Pakilęs į 91-ųjų Akademijos apdovanojimų sceną pirmajai amerikiečių kartai priklausantis aktorius ragino Holivudą nebijoti pokyčių ir įvairovės. „Štai mes sukūrėme filmą apie vyrą, kuris buvo gėjus, imigrantas ir gyveno visiškai nebijodamas būti savimi, – sakė R. Malekas. – Tai, kad šį vakarą mes pagerbiame jį ir jo istoriją, įrodo, kaip išsiilgome panašių pasakojimų.“

Imigrantų iš Egipto sūnus sugebėjo persikūnyti į F. Mercury, tačiau realiame gyvenime jis anaiptol neprimena spalvingo personažo, bent kiek panėšėjančio į garsiąją roko legendą. Dienraštis „The New York Times“ labai taikliai nurodė, kad R. Malekas ypač nenoriai kalba apie save, kai tenka duoti interviu. Tačiau nuo tos akimirkos, kai jo vardas tapo taip plačiai žinomas, vis daugiau detalių apie aktoriaus praeitį ir asmeninį gyvenimą pasiekia viešumą.

Koks kelias buvo nueitas nuo karjeros pradžios, kai teko susiimti, stengiantis išvengti amplua tampančių vaidmenų, iki svaiginančią sėkmę atnešusio darbo, galima nuspėti susipažįstant su faktais, pateiktais portale „Nicki Swift“.

Tėvas netapo jo šlovės liudininku

Pirmieji, kuriuos R. Malekas paminėjo sakydamas padėkos kalbą „Oskarų“ įteikimo vakare, buvo jo artimieji – jį palaikiusi šeima. Deja, tarp salėje sėdėjusių žiūrovų buvo tik aktoriaus motina, o tėvas mirė taip ir nesulaukęs sūnaus žvaigždžių valandos. „Manau, dabar jis žvelgia į mane iš aukštai“, – pasakė R. Malekas plačiai nusišypsodamas. Aktoriaus tėvas iš tiesų yra vertas atskiro paminėjimo Akademijos apdovanojimuose, nes jei ne jis, R. Maleko gyvenimas greičiausiai būtų susiklostęs visiškai kitaip.

„Mama ir tėtis Kairą paliko 1978-aisiais, – sakė aktorius leidiniui „The Guardian“. – Tėtis dirbo kelionių agentūroje, todėl jam tekdavo susidurti su turistais iš Vakarų. Per juos jis ir pažino tą kitokį pasaulį, kuris jį nenumaldomai žavėjo.“

R. Malekas taip pat paminėjo, kad ir jo motinai (iš pradžių kritiškai vertinusiai idėją persikelti į Los Andželą), ir tėvui mintis apie aktoriaus karjerą kėlė abejonių. „Nemanau, kad tėvai kada nors manė, jog šansas išmėginti jėgas aktorystėje buvo puikiausia, kas galėjo nutikti po tos jų transatlantinės kelionės, – sakė aktorius. – Vargu ar tam jie viską iš esmės pakeitė, kad aš galėčiau nusitaikyti į menus.“

2018-aisiais, kalbėdamas su tada debiutavusiu leidiniu „GQ Middle East“, R. Malekas užsiminė apie ryžtingą tėvų nusiteikimą išlaikyti egiptietiškas tradicijas. „Negali prarasti šaknų, – persakė R. Malekas tėvų žodžius. – Tai mums labai svarbu.“

Jis nebuvo pirmas ir vienintelis pretendentas suvaidinti Freddie Mercury

Kad ir kaip sunku įsivaizduoti ką nors kitą, galėjusį taip, kaip R. Malekas, – bemaž idealiai įkūnyti F. Mercury, būtina paminėti, kad iš pradžių filmo kūrėjai šiam vaidmeniui buvo numatę kitą aktorių. Pirmasis pasiūlymo iš jų sulaukė komedijos „Boratas“ („Borat“) žvaigždė Sacha Baronas Cohenas, ir iš pradžių atrėdė puikiai tinkantis vaidmeniui. Deja, vėliau, prasidėjus nesutarimams su vienu iš „Queen“ narių, su aktoriumi teko atsisveikinti.

Kalbėdamas su radijo ir televizijos laidų vedėju Howardu Sternu, S. B. Cohenas pareiškė manąs, kad muzikantus labiau domino grupės legenda, o ne tiksliais faktais pagrįstas biografinis filmas apie F. Mercury.

„Vienas grupės narys – nesakysiu, kuris, – pasakė: „Žinai, šis filmas bus ypač geras dėl nepaprasto įvykio pačiame viduryje“. Aš ir paklausiau, kas turi atsitikti filmo viduryje. Jis pasakė: „Freddie miršta.“ – sakė aktorius.

Remiantis S. B. Coheno žodžiais, antroje filmo dalyje iš pradžių buvo numatyta rodyti, kaip grupės nariai stengiasi atsitiesti po F. Mercury mirties, tačiau jam toks siužeto vingis pasirodė nepriimtinas.

„Pasakiau: „Klausyk, nė vienas žmogus nenorės žiūrėti filmo, kurio pagrindinis veikėjas miršta nuo AIDS, o tada tenka stebėti, kaip sekasi grupei“, – sakė S. B. Cohenas.

Kai aktorius iš projekto pasišalino, „Queen“ gitaristas Brianas May pavadino jį šikniumi ir melagiu, be to, pareiškė manąs, kad F. Mercury turėtų suvaidinti Benas Whishaw (nusifilmavęs kino juostoje „Merė Popins sugrįžta“ („Mary Poppins Returns“).

Tik Beno Stillerio dėka neteko atsisveikinti su „Fox“

Kaip aktorius, R. Malekas debiutavo 2004-aisiais transliuotame televizijos seriale „Gilmore Girls“. Po metų jis pasirodė filme „Medium“. Visgi pirmuoju įsimintinu R. Maleko darbu reikėtų vadinti Ahkmenrah vaidmenį 2006-aisiais išėjusioje juostoje „Naktis muziejuje“ („Night at the Museum“). Pasak aktoriaus (kaip manoma, įsitikinusio, kad vaidmuo jam buvo patikėtas tik dėl egiptietiškos kilmės), filmą prodiusavusios studijos „20th Century Fox“ vadovai ne ypač entuziastingai reagavo į jo vaidinamą paauglį faraoną ir vienu etapu net norėjo jį pakeisti. Nuo šio sprendimo jį išgelbėjo pagrindinį filmo personažą sukūręs Benas Stilleris, stojęs ginti jaunuolio ir primygtinai reikalavęs, kad jis liktų projekte.

„Nerimą bendrovei „Fox“ kėlė mano interpretacija, todėl jie ir ketino mane pakeisti, – sakė R. Malekas kanalui WENN. – Laimei, B. Stilleris tikėjo mano jėgomis ir už mane užsistojo.“

Jokios pagiežos R. Malekas nejaučia (tiesą sakant, su kai kuriais iš tų vadovų jis bendradarbiavo ir tada, kai buvo kuriama „Bohemijos rapsodija“) ir mėgsta prisiminti „Nakties muziejuje“ filmavimą. Ypač jo atmintin įstrigęs vienas nuotykis su B. Stilleriu ir jau mirusiu Robinu Williamsu. „Tada filmavomės Gamtos istorijos muziejuje, Niujorke, ir vienu momentu turėjome išeiti į lauką ir stovėti sniege, – pasakojo R. Malekas. – Šalome, bet turėjome improvizuoti, todėl nusiaubėme pamestų daiktų punktą. Man teko didžiulė pūkinė striukė ir auliniai batai su išpieštomis vaivorykštėmis, be to, mano akys buvo apvestos juodais kontūrais, kurių negalėjau nusivalyti.“

Jam beveik prilipo teroristo amplua

Vėl suvaidinęs Ahkmenrah 2009-aisiais pasirodžiusiame filmo tęsinyje „Naktis muziejuje 2“, R. Malekas pasinaudojo proga nusifilmuoti ilgai transliuotame seriale 24. Pagrindinį vaidmenį jame kūrė Kieferis Sutherlandas. Jo įkūnytas Jackas Baueris ne vieniems metams įsitvirtino kaip neįveikiamas herojus, bet kad istorija tęstųsi, turėjo rastis teroristų, kuriuos J. Baueris sėkmingai sužlugdytų. Būtent toks vaidmuo ir buvo pasiūlytas R. Malekui. Jis suvaidino savižudį sprogdintoją Marcosą al Zacarą 2010-aisiais pademonstruotose serijose.

24 buvo ir tebėra puikiai vertinamas serialas, tačiau teroristo vaidmuo R. Malekui ganėtinai atsirūgo – iš esmės pakeitė visą jo įvaizdį. Nors iš pradžių į nuostatą, kad yra tinkamas teroristų vaidmenims, jis sakė nereagavęs neigiamai, ilgainiui šitoks požiūris, esą, ėmė erzinti. „Prisiekiau sau, kad taip ilgiau nebus, nes aš taip nenoriu. Nebegaliu priimti pasiūlymų vaidinti arabus ir atvykėlius iš Artimųjų Rytų, pasirodančius neigiamoje šviesoje“, – sakė jis.

Tam tikru atžvilgiu R. Malekas priskiria save prie laimingųjų. Dalyvaudamas „Hollywood Foreign Press Association“ tinklalaidėje 2018-aisiais, aktorius prisipažino susidūręs su iš Artimųjų Rytų kilusiais aktoriais, keisdavusiais savo vardus, kad išvengtų teroristų vaidmenų, tačiau jam taip elgtis niekada neteko. „Visada atsidurdavau ant tam tikros ribos – buvau tarsi ne grynas arabas, ne grynas kaukazietis. Visgi išlaviruoti visada buvo sunku“, – sakė R. Malekas.

Įspūdį padėjo sudaryti ypatingos akys

Po trumpų epizodų seriale 24, R. Malekas gavo progą kaip reikiant atsiskleisti. Savo aktorinius sugebėjimus jis pademonstravo sukurdamas įsimintiną vaidmenį 2010-ųjų filme „The Pacific“. Realistiškas serialas, prie kurio prodiusavimo prisidėjo tokie Holivudo grandai kaip Tomas Hanksas ir Stevenas Spielbergas, tinklalapyje „Rotten Tomatoes“ buvo apibūdintas kaip nuoširdi, nors ir žiauroka, Antrojo pasaulinio karo analizė. R. Malekas čia suvaidino kapralą Merriellį Sheltoną, vadinamą Snafu. Šį vaidmenį, be jokio abejo, derėtų pavadinti rimtu jam, kaip aktoriui, tekusiu išbandymu.

„Vaidmuo kardinaliai viską pakeitė, – sakė aktorius žurnalui W. – Visiškai į jį pasinėriau.“

Tik vėliau R. Malekas sužinojo, kad T. Hanksas per atranką jį įsiminė ne dėl vaidybos, o dėl unikalių akių.

„Prisimenu, kaip ėjau į atranką, o vėliau Tomas nusiuntė prodiuseriui spausdintą laišką, kuriame buvo parašyta: „Tas vaikinas turi įsimenamas akis.“ Na, pamaniau, ir puiku: bent šitos keistos akys pasirodė pakankamai įtikinančios, kad sulaukčiau Tomo pasiūlymo“, – pasakojo R. Malekas.

Aktoriaus išvaizda, reikia pasakyti, buvo plačiai aptarinėjama nuo pat tos akimirkos, kai jis pradėjo būti žinomas.

„Ko vertos vien jo akys, – rašė „The Globe and Mail“ 2016-aisiais. – Milžiniškos, balsvai mėlynos, spalva prilygstančios antgamtiškai lygiems Uolinių kalnų ežerams.“

Darbas seriale „The Pacific“ ne juokais sujaukė aktoriui protą

Snafu vaidmuo mini seriale „The Pacific“ padarė R. Malekui ypatingą poveikį. Tai, ką turėjo daryti persikūnijęs į personažą, pareikalavo iš aktoriaus nemenkų psichinių pastangų. Jis pats apie tai papasakojo žurnalui „The Hollywood Reporter“ per surengtą apskritojo stalo sesiją. „Buvau naujokas ir nesugebėdavau „išeiti“ iš vaidmens. Nuolatos apie viską mąstydavau“, – sakė R. Malekas.

Aktorius paminėjo vieną ypač traumuojančią sceną, kurioje jam teko traukti auksinius dantis iš manekenų burnų. „Jie buvo pagaminti tiesiog meistriškai – atrodė tarsi tikri, – prisiminė jis. – Po septinto ar aštunto dublio supratau, kad turiu liautis, kitaip būčiau apsiverkęs, o taip neturėjo būti.“

Visgi didžiausia bėda buvo ta, kad emocijos, kurias vertė save išgyventi dėl vaidmens, neapleido ir pasibaigus dienos filmavimui. „Kasdien grįždavau namo apimtas tokių minčių. Ilgainiui jos ėmė neigiamai veikti tiek psichologiškai, tiek fiziškai“, – prisiminė R. Malekas.

Būtent dėl šios priežasties aktorius ryžtingai nutarė, kad filmuodamasis seriale „Ponas Robotas“ („Mr. Robot“) privalo elgtis kitaip. „Leidžiu sau atsipalaiduoti, pasikalbėti. Man tai būtina, kad ištverčiau dieną“, – kalbėjo aktorius apie darbą prie populiaraus filmo.

Ignoravo Roberto Downey jaunesniojo kreipimąsi

Kol dar nebuvo suvaidinęs Freddie Mercury „Bohemijos rapsodijoje“, daugiausia žinomumo R. Malekui teikė kapišoną užsimaukšlinusio programišiaus Ellioto Aldersono, pagrindinio „Pono Roboto“ veikėjo, vaidmuo. Šis herojus – nuolat susimąstęs kibernetinės saugos specialistas, kenčiantis nuo sociofobijos ir depresijos. R. Maleko įtaigumas perteikiant veikėjo asmenybę 2016 metais buvo įvertintas „Emmy“ apdovanojimu. Minėtina, kad ne baltaodis aktorius laimėtoju geriausio pagrindinio vaidmens atlikėjo kategorijoje tada buvo paskelbtas po 18 metų pertraukos. „Ponas Robotas“ taip išgarsėjo, kad į jį atkreipė dėmesį visas būrys įžymybių. Vienas iš jų buvo aktorius Robertas Downey jaunesnysis.

Svečiuodamasis vakarinėje pokalbių laidoje „The Tonight Show“ ir atsakydamas į vedėjo Jimmy Fallono klausimus, R. Malek patikino, kad iš tiesų palaiko gerus santykius su „Marvel“ samdoma žvaigžde, nors iš pradžių, pats to nesuvokdamas, kurį laiką ją ignoravo. R. Downey jaunesnysis, esą, gavo R. Maleko kontaktinius duomenis ir parašė jam elektroninį laišką. Jaunasis aktorius, netikėdamas, kad laiškas autentiškas, nutarė jį ignoruoti. „Po kurio laiko, kažkas, ką jau tikrai pažinojau, parašė ir paklausė, kodėl neatsakau R. Downey. Tiesiog negalėjau patikėti, kad rimtai jį ignoruoju, kad tai iš tiesų jis!“ – pasakojo R. Malekas.

Neilgai trukus aktoriai gana artimai susibičiuliavo. Sykį R. Downey buvo atlydėjęs R. Maleką į „Pno Roboto“ filmavimo aikštelę. „Buvo tiesiog fantastiška žinoti, kad jis stebi mano vaidybą. Juk jis – Geležnis žmogus, be to, vienas iš šauniausių kada nors sutiktų žmonių“, – sakė R. Malekas.

Turi dvynį brolį

R. Malekas tvirtina, kad jis ir brolis Sami Malekas yra identiški dvyniai ir skirtumai tarp jų pradėjo ryškėti tik sulaukus aštuoniolikos. Visgi net dabar, gerokai pasistengę, jie, esą, laisvai galėtų apsimesti vienas kitu. 2018-aisiais, dalyvaudamas laidoje „The Graham Norton Show“, aktorius patikino, kad jis ir Sami kitados kaip tik taip ir elgdavęsi. Į studiją susirinkusi auditorija plyšo juokais, klausydama R. Maleko pasakojimo, kaip jis vietoj brolio laikė egzaminą.

„Jis mokėsi Kalifornijos universitete ir turėjo laikyti graikų kultūros egzaminą, tačiau vis susikirsdavo, todėl ėmė būgštauti, kad apskritai nebaigs studijų, – pasakojo R. Malekas. – Kai grįžau iš teatro mokyklos jis pasakė, kad dėstytojai jau sutiko parašyti teigiamą balą vien už tai, kad paskaitys monologą iš graikų tragedijos.“ Suprasdamas, kad graikų tragedijų broliu, matyt, pakanka, R. Malekas sutiko padėti.

Atvykęs į nurodytą vietą (nors patalpa, kurią Sami apibūdino kaip klasę, pasirodė esanti didžiulė žmonių pilna auditorija), jis pradėjo monologą ir skaitė jį vis labiau įsijausdamas. „Apsidžiaugiau, kad pagaliau atsidūriau prieš publiką, taigi, nutariau išnaudoti pasitaikiusią progą, – prisimena R. Malekas. – Kai baigiau, visi prapliupo ploti, tačiau aš vis tiek abejoju, ar nepersistengiau.“ Dėstytojas, kad ir skeptiškai nusiteikęs, įrašė Sami reikiamą balą.

Visa tiesa apie garsųjį vaizdo įrašą, kuriame jis atsisako nusifilmuoti su gerbėja

2018-ųjų spalį, per vieną iš „Bohemijos rapsodijai“ skirtų vakarų, R. Malekas beveik užsitraukė išpuikusios žvaigždės reputaciją, kai visiškai atsitiktinai pateko į vieną vaizdo įrašą. Devyniolikametė jo talento gerbėja, vardu Xan Black, panoro su aktoriumi nusifotografuoti, tačiau jau paspaudusi filmavimo mygtuką dar paklausė, ar jis nesutiktų perduoti linkėjimų jos draugams. R. Malekas mandagiai atsisakė tai padaryti ir pasiūlė vien nusifotografuoti. X. Black į internetą įkeltas trumputis įrašas žaibiškai išpopuliarėjo, o aktorius tuoj pat buvo sukritikuotas už draugiškumo stoką.

Pats R. Malekas, šiaip jau garsėjantis kaip itin malonaus būdo žmogus, apie nepalankią visuomenės reakciją sužinojo visai atsitiktinai. „Pagaliau ir aš pažiūrėjau tą vaizdo įrašą, tačiau nemanau, kad elgiausi labai užgauliai, – sakė jis leidiniui „Vanity Fair“. – Apskirtai, aš nieko prieš fotografuotis su žmonėmis. Man paprasčiausiai svarbu žinoti, ką konkrečiai jie daro. Automatiškai paleidžiamą filmavimą aš laikau šiokiu tokiu ribų peržengimu.“

Kai portalas „The Cut“ susisiekė su vaizdo įrašo autore ir paprašė pakomentuoti situaciją, ji tiesiog atsakė, kad galbūt pasirinko netinkamą metą. „Manau, kad jis – nuoširdi asmenybė. Galbūt užklupau jį netinkamu momentu. Buvo vakaras, jis skubėjo, – svarstė X. Black. – Esu įsitikinusi, kad tuo atveju, jei būtų buvusi kita aplinka ir kitas paros metas, man būtų pademonstruota daugiau geranoriškumo.“

Tikroji su „Bohemijos rapsodija“ susijusio protesto priežastis

„Bohemijos rapsodija“ tiesiog negalėjo nesukelti prieštarų. Pasaulinės premjeros dieną filmas buvo sutiktas už geresnes sergančiųjų AIDS gyvenimo sąlygas kovojančių grupės ACT UP aktyvistų, nutarusių susirinkti ant raudonojo kilimo ir taip paskleisti žinią apie savo vykdomą kovą.

„Freddie Mercury buvo migrantas, miręs nuo AIDS. Šiandien ŽIV virusu užsikrėtę migrantai yra labiausiai niekinami ŽIV ir AIDS bendruomenės nariai, – sakė Londone veikiančios ACT UP grupės narys Jeremy Goldsteinas. – Šiandien atėjome čia tam, kad praneštume apie problemą, kuri lig šiol aktuali. Reikalaujame, kad su visais ŽIV užsikrėtusiais migrantais būtų elgiamasi garbingai, kad jiems nebūtų užtrenktos ŽIV tarnybų durys ir kad būtų atšauktas visų ŽIV užsikrėtusių migrantų sulaikymas.“

R. Malekas nemenkai prisideda prie sergančiųjų AIDS problemų viešinimo. Filmuodamasis „Bohemijos rapsodijoje“ jis prisijungė prie RED aktyvistų, kovojančių su AIDS plitimu Afrikoje. „Pastaruoju metu pavyko aktualizuoti daugybę problemų, – sakė R. Malekas. – Dabar daug labiau įsiklausoma į kiekvieną balsą, tačiau situacija vis tiek dar nėra tokia, kokia turėtų būti. Yra begalė kliūčių, kurias būtina pašalinti, ir tai įmanoma tik bendromis pastangomis.“

Freddie vaidmuo suvedė jį su širdies išrinktąja

Tikrojo Freddie Mercury širdį buvo pavergusi moteris, vardu Mary Austin. Ji tapo viso dainininko gyvenimo meile. „Visi mano gerbėjai klausinėja, kodėl negali pakeisti Mary, tačiau tai tiesiog neįmanoma, – kartą pasakė F. Mercury. – Mary yra vienintelis mano draugas ir nieko kito man nereikia.“ Įdomu tai, kad R. Malekas, vaidindamas F. Mercury, karštai pamilo moterį, įkūnijusią filme M. Austin.

Apie romantiškus jausmus kolegei Lucy Boynton R. Malekas užsiminė per 2019 metų Tarptautinį Palm Springso kino festivalį. Atsiimdamas apdovanojimą už proveržiui prilygstantį vaidmenį festivalio gala vakare jis padėkojo aktorei sakydamas: „Buvai mano pagalbininkė, mano mylimoji. Be galo tavimi žaviuosi.“

L. Boynton buvo šalia R. Maleko ir tą vakarą, kai jis laimėjo „Oskarą“. Prieš eidamas atsiimti statulėlės R. Malekas apdovanojo L. Boynton ypač karštu bučiniu, o sakydamas padėkos kalbą ir vardydamas visus prie jo sėkmės prisidėjusius asmenis, aišku, paminėjo ir ją. „Lucy Boynton, esi šio filmo širdis, – sakė R. Malekas. – Esi ne tik įstabiai talentinga. Tu pavergei mano širdį. Esu tau be galo dėkingas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)