Mačiusi, kaip jos motina Anne Boleyn galiausiai pasmerkiama mirčiai, nes taip ir nepagimdė įpėdinio (egzekucija nukertant galvą jai įvykdyta dėl tariamų kaltinimų kraujomaiša, svetimavimu, magija ir sąmokslu prieš savo vyrą karalių Henrį VIII), Elžbieta buvo itin atsargi.

Vėliau, kaip rodoma ir filme „Marija, Škotijos karalienė“ (Mary Queen of Scots), ji tapo liudininke to, kas nutiko jos pusseserei Mary Stuart (vaidina Saoirse Ronan) ištekėjus už Henry Stuarto (Jacko Lowdeno vaidmuo).

„Manau, kad visi tie įvykiai Elžbietos galvoje pasėjo savotišką paranoją“, – teigia naujame istoriniame filme Elžbietos vaidmenį sukūrusi Margot Robbie.

Mary ir Henry susilaukus sūnaus Jameso, vėliau tapusio tiek Škotijos, tiek Anglijos sosto įpėdiniu, Henry susimokė su savo tėvu ir žmonos patarėju iš jos atimti karūną ir valdžią.

„Elžbieta matė, koks likimas ištiko Mary: ji pastojo, pagimdė įpėdinį, o tada, visai neilgai trukus, vyrai susimokė jos atsikratyti. Jie pasisavino tą mažylį, Škotijos ir Anglijos sosto paveldėtoją, ir pareiškė, kad dabar karalius yra jis, tačiau, kol dar per mažas, už jį valdys jie“, – sako juostos režisierė Josie Rourke.

Mary netekus karūnos ir palikus Škotiją, Elžbieta nusprendžia elgtis netradiciškai ir pasiskelbia pasižadanti savo šaliai.

„Tiesą sakant, tai buvo labai išmintingas ėjimas – paskelbti, kad ji pasižadėjusi šaliai, todėl negali tekėti už jokio vyro. Tai buvo vienintelis būdas tiek apsaugoti save, tiek savo karūną. Tai buvo gyvybės ir mirties klausimas. Išgyvenimo strategija“, – teigia 28 metų M. Robbie.

Galiausiai Elžbietos aplinka liovėsi ją spaudusi ištekėti ir pagimdyti įpėdinį. Be to, pagal amžių tais laikais tai daryti buvo per vėlu.

„Tuo metu Elžbietai buvo virš 50 metų, ir pagaliau visi suprato, jog tokio amžiaus moterims įprastai prasideda menopauzė, tad savo vaikų ji jau tikrai nebeturės. Vyrai liovėsi aplink ją sukę sparną, tad galiausiai ji galėjo visą savo dėmesį sutelkti į valdymą“, – teigia istorikas ir knygos „Mary Queen of Scots: The True Life of Mary Stuart“, kuriuo ir paremtas filmas, autorius Johnas Guy.

„Gana ironiška, tačiau tokia situacija tik dar sustiprino jos poziciją, ji suprato galinti susitvarkyti tiek su vyriškąja, tiek moteriškąja monarchijos puse. Iki tol ji gyveno nuolatinėje įtampoje, nes pagrindine karalienes funkcija visi laikė pareigą pagimdyti įpėdinį“, – komentuoja istorikas.

Nors Elžbieta ir buvo užmezgusi tylų romaną su vienu iš savo grafų (jo vaidmuo patikėtas Joe Alwynui), spėjama, kad iki pat mirties 1603 metais, kai jai buvo 69 metai, ji išliko skaisti.

„Norėjau atskleisti, ką jai teko paaukoti norint tapti ta, kuo tapo. Ką prarado, tapdama viena iš ilgiausiai valdžiusių monarchų istorijoje ir užtikrinusių vieną ilgiausių taikos periodų. Jos auka buvo didžiulė ir labai prasminga“, – sako aktorė M. Robbie.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)