Į Votergeito namus Čaringo Kryžkelėje, kurie laikomi Jungtinės Karalystės žvalgybos, saugumo ir kibernetinio saugumo agentūros pradžia, atvykusi 92-ejų karalienė vilkėjo karališkos mėlynos spalvos paltą ir prie jo derančią skrybėlę, papuoštą žaliomis plunksnomis.

Priėjusi prie pastato, karalienė atitraukė aksomines rudai auksinės spalvos užuolaidas – už jų buvo žalia lentelė su paslėpta žinute.

Tuo paslėptos žinutės nesibaigė: po to karalienė „Twitter" paskelbė užšifruotą žinutę, kad slaptieji agentai ją iššifruotų. Netrukus jie taip ir padarė ir paskelbė savo užkoduotą atsakymą. Visas žinutes ir jų sprendimus galima rasti straipsnio pabaigoje.

Ceremonijos akimirka

Karalienė su žvalgybos tarnyba susidurdavo neretai, tačiau ji juokavo prisiminusi, kaip jos tėtis, karalius Jurgis VI, nervinosi dėl savo telefono su papildoma užšifravimo įranga, kurį GCHQ patobulino taip, kad karaliaus pokalbiai išliktų slapti.

GCHQ vadovas Jeremy'is Flemingas, kalbėdamas prie buvusiųjų agentūros namų, karalienei ir susirinkusiems svečiams sakė: „Mūsų darbas dažnai nėra toks prašmatnus ir paprastas, kaip vaizduojama filmuose. Tačiau per pastarąjį šimtmetį jis padėjo išgelbėti nesuskaičiuojamą kiekį gyvybių, sutrumpinti karus ir suteikti Didžiajai Britanijai pranašumą juose bei išspręsti ar pažaboti kai kuriuos sudėtingiausius pasaulyje technologijų iššūkius".

Tarp renginio svečių buvo ir iš anksto nepranešto karalienės apsilankymo liudininkais tapo Didžiosios Britanijos žvalgybos tarnybos (MI6) vadovas Alexas Youngeris, žinomas kaip „C", ir Didžiosios Britanijos kontržvalgybos vadovas Andrew Parkeris.

Karalienė susitiko su 92-ejų Ruth Bourne, buvusia „Bletchley Park" centro kodų šifruotoja.

Kai kalba pasisuko apie telefonus, kurie padėjo išlaikyti svarbių pokalbių konfidencialumą, karalienė sakė: „Pamenu, kaip mano tėtis, turėjęs tokį telefoną, smarkiai nervindavosi, kai užšifravimo įranga neveikdavo".

Prireikdavo laiko, kol lempos įkaisdavo, ir viskas imdavo veikti. Tuomet tokiai įrangai buvo naudojamos lempos, kurias šiandien pakeitė tranzistoriai. Reikėdavo palaukti, kol lempos įkais, kad įranga galėtų veikti".

Ceremonijos akimirka

Atsakymai:

Karalienės žinutės sprendimas: „Sveiki, GCHQ, buvo šaunu sudalyvauti jūsų šimtmečio minėjime – ačiū jums".

GCHQ atsakymas: „Sveiki, Jūsų Didenybe, ačiū, kad atvykote, buvo puiki diena".

Šių žinučių šifravimas paremtas atvirkštine anglų kalbos abėcėle, pavyzdžiui, Z reiškia A, Y reiškia B ir t.t.).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)