Merginai teko ilgai ir sunkiai dirbti, o kino studija žiūrėjo pro pirštus į tai, kad filmavimo metu buvo naudojami stimuliantai, kad aktoriai kuo ilgiau dirbtų, o vėliau jiems buvo duodama migdomųjų, kad šie galėtų pailsėti.

Filmuotis „Ozo šalies burtininke“ baigusi septyniolikmetė Judy jau buvo pripratusi prie barbituratų ir amfetaminų. Ir vartoti narkotikus aktorė pradėjo dar prieš tai, kai jos kojytes papuošė legendiniai raudoni bateliai. Taip įvyko iš dalies dėl kino studijos vadovybės kaltės: jie norėjo, kad mergina išliktų liekna ir turėtų energijos filmuotis ilgas valandas.

Judy Garland

Tuomet ji dar nentuokė, kad su priklausomybe nuo įvairių medžiagų teks kovoti visą savo gyvenimą iki pat mirties 1969 metais, kuomet būdama 47 metų ji perdozavo.

Aktorė susilaukė trijų vaikų Lizos Minnelli ir Lornos bei Joey Luftų, buvo penkis kartus ištekėjusi. Deja, jos meninį palikimą dažnai nustelbdavo garsiai nuskambančios gyvenimo tragedijos.

Pirmąją tabletę davė... mama

Tikrasis Judy Garland vardas buvo Frances Ethel Gumm. Ji gimė 1922 metų birželio 10 d. Minesotos valstijos Grand Rapidso mieste. Į sceną dar jaunas savo dukras pastūmėjo jos motina Ethel – nepavykusios karjeros vodevilio atlikėja. Vos pustrečių metų Judy Garland jau scenoje pasirodydavo kartu su savo seserimis. Vėliau aktorė pasakos, kad jos motina buvo „tikra ragana“.

Kaip savo parašytoje J. Garland biografijoje „Get Happy: The Life of Judy Garland“ rašo Geraldas Clarke'as, aktorės motina buvo tas žmogus, kuris davė jai pirmųjų tablečių – tiek energijai, tiek ir miegui. Tada dukrai dar nebuvo ir dešimties metų.

Judy Garland

Kino studijos vadovai vadino „maža stora kiaule su kasytėmis“

Su kino studija „Metro Goldwyn Mayer“ sutartį pasirašiusi paauglė Judy nusifilmavo daugiau nei dvejose dešimtyse filmų. Kino studijos vadovybė labai griežtai kontroliavo aktorę, ypač jos svorį.
Pirmame pilno metro filme J. Garland nusifilmavo 1936 metais, kai jai buvo 14 metų. Tai buvo muzikinė komedija apie futbolo trenerius „Pigskin Parade“.

Kino studijos vadovai, kaip teigiama, labai nerimavo dėl kiekvieno papildomo kilogramo ant mažutės aktorės kūno ir net vadino ją „maža stora kiaule su kasytėmis“. Aktorė buvo priversta laikytis pirmosios iš savo daugelio dietų, jos maisto suvartojimas buvo griežtai ribojamas ir akylai stebimas. Kino studijos vadovas Louisas B. Mayeris griežtai reikalavo, kad aktorė išlaikytų savo svorį ir valgytų tik vištienos sriubą, gertų juodą kavą ir rūkytų. Be to, ji vartojo ir apetitą slopinančių tablečių.

„Didžiąją dalį savo paauglystės ir pilnametystės ji arba vartojo vaistus, kurių sudėtyje buvo narkotinių medžiagų, arba laikėsi dietos, arba buvo abu šie dalykai“, – savo memuaruose „Judy and I: My Life With Judy Garland“ pasakojo aktorės trečiasis vyras Sidas Luftas.

„Skirtingai nuo kitų aktorių, ji negalėjo sėkmingai paslėpti papildomų kilogramų, ypač dėl to, kad šokdavo ir dainuodavo vilkėdama atvirus kostiumus. Jos ūgis buvo tik 1,51 metro ir jos svoris galėjo būti net per mažas, tačiau ekrane ji galėjo atrodyti pilnesnė ar neproporcinga“, – sakė buvęs aktorės vyras.

J. Garldand sakydavo, kad tabletės – „gyvenimo būdas“

J. Garland buvo ne vienintelė to meto aktorė, priversta vartoti įvairių tablečių. Jos filmų kolega Mickey Ronney taip pat buvo priverstas jų vartoti. Jiedu sunkiai dirbo ir apie tai, ką patyrė, pasipasakojo tik po daugelio metų.

„Jie versdavo mus dirbti ištisas dienas ir naktis. Jie duodavo mums tablečių, kad išlaikytų mus ant kojų, nors jau buvome išsekę. Tuomet jie nuveždavo mus į kino studijos ligoninę ir „išjungdavo“ mus migdomaisiais. Mickey gulėdavo vienoje lovoje, o aš – kitoje, – savo biografui Paului Donnelley pasakojo J. Garland. – Tuomet po keturių valandų jie mus prikeldavo ir vėl duodavo stimuliantų, kad galėtume be pertraukos dirbti 72 valandas. Pusę laiko mes buvome apsinešę, tačiau tai buvo mūsų gyvenimo būdas.“

Judy Garland

J. Garland vadino save „vaikščiojančia migdomųjų reklama“

Septyniolikmetės J. Garland formos vis labiau moteriškėjo ir kino studija, siekdama išlaikyti jos mergaitiškumą bei nekelti abejonių publikai, suverždavo krūtinę, versdavo segėti korsetą, kad atrodytų lieknesnė, o taip pat toliau ją maitino tabletėmis ir duodavo labai mažai maisto. Tai, kad J. Garland sugebėjo puikiai vaidinti tokiomis ekstremaliomis aplinkybėmis, tik parodo, koks didis buvo jos įgimtas talentas.

Svorio svyravimai ir priklausomybė nuo tablečių taip smarkiai įsišaknijo aktorės gyvenime, kad neapleido jos visą gyvenimą. J. Garland taip pat turėjo problemų ir dėl alkoholio.

„Kartais būdavau kaip vaikščiojanti migdomųjų reklama“, – vėlesniais metais sakė J. Garland.

„Manau, kad mano mama buvo kino studijos auka, – 2017 metais duodama interviu sakė J. Garland duktė Lorna Luft. – Tačiau ji taip pat suteikė jai galimybę mums visiems pademonstruoti savo talentą. Tiesiog moneta turi dvi puses.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)