Diana ir jos tuometinis draugas egiptiečio milijardieriaus Mohamedo Al-Fayedo 41 metų sūnus Dodi Fayedas, taip pat vairuotojas Henri Paulas žuvo. Išgyveno tik Dianos apsaugininkas Trevoras Reesas-Jonesas. H. Paulas ir D. Fayedas žuvo iš karto, o princesė po poros valandų nuo patirtų sužalojimų mirė netoliese esančioje ligonėje, rašoma telegraph.co.uk.

Tiek Prancūzijos, tiek ir Britanijos tarnybų atliktų tyrimų išvadose konstatuojama, kad dėl avarijos kaltas H. Paulas. Jis buvo išgėręs ir vartojęs antidepresantų. Vairuotojas nesuvaldė dideliu greičiu važiavusio automobilio neva mėgindamas pabėgti nuo persekiojusių paparacų.

Princesė Diana

Kas nutiko tragedijos aplinkybių svarstymo teisme metu?

Po šešių mėnesių, per kuriuos buvo apklausta daugiau nei 250 liudininkų, 2008 metų balandį Londone esančiame Karališkajame teisingumo teisme įvyko tragedijos aplinkybių svarstymas ir teisėjų kolegija paskelbė netyčinio nužudymo verdiktus princesės ir jos draugo Dodi bylose.

Teismas taip pat konstatavo, kad atsakomybė už avariją tenka princesės automobilį persekiojusiems paparacams bei automobilio vairuotojui H. Paului.

Dar teismas pabrėžė, kad žuvusieji galėjo išgyventi, jeigu būtų buvę prisisegę saugos diržais.

Sąmokslo teorijos

Princesės Dianos mirtį metai iš metų apipina vis naujos sąmokslo teorijos. Štai kelios iš populiariausių.

Užsakyta žmogžudystė?

Vienos iš populiariausių sąmokslo teorijų skleidėjai teigia, kad princesė Diana laukėsi Dodi vaiko ir pora netrukus ketino paskelbti apie savo sužadėtuves. Teigiama, kad neva karališkoji šeima negalėjo susitaikyti su gręsiančiu skandalu, jau nekalbant apie tai, kad Diana ištekėtų už ne krikščionio. Todėl, esą, jos pačios šeima užsakė jos nužudymą. Tačiau šiai teorijai prieštarauja daugybė faktų ir ji netrukus buvo atmesta, nors princesės gerbėjai vis dar yra priešiškai nusiteikę karališkosios šeimos narių, kurie rodė priešiškumą princesei, atžvilgiu.

Su jos mirtimi yra susijusi MI6 tarnyba

Richardas Tomlinsonas buvo MI6 agentas, atleistas iš žvalgybos tarnybos ir vėliau sėdėjęs kalėjime dėl 1989 metų Valstybės paslapčių akto pažeidimo. Buvęs agentas teigė, kad agentai ilgai stebėjo princesę Dianą ir kad jos mirtis buvo labai panaši į planus, susijusius su pasikėsinimu į Serbijos prezidentą, kuriuos jis, esą, matė 1992 metais. Tačiau vėliau atliktas tyrimas parodė, kad šie buvusio agento teiginiai – išgalvoti.

M. Al-Fayedas, savo ruožtu, viso tyrimo metu teigė, kad Diana ir Dodi buvo MI6 tarnybos „nužudyti“, o tai padaryti, esą, nurodė Edinburgo kunigaikštis.

Princesė Diana

Paslaptingas baltas „Fiat Uno“

Princesės Dianos „Mercedes“ automobilio nuolaužų analizė parodė, kad jis kontaktavo su baltu „Fiat Uno“, nes ant „Mercedes“ kėbulo liko baltų dažų žymių. M. Al-Fayedas teigė, kad šį automobilį panaudojo „slaptosios tarnybos“, siekdamos užblokuoti kelią mersedesui ir priversti jį nusukti, o vėliau atsitrenkti į tunelio sieną. Baltasis automobilis taip niekada ir nebuvo rastas.

Vaizdo stebėjimo kamerų įrašų trūkumas

M. Al-Fayedas 2003 metais duotame interviu teigė, kad maršrute, kuriuo važiavo „Mercedes“, buvo apie dešimt vaizdo stebėjimo kamerų, įskaitant ir kamerą prie įvažiavimo į tunelį. Tačiau nėra avarijos nakties įrašų. Britų dienraštis „The Independent“ 2006 metais taip pat skelbė, kad pačiame tunelyje buvo per 14 vaizdo stebėjimo kamerų, tačiau nė viena iš jų neužfiksavo mirtinos avarijos.

Saugos diržų sabotažas

Tiek Diana, tiek ir Dodi avarijos metu nebuvo prisisegę saugos diržais ir tai paskatino kalbas, kad diržų mechanizmai buvo sugadinti. Visgi prancūzų tyrėjai 1998 metais konstatavo, kad visi saugos diržai funkcionavo tinkamai. 2005 metais, kai automobilio liekanos buvo atgabentos į Angliją, atlikta analizė taip pat parodė, kad visi automobilyje buvę saugos diržai veikė normaliai, išskyrus princesės Dianos. Tačiau manoma, kad jis buvo sugadintas jau po avarijos.

H. Paulo vaidmuo

Tai, kad vairuotojas H. Paulas per avariją žuvo, turėtų būti logiškas paaiškinimas, kad jis tikrai nebuvo susijęs su avarija. Tačiau kai kurie sąmokslo teorijų kūrėjai teigia, kad H. Paulas dirbo nacionalinei saugumo tarnybai, o to įrodymas, esą, tas, jog avarijos metu jis turėjo daug grynųjų pinigų.

Kaip į princesės Dianos žūtį reagavo Britanijos karališkoji šeima?

Kai kas Britanijos karalienę po buvusios marčios mirties apkaltino nesugebėjimu atsižvelgti į tautos nuotaikas. Visuomenės pasipiktinimą sukėlė jos sprendimas pasiųsti aiškią žinią „gyvenimas eina toliau“ ir vestis princus Williamą ir Harry į pamaldas Balmorale praėjus vos kelioms valandoms po to, kai princas Charlesas jiems pranešė apie jų motinos mirtį.

Karalienė taip pat buvo kaltinama dėl to, kad per ilgai užsibuvo Škotijoje ir nepakankamai greitai grįžo į Londoną.

Kaip reagavo tauta?

Po princesės Dianos žūties per šalį nuvilnijo precedento neturinti sielvarto banga. Diana buvo laikoma pirmąja tikra garsenybe iš karališkosios šeimos ir jos mirtis sukrėtė Britaniją taip, kaip lig tol nebuvo sukrėtęs joks kitas su karališkąja šeima susijęs įvykis.

„Ji buvo žmonių princesė ir tokia išliks. Tokia ji amžinai išliks mūsų širdyse ir atsiminimuose“, – sakė tuometinis Britanijos ministras pirmininkas Tony Blairas.

Praėjus kelioms dienoms, savaitėms ir net mėnesiams po princesės Dianos mirties, šimtai tūkstančių žmonių plūdo į Londoną, kad pasirašytų užuojautos knygoje ir padėtų gėlių prie Kensingtono rūmų.

Kur vyko princesės Dianos laidotuvės?

Princesės Dianos laidotuvės įvyko 1997 m. rugsėjo 6 d. Vestminsterio abatijoje. Jose dalyvavo 2 tūkst. piliečių, o per televiziją ceremoniją stebėjo 32,10 mln. žmonių Jungtinėse Karalystėje ir, kaip manoma, 2,5 mlrd. žmonių visame pasaulyje.

Princai Williamas ir Harry, taip pat Velso princas, Edinburgo kunigaikštis bei princesės Dianos brolis lordas Spenceris lydėjo velionės karstą per visą laidotuvių ceremoniją.

Vėliau, duodamas vieną interviu ir kalbėdamas apie mamos laidotuves, princas Harry sakė: „Mama buvo ką tik mirusi, o aš turėjau eiti paskui karstą, apsuptas tūkstančių žmonių, milijonams stebint per televiziją. Nemanau, kad iš vaiko turėtų būti reikalaujama taip elgtis, nesvarbu, kokios būtų aplinkybės. Nemanau, kad dabar tai būtų įmanoma.“

Princesė Diana

Per sesers laidotuves lordas Spenceris pavadino princesę Dianą „mergina, kuri buvo tikra britė, tačiau peržengė tautiškumo ribas. Ji buvo iš prigimties kilmingas žmogus, kuriam nebuvo būtina priklausyti kokia nors klasei. Per paskutinius metus ji įrodė, kad norint skleisi magiją, visiškai nebūtinas karališkasis titulas.“

Princesė Diana

Visai neseniai princas Harry taip pat atskleidė, kad jam prireikė dvejų metų psichologinės pagalbos, kol pavyko susidoroti su visišku chaosu, apėmusiu gedint dėl mamos mirties. Jis teigė užslopinęs emocijas beveik dviem dešimtmečiams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)