Įrašinėjant Oprah Winfrey išskirtinį interviu „Oprah Winfrey Presents: After Neverland“ – jis parodytas netrukus po dokumentinio filmo „Leaving Neverland“, kurio televizinis debiutas per HBO buvo numatytas praėjusį savaitgalį – garsųjį dainininką tvirkinimu apkaltinę 36 metų Wade’as Robsonas ir 40 metų Jamesas Safechuckas detaliai papasakojo apie tai, kokį ilgalaikį poveikį jiems turėjo tariamas seksualinis išnaudojimas.

Kai O. Winfrey paklausė, ar jiedu atleido M. Jacksonui, W. Robsonas atsakė, kad jis yra „pakeliui“ į atleidimą. Kita vertus, J. Safechuckas savo jausmus išreiškė žodžiais: „Šį savaitgalį jaučiau kaltę, tarsi apleisčiau jį. Tai vis dar nesibaigę, jo šešėlis vis dar čia“.

Dokumentiniame filme „Leaving Neverland“ W. Robsonas ir J. Safechuckas teigia, kad M. Jacksonas vaikystėje juos pakartotinai tvirkino. Per praėjusį mėnesį „Sundance“ filmų festivalyje vykusią premjerą šis filmas sulaukė daug dėmesio. Vėliau tai parodė ir kanalas HBO.

Jacksonų šeima jau pateikė ieškinį prieš HBO, o duodami interviu CBS laidos „This Morning“ žurnalistei Gayle Kingui (jis bus parodytas trečiadienį, kovo 6 dieną), dainininko broliai Tito, Marlonas ir Jackie Jacksonai, taip pat M. Jacksono sūnėnas Tajus Jacksonas pasmerkė patį filmą bei W. Robsono ir J. Safechucko pareiškimus.

Prieš pradėdama interviu, 65 metų O. Winfrey pirmiausia kreipėsi į auditoriją, kurioje sėdėjo seksualinės prievartos aukos, ką tik pažiūrėjusios minėtą filmą. Ji sakė: „Ką tik matėte „Leaving Neverland“, kad būdami mažais berniukais šie du vyrai nesijautė tvirkinami tol, kol suaugo. Kol esi vaikas – noriu, kad šią žinutę išgirstų kiekvienas tėvas – neturi žodžių, kuriais galėtum paaiškinti, kas su tavimi vyksta, nes buvai suviliotas ir įviliotas į spąstus“.

Pradėdama interviu, O. Winfrey paklausė W. Robsono, kodėl jis, būdamas vienuolikos, 2005 metais vykusiame teisme, kuriame buvo nagrinėjami M. Jacksonui mesti kaltinimai dėl vaikų seksualinio išnaudojimo, tvirtino, kad dainininkas niekada su juo nesielgė netinkamai.

Tais metais M. Jacksonas buvo galutinai išteisintas dėl visų jam mestų kaltinimų.

„Neturėjau supratimo, kad tai, ką Michaelas man padarė, buvo seksualinė prievarta, – paaiškino W. Robsonas. – Neturėjau bendro supratimo, kad tai yra tai. Nuo pirmosios tvirkinimo nakties, seksualinių dalykų, kuriuos Michaelas su manimi darė, jis man sakė, kad tai yra meilė. Jis man sakė, kad mane myli, ir kad Dievas mus suvedė. Buvau mažas berniukas iš kito pasaulio krašto, Australijos. Michaelas man buvo Dievas… Viskas, ką Michaelas man sakė, man buvo tiesa.“

W. Robsonas vėliau pridūrė: „Buvau taip stipriai susitelkęs į savo mokymąsi būti Michaelo kareiviu, ginti jį, kad negalėjau galvoti apie kitus“.

Dokumentinio filmo prodiuseris ir režisierius Danas Reedas – jis taip pat dalyvavo išskirtiniame O. Winfrey interviu – sakė, kad jo darbas išryškina sudėtingus santykius tarp prievartautojų ir aukų.

„Pirmosiomis filmo minutėmis šie du vyrukai pasakoja, koks nuostabus, šiltas, malonus, mylintis ir dosnus buvo Michaelas, kuris juos tvirkino septynerius metus, – kalbėjo D. Reedas. – Istorijoje egzistuoja abi šios tiesos, tai komplikuota tiesa. Bet aš manau, kad žmonės supras, kad prievartautojas gali būti ir tavo geriausiu draugu, tavo patarėju, tavo dievuku ir tavo meilužiu, ir kad tai gali nutikti vaikystėje, ir tu iš tikrųjų niekada neišnarplioji šių dviejų dalykų. Tai skausmingas dalykas, su kuriuo tenka susidurti.“

O. Winfrey apibūdino, kaip filme paaiškinamas „procesas, kaip rūpinamasi vaiku, turint seksualinių ketinimų“. Konkrečiai pateikiamas J. Safechucko pavyzdys, kaip jis su M. Jacksonu turėjo santuokos ceremoniją su žiedais ir ranka parašytomis priesaikomis.

„Ta akimirka buvo vienas iš atvejų, kai jis man sakydavo, kad būsime amžinai kartu, – prisiminė J. Safechuckas. – Tai buvo veiksmas, kuriuo siekiama įtvirtinti mūsų meilę. Dariausi šiek tiek vyresnis ir jaučiausi šiek tiek nesaugesnis dėl savo padėties, tad tai buvo savotiškas priminimas man, kad visada būsime kartu.“

„Dar prieš tai buvau jam visiškai atsidavęs, – toliau pasakojo J. Safechuckas. – Jis taip pat pleištu atskiria erdvę tarp tavęs ir tavo tėvų, tavęs ir viso likusio pasaulio. Jis šia linkme daug dirbo. Tad esi tu ir jis prieš visą pasaulį. Ir ta stipri meilė kartu su stipria pasaulio meile jam yra nenugalima.“

J. Safechuckas sakė, kad tuomet, kai 2013 metais laidoje „Today“ pamatė W. Robsoną, kalbantį apie savo patirtį su M. Jacksonu, jis suvokė, kad yra daugiau tokių pat kaip jis.

„Negalvoji, kad yra daugiau tokių, – sakė jis. – Tavo smegenys to nesiekia. Galvoji vien tik apie save ir jį. Kai Wade’as prisipažino, mane tai palietė. Tai buvo akimirksniu apėmęs supratimo jausmas.“
Net ir po to, kai pamatė W. Robsono prisipažinimą, J. Safechuckas sakė vis dar jautęs „paniką, kad bus sučiuptas“. Vyras tvirtina, kad jam šį jausmą vaikystėje įdiegė pats M. Jacksonas.

„Nuo tada, kai buvau vaikas, Michaelas kalė ir kalė, kad „jeigu mus sučiups, tavo gyvenimas baigtas ir mano gyvenimas baigtas“. Tai buvo kartojama vėl ir vėl, ir vėl, – toliau pasakojo J. Safechuckas. – Tai tiesiog įkalama į tavo nervų sistemą. Taip išsivystė panika, kad tave sučiups. Reikia daug pastangų, kad tai įveiktum.“

W. Robsono teigimu, M. Jacksonas sakė jam kažką panašaus: „Jeigu kas nors sužinos, ką mes darome, mes abu savo likusį gyvenimą praleisime kalėjime“.

„Tad buvau įsibaiminęs dėl savęs, taip pat įsibaiminęs ir dėl jo, – toliau dėstė W. Robsonas. – Mylėjau jį, norėjau jį apsaugoti. Dar prieš kokius šešerius metus maniau, kad tai, kas iš tikrųjų įvyko, nusinešiu su savimi į kapą.“

W. Robsonas sakė, kad jeigu nebūtų gimęs jo sūnus, labai tikėtina, kad jis iki pat dabar būtų „gyvenęs tyloje“. „Savo galvoje pradėjau save matyti savo sūnuje, – prisipažino vyras. – Ir tai buvo pirma akimirka, kai man kilo mintis, kad man reiktų kažkam apie tai pasakyti.“

W. Robsonas prisipažino, kad praeityje melavo savo terapeutui, nes jam vis dar norėjosi apsaugoti savo ir M. Jacksono istoriją, kol galiausiai jį ištiko du nerviniai priepuoliai.

„Antrasis paskatino mane prisipažinti, – paaiškino W. Robsonas. – Tad po pirmojo nervinio priepuolio nuėjau į terapiją, visiškai neketindamas kalbėti apie tai, kas nutiko tarp manęs ir Michaelo. Aš visiškai neturėjau supratimo, kad tai, kas nutiko tarp manęs ir Michaelo, tie seksualiniai dalykai, turi kokių nors nervinių padarinių.“

D. Reedo teigimu, „ypatingiausias dalykas“ kalbantis su W. Robsonu buvo matyti „meilę, kurią jis jautė Jacksonui, ir faktas, kad jis jį buvo įsimylėjęs“.

O. Winfrey aiškino, kad žmonėms, nepatyrusiems tokios traumos, gali būti labai sunku suprasti, kodėl nukentėję vaikai toliau norėjo būti šalia M. Jacksono, jei šis juos tvirkino. Pati vaikystėje seksualinę prievartą patyrusi O. Winfrey prisipažino, kad ją „nušvitimo akimirka“ ištiko sulaukus 42 metų, kai savo pokalbių šou pasikalbėjo su vyru, kuris tvirkino vaikus.

„Pagaliau, būdama 42 metų, aš galiausiai suvokiau, kad tai ne mano kaltė, – kalbėjo garsi moteris. – Taigi, manau, kad daug žmonių pamatys, kaip vyksta tas procesas, kai vaiku rūpinamasi iš seksualinių paskatų, ir supras, „O, ir man taip nutiko vaikystėje“. Štai ką aš stengiuosi, kad visi pamatytumėte. Visai nereikia būti didele žvaigžde, tai vyksta vaikus auginančiose šeimose visur.“

W. Robsonas sakė, kad M. Jacksono „vilionės“ jo ir J. Safechucko atžvilgiu prasidėjo dar prieš tai, kai jie susitiko, nes jis buvo pasaulinė žvaigždė. „Jis buvo tokia didi asmenybė ir save vaizdavo tarsi angelą, – kalbėjo W. Robsonas. – Tad gerokai seniau, nei sutikau jį pirmą kartą, viskas buvo taip, kad aš ir, manau, mano mama, mano visa šeima jau negalėjome jam atsispirti dar prieš jį sutinkant.“

M. Jacksono turto paveldėtojai sausio mėnesį dar prieš „Sundance“ premjerą išplatino pranešimą, kuriame minėtą dokumentinį filmą sukritikavo kaip „apgailėtiną bandymą“ iš dainininko užsidirbti pinigų. „Tai dar vienas šiurpus kūrinys, kai siaubingai ir apgailėtinai mėginama išnaudoti Michaelą Jacksoną ir susižerti iš to pinigų, – buvo rašoma pranešime. – Wade’as Robsonas ir Jamesas Safechuckas, abu su priesaika liudijo, kad Michaelas niekada nieko netinkamo jiems nėra daręs. Safechuckas ir Robsonas, pastarasis pats prisistato „apgavystės meistru“, pateikė ieškinį, prašydami milijonų dolerių. Abu ieškiniai buvo atmesti“.

Pokalbio su O. Winfrey metu D. Reedas išpeikė šį pranešimą ir pareiškė, kad W. Robsonas ir J. Safechuckas „neturi jokių finansinių interesų“.
„Jie tai aiškiai pasakė mano dokumentiniame filme, – kalbėjo D. Reedas. – Jiems, kaip ir jų šeimoms, jokiu būdu nėra atsilyginta. Todėl tai yra hipotetinis finansinis interesas.“

W. Robsonas teisėsi su M. Jacksono turto paveldėtojais 2013 metais, tada jis tvirtino, kad beveik dešimt metų M. Jacksonas jį tvirkino, tačiau 2017 metais teisėjas bylą nutraukė.

O. Winfrey pokalbis su W. Robsonu ir J. Safechucku pasirodė praėjus 26 metams nuo tada, kai ji 1993 metų vasarį su M. Jacksonu turėjo tiesioginį interviu, kuris pritraukė daugiau kaip 90 milijonų žiūrovų. Praėjus penkiems mėnesiams, 1993 metų rugpjūtį, buvo paviešinti kaltinimai, kad M. Jacksonas tvirkino trylikos metų Jordaną Chandlerį.

Pokalbio metu buvo paliestos tos temos, kurių M. Jacksonas anksčiau vengė, pavyzdžiui, sunkumai mėginant turėti normalią vaikystę, kai tavo karjera tarsi raketa šauna į viršų, taip pat jo sudėtingi ir spėjamai prievarta pažymėti santykiai su tėvu Joe Jacksonu.

Prieš dokumentinio filmo pasirodymą eteryje M. Jacksono 67 metų brolis Jackie sakė laidos vedėjai Gayle King: „Man nerūpi tas filmas. Ne, nes aš pažįstu savo brolį. Neprivalau žiūrėti to dokumentinio filmo. Žinau Michaelą. Esu vyriausias brolis. Žinau, kokios buvo jo vertybės. Kas jam buvo svarbu. Sutelkti pasaulį. Padaryti taip, kad vaikai būtų laimingi. Štai kokia asmenybė jis buvo“.

45 metų Tajus Jacksonas pridūrė: „Visada kalba ėjo apie pinigus. Nekenčiu, kad turiu tai sakyti. Jeigu kalba eina apie mano dėdę, tai beveik tas pats, kaip matyti tuščią čekį“.

Pop karaliaus turto paveldėtojai pateikė 100 milijonų dolerių ieškinį prieš HBO dėl kanalo ketinimų parodyti dokumentinį filmą. Reaguodamas į tai, kanalas HBO išplatino pranešimą, kuriame teigiama: „Nepaisant desperatiškų pastangų užkirsti kelią filmui, mūsų planai nesikeičia. Dviejų dalių dokumentinį filmą „Leaving Neverland“ HBO parodys kovo 3 ir 4 dienomis. Tai visiems suteiks galimybę patiems įvertinti filmą ir jame skambančius tvirtinimus“.

M. Jacksonas mirė 2009 metais, būdamas penkiasdešimties. Jis paliko tris vaikus, dabar 22 metų Prince’ą Michaelą, dvidešimties dukrą Paris ir septyniolikos „Blanket“, kuris dabar pasivadinęs Bigi.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)