Tikrai matėte jo veidą, atpažintumėte jo balsą, o galbūt netgi ir teko apsilankyti kažkuriame iš jo restoranų. G. Ramsay garsėja savo negailestingumu, visiškos tobulybės reikalavimais, nesuvaidintais keiksmais ir išsiliejimais ant bet ko, pasipainiojusio po ranka, kai šefui užeina prasta nuotaika. Jis rėkia, keikiasi ir tikrai nesibaimina pasakyti žmonėms, ką iš tiesų galvoja apie juos ir jų trūkumus, nesvarbu, ar šie pasireikštų virtuvėje, ar už jos ribų. Tačiau tiek viso pasaulio profesionalius virėjus, tiek mėgėjiškai šia veikla užsiimančius ilgą laiką bauginantis ir žeminantis G. Ramsay nėra tas pats G. Ramsay, kuris grįžta namo pas savo žmoną ir vaikus. Patikėsite tuo ar ne, tačiau šis karštakošis virtuvės šefas yra gerokai sudėtingesnė asmenybė, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Mashed.com kviečia giliau pažvelgti į dvilypį G. Ramsay gyvenimą.

Atviri pasakojimai apie smurtą artimoje aplinkoje, alkoholizmą ir vaikystę

Ilgus metus G. Ramsay ir jo šeima remia įvairias labdaros iniciatyvas. Viena jų – „Women's Aid“, organizacija, teikianti paramą smurto artimoje aplinkoje aukomis tapusioms moterims ir vaikams. Ši problema virtuvės šefui yra artima.

CNN skirtame pasakojime G. Ramsay rašė: „Augdamas nemačiau tėčio pavyzdžio, į kurį būtų galima lygiuotis – mano tėtis tikrai toks nebuvo. Mačiau, kaip jis kovojo su alkoholizmu ir kaip siaubingai jis smurtavo prieš mano mamą – galiausiai jai teko baimintis dėl savo gyvybės. Kaskart, kai jis įniršdavo, bet kuri brolio, seserų ar mano mamai dovanota dovana būdavo sunaikinama – paprasčiausiai todėl, kad tėtis žinojo, jog ta dovana buvo skirta mamai. Kai kuriais atvejais atvykdavo policija ir išsiveždavo tėtį, mamą išveždavo į ligoninę, o mus, vaikus, tuo metu apgyvendindavo vaikų namuose“.

G. Ramsay pasakojamos istorijos apie jo vaikystę skamba kaip tikras košmaras. Jis atvirai kalba apie tai, kaip jo tėtis mušdavo motiną. Kartą jis sumušė mamą taip smarkiai, kad jos veide atsivėrusioms žaizdoms susiūti prireikė 57 siūlių. Tėvo įniršio neišvengdavo ir sūnus. Pats mieliausias dalykas, kurį G. Ramsay pajėgia pasakyti apie savo tėvą – jis mokė sūnų plaukti. Tiesa, tėvas tą darė laikydamas Gordono galvą po vandeniu.

G. Ramsay taip pat pasakojo, kaip jo aplinkoje tvyranti prievarta paskatino jį pakilti virš viso blogio ir tapti tokiu tėčiu ir sutuoktiniu, koks niekuomet nebuvo jo tėvas. „Tiesiog turėjau tapti kitokiu žmogumi“, – CNN pasakojo G. Ramsay.

G. Ramsay labdaros fondas ir bendradarbiavimas su „Great Ormond Street“ ligonine

Gordonas drauge su žmona Tana įkūrė labdaros organizaciją. „Gordono ir Tanos Ramsay fondas“ glaudžiai bendradarbiauja su tokiomis organizacijomis kaip „Great Ormond Street“ ligoninė ir Louiso Dundaso vaikų paliatyviosios slaugos centras ir padeda surasti reikalingą finansavimą bei paramą tūkstančiams žmonių Jungtinėje Karalystėje.

Abi minėtos organizacijos teikia paramą sergantiems vaikams, kuriems būtina ilgam laikui pasilikti ligoninėje. „Gordono ir Tanos Ramsay fondo“ bendradarbiavimas su „Great Ormond Street“ ligonine suteikė galimybę įsigyti pažangiausios medicininės įrangos, be to, buvo suteiktas finansavimas ir apgyvendinimas artimiesiems, kurie nori būti šalia savo gydomų vaikų. Vien „Great Ormond Street“ ligoninė per metus suteikia pagalbą maždaug 255 tūkstančiams žmonių. „Gordono ir Tanos Ramsay fondas“ taip pat remia „Cancer Research UK“, Škotijos „Spina Bifida Assocation“, „Veiksmai prieš badą“ („Action Against Hunger“) ir „Meningitis Now“.

Triatlonas labdaros tikslais

G. Ramsay parama neapsiriboja vien tik jo su žmona įkurtu labdaros fondu – virtuvės šefas nuolat pats dalyvauja visoje šalyje rengiamose triatlono varžybose ir maratono bėgimuose, rinkdamas lėšas labdarai. Be to, G. Ramsay taip pat vadovauja triatlono komandai GTR100. Šią komandą sudaro iki šimto dalyvių, prie jos prisijungti gali visi norintys sportininkai. 1200 svarų dydžio įstojimo mokestis skiriamas labdarai.

Pasak G. Ramsay, komanda gimė šeimos pastangų dėka. Pirmoji GTR100 narė, žinoma, buvo jo žmona Tana. Tačiau virtuvės šefas atsisako treniruotis drauge su žmona, tvirtindamas: „Tana nori mane įveikti. Ji neturi daug laisvo laiko, tačiau yra pasišventusi. Tana yra išties disciplinuota“.

Skausmingas susidūrimas su skerdyklos realybe

2006-aisiais vienoje G. Ramsay laidų pasirodė siaubingi ir kontroversiški vaizdai. Tiesa, tai buvo padaryta dėl kilnaus tikslo. „F-Word“ – tai realybės šou, demonstruojantis ne tik paradinę, bet ir nematomą maisto gaminimo pusę. Drauge su šeima G. Ramsay šiai laidai pats augino Trinny ir Susannah – dvi Berkšyro kiaules. 2006-ųjų sezono pabaigoje. G. Ramsay keliavo drauge su jomis į skerdyklą, o skerdimo procesas jį gerokai sukrėtė.

Tai buvo pirmoji virtuvės šefo kelionė į užkulisius – skerdyklą. Tuomet tokios organizacijos kaip PETA gyrė G. Ramsay sprendimą atvirai ir be jokios cenzūros rodyti kruvinus vaizdus.

Panašūs vaizdai buvo parodyti dar 2005-aisiais – tuomet buvo galima pamatyti, kaip paskerdžiamas šeimos išaugintas kalakutas. 2007-aisiais ta pati gyvūnų teisių organizacija pagyrė dviejų avių, kurias ir vėl išaugino šeima, skerdimo proceso parodymą, kurio metu G. Ramsay apsiverkė. G. Ramsay tikslas nebuvo šokiruoti, nuliūdinti ar supykdyti – jis siekė aiškiai parodyti, kas nutinka, kol mėsa atkeliauja ant mūsų stalo. Nuo pat laidos pradžios G. Ramsay kalbėjo, kad gyvūnai galiausiai bus suvalgyti, ir aiškino apie tai, kaip svarbu elgtis su gyvūnais tinkamai, kiekvieną jų gyvenimo akimirką rodyti jiems visą įmanomą pagarbą ir suvartoti visą iš tų gyvūnų gaunamą mėsą.

Prekybos ryklių pelekais atskleidimas

G. Ramsay pozicija yra visiškai aiški: nors gamindamas daugelį patiekalų virtuvės šefas naudoja mėsą, jis yra didžiulis atsakingo gyvulių auginimo šalininkas. G. Ramsay nesibaimina atkreipti dėmesio į tuos, kurie su gyvūnais elgiasi netinkamai. 2010-aisiais jis pristatė dokumentinį filmą „Shark Bait“. Jame buvo apžvelgiama žala, kurią pasaulio ryklių populiacijai daro ryklių pelekų sriubos išpopuliarėjimas. Šis filmas – jo, kaip ryklių apsaugos organizacijos „Shark Trust“ rėmėjo, darbo dalis. Filmavimas buvo išties sukrečiantis.

G. Ramsay dalis buvo filmuojama Kosta Rikoje – čia filmavimo komanda vienus didžiausių pažeidėjų ir ryklių pelekų medžiotojų. Virtuvės šefą ir jo filmavimo komandą viena medžiotojų komanda išvarė. G. Ramsay pasakojo, kad, jiems atsitraukus į, kaip atrodė, saugią vietą, visi apsižvalgę išvydo tūkstančius ryklių pelekų, kurie buvo nupjauti nuo gyvų ryklių, vėliau išmestų atgal nugaišti vandenyje. G. Ramsay buvo pakraupęs dėl tokio radinio. Tačiau komandos išbandymas tuo nesibaigė. Ginkluoti galvažudžiai aiškiai parodė, kad filmavimo komanda yra nepageidaujama, netgi apipylė G. Ramsay benzinu.

Galiausiai G. Ramsay ir jo komanda apsimetė norintys paplaukioti su buriažuvinėmis, kad pakliūtų į su nelegalia žvejyba susijusį laivą. Kai G. Ramsay iššoko iš laivo, jis aptiko po vandeniu pririštą dar vieną didžiulį maišą su ryklių pelekais, kurį jis mestelėjo ant laivo denio. Tuomet policija mandagiai pasiūlė išvykti iš šalies, nes kitaip virtuvės šefas rizikuoja būti nušautas gaujų.

G. Ramsay – šeimai atsidavęs vyras

Tarpuose tarp televizijos laidų, kelionių, lėšų labdarai rinkimo ir vadovavimo daugybei restoranų G. Ramsay visada randa laiko būti tokiu tėčiu, kokio pats niekada neturėjo. Keturis savo vaikus (Matildą, Megan ir dvynius Jacką ir Holly) jis mokė gaminti, o savo jauniausiajai dukteriai padėjo filmuoti jos pačios laidą apie maisto gamybą.

„Net jei jie nesieks karjeros šioje srityje, mokėjimas pasiruošti sau maisto yra toks pat svarbus kaip ir, pavyzdžiui, geografija, istorija ar prancūzų kalba. Aš pats, būdamas jų amžiaus, tokios galimybės mokytis neturėjau“, – aiškina G. Ramsay

Namuose karštakošis virtuvės šefas nesikeikia

Nesunku įsivaizduoti, kad G. Ramsay, kaip ir daugeliu savo pasirodymų televizijoje atveju, namuose būna tas pats keiksmus laidantis virtuvės šefas, tačiau interviu „Men's Journal“ jis tvirtino: „Aš niekuomet nesikeikiu prie savo vaikų. Niekada“.

Dėl keikūno elgesio namuose buvo itin sunerimta, kai jis ruošėsi kurti televizijos laidą „MasterChef Junior“, kurioje dalyvauja vaikai: daugelis motinų susirūpino, kad plačiai pagarsėjęs G. Ramsay rūstumas palies ir jų jautriuosius mažuosius stebuklus. Tačiau G. Ramsay tikina niekuomet nesikeikiantis prie savo vaikų, o jo vaikai taip pat nesikeikia.

„Jimmy Kimmel Live!“ laidoje pasirodęs G. Ramsay kalbėjo apie žodžius, kurie jo vaikų žodyne atsirado vietoj žymiųjų virtuvės šefo keiksmų. G. Ramsay teigimu, jo namuose gerokai labiau tikėtina išgirsti šaukiant „Grybai!” arba „Šparagai!”, o ne G. Ramsay taip įprastus keiksmažodžius.

G. Ramsay atvirai kalbą apie savo žmonos persileidimą

G. Ramsay džiugią žinią pirmiausia pranešė Jameso Cordeno laidoje – džiaugdamasis paskelbė, kad jis ir Tana laukiasi penktojo vaiko. Tačiau vos po mėnesio, 2016-ųjų birželį, „Facebook“ įraše jis dėkojo visiems už paramą, kurios sulaukė per „siaubingai išsekinusį savaitgalį“ – penktąjį nėštumo mėnesį Tana patyrė persileidimą.

Kai kurie leidiniai, pavyzdžiui, „Vanity Fair“, greitai pastebėjo, kad atviri G. Ramsay pasakojimai apie labai asmenišką tragediją gali padėti pamažu paskatinti diskusijas apie tai, ką patiria nesuskaičiuojama daugybė moterų ir porų. Alberto Ensteino medicinos koledžo ir Montefiore medicinos centro atliktas tyrimas parodė, kad tebeegzistuoja gausybė klaidingai suvokiamų dalykų, susijusių su persileidimais. Be to, su tokia patirtimi susidūrę žmonės dažnai sakosi besijaučiantys ne tik vieniši ir įkalinti savo gedule, bet taip pat ir graužiami kaltės. Kai žinomos poros pasakoja apie tokias patirtis, tai gali labai padėti – nelaimę išgyvenantys žmonės žino, kad jie nėra vieni.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)