvoin papasakojo štai ką: „Dainos „Bad“ įrašą Michaelas atsiuntė Prince‘ui dar prieš jį išleisdamas. Norėjo, kad Prince‘as kartu įdainuotų kūrinį. Prince‘as negalėjo patikėti, kad Michaelas išdrįso pavadinti dainą „Bad“.“

„Michaelas, Prince‘o įsitikinimu, neturėjo ne menkiausio kieto blogiuko bruožo. Prince‘as nenorėjo, kad viskas pasibaigtų paprastai. Jis ne tik nesirengė kartu dainuoti, bet patraukė į studiją ir perrašė dainą taip, kaip, jo nuomone, ji turėtų skambėti. Įrašą jis nusiuntė Michaelui. Tai turėjo reikšti: „Ne. Ir, beje, štai kokia turi būti ši daina.“ Tuo viskas buvo baigta. Nieko nepadarysi – toks buvo Prince‘o būdas“, – baigė pasakojimą S. Melvoin.

Prince‘as atsisakė filmuotis M. Jacksono dainos „Bad“ vaizdo klipe

Prince‘as ne tik nepanoro kartu įdainuoti „Bad“, bet atmetė ir kitą bendradarbiavimo idėją – nesutiko nusifilmuoti tos dainos vaizdo klipe. Kanalu MTV transliuojamoje laidoje komikui Chrisui Rockui jis paaiškino: „Juk prisimeni tą Wesley Snipeso suvaidintą tipelį? Juo aš ir turėjau būti. Dabar prisimink vaizdo klipą.“ Prince‘as turėjo omeny W. Snipeso suvaidintą gaujos narį, tapusį M Jacksono priešininku.

Vis dėlto Prince‘ui nepatiko ne tai, kad turėjo persikūnyti į gaujos narį. „Pirmoji tos dainos eilutė („Your butt is mine“) yra tokia, kad aš iškart paklausiau: „Kas ir kam ją turėtų dainuoti? Juk akivaizdu, kad tu nedainuosi šito man, o aš – tau?“ Taigi, nuo pat pradžių susidūrėme su problema“, – paaiškino Prince‘as Ch. Rockui.

Ar reikia dar sakyti, kad tas vaidmuo vaizdo klipe buvo patikėtas minėtam aktoriui Wesley Snipesui. Pastarasis visą istoriją prisimena kiek kitaip. „Aš ir Prince‘as pretendavome į vaidmenį „Bad“ vaizdo klipe, bet kovą laimėjau aš. Michaelas buvo sakęs Prince‘ui, kad tai jo vaidmuo, tačiau tada įvyko mudviejų susitikimas. Būtent tokia ir yra ta istorija. Prince‘as jau buvo laikomas pagrindiniu „Bad“ vaizdo klipo personažu. Tačiau Michaelas susipažino su manimi ir netrukus pranešė Prince‘ui, kad jo nebereikia. Tik įsivaizduokite!“ – pasakojo W. Snipesas Conanui O‘Brienui 2017-aisiais.

M. Jacksonas privertė Prince‘ą apsikvailinti

Vieną lemtingą 1983-iųjų vakarą, abu – ir Prince‘as, ir M. Jacksonas – apsilankė Los Andželo vykusiame Jameso Browno koncerte. J. Brownas pakvietė M. Jacksoną pakilti į sceną. Joje atsidūręs, atlikėjas sužavėjo publiką improvizuotu pasirodymu. Tada jis pašnibždėjo J. Brownui į ausį, kad šis pakviestų į sceną ir Prince‘ą. Kaip šiam pavyko pasirodyti, galima spręsti iš „YouTube“ paviešinto įrašo. Matyt, taikliausias yra Q. Joneso komentaras: „Prince‘as siaubingai apsikvailino.“

Tad kas gi tokio ten įvyko? Sprendžiant iš vaizdo įrašo ir vėlesnių pasakojimų, Prince‘as pamėgino pasiūbuoti įsitvėręs scenoje stovėjusio žibinto stulpo, tik nežinojo, kad tas žibintas buvo butaforinis. Neišlaikęs pusiausvyros dainininkas užgriuvo ant žiūrovų. Tarsi to būtų maža, M. Jacksonas visą tą sceną nufilmavo. „Prince‘as prisiekė Michaelui jį užmušiąs, jei kada nors tą įrašą kam nors parodys“, – pasakojo Q. Jonesas žurnalui GQ.

Q. Jonesas tikino, kad Prince‘as buvo siaubingai įsiutęs ir pasibaigus šou norėjo atsikeršyti.

„Prince‘as laukė limuzine, planuodamas partrenkit M. Jacksoną, La Toyą ir jo motiną“, – pasakojo Q. Jonesas.

Paklaustas, iš kur visa tai žino, prodiuseris atsakė, kad jam tai sakė pats M. Jacksonas. „Jis žinojo. Michaelas puikiai viską žinojo. Jis ten buvo. Sakė, kad tokios buvo jo intencijos“, – paaiškino Q. Jonesas.

M. Jacksonas yra pavadinęs Prince‘ą bjauriu ir storžieviu

Sprendžiant iš tam tikrų anksčiau neviešintų įrašų, padarytų per pokalbius su M. Jacksonu, kai buvo kuriamas 1988-aisiais pasirodęs jo autobiografinis filmas „Moonwalker“, popmuzikos karalius yra ne itin gerai atsiliepęs apie Prince‘ą. Leidinio „The Mirror“ žinion atsidūrusiuose vaizdo įrašuose girdėti, kaip kažkas, turėdamas omenyje Prince‘ą, sako: „Jis buvo neapsakomas storžievis. Vienas iš didžiausių storžievių, kuriuos man teko pažinoti. Prince‘as be galo linkęs konkuruoti. Su mano šeima jis yra pasielgęs labai negarbingai ir bjauriai.“

Už kadro girdimas balsas atseit yra M. Jacksono.

Jei tie įrašai – autentiški, galima numanyti, kad po J. Browno koncerto limuzine sėdėjęs piktadarys nebuvo mėgstamas pirštinėtojo savo „kolegos“. Pastarasis yra pats pakomentavęs to pragaištingo vakaro įvykius. „Prince‘as apsikvailino. Apsijuokė. Žmonės ėmė šaukti ir lakstyti. Pačiam pasidarė nejauku. Viskas buvo nufilmuota“, – neva sakė M. Jacksonas.

Pagaliau, kai buvo paklaustas, ką mano apie judviejų su Prince‘u konkuravimą, M. Jacksonas, esą, pasakė: „Nemėgstu, kai mane lygina su Prince‘u. Savo gabumus įrodžiau, kai buvau visiškai mažas. Todėl manau, kad lyginti nesąžininga. Jis mano, kad esu jo varžovas. Tikiuosi, kad pakeis savo mąstymą, nes gali pasijusti įskaudintas. Jis yra iš tų žmonių, kurie gali nusižudyti ar padaryti ką panašaus.“

Prince‘as atmetė pasiūlymą dalyvauti M. Jacksono inicijuotame projekte „We Are the World“

Prince‘as buvo pakviestas prisijungti prie būrio talentingiausių amerikiečių atlikėjų ir kartu įrašyti singlą „We Are the World“ kaip kovos su skurdu Afrikoje ženklą, tačiau kvietimą atmetė. Kadangi vienas iš dainos autorių – M. Jacksonas, radosi pagrindo įtarti, kad atlikėjai, švelniai tariant, nesutaria.

Kitas kūrinio autorius Lionelis Richie, kalbinamas laidų vedėjo Jimmy Kimmelio, prisiminė, kad Prince‘as, net ir pateikęs neigiamą atsakymą, buvo linkęs persigalvoti. „Nesilioviau jam skambinęs. Nenorėjau, kad tas reikalas taip paprastai pasibaigtų, bet padariau lemtingą klaidą. Pasakiau: „Būsi šalia Michaelo“. Jis pasakė: „Atliksiu solinę gitaros partiją.“ – pasakojo L. Richie, o vėliau pridūrė, kad Prince‘as mėgo būti nuo visų atskirai, taigi, nenorėjo atsidurti šalia jokio kito atlikėjo.

Prince‘o dainoje „Hello“ yra pora eilučių, kuriose kalbama apie bandymą pasakyti kažkam, kad atsisako dainuoti, ir pamažu gimstančią kitą dainą. Prince‘o gerbėjai įtaria, kad tai yra nuoroda į projektą „We Are the World“. Dainininkas ir iš tiesų parašė dainą „4 the Tears in Your Eyes“, siekdamas prisidėti prie paramos akcijos.

Žurnalistas ir biografinių knygų autorius Alanas Lightas cituoja Prince‘ą sakant, kad projekte atsisakė dalyvauti todėl, kad jautė, jog jam neteks nė prasižioti. Tačiau buvusi grupės narė W. Melvoin yra pasakiusi štai ką: „Daina jam pasirodė siaubinga, be to, jis nenorėjo būti tarp tų pašlemėkų.“

M. Jacksoną sugluminęs Prince‘o grojimas gitara tiesiai jam į veidą

Atlikėjas Will.i.am, bendradarbiavęs ir su Prince‘u, ir su M. Jacksonu, dalyvaudamas laidoje „The Graham Norton Show“ papasakojo apie keistoką dviejų popscenos legendų susidūrimą. Will.i.am prisiminė, kaip sykį jam paskambino M. Jacksonas ir pasakė norįs pasimatyti. Susitikti jiedu susitarė Prince‘o koncerte, į kurį Will.i.am tą vakarą rengėsi eiti. Taigi, M. Jacksonas taip pat turėjo į jį atvažiuoti. Tai, kas įvyko toliau, galima pavadinti išties keistu susidūrimu.

„Aš, Chrisas Tuckeris ir M. Jacksonas stebėjome scenoje vykstantį Prince‘o pasirodymą. Kad būtų greičiau, tiesiog pasakysiu, kad vienu momentu Prince‘as nužengė nuo scenos, priėjo prie M. Jacksono ir, atsistojęs prieš pat jo veidą, ėmė improvizuoti bosine gitara. Kai pasibaigė koncertas, prieš vykdamas namo M. Jacksonas pasakė man: „Susitikime namuose per pusryčius.“ Taigi, nuvykau į jo namus per pusryčius, pasibeldžiau į duris, ir pirmas sakinys, kurį jis ištarė, buvo klausimas „Kodėl Prince‘as grojo bosine gitara man į veidą?“ – pasakojo Will.i.am. Tada jis, esą, paaiškino, kad tokį Prince‘o elgesį reikia suprasti kaip malonų gestą. Tačiau M. Jacksonas nebuvo linkęs su tuo sutikti. „Ne, Prince‘as visada buvo niekšelis“, – pasakė M. Jacksonas.

M. Jacksonas mėgo stebėti epizodus, kuriuose Prince‘as apsikvailina

Prisiminimų knygoje „Sing to Me: My Story of Making Music, Finding Magic, and Searching for Who‘s Next“ garsus muzikos prodiuseris L. A. Reidas aprašė vieną incidentą, nutikusį jam besilankant M. Jacksono „Neverland“ rančoje. Apkeliavę popscenos karaliaus valdas, abu, esą, patraukė į peržiūroms skirtą kambarį. Tenai M. Jacksonas paleido įrašą, kuriame nufilmuota, kaip Prince‘as krito nuo scenos per J. Browno koncertą 1983-iaisiais. „Stebėdamas, kaip Prince‘as krenta visu ūgiu, Michaelas be paliovos juokėsi“, – rašo L. A. Reidas.

Vėliau, anot L. A. Reido, iš pažiūros gerokai įsilinksminęs M. Jacksonas atnešė daugiau filmuotos medžiagos, kurioje figūruoja Prince‘as. „Jis paleido epizodą iš Prince‘o filmo „Under The Cherry Moon“ – nespalvotos menkos vertės pretenzingos kino juostos, pasirodžiusios po „Purple Rain“, ir, stebėdamas vaizdą ekrane, dar kiek pasijuokė“, – pasakojo L. A. Reid.

Prince‘as tvirtino niekada nejautęs priešiškumo M. Jacksonui

Nepaisydamas visų įtarinėjimų, Prince‘as tvirtino, kad tarp jo ir M. Jacksono nėra jokios nesantaikos. 1997-aisiais Ch. Rockas yra Prince‘o paklausęs, kuris atlikėjas yra privertęs grįžti jį į studiją ir dar padirbėti. Taip buvo sudarytos puikios sąlygos paminėti M. Jacksoną. Tačiau Prince‘as, tarsi norėdamas išsklaidyti visus gandus, pasakė: „Kitaip nei daugelis galbūt galvoja, tai nėra mano bendraamžis.“ Tai išgirdęs Ch. Rockas tiesiai šviesiai Prince‘o paklausė, ar jis ir M. Jacksonas niekada nėra jautę vienas kitam priešiškumo. „Bent aš – ne“, – atsakė Prince‘as.

Būta ir dar iškalbingesnių atvejų. Kartą Prince‘as net gynė M. Jacksoną nuo puolančios žiniasklaidos. Kai vienas akiplėšiškas reporteris paklausė, kuris – jis ar M. Jacksonas – nugalėtų, jei tektų muštis, Prince‘as iš pradžių nusijuokė, o paskui atsakė: „Michaelas – ne mušeika; jis – meilužis.“

Kai auditorijos juokas netrukus perėjo į priešišką staugimą (veikiausiai dėl M. Jacksonui mestų kaltinimų vaikų seksualiniu išnaudojimu), Princas patarė visiems neskubėti teisti. „Ar galiu šį tą pasakyti? Nesu viešai kalbėjęs apie Michaelą. Visi turėtume bent kiek nusiraminti, nes gali būti taip, kad jis žino tai, ko nežino nė vienas iš mūsų“, – pasakė Prince‘as.

Steve‘as Hydenas, knygos „Your Favorite Band Is Killing Me: What Pop Music Rivalries Reveal About the Meaning of Life“ autorius, yra sakęs CNN, kad šios dvi žvaigždės veikė viena kitą pozityviai. „Manau, jie kėlė vienas kito motyvaciją. Abu buvo išskirtinės asmenybės, todėl vaidinti konkurenciją buvo neprasta reklama“, – sakė S. Hydenas.

Prince‘ą sukrėtė žinia apie M. Jacksono mirtį

Pokalbių laidų vedėjas Tavisas Smiley, knygos „Before You Judge Me: The Triumph and Tragedy of Michael Jackson‘s Last Days“ autorius, papasakojo apie susitikimą su Prince‘u, įvykusį tuoj pat po M. Jacksono mirties ir, anot jo, privertusiu kardinaliai kitaip pažvelgti į Prince‘o ir M. Jacksono santykius.

Savo knygoje T. Smiley teigia, kad žinia apie M. Jacksono mirtį Prince‘ą pribloškė. Dalyvaudamas Conano O‘Brieno vedamoje laidoje T. Smiley pasakojo, kad išgirdęs apie M. Jacksono mirtį Prince‘as „užsidarė kambaryje ir kelias dienas iš jo neišėjo. Jis su niekuo nesikalbėjo.“

Dar po kelių dienų T. Smiley teko susitikti Prince‘ą viešbutyje, po jo koncerto. Tada, esą, įvyko gana ilgas pokalbis apie M. Jacksoną.

„Nuo vidudienio iki antros valandos ryto, kai ėmė tekėti saulė, aš ten sėdėjau ir klausiau, kaip jis kalba apie pagarbą Michaelo, kaip menininko, genialumui. Atrodė kaip žmogus, suvokiantis, kad kada nors ir jam, kaip per anksti išėjusiam Michaelui, teks įsitikinti savo mirtingumu. Tas suvokimas jį ypač sukrėtė. Aš ištisas valandas prasėdėjau tylėdamas ir klausydamas jo kalbų. Tų akimirkų niekada nepamiršiu. Tai buvo išties reikšmingas vakaras“, – pasakojo T. Smiley, atsakinėdamas į C. O‘Brieno klausimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)