E. Johnas yra davęs šimtus interviu, apie jį parašyta tūkstančiai straipsnių. Jis nuveikęs tiek gerų, tiek blogų dalykų, o kažkur tarp jų ir susiformavo viešasis E. Johno įvaizdis. Tiesą sakant, visi be išimties bent kiek pažįstantys E. Johno kūrybą gali pateikti bent kelis faktus apie šią superžvaigždę, skelbia grunge.com.

Tik štai vienas dalykas: tikrai ne visi gerai žinomi faktai yra tiesa. Paaiškėjo, kad E. Johnas iš tikrųjų visai ne toks, kokį jį regi pasaulis, o daugybė faktų, žinomų apie šį dainininką ir dainų kūrėją, iš tikrųjų neatitinka realybės.

Siūlome susipažinti su keliais klaidingais įvaizdavimais apie E. Johną.

Jis mėgsta būti dėmesio centre

Pasižiūrėkite bet kurį jo pasirodymą ir net neabejojame, jog sutiksite, kad seras E. Johnas – vienas iš ekstravagantiškiausių ir įsimintiniausių artistų, kada nors sėdusių prie pianino. Nereikia mokėti skaityti žmonių minčių, norint suprasti, kad šiam žmogui labai patinka, ką jis daro. Be to, kaip skelbia „The Guardian“, jis mėgsta drastiškus ir prieštaringai vertinamus pareiškimus bei interviu. Viskas, ką jis daro ir kalba – priemonės, padedančios išlikti rampų šviesoje, tad labai keista išgirsti, jog iš tikrųjų ši ryški asmenybė negali pakęsti žvaigždžių kulto.

Elton John

2016 metais E. Johnas per interviu yra sakęs, kad jaunystėje dalyvaudavo visuose iš eilės renginiuose ir vakarėliuose, nes norėjo (tiesiog privalėjo) būti matomas, tačiau prisipažino, kad iš tikrųjų buvimas dėmesio centre kelia daug nepatogumų ir tenka nuolat galvoti, kaip tokio statuso neprarasti, o tai kelia didelę įtampą. Tiesą sakant, E. Johną kaip reikiant stebina, jog jis laikomas tikra garsenybe, apie kurią nuolat rašo spauda, nes iš tikrųjų iš pradžių jis visai nekėlė sau tikslo išpopuliarėti. Jis buvo kresnas apkūnokas vaikinas, panoręs tapti „Liberty Records“ dainų kūrėju. Kai visai atsitiktinai atsidūrė vienoje komandoje su Bernie Taupin, įsikišo sėkmė, ir sunkus darbas pradėjo duot vaisių – visai neplanuotai prasidėjo jo kelias į žvaigždes.

Jis nevergauja savo instrumentui

Seras E. Johnas savo gyvenime tikrai nemažai laiko praleido grodamas pianinu. Statistikos entuziastai teigia, kad nuo 1970 metų jis sugrojo daugiau nei 3 tūkst. koncertų. Kaip skelbia „Guardian“, jo atsisveikinimo ture iš viso numatyta dar 300 pasirodymų. Be jokios abejonės, tiek koncertų surengęs artistas savo instrumentą vertina taip pat ypatingai, kaip ir bet kuris meistras savo darbo įrankius. Sunku įsivaizduoti, jog E. Johnas su savo instrumentu elgtųsi atmestinai ar nepagarbiai.

Tiesa ta, kad realybė iš tikrųjų visai kitokia. 2016 metais, kai „The Guardian“ žurnalistai apsilankė jo namuose, pastebėjo, kad ten nėra pianino. Tada E. Johnas atvirai prabilo apie savo santykį su instrumentu: „Per metus surengiu 107 koncertus, tai kodėl man ir namie sėstis prie to suknisto pianino?“ Nors ir pabrėžia, kad kiti pianistai, tokie kaip Rufusas Wainrightas, iš tikrųjų kiekvieną rytą vos pabudę sėdasi prie savo instrumento, jam vien mintis, kad nedarbo metu teks liestis prie klavišų, kelia pasidygėjimą: „Viešpatie, negalėčiau sugalvoti nieko siaubingesnio. Yra darbas, ir yra laisvalaikis. Tai du skirtingi dalykai. Ir taip sunkiai ir daug dirbu. Grįžęs namo, mažiausiai noriu ir vėl groti“. Rimtai pasakyta.

Nepaisant to, nerašyta taisyklė apie meistrą ir jo įrankius galioja ir šiuo atveju. Tiesiog E. Johnas iš tų meistrų, kurie savo darbo instrumentus saugiai palieka dirbtuvėse.

Eltonas Johnas

Santykiai su dainų kūrėju Bernie Taupinu

E. Johno karjeroje svarbiausias asmuo (žinoma, neskaitant paties E. Johno) yra jo kūrybos partneris ir dainų kūrėjas Bernie Taupinas. Remiantis „Ultimate Classic Rock“, pora susipažino 1967 metais, kai E. Johnas sureagavo į įrašų kompanijos „Liberty Records“ skelbimą. Kai jį per darbo pokalbį kalbinęs asmuo išsiaiškino, kad jaunasis Johnas gali kurti muziką, tačiau ne dainų tekstus, jis jam įdavė pluoštelį B. Taupino eilėraščių. B. Taupinas buvo dar vienas jaunas ambicingas kūrėjas, atsiliepęs į skelbimą. E. Johnui labai patiko B. Taupino eilės, jis susiekė su poetu, o tai, kas vyko toliau – jau istorija. Štai kaip atrodydavo šių dviejų menininkų kūrybos procesas: B. Taupinas parašydavo tekstą, nusiųsdavo E. Johnui, o šis pritaikydavo muziką. Taip gimė daugybė nuostabių visame pasaulyje žinomų dainų.

Visuomenė įsivaizdavo, jog ši kūrybinė pora tiesiog neišskiriama. „Niekada gyvenime nebuvome susipykę“, – kadaise „The Guardian“ sakė E. Johnas. Nepaisant to, iš tikrųjų jie nebuvo tokie artimi, kaip kad byloja legenda. XX amžiaus 8-ąją dešimtmetį jie kelerius metus iš viso nebendravo. Nors abu ir tvirtina, kad nesitarimų kilo ne dėl asmeninių priešpriešų, o dėl noro padirbėti su kitais žmonėmis ir pasisemti įkvėpimo, akivaizdu, kad jų karjeroje buvo metas, kai artimais jų santykių vadinti paprasčiausiai nevalia. XX amžiaus 9-ojo dešimtmečio pabaigoje ir 10-ojo pradžioje jų gyvenimai ir vėl pakrypo į skirtingas puses, kūrėjai praktiškai liovėsi bendravę.

Eltonas Johnas

E. Johnas – ne tik solo atlikėjas

E. Johnas visada buvo tas vienas ir vienintelis E. Johnas, o visi kiti – tik fonas. Na, bent jau tokia visuotinai įsigalėjusi nuomonė. Kaip rašoma „Britannica“, E. Johnas iš tikrųjų visada turėjo nuostabios grupės užnugarį ir XX amžiaus 7-ojo dešimtmečio vidurį praleido grupėje „Bluesology“ – kolektyve, kuris vėliau tapo Johno Baldry grupe (Johnas iš Eltono Johno). Be „Bluesology“, kaip pažymi „Ultimate Classic Rock“, E.Johnas beveik per plauką netapo „King Crimson“ dalimi (bent jau kaip įrašų vokalistas). Kaip teigia Derekas Shulmanas iš „Gentle Giant“, E. Johnas dalyvavo grupės pirmtako „Simon Dupree and thge Big Sound“ veikloje.

E. Johnas kartais ir pats pavargsta būti solistas ir tada noriai bendradarbiauja su kitais atlikėjais ir grupėmis. Kaip teigiama oficialiame artisto tinklalapyje, jis yra dirbęs kartu su daugiau nei 175 atlikėjų – pradedant „Red Hot Chili Peppers“ ir „Queens of the Stone Age“ bei baigiant Tomu Jonesu ir Kate Bush, dainavęs tiek su Bobu Dylanu, tiek su Luciano Pavarotti. Tiesą sakant, kai kurie netgi tvirtina, kad ir E. Johno solo pasirodymai iš tikrųjų yra grupės projektai. „Rolling Stone“ skelbia, kad iki 2016 metų gitaristas Davey‘is Johnstone‘as ir Nigelis Olssonas su E. Johnu buvo kartu išgroję 40 metų. Per interviu tam pačiam žurnalui D. Johnstone‘as pasirodė esantis žymiai daugiau nei vien antrojo plano muzikantas.

Garsieji pykčio protrūkiai ir kaprizai

Atsikratykime visų abejonių. Niekas nesako, kad E. Johnas, apimtas blogos nuotaikos, negali iškelti garsenybėms būdingo skandalo. Kai 1997 metais jo sutuoktinis Davidas Furnishas apie E. Johną kūrė dokumentinį filmą, jo pirminis pavadinimas buvo „Elton John: Tantrums & Tiaras“. Nepaisant to, jis nėra išpaikintas ir kaprizingas žvaigždūnas, kurio vienintelis tikslas – bet kokia kaina atsidurti dėmesio centre. E. Johnas iš tikrųjų visai ne toks.

Dauguma ekscentriškų ir reputacijai kenksmingų jo poelgių galima nurašyti tiems laikams, kai artistas buvo priklausomas nuo narkotikų. Jis pats „The Guardian“ yra sakęs, kad narkotikai visada į dienos šviesą ištraukdavę jo blogiausias savybes. Gera menininko bičiulė Dusty Springfield jam yra sakiusi pykčio proveržių metu negadinti brangių daiktų. Sklando gandai, kad kartą jis ėmė savo personalo reikalauti „ką nors padaryti dėl blogo oro“.

Nors E. Johnas ir garsėja ūmiu charakteriu, kasdieniniame gyvenime jis žymiai ramesnis ir sukalbamesnis. Pramogų pasaulis – tikra beprotybė, tad nieko keisto, jog kartais tikrai priverčia prarasti pusiausvyrą.

2016 metais per interviu „Rolling Stone“ E. Johnas pareiškė, kad jo itin stačiokiškas britiškas humoro jausmas nepadeda sušvelninti jo įvaizdžio, nors iš tikrųjų jis nėra begėdis išpuikęs žvaigždūnas. Pats E. Johnas labai puikiai supranta, koks yra jo būdas („visi mes kartais virstame tikrais žvėrimis“), ir pripažįsta kartais peržengiantis visas įmanomas ribas. Nepaisant to, jis geranoriškas ir ne kartą pirmas ėmėsi iniciatyvos nesantaikai užglaistyti. Pavyzdžiui, būtent jis užbaigė daugiau nei dešimtmetį trukusius nesutarimus su Madonna (kuriuos, beje, pats ir pradėjo), pripažindamas, kad perlenkė lazdą.

Ne vien kičas ir manieringumas

Visai nereikia peržiūrėti daugybės nuotraukų, kuriose įamžinti ekscentriški artisto sceniniai apdarai, jeigu norite įsitikinti jo stiliaus išskirtinumu. Jo dėmesį traukiantys akiniai, iššaukiantys kostiumai, kičo persmelkti aksesuarai – štai kas padeda charakterizuoti scenoje ar renginiuose šėlstantį E. Johną.
Bet kai tik kameros ir fotoaparatai nusisuka, ekscentriškasis E. Johnas virsta kitu žmogumi. Kaip rašo „The Guardian“, E. Johnas į bene svarbiausius interviu ateina vilkintis paprastu sportiniu kostiumu kaip eilinis vyrukas, su kuriuo ką tik susipažinote aludėje.

Remiantis BBC publikacijomis, paprasto žmogaus mentalitetas persismelkia ir į jo viešąjį įvaizdį, pavyzdžiui, aistringa meilė futbolui. Be to, nors E. Johnas ir žinomas kaip aistringas meno kūrinių kolekcionierius, jo kolekcijos egzemplioriai tikrai ne tokie ekstravagantiški, kaip kad galėtų pasirodyti iš jo spalvingo įvaizdžio. Anot „The Guardian“, dainininkas ir dainų kūrėjas daugiausia domisi niūromis modernizmo krypties fotografijomis, o jo kolekcijas noriai eksponuoja garsiausios galerijos.

Eltonas Johnas

Ne vien sceninis slapyvardis

„Koks tikrasis šio garsiojo muzikanto vardas?“ – vienas iš dažniausiai užduodamų klausimų apie serą E. Johną. Žinoma, dauguma jo talento ir asmenybės gerbėjų atsakymą puikiai žino – kalbama apie Reginaldą Dwightą. Nepaisant to, tai netiesa. Kaip teigia „Zoomer Radio Notes“, tikrasis E. Johno vardas yra... Eltonas Johnas. Taip, tai ne tik jo sceninis slapyvardis. Jo tikras pilnas vardas yra Eltonas Herculesas Johnas.

Nors artistas ir gimė kaip Reginaldas Dwightas, galiausiai jis sugalvojo pasivadinti labiau įsimintinu ir patrauklesniu vardu. Bet, skirtingai nuo daugumos žvaigždžių, šiuo klausimu jis nusprendė eiti iki galo. Kaip rašo „Lifetime“, dar 1972 metais jis pateikė dokumentus oficialiai persivadinti Eltonu Herculesu Johnu. Įkvėpimo naujam vardui jis sėmėsi ir iš tokių muzikantų kaip Eltonas Deanas ir Long Johnas Baldry. Keisčiausia, kad antrasis vardas Herculesas atkeliavo iš britų situacijų komedijos „Steptoe and Son“, kur tokiu vardu buvo šaukiamas žirgas.

Bandant paaiškinti, kodėl Reginaldas Dwightas nusprendė oficialiai persivadinti Eltonu Johnu, arčiausiai tiesos esantis paaiškinimas pateikiamas dokumentiniame filme „Rocketman“: vienoje scenoje E. Johno dainarašystės partneris B. Taupinas kaip visada iššaukiančiai apsirengusio muzikanto pasiteirauja: „Ar nenorėtum tiesiog dainuoti – be visų tų juokingų blizgučių?“. E. Johnas piktai jam atsako: „Žmonės nemoka už tai, kad pamatytų scenoje Regį Dwightą. Jie moka už tai, kas pamatytų ELTONĄ JOHNĄ“.

Ne toks jau didelis hedonistas

Pasižiūrėjus į ekscentriškus jo kostiumus ir ne mažiau ekscentrišką požiūrį, nori nenori peršasi mintis, kad seras E. Johnas – absoliutus ir nepataisomas hedonistas? Tai vienas iš faktų apie šį dainininką, kurie seniau buvo laikomi tiesa, tačiau jau gana seniai toks apibūdinimas jam nebetinka.

Remiantis biografija, E. Johnas narkotikams ir alkoholiui vergavo nuo XX amžiaus 8-ojo iki 9-ojo dešimtmečio. Menininko gyvenimas pradėjo keistis (žinoma, į gerą pusę) po pažinties su Ryanu White‘u – amerikiečiu, sergančiu hemofolija, kuris perpilant kraują buvo užkrėstas ŽIV. Ši pažintis paskatino E. Johną aktyviai užsiimti kovos su AIDS agitacija, o kai 1990 metais R. White‘as mirė, E. Johnas suėmė save į rankas ir atsikratė priklausomybių.

Per visą savo karjerą hedonizmui vergavęs menininkas visada liko ištikimas savo darbo etikai. Kaip jau buvo minėta, E. Johnas iš viso surengė daugiau nei 3 tūkst. koncertų. Net ir po šiai dienai jis sunkiai dirba, o iki atsisveikinimo gastrolių pabaigos 2021 metais bus sugrota dar 300 koncertų.
Nors dabar E. Johnas nebe toks energingas kaip geriausiais karjeros metais, tai tikrai nereiškia, kad jis savo kūną naikina visais žmonijai žinomais būdais. Juk jam jau 72 metai. „Roling Stone“ rašo, kad buvo operuoti abu jo keliai (meilė tenisui ir šėlsmas scenoje atsiėmė, kas jai priklauso).

Nėra jau toks nerūpestingai turtingas

Seras E. Johnas jau daug metų visą pasaulį džiugina nuostabiomis melodingomis dainomis, tad peršasi nuomonė, kad jo kūryba jam sukrovė didžiulius turtus. Skaičiavimai skiriasi, tačiau E. Johno turtas vertinamas maždaug 500 mln. dolerių, taigi galima drąsiai teigti, kad bent jau artimiausiu metu skurdas ir nepriteklius jam negresia. Nepaisant to, tai tikrai nereiškia, kad jo sąskaitose banke pakankamai pinigų švaistyti juos į kairę ir į dešinę.

2016 metais E. Johnas žurnalui „Rolling Stone“ sakė, kad jam dirbantys žmonės turtų nesikrauna, o kiekvienais metais jam tenka sukti galvą, kaip susimokėti visus mokesčius. Nepaisant to, paskutiniais metais tai, kaip E. Johno žmonės tvarko jo finansus, drastiškai pasikeitė. Šiuo metu jo finansiniais reikalais daugiausia rūpinasi sutuoktinis D. Furnishas, kuris stengiasi pasirūpinti, kad jau po kelerių metų E. Johnui visai nebereiktų dirbti ir jis visą laiką galėtų skirti šeimai. Turint omenyje, kaip artistas mėgsta apsipirkinėti ir kitaip išlaidauti, užduotis tikrai ne iš lengvųjų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)