Nuo šio legendinio dainininko mirties jau praėjo daugiau nei 40 metų, tačiau vis dar sunku ginčytis su tokia L. Bernsteino nuomone. Ir E. Presley mirtis vis dar kelia nemažai kalbų ir abejonių.

Kada mirė Elvis?

1935 metų sausio 8 d. Misisipės valstijos Tupelo mieste gimęs Elvis Aronas Presley buvo vienas labiausiai atpažįstamų muzikantų pasaulyje. Mirė jis 1977 metų rugpjūčio 16 d. savo Greislando dvare Memfyje. Jam buvo 42 metai.

Tos dienos popietę dainininką šalia jo miegamojo buvusioje vonioje aptiko jo mergina Ginger Alden. Elvis gulėjo be sąmonės ant grindų. Dainininkas buvo greitai nugabentas į vietos ligoninę, tačiau čia, nepaisant pastangų jį atgaivinti, 15.30 val. buvo konstatuota jo mirtis.

Kokia buvo jo mirties priežastis?

Nors oficiali jo mirties priežastis – sustojusi širdis, dabar manoma, kad dainininko širdis sustojo dėl ilgalaikio ir rimto piktnaudžiavimo vaistais.

Kaip ir daugelis kitų to meto atlikėjų, Elvis vartojo daug receptinių vaistų, įskaitant opiatus, barbitūratus ir migdomuosius. Kai praėjus kelioms savaitėms po Elvio mirties atkeliavo jo kraujo toksikologinė ataskaita, teigiama, kad joje buvo nurodyta, kad dainininko kraujyje buvo didelės dozės įvairių vaistų.

Kelerius metus po E. Presley mirties jo gydytojas Memfyje George'as Nichopoulosas, vadintas tiesiog „daktaru Nicku“, buvo kaltinamas dėl dainininko mirties. 1980 metais iš daktaro, pradėjusio gydyti dainininką 1967 metais, buvo Tenesio valstijoje trims mėnesiams atimta gydytojo licencija dėl receptinių vaistų skyrimo ir platinimo. Remiantis jam pateiktais kaltinimais, per paskutinių 20 E. Presley gyvenimo mėnesių jis jam išrašė daugiau nei 12 tūkst. tablečių, todėl keliaudamas dainininkas su savimi veždavosi tris lagaminus vaistų. Tiesa, G. Nichopoulosas teigė, kad visi šie vaistai buvo skirti visai Elvio palydai, o ne jam vienam.

Vėliau G. Nichopoulosas paliudijo, kad išrašydavo E. Presley bet kokių vaistų, kokių jis tik pageidaudavo, nes priešingu atveju jis būtų kreipęsis į kitą gydytoją ar net pirkęs vaistų gatvėje.

1981 metų lapkritį G. Nichopoulosui buvo pateikta 11 kaltinimų, susijusių su receptiniais vaistais, tačiau jis buvo išteisintas. Licenciją jis išsaugojo iki 1995 metų, tačiau vėliau Tenesio valstijoje jam ji buvo visam laikui atimta.

Kodėl E. Presley mirtis sulaukia tokių prieštaringų vertinimų?

Nors dabar jau plačiai žinoma apie E. Presley piktnaudžiavimą vaistais (tokių problemų turėjo daug garsių to meto atlikėjų), dainininko mirties metu jo šeima ir jo visa komanda sugebėjo nuslėpti „nelabai gražias“ jo privataus gyvenimo detales.

Iš karto po dainininko mirties jo šeima paprašė atlikti skrodimą. Tenesio valstijos vyriausiasis koroneris Jerry Francisco po kelių dienų išdavė oficialų dainininko mirties liudijimą, kuriame mirties priežastimi nurodė su vaistais nesusijusį širdies veiklos sutrikimą.

„Elvis Presley mirė nuo širdies ligos, ir jo kraujyje rasti receptiniai vaistai su tuo neturi nieko bendro, – tuomet „American Medical News“ sakė J. Francisco. – Jeigu tų vaistų ten nebūtų buvę, jis vis tiek būtų miręs.“

Tačiau vėliau keli kiti patologai, prisidėję prie dainininko autopsijos, ėmė kritikuoti J. Francisco taktiką (jis akivaizdžiai pataikavo šeimos norui užsitikrinti privatumą) ir jo išvadas. Ne vienas gydytojas vėliau pareiškė manąs, kad dainininko mirties priežastimi tapo toksiška vaistų kombinacija.

Kadangi autopsijos prašė šeima, o ne valstija, visos skrodimo išvados po procedūros buvo įslaptintos. Vėlesniais metais buvo ne kartą mėginta dokumentus išslaptinti. 1993 metais buvo atnaujintas tyrimas dėl E. Presley mirties, tačiau tuomet buvo gauti tik gydytojo užrašai, bet ne pačios autopsijos išvados.

Taip jau sutapo, kad tuo metu „Ballantine Books“ išleido, esą, visą tiesą atskleidžiančią Steve'o Dunleavy knygą „Elvis: What Happened?“, kurioje skelbiami ir trijų buvusių E. Presley asmens sargybinių pasakojimai apie tai, kas vyko kiek daugiau nei dvi savaitės iki dainininko mirties. Knyga pasirodė be jokio didelio šurmulio ir išpopuliarėjo tik po to, kai žurnalistai ir visuomenė ėmė juodinti buvusi bulvarinio leidinio reporterį S. Dunleavy dėl jo teiginių apie Elvio piktnaudžiavimą vaistais ir lėbavimą.

Ir tik po beveik dvejų metų po Elvio mirties imta rimtai kalbėti apie galimybę, kad jo mirtis visgi galėjo būti susijusi su vaistais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)