Saujelei paskyrų, kurios, panašu, akivaizdžiai sukurtos tik tam, kad skelbtų šlykščius įrašus apie Meghan Markle, priklausė daugiau nei 70 procentų iš maždaug 5200 įžeidžiančių žinučių.

Tyrimas, kurį atliko kampanijų grupė „Hope Not Hate“ ir CNN, analizavo sausio ir vasario „Twitter“ įrašus, kuriuose buvo tokios prieš Meghan nukreiptos grotažymės kaip #megxit, #bumpgate ir #mmtcd. Manoma, kad pastaroji reiškia „Meghan Markle, kunigaikštienė šarlatanė“.

Kai kuriuose įrašuose buvo beveik neslepiamo ar netgi atviro rasizmo – nuorodų į bananus ar paliepimų kunigaikštienei „keliauti namo“.

Kiti įrašai pasižymėjo itin menkinančiais Meghan ir Kembridžo kunigaikštienės palyginimais. Keisčiausiuose įrašuose buvo skleidžiama sąmokslo teorija, kad savo judesiais aštuntą mėnesį nėščia Meghan tik mėgina apsimesti, jog laukiasi, o iš tiesų jos nėštumas tėra apgaulė.

Bakingamo, Klarenso ir Kensingtono rūmai išleido naujas bendras taisykles, perspėjančias, kad „nepadorūs, įžeidžiantys ar grasinantys“ komentarai, siekiant tikriems gerbėjams sukurti „saugią aplinką“, bus šalinami iš susirašinėjimų.

Karališkieji rūmai perspėjo, kad apie žeminančius komentarus, pavyzdžiui, nukreiptus prieš Kate Middleton ir Meghan Markle, gali būti pranešta policijai, taip pat pranešė, jog oficialių paskyrų komentaruose, prieš imantis tolesnių veiksmų, blokuojamas juodaodžius žeidžiantis žodis ir ikonėlės, vaizduojančios peilius ir ginklus.

Sausį Kengsingtono rūmai atskleidė, kad jų moderatorių komanda skiria ištisas valandas, kad panaikintų „nepadorius“ komentarus, dažniausiai nukreiptus prieš 37-erių Kembridžo kunigaikštienę ir taip pat 37-erių besilaukiančią Sasekso kunigaikštienę.

„Hope Not Hate“ tyrėjas Patrikas Hermanssonas sakė: „M. Markle tenka iškęsti pasibaisėtinus įžeidinėjimus, o kai kurie jų yra rasistinio pobūdžio. Mūsų duomenų tyrimas, kurį pateikėme CNN, parodė, kad už didžiosios daugumos „Twitter“ prieš Meghan nukreiptų patyčių slypėjo visiškai mažas kiekis paskyrų. Tai primena kitus mūsų atliktus tyrimus, pavyzdžiui, musulmonų įžeidinėjimo internete analizę. Šiuo atveju taip pat pastebėta, kad nedidelis kiekis pagrindinių paskyrų dalinosi tokiomis pačiomis žinutėmis“.

„Sąmokslo teorijos dažnai susilieja su atvira neapykanta, tai yra platesnės ir itin neraminančios neapykantos skleidimo internete tendencijos dalis. Socialinių tinklų kompanijos vis dar turi gerokai labiau stengtis užkirsti tam kelią, turint omenyje vis stiprėjančią neapykantos nusikaltimų ir incidentų bangą“, – aiškino P. Hermanssonas.

Faktas, jog toks nedidelis vartotojų kiekis paskelbė tiek daug įrašų, rodo, kad šios paskyros ir buvo sukurtos negatyvaus turinio apie kunigaikštienę skelbimui, sako „Hope Not Hate“.

Kaip kurie vartotojai taip pat dalinosi nuorodomis į kraštutinės dešinės tinklalapius ir socialinių tinklų nuomonių lyderius. Dauguma Meghan apibūdinti rinkosi rasistinius epitetus.

Tačiau tyrėjai nerado įrodymų, kad šios paskyros galėtų būti organizuotos kraštutinės dešinės kampanijos dalis.

Meghan Markle

CNN pranešė, jog po to, kai buvo susisiekta su „Twitter“, kai kurių įžeidinėjimais pasižymėjusių paskyrų nebeliko.

Šią savaitę karališkosios šeimos tinklalapyje paskelbtoje žinutėje pateikiamos griežtos naujos gairės, kuriomis Vindzorų paskyrų sekėjams nurodoma „neskleisti rase, lytimi, religija, tautybe, neįgalumu, seksualine orientacija ar amžiumi paremtos diskriminacijos“.

„Mūsų socialinių tinklų kanalų tikslas yra kurti aplinką, kurioje mūsų bendruomenė gali saugiai įsitraukti į diskusijas, laisvai komentuoti, klausti ir teikti siūlymus. Visų, sekančių ir komentuojančių mūsų socialinių tinklų kanalus, prašome neužmiršti mandagumo, kilniaširdiškumo ir pagarbos visų mūsų socialinių tinklų bendruomenių nariams“, – skelbta pranešime.

Perspėdamas nesilaikančius gairių, karališkosios šeimos puslapis pažymi, kad vartotojai gali būti ne tik blokuojami, bet kai kuriais atvejais su jais gali susisiekti ir policija.

„Mes pasiliekame sau teisę spręsti, ar veikla mūsų socialinių tinklų kanaluose nepažeidžia mūsų nurodytų gairių. Pasiliekame teisę paslėpti ar ištrinti mūsų kanaluose pasirodžiusius komentarus, taip pat blokuoti gairių nesilaikančius vartotojus. Taip pat pasiliekame teisę tais atvejais, kai, mūsų nuomone, to reikia arba taip numato įstatymas, persiųsti komentarus tirti teisėsaugos institucijoms“, – rašyta pranešime.

Reakcija į šias gaires buvo daugiausia teigiama, nors, kaip manoma, kai kuriems tai galėjo pasirodyti kaip proga iš karto nepaisyti nurodymų ir skelbti įžeidžiančius komentarus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)