Ji retkarčiais pasirodydavo filmuose, tačiau jų kokybė buvo abejotina, o ir taip smulkaus kūno sudėjimo aktorė atrodė dar lieknesnė ir gležnesnė. Ėmė sklisti gandai, kad ji vartoja narkotikus, serga anoreksija, nekaip elgiasi filmavimo aikštelėje ir patiria sunkumų santuokoje.

2009 m. gruodžio 20 d. įvyko neįtikėtinas dalykas: vos 32-ejų metų amžiaus B. Murphy mirė Los Andželo ligoninėje po trumpos gripą primenančios ligos.

Oficiali mirties priežastis – plaučių uždegimas, mažakraujystė ir apsinuodijimas įvairiais vaistais. Jos organizmas, nualintas geležies trūkumo ir viruso, kurį jį pasigavo filmuodamasi Puerto Rike, patyrė dar vieną smūgį nuo vaistų kokteilio, turėjusio numalšinti simptomus.

Lyg ir viskas aišku, tiesa?

Brittany Murphy su vyru

Bent jau taip žmonės galvojo iš pradžių, kol B. Murphy vyras, su kuriuo ji buvo susituokusi dvejus metus, Simonas Monjackas, numirė praėjus penkiems mėnesiams nuo aktorės mirties.

Prasidėjo nauja gandų banga, šį kartą - apie galimą nusikaltimą. Ir iki šių dienų yra nemažai neatsakytų klausimų apie tragišką vienos iš perspektyviausių Holivudo žvaigždžių mirtį.

Kodėl B. Murphy ir jos artimieji taip ilgai nesikreipė pagalbos?

Anot Los Andželo apygardos vyriausiojo koronerio pavaduotojo Edo Winterio, Brittany mirties buvo galima išvengti, jei pajutusi pirmuosius negalavimo simptomus ji būtų kreipusis į gydytojus. Aktorė su vyru užsikrėtė virusu Puerto Rike, San Chuane, siaubo filmo „The Caller“ filmavimo aikštelėje.

„Ji sirgo mažiausiai dvi savaites, – interviu sakė E. Winteris. – Jei ji būtų nuvykusi pas gydytoją ar į ligoninę, ją būtų išgydę.“

Teigiama, kad B. Murphy santūrumas rūpinantis savo sveikata buvo tiesioginis jos vyro veiksmų rezultatas. Panašu, kad S. Monjackas bent iš dalies įtikino savo žmoną, kad pernelyg dažni apsilankymai pas gydytoją atkreips bereikalingą dėmesį ir sustiprins sklandžiusius gandus, jog su aktore „sunku dirbti“.

Savo mirties išvakarėse B. Murphy neva pasiskundė Simonui ir savo mamai Sharon, kuri gyveno kartu su sutuoktiniais, kad jai silpna ir sunku kvėpuoti. Regis, nei Simonas nei Sharon rimtai neatsižvelgė į aktorės simptomus, o paskui buvo per vėlu.

Kaip su mirtimi susiję nuodingi pelėsiai?

B. Murphy mama Sharon galiausiai įtikėjo, kad jos dukra ir Simonas mirė ne nuo plaučių uždegimo, kaip rašoma koronerio ataskaitoje, bet nuo ligos, kurią sukėlė jų didžiuliame 743 kvadratinių metrų ploto name Holivudo kalvose augęs nuodingas pelėsis. Namą B. Murphy įsigijo iš Britney Spears 2003 m., kai dainininkė išsiskyrė su Justinu Timberlake’u.

Sharon ėmė rimtai svarstyti pelėsio vaidmenį kaip mirties aplinkybę 2011 m., kai nusprendė namą parduoti. Gavusi 600 000 JAV dolerių kompensaciją iš namo statytojų dėl pelėsio, moteris nusprendė paduoti į teismą jai atstovavusius advokatus, teigdama, kad jie netinkamai elgėsi neinformavę, jog ji turėjo teisę namo statytojams iškelti bylą dėl savo dukters ir jos vyro mirties.

Los Andželo apygardos koronerio biuras kelis kartus atmetė nuodingą pelėsį kaip galimą B. Murphy ir S. Monjacko mirties priežastį, tačiau negalime pamiršti to fakto, kad name buvo tiek pelėsio, jog statytojai sumokėjo 600 000 JAV dolerių kompensaciją. Be to, mirė du namo gyventojai.

Brittany Murphy namas


Aktorę nužudė Holivudas?

Aktorė buvo sulaukusi vos 18-os, kai atliko išpopuliarėti padėjusį mielos nevykėlės vaidmenį filme „Jokio supratimo“. Po to atsirado daugiau neblogų vaidmenų ir pasiūlymų, įskaitant kietos prostitutės personažą filme „Nuodėmių miestas“ („Sin City“) ir galimybė įgarsinti veikėją Luanne „Fox“ seriale „King of the Hill“.

Netrukus Brittany tapo viena geidžiamiausių Holivudo aktorių. Tik nereikia pamiršti, kad konkurencija šioje srityje yra milžiniška ir visuomet yra žmonių, besitaikančių užimti tavo vietą.

B. Murphy nusivylimui, pasiūlymų filmuotis galiausiai sumažėjo, o ir tie patys buvo susiję su nepageidaujamais projektais: B kategorijos filmai, banalūs trileriai, abejotinos vertės serialai. Tiesa, Brittany labai džiaugėsi pasiūlymu įgarsinti „Warner Bros.“ animacinio filmo „Linksmosios pėdutės 2“ („Happy Feet 2“) personažą, tačiau šis pasiūlymas buvo atšauktas likus vos kelioms savaitėms iki jos mirties.

Aktorės vyras S. Monjackas net padavė kino studiją į teismą, teigdamas, jog B. Murphy liūdesys ir neviltis praradus vaidmenį prisidėjo prie jos mirties.

Tačiau neįmanoma įrodyti, kad prastesnės kokybės vaidmenys ir sumažėjęs pasiūlymų skaičius padarė tiesioginę įtaką B. Murphy sveikatai. Beje, verta paminėti, kad aktorė greičiausiai neteko vaidmens „Linksmosiose pėdutėse 2“ dėl gandų apie neblaivaus jos vyro elgesį ankstesnės juostos filmavimo aikštelėje.

Kita vertus, ji ne vienintelė aktorė, puolusi į depresiją ir net mirusi išblėsus populiarumui, ir tikrai ne paskutinė.

Brittany Murphy kapas

Vyras pripratino ją prie vaistų?

B. Murphy vyras S. Monjackas kaltino Holivudą dėl Brittany mirties. Yra žinoma, kad paskutiniaisiais savo gyvenimo metais jai sunkiai sekėsi gauti vaidmenų. Tačiau kai kurie aktorės draugai sako, kad britas S. Monjackas, kuriam labai reikėjo JAV vizos, buvo tikroji problema.

„Hollywood Reporter“ teigimu, S. Monjackas buvo ribinis sociopatas ir nepataisomas melagis, turintis problemų dėl vaistų vartojimo. Jis apraizgė jautriąją B. Murphy savo melo voratinkliu ir pripratino prie receptinių vaistų.

Koroneris nustatė, kad B. Murphy mirties akimirką jos organizme buvo medžiagų, kurių preparatų randama nereceptinių vaistų sudėtyje. Kiti naudojami receptiniams vaistams gaminti. Visi minėtieji preparatai yra legalūs, tačiau tai nereiškia, kad jie yra nekenksmingi, ypač vartojant kartu, kai organizmas yra pažeistas ligos.

S. Monjackas, kurį kamavo priepuoliai ir įvairios kitos sveikatos problemos (kai kurios tikros, kitos, ko gero, įsivaizduojamos ar apsimestinės), lankydavosi pas kelis gydytojus, kad gautų kuo daugiau receptų vaistams. Regis, prie jų pripratino ir savo žmoną. Aktorei mirus, tyrėjai poros namuose rado daugybę tablečių buteliukų.

Ką melavo B. Murphy vyras?

Išsamiausią informaciją apie paskutines B. Murphy gyvenimo akimirkas pateikė jos mama Sharon ir vyras S. Monjackas. Jie buvo su aktore, kai jos būklė pablogėjo. Tačiau Simono teiginių teisingumas susilaukė kritikos dar prieš tragišką jo žmonos mirtį, daugelis jį laikė apgaviku.

B. Murphy su būsimuoju vyru susipažino vakarėlyje. Jiedu susituokė 2007 m. po svaiginančio romano. Po vestuvių pora užsidarė nuo pasaulio. Gali būti, kad taip tyčia sugalvojo S. Monjackas. Prieš susipažindamas su B. Murphy, jis susitikinėjo ir apgavo daug moterų, palikęs jas įskaudintas ir skęstančias skolose.

Žinoma, Brittany jis nieko nepasakojo apie kitas moteris ir kaip jas apmulkino. Tiesa, savo naujajai žmonai jis užsiminė, kad jo mama smurtaudavo. (Telefoninių pokalbių įrašai rodo, kad jis su mama kalbėdavosi beveik kasdien. Truputį keista. Žinoma, kiekvienas prievartos atvejis yra skirtingas ir unikalus.)

S. Monjackas save pristatinėdavo kaip sėkmingą scenaristą, tačiau, anot režisieriaus George’o Hickenlooperio, vienintelis jo indėlis šioje srityje – pagalba rašant filmo „Fabriko mergina“ („Factory Girl“) scenarijų. Anot „Us Weekly“, G. Hickenlooperis bandė įspėti B. Murphy neprasidėti su Simonu, tačiau ji jau buvo smarkiai įsimylėjusi.

„Meldžiu Dievą, kad šis bjaurybė nebūtų pagrindinė jos liūdnos mirties priežastis“, – sakė režisierius.

Prie mirties prisidėjo ir anoreksija?

Gandai apie narkotikų vartojimą persekiojo B. Murphy didžiąją jos karjeros dalį. Paskutiniuoju aktorės gyvenimo laikotarpiu nemažai draugų ir gerbėjų manė, kad ji kenčia ir nuo anoreksijos. Brittany visuomet buvo smulkutė ir, tiesą sakant, drovėjosi savo kūno formų.

Bent jau taip teigia ją pažinoję žmonės. Būdama vos 157 cm ūgio, ji puikiai suprato, kad toli negražu neatrodo taip didingai, kaip kurios populiariausios Holivudo aktorės, ir neretai bandė kompensuoti mažą ūgį avėdama aukštakulnius batus.

Brittany Murphy ir Eminemas

Filmuodamasi ją išgarsinusiame filme „Jokio supratimo“, kuriame ji atliko Tai Frasier vaidmenį, aktorė atrodė gerokai apkūnesnė. Vėliau tiek jos veidas, tiek figūra kai kuriems pasirodė pavojingai sulysę.

B. Murphy visuomet neigė gandus apie valgymo sutrikimą ir sakė, jog yra laiminga, sveika ir džiaugiasi gražiausiais savo gyvenimo metais. Ji net užsiminė, kad už plonas, tvirtas galūnes turi dėkoti baletui.

Tačiau vis tiek atsirado teigiančių, kad aktorė maistą iškeisdavo į kavą, receptinius vaistus ir plastikos chirurgų paslaugas. Ne visai čempionų pusryčiai, greičiau desperatiškai besistengiančios išsaugoti išsikovotą vietą žvaigždutės dieta.

Ar gali būti, kad B. Murphy ir jos sutuoktinį nunuodijo agentai?

Tik nepabėkite. Taip, ši teorija skamba beprotiškai, ir tikriausiai tokia ir yra, tačiau B. Murphy tėvas Angelo Bertolotti buvo įsitikinęs, kad jo dukra ir S. Monjackas galėjo tapti JAV nacionalinio saugumo departamento aukomis.

Didžiąją savo gyvenimo dalį B. Murphy nepalaikė artimų santykių su tėvu, kuris mirė 2018 m., sulaukęs 92-ejų, tačiau po aktorės mirties A. Bertolotti staiga visoms naujienų agentūroms sakė, kad jo dukrą ir žentą nunuodijo vyriausybės agentai.

Kaip priežastį vyras įvardijo B. Murphy artimus ryšius su Angelina Jolie kaskadinių triukų dublere Julia Davis, kuri išreiškė susirūpinimą netinkamai tvarkomais prašymais atvykti į JAV. J. Davis pasiskundė Nacionaliniam informatorių centrui, kad ji ir jos rėmėjai susidūrė su įvairaus pobūdžio nepageidaujamu ir neteisėtu vyriausybės vykdomu stebėjimu, įskaitant sekimą naudojant sraigtasparnius „Blackhawk“.

A. Bertolotti nuo pat pradžių neabejojo, kad jo dukra buvo nužudyta. Jis net paprašė atlikti B. Murphy plaukų mėginio toksikologinius tyrimus. Tyrimų rezultatai buvo nevienareikšmiai, bet vieno tyrimo metu buvo aptikta mažiausiai 10 skirtingų sunkiųjų metalų.

Taip galėjo nutikti B. Murphy išgėrus žiurkių nuodų. Kita vertus, yra ir paprastesnis paaiškinimas – aktorė dažnai dažydavo plaukus. Brittany mama griežtai paneigė nunuodijimo teoriją.

B. Murphy širdis galėjo būti nualinta narkotikų?


B. Murphy mama Sharon visada griežtai neigė bet kokią informaciją apie tariamą dukros narkotikų vartojimą, ją visuomet palaikė ir S. Monjackas. Jis teigė, kad Brittany turėjo širdies ūžesį, todėl vartoti, pavyzdžiui, kokainą būtų buvę per daug rizikinga.

Kai kurie Holivudo atstovai B. Murphy mažėjančias kūno apimtis ir kartais permainingą elgesį palaikė priklausomybės nuo narkotinių medžiagų įrodymu.

2005 m. pati aktorė taip sakė apie kokainą: „Gyvenime nesu jo bandžiusi. Net nesu mačiusi. Be to, mano širdis per daug jautri. Negaliu vartoti net kai kurių vaistų. Įsivaizduojate? Nuo kokaino mano širdis tikriausiai sprogtų.“

Brittany Murphy

Bet kaip ir daugelis faktų apie trumpą B. Murphy gyvenimą, narkotikų vartojimo klausimas tapo paskalų objektu. Viena grimuotoja po aktorės mirties sakė, kad B. Murphy neretai būdavo tarsi nesava ir linguodavo kėdėje. Vienas pramogų verslo atstovas, dirbęs su B. Murphy, atskleidė, jog paskutiniaisiais savo gyvenimo metais ji „visiškai atitrūko nuo realybės“. Dar kitas teigė, kad B. Murphy mirtis visiškai nenustebino tų, kurie neseniai buvo ją matę ar su ja bendravę. „Aš ne aiškiaregys, bet galėjau lengvai išpranašauti liūdną baigtį.“

Vaistai buvo įsigyti apgaule?

Mirusios B. Murphy organizme buvo aptikta daug receptinių vaistų, o plaukuose – sunkiųjų metalų pėdsakų. Pastaruosius aktorės tėvas palaikė įrodymu, kad jo dukrą nužudė vyriausybės agentai, kerštaudami už viešą kritiką. Kitas, galbūt tikroviškesnis, bet ne mažiau kraupokas paaiškinimas – vaistai, kuriuos ji išgėrė prieš mirtį, buvo užteršti pašaliniais chemikalais.

Ši teorija verta dėmesio tik todėl, kad B. Murphy vyras buvo liūdnai pagarsėjęs savo pomėgiu lankytis pas kelis daktarus. Jis net naudojo slapyvardžius, kad gautų kuo daugiau receptų vaistams įsigyti.

Daugelis jo ligas laikė pramanais. Taigi, gali būti, kad Brittany gyvybę nusinešė blogi jos vyro įpročiai.
Dar vieną versiją pateikė teismo medicinos patologas dr. Michaelis Badenas: B. Murphy plaukų mėginiai buvo užteršti dėl laikymo sąlygų ir vietos. „Jei mėginiai buvo paimti skrodimo metu ir laikomi koronerio kabinete ketverius metus, sunkieji metalai gali būti taros palikimas“, – pasakojo jis „Page Six“ ir pridūrė, jog „tyrimų rezultatai yra įdomūs, tačiau neįrodo nusikaltimo ar mirties priežasties“.

Brittany Murphy

Įtarimų kelia ir B. Murphy paliktas testamentas

B. Murphy testamento aptarimas iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti visai nesusijęs su aktorės mirties aplinkybėmis, tačiau tikėtina, kad gyvenimo pabaigoje Brittany priimtas sprendimas padės suprasti, ką ji galvojo ir jautė prastėjant sveikatai.

Brittany teigė, jog dievino savo vyrą, tačiau į testamentą jo neįtraukė – viską paveldėjo jos mama Sharon. Kai kurie mano, kad B. Murphy taip pasielgė, nes nujautė, kad Simonas daro neigiamą poveikį jos gyvenimui ir finansams.

Nieko nuostabaus: kai jiedu susipažino, B. Murphy buvo verta milijonų, o S. Monjackas – iškeldintas iš namų dėl negrąžintos paskolos.

Brittany Murphy namas po jos mirties

Simonas teigė, kad Brittany neįtraukė jo į testamentą, nes jis to pageidavo. Vyras nenorėjo, jog kas nors pagalvotų, kad vedė Brittany dėl pinigų. Kita vertus, anonime norėjusi likti buvusi S. Monjacko mergina papasakojo, kad jis kadaise tvirtino esantis „Air Jamaica“ savininkas, neva buvo užmezgęs romaną su Damienu Hirstu ir nužudęs mažiausiai vieną žmogų. Vargu, ar galima jį laikyti patikimu šaltiniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)