K. Cobaino kapo nėra, tačiau egzistuoja keletas jam skirtų memorialų

Atlikėjo palaikai buvo kremuoti ir išbarstyti privačioje atminimo ceremonijoje, surengtoje jo motinos. Šioje ceremonijoje dalyvavo artimieji, našlė Courtney Love, duktė Frances Bean Cobain ir buvusi K. Cobaino mergina Tracy Marander.

Frances išbarstė tėčio pelenus Maklein Krike Olimpijoje, Vašingtono valstijoje, tačiau tiksli vieta yra šeimos paslaptis. Visgi yra keletas vietų, kuriose žmonės raginami prisiminti „Nirvanos“ vokalisto gyvenimą ir kurtą muziką. Garsiausia iš jų – K. Cobaino memorialinis parkas jo gimtojo Aberdyno Felony Flats rajone, kur muzikantas ir užaugo. Šią vietą, kurią iš pradžių įkūrė gerbėjai ir pavadino „Kurt Cobain Landing“, 2015-aisiais, per 20-ąsias K. Cobaino mirties metines, perėmė miestas.

Ši vietovė yra prie „Young Street“ tilto, kuris minimas dainoje „Something in the Way“. Parke yra K. Cobainui atminti skirta skulptūra – betoninė gitara ir prie jos esanti į orą iškylanti geležinė juosta, ant kurios užrašyti „Nirvana“ dainos „On a Plain“ žodžiai.

Kurt Cobain

K. Cobainui skirtas atminimo suolelis Sietle esančiame Viretos parke

Nors jame nėra jokių oficialių paminklų, „Smaragdo miestu“ vadinamo Sietlo gerbėjai Viretos parke esantį suolelį pavertė neoficialiu paminklu, mat ši vietovė yra prie Kurto namų ir jo mirties vietos. Keletą kartų mieste, kuriame jis iškilo šlovės viršūnėn ir kuris buvo tapęs muzikanto namais iki pat jo mirties 1994-ųjų balandžio 5-ąją, buvo mėginta pastatyti oficialų paminklą, tačiau visi bandymai buvo nesėkmingi.

Nedideliame parke esantis vienišas suolelis per visą laikotarpį po Kurto mirties puošiamas su „Nirvana“ susijusiais grafičiais.

Kurto vaikystės namai

Namus Pirmojoje gatvėje, kur užaugo Kurtas, butų galima vadinti kukliais. Pranešama, kad 2018-aisiais jie buvo parduoti už 190 tūkstančių dolerių (maždaug 169,6 tūkstančio eurų) – gerokai daugiau už jų realią vertę. Kurto artimieji namą pardavinėjusiam nekilnojamojo turto agentui sakė, kad jis būtų norėjęs, jog namas būtų paverstas muzikos mokykla ar muziejumi. Gerbėjams toks teiginys atrodo neįtikinamas.

K. Cobainas – vienas žymiausių „27 klubo“ narių

Mirti sulaukus 27-erių – baisus sutapimas, palietęs keletą jaunystėje mirusių įžymybių. Tarp jų – tokie roko muzikantai ir Sietlo gyventojai kaip Jimi Hendrixas ir Mia Zapata.

Kai kurie kiek liguistai nusiteikę muzikos gerbėjai įsikibo šio sutapimo ir tokio amžiaus mirusias įžymybes ėmė vadinti „27 klubu“.

Tarp kitų šio klubo narių – Amy Winehouse, Jimas Morrisonas, Janis Joplin ir neseniai prie klubo prisijungęs Fredo Santana.

K. Cobaino atsisveikinimo laiškas tebėra nesibaigiančių spėlionių ir sąmokslo teorijų šaltinis

Kai kurie gerbėjai ilgą laiką skleidė spėliones, kad Kurto mirtis yra įtartina, nors 1999-aisiais buvo patvirtinta, jog tai tikrai buvo savižudybė.

Jo mirties aplinkybės tirtos ne kartą.

Viena iš priežasčių, verčiančių abejoti savižudybės versija – K. Cobaino mirties vietoje rastas priešmirtinis atsisveikinimo laiškas, parašytas kiek kitokia rašysena, iki pat paskutinės eilutės atrodo panašesnis į pranešimą apie tai, kad jis ketina palikti grupę, o ne pasaulį.

Paskutinės šio raštelio eilutės skamba taip:

„Prašau, gyvenk toliau dėl Frances.
Stenkis dėl jos gyvenimo, kuris bus žymiai laimingesnis be manęs.

MYLIU TAVE, MYLIU TAVE!“

Po mirties pasirodė ne viena sąmokslo teorija

Mirus žvaigždei, viešumoje pasirodė sąmokslo teorijų. Grupės „Nirvana“ vadybininko Danny Goldbergo išleistoje knygoje „Serving The Servant: Remembering Kurt Cobain“ jis pavadino gandais spėliones, jog K. Cobaino mirtis galėjo būti kažkieno kruopščiai atliktas nusikaltimas.

Režisieriaus Nicko Broomfieldo kontraversiškoje juostoje „Kurt & Courtney“, kuri pasirodė 1998 metais, privatus detektyvas Tomas Grantas tvirtino, jog tai buvo žmogžudystė.

„Buvau susitikęs su T. Grantu vieną kartą ir to užteko. Jis man papasakojo, kodėl tvirtino, jog Kurto mirtis buvo įtartina, o aš atsakiau – negi manote, kad Sietlo policijos departamentas nepakankamai rimtai pažvelgė į visas aplinkybes? Juk Kurto mirtis buvo aprašoma pirmuosiuose puslapiuose, visų dėmesys krypo į tyrėjus. Jie tikrai padarė viską, kad tik nepasirodytų nekvalifikuoti prieš visuomenę“, – pasakojo grupės vadybininkas.

Jis prisimena, jog detektyvas neturėjo jokių rimtų įrodymų, rėmėsi tik nuogirdomis bei teorijomis iš vadovėlių, todėl papasakotos versijos nekėlė pasitikėjimo.

„Žmonėms skauda. Baisu, kai kažkas nusprendžia nusižudyti. Tada sunku atsakyti į klausimą „kodėl?“. Tačiau aš suprantu tuos žmones, gerbėjus, šeimą. Visi nori tiesos, paaiškinimų, todėl vis dar nepalieka Kurto ilsėtis ramybėje“, – sako „Nirvana“ vadybininkas.

Paaiškėjo neištikimybė

Praėjus kiek laiko po K. Cobaino mirties, į viešumą išlindo faktas, jog jo žmona buvo neištikima su grupės „Lemonheads“ vokalistu Evanu Dando. Pastarasis teigia, jog tuomet santykiai su K. Cobainu „galėjo būti ir draugiškesni“, tačiau reikalai pasisuko netikėta linkme.

Courtney Love

„Galėjome būti geresniais draugais, tačiau tuomet atsirado keista situacija su jo mergina Courtney Love. Gastroliuodami kartą išsiruošėme į perklausą, kurioje nutiko tai, kas nutiko. Turėjome gerą laiką. Vienas kitą pažinojome tik truputį“, – apie romaną su K. Cobaino mylimąja pasakojo E. Dando.

Kurto gyvenimo tąsa – jo duktė Frances

Frances Bean Cobain buvo visai maža, kai mirė jos tėtis. Dabar jai 26-eri, mergina yra modelis ir menininkė, ji gyvena Los Andžele.

Kurt Cobain su dukra Frances Bean

F. Cobain paveldėjo 37 procentus C. Cobaino turto, įskaitant teisę į jo vardą ir atvaizdą. 2014-aisiais ji buvo ištekėjusi už muzikanto Isaiah Silvos, tačiau vėliau pora išsiskyrė.

Nors tuomet, kai Kurtas mirė, Frances buvo pernelyg maža, kad ką nors apie jį prisimintų, Frances padėjo išlaikyti muzikanto atminimą gyvą – ji buvo dokumentinio filmo „Kurt Cobain: Montage of Heck“ prodiuserė.

Šiemet Frances sukaks tiek pat metų, kiek buvo jos tėčiui, kai šis mirė.

Kurt Cobain dukra Frances Bean Cobain
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)