Velso princesė Diana, būdama 36 metų, tragiškai žuvo per avariją Paryžiuje 1997 metais. Williamui tuo metu buvo penkiolika.

„Manau, kad jaunystėje, labai ankstyvoje jaunystėje patirtas sielvartas (o aš tai labai puikiai suprantu) išgyvenamas ryškiausiai ir jautriausiai, jam paprasčiausiai nėra lygių. Jis (skausmas) su niekuo nesulyginamas“, – sako princas Williamas.

„Ir tada puikiai supranti, kad gyvenime bus labai sunku susidurti su bent iš dalies tam skausmui prilygstančiais jausmais“, – pridūrė britų karališkosios šeimos narys.

Williamas laidos kūrėjams atskleidė, jog mylimo žmogaus netektis – bene sunkiausias išbandymas, juo labiau paauglystės metais, tačiau jis sukaupė savyje jėgų pasidalinti savo istorija su kitais.
„Tokia patirtis labai suartina su visais, patyrusiais, ką reiškia netekti artimo žmogaus. Galiu pasakyti, jog kartais tai suprantu tiesiog kalbėdamas su kitu žmogumi... Kartais tą skausmą praktiškai galima įžvelgti kito žmogaus akyse“, – teigia jis.

Anot princo Williamo, Jungtinės Karalystės žmonės linkę giliai viduje slėpti skausmą ir nerodyti emocijų, nors, pasidalinus savo jausmais su kitais, jie tikrai pajustų palengvėjimą.

„Visi prieina tam tikrą ribą, kai ilgiau tylėti nebeįmanoma, atrodo, kad sprogsi. Emocijas būtina išleisti, juk nesame robotai“, – paaiškino Williamas.

Visai neseniai savo patirtimi netekus motinos su buvusiu kariu, ketinančiu Nyderlandų komandoje dalyvauti „Invictus“ žaidynėse, pasidalino ir Jungtinės Karalystės princas Harry‘is.

34 metų princas Harry, neseniai Hagoje pradėjęs skaičiuoti laiką iki „Invictus“ žaidynių, vyksiančių kitais metais, ten pabendravo su 31 metų kariu Dennisu van der Stroomu. Pastarasis vėliau žurnalistams sakė, kad pokalbis su karališkosios šeimos nariu buvęs „neįtikėtinas“ ir „labai emocionalus“.

Abu veteranai (Harry kariuomenėje tarnavo 10 metų) neteko motinų. 2014 metais D. van der Stroomo motina mirė nuo lėtinės plaučių ligos. 2015 metais jam diagnozuotas potrauminio streso sindromas.

„Papasakojau princui Harry apie mamą, mes labai daug kalbėjomės apie panašią patirtį, abu prisipažinome, jog labai trūksta mamų“, – teigia karys. Jaunas vyras neslepia kai trūksta mamos, atrodo, kad stinga saugumo, tai supranta bet kuris sūnus. Netekus motinos, saugumas dingsta. Sako darbo reikalais sutinkantis ir bendraujantis su daugybe žmonių, netekusių motinos, tėvo, sesers, brolio ar kitų artimųjų. Išgirdęs jų istoriją, kaip kad ir manąją, jis teigia pasijuntąs ne toks vienišas“, – žurnalistams sakė D. van der Stroomas.

Gegužės 6 dieną princas Harry kartu su žmona Sasekso kunigaikštiene Meghan Markle susilaukė sūnaus Archie Harrisono Mountbatteno Windsoro. D. van del Stroomas su žmona Mireille taip pat laukiasi pirmosios atžalos – jiems neužilgo gims mergaitė.

„Jis man pasakojo, koks ypatingas jausmas glausti savo vaiką. Jis labai daug apie tai kalbėjo, vadino nauju įkvėpimo šaltiniu ir nauju gyvenimo tikslu. Aš jam papasakojau, jog prieš kelis mėnesius turėjau rimtų psichologinių problemų, tačiau žinia apie žmonos nėštumą man suteikė gyvenimo prasmę“, – pokalbio su princu detalėmis pasidalino buvęs karys.

„Jis nepaliauja žavėtis gyvenimu, vadina jį stebuklu, ir negali patikėti, kad jo vaiko atėjimas į šį pasaulį pradžiugino tiek daug žmonių. Jis man taip pat sakė esąs labai laimingas, kad sūnus labai ramus ir praktiškai neverkia. Dar jis man patarė gyvenime nekurpti daug planų, nes vaiko atėjimas į šį pasaulį padarys galą visiems planams“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)