Jo karjera per anksti pasiekė piką

W. Snipeso proveržio vaidmeniu yra laikomas 1989 metais pasirodęs filmas „Major League“. Vėliau jis nusifilmavo keliuose didelio populiarumo sulaukusiuose filmuose. Deja, nuo tada viskas pradėjo riedėti žemyn.

Jis teigė, kad Holivude egzistuoja rasės problema

Net ir savo klestėjimo laikotarpiu W. Snipesas nebijodavo atvirai kalbėti apie rasinę nelygybę.
„Kino pramonėje nuo pat pradžių dominuoja baltieji aktoriai, – 1991 metais laikraščiui „The Chicago Sun-Times“ sakė aktorius. – Kai scenaristai rašo savo medžiagą, jie galvoja apie baltuosius aktorius, nebent jie yra juodaodžiai scenaristai, kaip Spike'as Lee. Vieninteliai mažumoms skirti vaidmenys yra labai konkrečiai numatyti, kaip afroamerikietis vyras ar azijietė moteris ar panašiai. Toks jau yra šis verslas. Tačiau mane tikrai stebina, kad tiek daug filmų yra sukuriama be nė vieno ne baltojo aktoriaus!“

Jis per klaidą buvo sulaikytas

W. Snipeso nuomonę apie rasizmą sustiprino pirmasis didelio atgarsio sulaukęs jo susidūrimas su teisėsauga. 1991 metais, kai aktorius vairavo jam priklausančios prodiusavimo kompanijos tarnybinį automobilį, jį esą rasiniu pagrindu buvo sustabdytas ir suimtas. Kaip tuomet skelbė „The Los Angeles Times“, W. Snipesas teigė, kad jam buvo nurodyta gultis ant žemės išskėstomis rankomis ir kojomis, o vėliau jis surakintas antrankiais, o pareigūnas jį buvo prispaudęs keliu, o į galvą įrėmęs ginklą. Aktorius per klaidą buvo sulaikytas, nes jo vairuotas automobilis buvo klaidingai identifikuotas kaip neseniai pavogtas. W. Snipesas buvo nuvežtas į nuovadą, kur, kaip jis teigė, iš jo kelias valandas buvo tyčiojamasi. „Visa ši patirtis buvo žeminanti“, – sakė jis.

...ir Los Andželo policija dėl to susilaukė aršios kritikos

W. Snipeso areštas buvo naudojamas iliustruoti sunkumus, su kuriais Holivude susidūria afroamerikiečiai aktoriai.

„Jeigu jis būtų Tomas Cruise'as, to niekada nebūtų nutikę, – teigė aktorė Blair Underwood. – Jie iš karto būtų suvokę, kad tai klaida.“

Pietų Kalifornijos Amerikos pilietinių laisvių sąjungos vadovė Ramona Ripston jai paantrino ir per spaudos konferenciją sakė, kad „dėl Los Andželo policijos naudojamo profiliavimo rasės pagrindu, juodaodis, vairuojantis išsinuomotą automobilį, automatiškai yra laikomas įtariamu dėl nusikaltimo“.

Garsūs vardai, prasti įvertinimai

Nekalbant apie rasines problemas, po serijos gerų filmų dešimtojo praėjusio amžiaus dešimtmečio pradžioje W. Snipesas nusifilmavo keliuose itin išreklamuotose veiksmo filmuose, „Passenger 57“, „Boiling Point“ ir „Rising Sun“. Deja, kritikai jiems pagyrų pagailėjo. Ir vėliau viskas ėjo tik blogyn...

Jo karjera sparčiai ritosi žemyn

Reikalai kiek pagerėjo po to, kai jis nusifilmavo kartu su Sylvesteriu Stallone juostoje „Demolition Man“. Tačiau vėliau viskas ėjo tik blogyn ir blogyn. „Sugar Hill“, „Drop Zone“, „To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar“, „Money Train“, „Waiting to Exhale“, „America's Dream“, „The Fan“, „Murder at 1600“, „U.S. Marshals“, „One Night Stand“ ir paties W. Snipeso prodiusuotas „The Big Hit“ kritikų neįtikino, ir aktoriaus karjera ėmė ristis žemyn.

Buvo sulaikytas dėl ginklo laikymo

Antras didelio atgarsio sulaukęs W. Snipeso susidūrimas su teisėsauga įvyko dėl visiškai teisėtų priežasčių, o tai paliko tamsią žymę aktoriaus reputacijoje.

1993 metų rugpjūtį W. Snipesas buvo sulaikytas dėl to, kad nešiojosi paslėptą pusiau automatinį pistoletą. Dėl to jam buvo skirti dveji metai lygtinai ir 2700 JAV dolerių bauda.
Tiesa, tuomet aktorius dėl pareigūnų veiksmų teisėtumo nesiginčijo ir sakė, kad „pareigūnai tiesiog dirbo savo darbą“.

„Bėgo“ nuo policijos

W. Snipeso kaip įstatymus gerbiančio piliečio reputacija dar labiau sušlubavo 1994 metais, kai Floridos valstijoje greitį smarkiai viršijusį aktorių vijosi policijos automobilis. Tuomet aktorius sudaužė savo motociklą.

„The Washington Post“ rašė, kad gaudynės prasidėjo po to, kai greitį viršijęs W. Snipesas motociklu pravažiavo tarp pažymėto policijos patrulio automobilio ir kito vairuotojo ir važiavo dar 30 mylių. Tiesa, aktoriaus atstovas vėliau sakė: „Priešingai gandams apie tyčines gaudynes, ponas Snipesas nematė, kad už jo važiuoja patrulio mašina“. Nors tai yra vargiai tikėtina, nes aktorius sudaužė savo motociklą, kai tyčia ar netyčia policijos pareigūnas stumtelėjo jį priekiniu buferiu.

W. Snipesas tuomet buvo nubaustas už chuliganišką vairavimą, tačiau medicininės pagalbos atsisakė.

Išgelbėjo Blade'o vaidmuo

Kai jau atrodė, kad susidūrimai su teisėsauga ir prasti filmai galutinai palaidos jo karjerą, W. Snipesas staiga atsigavo, ir jam padėjo bene ironiškiausias jo vaidmuo. Žinoma, kalba eina apie pusiau žmogaus pusiau vampyro Blade‘o vaidmuo filme „Ašmenys“.

Be jokių garsių aktorių kolegų pagalbos W. Snipesas vienui vienas sugebėjo pasiekti, kad „Ašmenys“ visame pasaulyje uždirbtų daugiau nei 131 mln. JAV dolerių, nors tuo metu filmai apie superherojus nebuvo itin populiarūs. Nepaisant tik vidutiniškų kritikų įvertinimų, filmas buvo be galo sėkmingas. Vėliau buvo sukurti keliai filmo tęsiniai.

Jo žvaigždė Holivudo Šlovės alėjoje pažymėjo pabaigą

Po didžiulės „Ašmenų“ sėkmės W. Snipesas pagaliau sulaukė pelnyto įvertinimo už savo sunkų darbą. 1998 metų rugpjūčio 21 d. aktorius gavo savo žvaigždę Holivudo Šlovės alėjoje. Deja, šis įvykis pažymėjo ir W. Snipeso kaip Holivudo superhitų žvaigždės karjeros pabaigą, nes vėliau jis padarys nedidelę pertrauką, o tuomet seks serija blogų filmų, blogų sprendimų ir gausybė blogų žinių spaudoje.

Naujo amžiaus pradžia sėkmės neatnešė

Po komercinės „Ašmenų“ sėkmės ir žvaigždės Holivudo Šlovės alėjoje W. Snipesas kelerius metus ilsėjosi. Deja, jo sugrįžimas nebuvo itin pergalingas: XXI amžiaus pradžia pažymėjo šio aktoriaus ir prodiuserio karjeros pabaigos pradžią.

Pirmiausia, pasirodė paties W. Snipeso prodiusuotas filmas „The Art of War“, kuriame jis ir suvaidino pagrindinį vaidmenį. Filmas buvo itin nesėkmingas tiek įvertinimų, tiek ir komercine prasme. Guillermo del Toro pagalba filmuojant „Ašmenys 2“ beveik sugrąžino W. Snipesą „iš Anapus“, tačiau juostos „ZigZag“ ir „Undisputed“ iškasė dar gilesnį kapą.

Jis padavė į teismą „New Line Cinema“

Paskutine vinimi W. Snipeso kino karjeros karste buvo juosta „Ašmenys: Trejybė“. Tai ne tik buvo prasčiausiais iš visų šios serijos filmų, bet ir galiausiai užtikrino, kad nė viena iš didžiųjų kino studijų niekada nebenorės dirbti su šiuo aktoriumi. Ypač po to, kai W. Snipesas pateikė 5 mln. JAV dolerių ieškinį kino studijai „New Line Cinema“ ir filmo kūrėjams.

Aktorius teigė, kad statant filmą „Ašmenys: Trejybė“ jo režisierius, scenarijus ir antrojo plano aktoriai buvo patvirtinti be jo aiškiai duoto pritarimo, dėl ko esą buvo pažeista su juo pasirašyta sutartis. Jis taip pat teigė, kad rašytojas ir režisierius Davidas Goyeris esą mėtė rasistines replikas apie W. Snipeso profesionalizmą ir atsisakė nubausti kūrybinės komandos narį, kuris filmavimo metu vilkėjo marškinėlius su rasistiniu užrašu. Galiausiai W. Snipesas apkaltino kino studiją „New Line Cinema“ tyčia pasamdžius tik baltaodžius asmenis ir pareiškė, kad kino studija jam skolinga 3 mln. JAV dolerių. Be to, kaip jis teigė, studija esą nepadėjo jam gauti mokestinės lengvatos dėl to, kad jam mokėta per šveicarų kompaniją už filmą, kuris buvo filmuojamas Kanadoje.

Filmuojant juostą „Ašmenys: Trejybė“ jis atsisakė bendradarbiauti

Nekalbant apie teisines problemas, juosta „Ašmenys: Trejybė“ buvo tikra tragedija. Jame taip pat vadinęs Pattonas Oswaltas sakė, kad filmo kūrimo procesas buvo „labai sunkus“.

„Wesley buvo beprotiškai juokingas. Jis neišlįsdavo iš savo namelio ant ratų ir ištisas dienas rūkė žolę, – pasakojo aktorius. – Tuomet pamenu, kaip vieną dieną filmavimo aikštelėje jie leido visiems apsirengti savo drabužiais. Ir ten buvo toks vienas juodaodis aktorius. Ir jis apsivilko marškinėlius su didelėmis stilizuotomis raidėmis „Šiukšlė“. Tai buvo jo marškinėliai. Tuomet į filmavimo aikštelę atėjo Wesley, nes jis ateidavo tik tuomet, kai būdavo filmuojamos scenos iš arti. Visą kitą darbą nudirbdavo jo dubleris. Su juo nusifilmavau tik vienoje scenoje. Ir pamatęs tą vyruką Wesley pareiškė: „Filme yra tik dar vienas juodaodis aktorius, ir tu aprengi jį marškinėliais „Šiukšlė“? Tu tikras rasistas močkrušys!“

Galutinai susipyko su režisieriumi

Rasistu filmo „Ašmenys: Trejybė“ režisierių D. Goyerį išvadinęs W. Snipesas galiausiai įpusėjus filmavimu paragino jį... trauktis.

„Wesley pasisodino Davidą ir pareiškė: „Manau, kad tau reikia pasitraukti. Tu kenki šiam filmui“, – pasakojo P. Oswaltas. – O Davidas jam atsakė: „O kodėl tau pačiam nepasitraukus? Mes nufilmavome visas scenas iš arti, o likusias galime nufilmuoti su tavo dubleriu.“

Tuomet W. Snipesas taip pasiuto, kad visą likusį laiką su režisieriumi bendravo naudodamas priklijuojamus lapelius, kurių kiekvieną pasirašydavo „nuo Bleido“.

Jis padavė į teismą Niujorką

Maždaug tuo pat metu, kai W. Snipesas pateikė ieškinį kino studijai „New Line Cinema“ ir asmenims, susijusiems su filmu „Ašmenys: Trejybė“, aktorius taip pat padavė į teismą ir Niujorką.

Aktorius teigė, kad Niujorkas neturėjo jurisdikcijos jį suimti dėl bylos, kurioje Indianos valstijos gyventoja teigė, kad jis buvo jos vaiko tėvas. W. Snipesas ieškovę pavadino „psichiškai nesveika narkomane“. Beje, ši moteris panašių kaltinimų metė ir kitoms garsenybėms. W. Snipesas teigė, kad niekada nebuvo sutikęs tos moters, ir kad visa ši byla kenkia jo reputacijai.
Galiausiai atliktas tėvystės testas įrodė, kad W. Snipesas nebuvo vaiko tėvas.

Jis sėdo į kalėjimą dėl vengimo mokėti mokesčius

Didžiausią smūgį W. Snipeso karjerai sudavė teismo sprendimas nuteisti aktorių trejiems metams kalėjimo už mokesčių vengimą 1999–2001 metais, kai jis, esą, nesumokėjo 7 mln. JAV dolerių mokesčių.

„Būtina persekioti žmones, kurie tai daro atvirai ir neabejotinai, – sakė buvęs JAV mokesčių tarnybos vadovas Sheldonas Cohenas. – Ne todėl, kad jis yra svarbus, ar kad suma yra didelė, bet todėl, kad gali būti kitų, kurie bus pakankamai kvaili, kad pasektų jo pavyzdžiu.“

Jo naujausi vaidmenys yra daug žadantys

Nors didelio biudžeto filmuose W. Snipesas nebesifilmuoja, jis vis dar sulaukia nemažai kvietimų atlikti nedidelius vaidmenis. Jo naujausias darbas – vaidmenys 2017 metų filmuose „Armed Response“ ir „The Recall“, kurie nebuvo labai blogi. Jis taip pat pasirodė ir juostoje „The Expendables 3“, kuri nebuvo ypatinga, tačiau W. Snipeso vardas vėl pasirodė titruose.

W. Snipesas taip pat suvaidino ciklopą Spike'o Lee filme „Chi-Raq“, kas neabejotinai geriausias projektas, kuriame šis aktorius dalyvavo per pastaruosius dešimtmečius. Tad galima sakyti, kad W. Snipesą nurašyti kol kas dar anksti.

Jis išnaudojo kalėjime praleistą laiką

Laisvės atėmimo bausmę už mokesčių vengimą aktorius išnaudojo naudingai ir apsvarstė savo gyvenimą.

„Kalėjimas yra reliatyvus terminas, – sakė jis. – Jame gyvenantys žmonės žino, kad jie yra kalėjime. Tiesa? Čia nėra jokios iliuzijos. Vėliau jie formuoja savo gyvenimą pagal laiko vertę, kurią išmoko. Pasekmių už savo veiksmus vertę. Ar ne? Dauguma žmonių laisvėje to nedaro. Jie švaisto laiką. Jie mano, kad gali keliauti per gyvenimą be pasekmių.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)