Produktyvios S. Seagalo karjeros kine painiavą papildo ilga skandalų virtinė, kurioje galima rasti tokių vardų kaip Seanas Connery‘as ar Vladimiras Putinas. S. Seagalas mėgino kurti realybės šou, įvairius produktus, įgyvendinti teisingumą ar daryti karjerą įrašų srityje. Jis netgi bandė kovoti su organizuotu nusikalstamumu ir FTB. Nors kritikai nevengia pasišaipyti iš S. Segalo vaidybos, nėra abejonių, kad jo gyvenimas išties pašėlęs. Pažvelkime į S. Seagalo gyvenimą įdėmiau.

Su juo neįtikėtinai sunku dirbti

Kaip tvirtina daugybė aktorių, S. Seagalas tikrai nėra tas kolega, su kuriuo būna malonu dirbti. Johnui Leguizamo šią S. Seagalo savybę atrasti nebuvo smagu: befilmuojant juostą „Prezidento sprendimas“ („Executive Decision“) S. Seagalas supyko ant savo kolegos ir, kaip teigiama, stumtelėjo ir prispaudė šį prie sienos.

S. Seagalas apkartino gyvenimą ir „Saturday Night Live“ komandai. 1991-aisiais, vesdamas vieną televizijos laidos epizodą, jis buvo „labai kritiškas kūrybinės grupės ir scenaristų atžvilgiu“.

Pasak ilgamečio „Saturday Night Live“ aktoriaus Timo Meadowso, S. Seagalas „nesuvokė, kad paprasčiausiai negalima trečiadienį kažką išvadinti kvailiu ir tikėtis, kad šeštadienį tas žmogus vis dar norės jums rašyti scenarijų“.

Kitas „Saturday Night Live“ kūrybinės grupės narys aktorius ir scenaristas Davidas Spade‘as teigė, jog per jo šešerius metus trukusį darbą šioje laidoje S. Seagalas buvo neabejotinai blogiausias vedėjas – ko gero, tai galėjo būti susiję su aikido karaliaus humoro supratimu.

Pasak dar vienos kūrybinės grupės narės Julios Sweeney, S. Seagalas norėjo suvaidinti etiudą, kuriame vaidintų su išprievartavimą išgyvenusia moterimi siekiantį permiegoti gydytoją. Neatrodo labai juokinga, tiesa? Akivaizdu, kad S. Seagalo pasirodymas buvo toks nevykęs, jog jam buvo uždrausta kada nors ateityje būti „Saturday Night Live“ vedėju.

Aktoriui Stephenui Tobolowsky‘iui taip pat teko tiesiogiai susidurti su netikusiu ir kvailu S. Seagalo elgesiu. Filme „Blyksnis“ („The Glimmer Man“) S. Tobolowsky‘is vaidino serijinį žudiką. Suprantama, S. Seagalas turėjo įveikti blogąjį vyruką. Tačiau tuomet S. Seagalas sumąstė, kad žmonių žudymas ekrane gali pakenkti jo karmai, tad norėjo, jog S. Tobolowsky‘io vaidinamas veikėjas išgyventų.

Aktoriui teko spręsti ir veikti greitai: S. Tobolowsky‘is paaiškino, kad jo veikėjas yra įkliuvęs savo paties pragare. Tad nužudydamas piktadarį, S. Seagalas suteiktų galimybę blogiukui kitame gyvenime atgimti geresne būtybe. S. Seagalas sutiko, ir scena buvo nufilmuota taip, kaip ir nurodyta scenarijuje. Deja, vėliau S. Seagalas neįspėjęs pridėjo tokius žodžius: „Dėkoju Dievui, kad nenužudžiau to vyruko“.

Tuomet jau S. Tobolowsky‘iui teko improvizuoti ir pridėti keletą žodžių, kad atrodytų, jog jo akivaizdžiai nebegyvas veikėjas išgyveno – viskas atrodė tarytum prastame siaubo filme. Tačiau, pasak IMDb, šios aktorių improvizacijos galutinėje versijoje nepasirodė.

Diskusijos apie reinkarnaciją

Holivude yra keletas žymių budistų, pavyzdžiui, Richardas Gere’as ar Keanu Reevesas. Tačiau galingiausia budizmą išpažįstanti įžymybė užsiima aikido, o jo plaukai surišti į arklio uodegą. Panašu, kad S. Seagalas ant dvasingumo bokšto įsitaisė tikrai aukštai, bet šis jo iškilimas susilaukė kritikos iš kitų religijos atstovų.

1997-aisiais vyriausiasis Tibeto budizmo Nyingma mokyklos vadovas Penoras Rinpoche paskelbė, kad S. Seagalas yra tulku – paprastai aiškinant, reinkarnavęsis budizmo mokytojas, „pasižadėjęs atgimti, kad padėtų visoms būtybėms pasiekti apšvietimą“.

P. Rinpoche buvo įsitikinęs, jog XVII a. S. Seagalas buvo Tertonas Chungdragas Dorie – žymus vertėjas, įkūręs savo vienuolyną. Dėl tokios dvasingos savo „istorijos“ S. Seagalas buvo paskelbtas lama – garbingu Tibeto budistų mokytoju. Pasak „The Guardian“, tai reiškia, kad „už jį aukščiau yra tik pats Dalai Lama“. Per įšventinimo ceremoniją S. Seagalas pasižadėjo pagelbėti viso pasaulio kenčiantiesiems – nuo to laiko jis veda seminarus apie gailestingumą.

Visgi kai kurie žmonės S. Seagalo dvasinį virsmą vertina skeptiškai. Kai aktorius buvo apkaltintas seksualiniu priekabiavimu, kai kurie ėmė svarstyti, ar toks žmogus gali būti lama. Abejonių išreiškė netgi Richardas Gere‘as. Aktorius sakė: „Šaunu, jei kažkas yra tulku. Bet nežinia, ar S. Seagalo pretenzijos yra tikros“. Kiti tvirtino, kad prieš tai, kai buvo paskelbtas tulku, S. Seagalas P. Rinpoche mokyklai paaukojo dosnią pinigų sumą, kuri galėtų paaiškinti tokį šlovingą aktoriaus ankstesnį gyvenimą. Visa istorija ypač keista ir todėl, jog reinkarnavęsi mokytojai dažniausiai išaiškinami dar vaikystėje. Akivaizdu, kad S. Seagalas jo paskelbimo lama metu jau seniai nebuvo vaikas.

Keisti S. Seagalo santykiai su UFC

2011-ųjų vasarį UFC („Ultimate Fighting Championship“ – JAV mišrių kovos menų organizacijos) gerbėjai rengėsi žiūrėti vidutinio svorio kategorijos čempiono Andersono Silvos akistatą su Vitoru Belfortu. Tuo metu A. Silva buvo laikomas geriausiu mišrių kovos menų atstovu pasaulyje. Pirmame raunde jis smūgiu į veidą nokautavo V. Belfortą. Tai buvo viena žymiausių akimirkų UFC istorijoje. Tačiau netrukus visą šlovę prisiėmė S. Seagalas.

Pasak S. Seagalo, būtent jis išmokė A. Silvą lemtingojo judesio. Be to, S. Seagalas netgi tvirtino pats tokį manevrą ir išradęs. Daugelis manė, kad S. Seagalas melavo, tačiau tą lemingą vakarą aktorius iš tiesų palydėjo A. Silvą į ringą. Po kurio laiko Lyoto Machida karatė judesiu įveikė legendinį Randy Couture. Šlovę ir vėl prisiėmė S. Seagalas – šį kartą „Jimmy Kimmel Live!“ laidoje.

Atrodė, kad iš pradžių A. Silvai šis pokštas patiko, tačiau galiausiai čempionas nutarė prabilti: jis paaiškino pergalingojo judesio mokęsis dar gerokai prieš tai, kai sutiko S. Seagalą. Savo garsiąja laužyta anglų kalba A. Silva pripažino: „Seagalas yra geras žmogus. Ne treneris. Manęs nemokė. Geras žmogus. Va ir viskas“.

Tačiau kiti sportininkai nebuvo tokie mandagūs. Kai S. Seagalas per „UFC 135“ pabandė nukeliauti į užkulisius ir patarti pussunkio svorio kategorijos čempionui Jonui Jonesui, kovotojas jį išvarė.

Imtynininkė Ronda Rousey sykį pareiškia galinti „smarkiai išvanoti“ aktorių. S. Seagalas netgi metė iššūkį dukart čempionu tapusiam R. Couture ir iškvietė jį į kovą, tačiau su ta sąlyga, kad nebus jokių liudytojų. Paklaustas apie tokį susirėmimą, R. Couture atsakė nesistebintis, kad S. Seagalas norėjo kautis „uždaroje ir nuošalioje vietoje, kur niekas nematytų, kas nutiko“.

S. Seagalas prieš Jamesą Bondą

S. Seagalas užsiėmė ne tik vaidyba, bet ir kovos menų choreografija. Pasak IMDb, choreografiją aktorius kūrė daugiausia savo filmams, tačiau devintojo dešimtmečio pradžioje S. Seagalas dirbo kuriant J. Bondo serijos filmą „Niekada nesakyk niekada“ („Never Say Never Again“) – jis turėjo mokyti Seaną Connery kovos menų.

Tuo metu S. Connery jau gerai išmanė karatė: besiruošdamas 1967-ųjų filmui „Gyvenk du kartus“ („You Only Live Twice“), aktorius įgijo juodąjį karatė diržą. Tačiau besirengiant septintąjį kartą įkūnyti J. Bondą S. Connery reikėjo šiek tiek pramokti aikido, tad šiam darbui atlikti buvo nusamdytas S. Seagalas.

Iš pradžių atrodė, kad pamokos einasi puikiai – netgi pernelyg puikiai. S. Connery pasakojo: „Tapau kiek pasipūtęs, mat maniau, kad suprantu, ką darau“. O tuomet, kaip pasakojama, susierzinęs S. Seagalas čiupo S. Connery ranką ir sulaužė aktoriaus riešą. Nors neabejotinai juto skausmą, S. Connery tęsė treniruotes. Teisybę pasakius, jis iki pat dešimtojo dešimtmečio pabaigos nesuprato, kad S. Seagalas sulaužė jam riešą. Panašu, jog sužalojimas buvo itin lėtai gyjantis.

Suprantama, skausmo filmų kūrimo procese patyrė ir S. Seagalas. Bekuriant filmą „Niko“ („Nico: Above the Law“), aktorius Henry‘is Silva itin smarkiu smūgiu sulaužė S. Seagalo nosį. Suprasdamas, kad darbas nutrūkti negali, S. Seagalas tą vakarą pasiliko iki vėlumos ir ledu šaldė sugurintą nosį, kad kitą dieną taip pat galėtų filmuotis.

Kaip S. Seagalas buvo įveiktas

S. Seagalui niekuomet neteko susidurti su aktoriumi ir kovos menų meistru Bobu Wallu. Tačiau daugelis tvirtina, kad jam teko susikauti su „Dziudo“ pramintu Gene LeBellu. Kovos menų garsenybė G. LeBellas mokėsi beveik kiekvieno įmanomo kovos būdo – nuo tekvondo iki bokso.

Tačiau stipriausia G. LeBello vieta buvo grumtynės – jam puikiai sekėsi tiek dziudo, tiek džiudžitsu. Šis vyriškis du kartus tapo šalies dziudo čempionu sunkaus svorio kategorijoje, jis mokė kovoti Bruce‘ą Lee ir yra UFC megažvaigždės R. Rousey mentorius. G. LeBellas taip pat varžėsi prieš boksininką Milo Savage‘ą pirmosiose mišrių kovos menų varžybose Amerikos istorijoje, transliuotose per televiziją – tai buvo 1963-aisiais. Žodžiu, G. LeBellas – kietas vyrukas.

G. LeBellas dirbo ir aktoriumi bei kaskadininku, jis pasirodė daugiau nei tūkstantyje filmų ir serialų. Jis buvo filmo „Atpildas“ („Out for Justice“) kovų choreografas. Šioje veiksmo juostoje vaidino S. Seagalas. Kaip teigiama, filmavimo metu S. Seagalas pareiškė, kad niekas pasaulyje negalėtų jo „užlaužti“ ir įveikti – aktorius tvirtino ištobulinęs ypatingą judesį, padedantį išvengti „atjungimo“.

Suprantama, G. LeBellas iššūkį priėmė, ir du vyrukai susikovė. Prabėgus kelioms minutėms, G. LeBellas užlaužė S. Seagalą iš nugaros. Štai tuomet aikido meistras, ko gero, atskleidė savo itin slaptą magišką judesį – sudavė G. LeBellui į sėklides. Tiesą pasakius, nuo tokio smūgio daugeliui turėtų aptemti akyse.

Tačiau, nepaisant smūgio žemiau juostos, G. LeBellas laikėsi, ir netrukus S. Seagalas buvo „išjungtas“. Negana to, aktoriaus organizmo reakcija į užlaužimą buvo išties keista. Pasak G. LeBello, S. Seagalas prieš kovą greičiausiai sočiai pavalgė, mat sąmonės netekusi žvaigždė iškart pridėjo į kelnes. Suprantama, S. Seagalas neigia, kad tokia kova apskritai vyko, tačiau, pasak G. LeBello, S. Seagalas tąkart pasirodė tikrai prastai.

S. Seagalas prieš mafiją

S. Seagalas ekrane kovojo prieš įvairiausio plauko blogiukus – nuo teroristų iki jakudzos narių. Tačiau realybėje jam taip pat teko susidurti su piktadariais – tai buvo mafija. Dešimtajame dešimtmetyje S. Seagalas bendradarbiavo su prodiuseriu Juliusu R. Nasso. Šiam duetui pavyko sukurti ne vieną populiarų filmą, tačiau vėliau jų santykiai atšalo. Galiausiai jiedu susipyko, o įsivėlus Gambino šeimai dalykai tapo itin rimti.

Vieną dieną S. Seagalui buvo paliepta lipti į automobilį – jis buvo palydėtas į restoraną Brukline, kur susitiko su Gambino šeimos vadu Anthony „Sonny“ Ciccone. Pasak S. Seagalo. A. Ciccone liepė jam ir vėl imti dirbti drauge su J. R. Nasso. Ji taip pat pareikalavo, kad S. Seagalas nuo kiekvieno sukurto filmo atseikėtų po 150 tūkstančių dolerių (133 tūkstančius eurų). S. Seagalas buvo itin sukrėstas ir gangsteriams atidavė 700 tūkstančių dolerių (621tūkstantį eurų). Kovos menų meistrui tikrai buvo ko baimintis. Po susitikimo kažkas S. Seagalui neva pasakė: „Jei būtumei ką nors ne taip pasakęs, jie būtų tave nužudę“.

Skandalas į dienos šviesą išniro 2003-aisiais, kai valdžia visa virtine nusikaltimų apkaltino nusikalstamo pasaulio vadeivą Peterį Gotti ir 16 kitų. Be S. Seagalo liudijimo, vyriausybė turėjo kelių kitų žmonių įrašus, tarp jų – ir A. Ciccone bei J. R. Nasso, kuriuose aptariama, kaip jie įbaugins S. Seagalą.

Jie netgi juokėsi iš to, kad pavyko išgąsdinti kino žvaigždę. J. R. Nasso gynėsi sakydamas, jog S. Seagalas pasitraukė iš kelių filmų, kurių kūrime buvo pasižadėjęs dalyvauti, ir todėl jam buvo skolingas 500 tūkstančių dolerių (maždaug 443,6 tūkstančius eurų). Nepaisant to, prodiuseris buvo nuteistas metams kalėjimo. Tačiau mafijos įpročių atsikratyti ne taip paprasta: J. R. Nasso troško pinigų ir padavė S. Seagalą į teismą, reikalaudamas 60 milijonų dolerių (maždaug 53,23 milijono eurų). Kai išėjo iš kalėjimo, prodiuseris su S. Seagalu susitarė dėl sumos, kurios dydis neatskleidžiamas.

S. Seagalas prieš FTB

Nors S. Seagalas niekuomet nebuvo kritikų numylėtinis, jis suvaidino išties pelninguose filmuose. Tačiau panašu, kad dabar laikai nebe tokie sėkmingi. Tad kas nutiko S. Seagalo karjerai? Aišku viena: neįtikėtina, tačiau dėl savo bėdų jis kaltina FTB.

2002-aisiais „Los Angeles Times“ žurnalistė Anita Busch tyrė aktoriaus konfliktą su J. R. Nasso ir visą mafijos painiavą, į kurią buvo įsivėlęs S. Seagalas. Tačiau vieną rytą ant savo automobilio priekinio stiklo ji aptiko negyvą žuvį, rožę ir ženklą su užrašu „Stop!“.

Be to, stikle žiojėjo šviežia kulkos pramušta skylė. Persigandusi A. Busch apie incidentą pranešė FTB. Federalinio tyrimų biuro agentai ėmėsi tirti S. Seagalo veiklą. Iš pradžių FTB manė, kad aktorius pasamdė detektyvą Anthony Pellicano, jog šis įbaugintų A. Busch. Jie taip pat įtarė, kad S. Seagalas nusamdė banditą ir nurodė jam ginklu pagąsdinti „Vanity Fair“ apžvalgininką Nedą Zemaną.

Tačiau, kapstydami giliau, FTB padarė išvadą, kad įkalčių prieš S. Seagalą nėra. Siekdamas įrodyti savo nekaltumą, aktorius netgi sutiko būti patikrintas melo detektoriumi. Tuomet FTB atsigręžė į A. Pellicano, privatų detektyvą, neteisėtai šnipinėjusį įžymybėms. Su šia istorija prasidėjo S. Seagalo nesėkmės. FTB niekuomet nepateikė jam kaltinimų, tačiau jo ir nereabilitavo. Aktorius neabejoja, kad visa prasta reputacija, susijusi su A. Pellicano byla, smarkiai pakenkė jo karjerai. Tame gali būti tiesos.

Pasak vieno Holivudo viešųjų ryšių specialisto, „S. Seagalas nebuvo toks populiarus kaip koks Harrisonas Fordas, kai įvyko šis skandalas. Tačiau kaltinimai neabejotinai paspartino jo nesėkmes“. Tad visai suprantama, kad S. Seagalas nori FTB atsiprašymo. O A. Pellicano 2008-aisiais susilaukė laisvės atėmimo bausmės.

S. Seagalas myli gyvūnus. Ypač mistinius

S. Seagalas, kaulų laužymu, kraujo praliejimu ir nemaloniu būdu garsėjantis vyrukas, yra kupinas staigmenų: jis pasižymi didele meile ir švelnumu gyvūnams. S. Seagalas yra vegetaras, manantis, kad reikia „sugėdinti kompanijas, jog jos pasikeistų“, greičiausiai – piktai burbant, kol šios pagaliau sutinka naudoti dirbtinį kailį.

S. Seagalas tvirtina matantis save visuose Dievo kūriniuose. „Kai kažkur ateinu, vieni žmonės mato šunį, kiti – karvę. Aš apimu viską, ką jie mato. Tai jų suvokimas“, – aiškino S. Seagalas. Tiesa, kartais šūksnis „O, šunelis!” gali reikšti, kad žmonės iš visų jėgų stengiasi apsimesti, jog S. Seagalo nėra šalia.

Savo požiūrį aktorius išreiškia ne tik kalbomis. 1999-aisiais S. Seagalas stengėsi priversti Pietų Afrikos Respubliką nutraukti dramblių jauniklių eksportą į Japoniją ir už tai gavo PETA apdovanojimą. Po ketverių metų jis kreipėsi į Tailando vyriausybę ragindamas liautis kankinti dramblių jauniklius. Kaip teigiama aktoriaus tinklalapyje, jis „vienu rankos mostu“ paskatino pokyčius šioje šalyje. Jis taip pat mėgino sugėdinti Indiją ir skatino geriau elgtis su karvėmis.

Tačiau labiausiai S. Seagalas mėgsta ramybę suteikiančius mistinius gyvūnus. Interviu PETA jis pasakojo, kad, kai tebuvo Japonijoje besimokantis jaunuolis, prie jo prisigretino baltas šuo. Po kelių dienų šuo ėmė loti ant būsimojo meistro, telepatiniu būdu perspėdamas, kad dega jo treniruočių kambarys. Jis iš tiesų degė. S. Seagalas užgesino gaisrą, o šuo pradingo ir daugiau niekados nebelojo. Nepaisant šios „stebuklingo šuns“ istorijos, PETA vis vien įteikė S. Seagalui apdovanojimą. Nežinia, ar šis įvykis daugiau pasako apie S. Seagalą, ar apie PETA.

„Siaubingas susitikimas“

2018-aisiais „Emmy“ laureatė Julianna Margulies dalyvavo tinklalaidėje „The Katie Couric Podcast“, kurioje buvo aptarinėjamas #MeToo judėjimas ir tai, kaip aktorės prabyla apie nemalonią patirtį. J. Margulies taip pat prisiminė „siaubingą“ susitikimą su S. Seagalu viešbučio kambaryje dešimtojo dešimtmečio pradžioje.

Kai aktorių atrankos vadovas J. Margulies pasakė, kad S. Seagalas norėtų išmėginti sceną su ja savo viešbučio kambaryje, ji nuėjo ten, klaidingai pagalvojusi, jog vadovas taip pat dalyvaus. „Aš įėjau, atsisėdau ir iškart pašokau, nes ant sofos pajutau kažką itin nepatogaus ir kieto. S. Seagalas nusijuokė ir tarė: „Oi, atsiprašau, tai tikriausiai mano ginklas. Jis pakėlė pagalvę ir ištraukė ginklą“, – prisiminė J. Margulies. Kai aktorė pastebimai susinervino, S. Seagalas paaiškino paprasčiausiai norintis apsisaugoti „nuo visos aplinkui esančios beprotybės“.

Situacija darėsi vis keistesnė. S. Seagalas tvirtino esąs „gydytojas“ ir paprašė J. Margulies parodyti delnus, kad galėtų juos „perskaityti“. „Jis man pasakė, kad mano inkstai silpni. Tiesą pasakius, tuo metu viduje tiesiog prapliupau juokais“, – pasakojo J. Margulies.

Netrukus po to J. Margulies išsmuko iš kambario, tačiau tuomet prisiminė negavusi žadėto užmokesčio už taksi, tad sugrįžo atgal. Ji gavo ir pinigus, ir vaidmenį filme „Atpildas“. Tačiau aktorė reikalavo, kad filmavo metu niekuomet nepasiliktų viena su S. Seagalu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (247)