J. Lennonas laikotarpį, išsiskyrusį dėmesiu vidaus pasauliui ir didžiuliu produktyvumu, pats pavadino prarastuoju savaitgaliui – būtent taip vadinosi 1945 metais sukurtas filmas, kuriame Ray Millandas vaidina alkoholiką rašytoją, bandantį įveikti savo pražūtingą priklausomybę ir vėl stačia galva panirti į kūrybą.

Johnas Lennonas užmezgė romaną su May Pang

Nuo 1973 metų vasaros iki pat 1975 metų pradžios trukęs J. Lennono prarastasis savaitgalis neatsiejamas nuo kūrėjo skyrybų su savo mūza Yoko Ono. Santuokoje pragyvenus ketverius metus, prasidėjo rimta santykių krizė. Galiausiai J. Lennonas išsikraustė iš šeimos namų ir užmezgė romaną su poros asistente May Pang. Laiką įsimylėjėliai leisdavo arba moters bute Niujorke, arba Los Andžele išsinuomotame name.

John Lennon ir May Pang

M. Pang visada sakė, kad jos romanui su J. Lennonu pritarimą davė pati Y. Ono. „Tas romanas man nebuvo skausminga patirtis. Man reikėjo poilsio. Man reikėjo erdvės. Ar jūs galite įsivaizduoti – kiekvieną dieną iš žmonių gaudavau daug neapykantos. Tiesiog norėjau, kad tai liautųsi“, – 2012 metais „The Telegraph“ sakė Y. Ono, užsimindama apie daugybės gerbėjų įsitikinimą, kad būtent ji paskatino „The Beatles“ baigtį.

„Pastebėjau, kad jis tapo labai neramus, taigi pamaniau, kad abiem bus geriausia pailsėti vienam nuo kito. May Pang labai protinga ir patraukli moteris, patikima. Pamaniau, kad toks variantas tinkamas“, – per interviu sakė Y. Ono.

J. Lennonas be saiko gėrė ir vartojo narkotikus

Atitolęs nuo Y. Ono, J. Lennonas ėmė be saiko gerti ir vartoti narkotikus. Los Andžele jis suvienijo jėgas su prodiuseriu Philu Spectoru ir kartu įrašė jį labiausiai įkvepiančių roko muzikos standartų albumą.

„Vaikinai gėrė kaip pamišę – ir Johnas buvo vienas iš tų vyrukų. Visi buvo kaip reikiat nusitašę. Vienas bosistas pateko į avariją. Mus išmetė iš A&M studijos, kai kažkas į pultą metė butelį alkoholio“, – 2009 metais „Uncut“ sakė M. Pang.

Dar vienas labai smagus incidentas nutiko, kai J. Lennonas ir jo sugėrovas, dainininkas ir dainų kūrėjas Harry Nilssonas, 1974 metų kovą buvo kaip musės iš barščių išmesti iš „Troubadour“ roko klubo Vakarų Holivude – tokio nepagarbaus elgesio jie susilaukė nušvilpę grupę „Smothers Brothers“.

„Kaip reikiant padauginau ir pradėjau šaukti. Tai buvo mano pirmoji naktis su „Brandy Alexanders“ – tai brendis su pienu, vyručiai. Buvau su Harry Nilssonu, kuriuo žiniasklaida taip labai kaip manimi nesidomėjo, ir bum. Jis mane pakurstė. Dažniausiai greta visada būna kas nors, kas nuramina „Ei, Lennonai, čiaupkis“. Tą kartą taip nebuvo“, – incidentą prisimena J. Lennonas.

John Lennon

Improvizuotai sesijai susitaikė su Paulu McCartney‘iu

Nepaisant nuolat lydėjusių kvaišalų, prarastojo savaitgalio laikotarpis kalbant apie muzikos kūrybą buvo labai produktyvus. Per tą laiką J. Lennonas įrašė net tris albumus – „Mind Games“, „Walls and Bridges“ ir „Rock n Roll“. Be to, jis prodiusavo H. Nilssono ir buvusio grupės bičiulio Ringo Starro solinius albumus. Įdomu tai, kad daina „Whatever Gets You Through the Night“ iš albumo „Walls and Bridges“ buvo pirmasis solinis J. Lennono hitas Jungtinėse Valstijoje, o jame pianinu grojo ir pritariančiuoju vokalistu buvo Eltonas Johnas.

Gandus apie galimą „The Beatles“ sugrįžimą pakurstė 1974 metų kovo 28 dieną įvykusi neplanuota improvizacijų sesija įrašų studijoje. J. Lennonas tuo metu „Burbank Studios“ prodiusavo H. Nilssono dainą. Netikėtai į studiją užsuko P. McCartney‘is su žmona Linda. „Šauniai pagrojome su Paulu. Tikrai grojome kartu. Los Andžele nuveikėme nemažai dalykų. Ten buvo daugybė žmonių, ir visi klausėme mūsų su Paulu“, – vėliau per interviu atskleidė J. Lennonas.

Ši sesija – vienintelis atvejis, kai J. Lennonas ir P. McCarney‘is grojo kartu laikotarpiu nuo „The Beatles“ išsiskyrimo 1970 metais ir J. Lennono nužudymo 1980 metais. Sesijos įrašas buvo neoficialiai išleistas, bet jame muzikine prasme nieko vertingo nebūta.

Nepaisant to, po susitikimo studijoje imta kalbėti apie judviejų bendros veiklos atnaujinimą. Sklido gandai, kad J. Lennonas planavo su P. McCartney‘iu susitikti Naujajame Orleane, kur pastarasis su savo grupe „Wings“ 1975 metų pradžioje įrašinėjo albumą „Venus and Mars“. Savo memuaruose M. Pang rašė, kad J. Lennonui tokio bendradarbiavimo galimybė atrodė visai priimtina. „Jis daug kalbėjo apie tą kelionę, ir kas kartą entuziazmas tik augo“, – teigiama knygoje „Loving John: The Untold Story“.

Galiausiai J. Lennonas susitaikė su Yoko Ono ir susilaukė sūnaus

Tik tas toks lauktas susitikimas Naujame Orleane niekada taip ir neįvyko. Maždaug tuo metu Y. Ono susisiekė su J. Lennonu ir paprašė apsilankyti jos bute Niujorke – norėjo pasikalbėjo apie naują gydymą, galimai galintį jam padėti įveikti priklausomybę nuo nikotino. J. Lennonas, kuris prarastojo savaitgalio laikotarpiu su Y. Ono ryšį palaikė kone kasdien ir meldė leisti grįžti namo, nuo tos akimirkos su žmona daugiau nebesiskyrė. 1975 metų spalį porai gimė sūnus Seanas.

John Lennon su šeima

Bandydama paaiškinti savo sprendimą taikytis, Y. Ono „Playboy“ per bendrą interviu su J. Lennonu 1980 metais sakė: „Galiausiai kiekvieną dieną pradėjau vis aiškiau suvokti, kad su Johnu viskas gerai. Johnas geras žmogus. Bloga visuomenė. Dabar iš visos tos situacijos mokame pasijuokti, bet tada vėl pradėjome susitikinėti. Norėjau būti tikra dėl savo sprendimo. Esu dėkinga Johnui už jo išmintį.... Jis buvo pakankamai išmintingas, kad suprastų, jog tai buvo vienintelis būdas išgelbėti mūsų santuoką, ir ne todėl, kad vienas kito nemylėjome. Tiesiog man visko buvo per daug“.

J. Lennonui tai buvo prioritetų kaitos metas – jis suprato, kad svarbiausias dalykas dabar yra šeima. Juo labiau, kad į pasaulį ruošėsi poros pirmagimis.

Stačia galva sugrįžęs į šeimą, J. Lennonas visą savo dėmesį skyrė būtent jai. Penkerius metus ilsėjosi nuo muzikos. 1980 metų spalį jis įrašė dainą „(Just Like) Starting Over“. O lapkritį pasirodė bendras darbas su Y. Ono „Double Fantasy“, kurį kritikai įvertino gana prastai. Tai buvo paskutinis J. Lennono albumas prieš po mėnesio ištikusią mirtį.

M. Pang ryšį su J. Lennonu palaikė iki pat jo mirties. 1989 metais ji ištekėjo už įrašų prodiuserio Tony‘io Visconti, pora susilaukė dviejų vaikų. 2000 metais pasuko skirtingais keliais. Per 2015 metais duotą interviu M. Pang skyrybas su J. Lennonu pavadino prarastojo savaitgalio pabaiga – pilkąja zona.

Ji prisiminė, kad tuo metu, 1975 metų pradžioje pora svarstė galimybę pirkti namus „Hampstons“, tačiau J. Lennonas netikėtai sugrįžo pas žmoną. M. Pang su J. Lennonu romantiškus ryšius palaikė dar kelerius ateinančius metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)