„Momo iššūkio“ skleidėjai siuntinėja internetu 2016 metais Japonijoje sukurtos skulptūrėlės „Motina paukštė“ atvaizdą su vaikams skirtais nurodymais atlikti kokį nors pavojingą triuką ar net nusižudyti.

Tris atžalas auginanti pramogų pasaulio įžymybė savo „Instagram“ paskyroje paviešino poros internautų pranešimus, perspėjančius apie nerimą keliančią tendenciją, populiarėjančią įvairiuose transliacijų ir socialinių tinklų platformose, rašoma portale „People“.

„Tėvai, privalote žinoti, ką jūsų vaikas žiūri per „YouTube“ bei KIDS YOUTUBE, ir labai rimtai tai įvertinti. Egzistuoja tokia Momo, liepianti vaikams nusižudyti, įjungti viryklę, kai visi miega, ir net grasinanti, kad nužudys, jei vaikai ką nors pasakys tėvams“, – rašoma viename iš dviejų K. Kardashian West paskelbtų pranešimų, papildytų kanalui „YouTube“ adresuotu prašymu – „Padėkite!“

„Ji pasirodo ne iš karto – tarytum laukia, kol išeisite iš kambario, o įpusėjus įrašui ima ir apsireiškia. Taip nutinka paleidus „Kiaulytę Pepą“ („Peppa Pig“), LOL DOLL – tuos kamuoliukus su siurprizais – ir keletą kitų transliacijų“, – toliau rašoma K. Kardashian West iš „Facebook“ perkeltame pranešime.

„Yra ir animacinių personažų, atliekančių ką nors seksualaus arba žiauraus. Iš pirmo žvilgsnio jie atrodo visiškai nekalti, bet patikėkite, tokie tikrai nėra! ATKREIPKITE DĖMESĮ!“ – raginama pranešime.

Tačiau vienoje iš žurnalo „New York“ publikacijų nurodoma, kad piktintis „Momo iššūkiu“ (Jungtinėje Karalystėje pirmiausia paplitusiu „žaidimu“), kaip priemone, iš tiesų paskatinusia vaikus padaryti ką nors pavojingo, jokio realaus pagrindo praktiškai nėra, be to, daugelis pranešimų apie tokio pobūdžio įrašus (taip pat su jais susietus trikdančio turinio, smurtą skatinančius vaizdo klipus) nėra papildyti nuorodomis į konkrečius pavyzdžius, apie kurių egzistavimą, esą, būtina perspėti.

O štai kas nurodoma trečiadienį portalui „People“ perduotame „YouTube“ pranešime: „Priešingai nei skelbia žiniasklaida, pastaruoju metu mes nesame susidūrę su jokiais įrodymais, patvirtinančiais, kad per „YouTube“ leidžiami „Momo iššūkį“ populiarinantys vaizdo įrašai. Tokio tipo turinys būtų įvertintas kaip galiojančios politikos pažeidimas ir nedelsiant pašalintas.“

Vis dėlto grupės „National Online Safety“ iš Jungtinės Karalystės aktyvistai įžvelgė reikalą patarti tėvams, ką daryti, kokiu nors būdu susidūrus su „Momo iššūkiu“.

Pateiktose nuorodose paaiškinta, kas yra „Momo iššūkis“, kas įtraukta į susijusius pranešimus, kam vaikai provokuojami vaizdo įrašuose, kokiose platformose jų pasitaiko ir kaip vaikai jaučiasi, juos peržiūrėję.

Taip pat patariama stengtis atvirai bendrauti su vaikais, budriai stebėti, ar jie nesusiduria su trikdančiu turiniu, ar nepakito jų elgesys, mokyti vaikus nepasiduoti jokioms provokacijoms, o aptikus netinkamo turinio šaltinių, juos užblokuoti ir pranešti apie incidentą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)