Nors tuo metu Los Andželo koronerio išvadose ir buvo pažymima, kad M. Monroe mirtis „greičiausiai buvo savižudybė", iki pat dabar jos mirtis apipinta įvairiais gandais. Viena iš populiariausių versijų – esą prie jos mirties galėjo prisidėti romanai su prezidentu Johnu F. Kennedy ir jo broliu generaliniu prokuroru Robertu F. Kennedy'iu.

Prieš mirtį šviesiaplaukės aktorės asmeninis gyvenimas buvo dužęs į šipulius: trys žlugusios santuokos, nė vienos atžalos (susilaukti vaikų buvo didžiausia jos gyvenimo svajonė), romanai su dviem Kennedy klano atstovais. Buvo skelbiama, kad aktorė grasinosi surengti spaudos konferenciją ir viešai papasakoti apie savo santykius su broliais. Gandai dėl M. Monroe tariamo romano su JFK iš dalies buvo pagrįsti jos itin seksualiai atliktu sveikinimu „Su gimtadieniu", skirtu 45-ajam prezidento gimtadieniui. 1962 metų gegužės 19 dieną dainą ji atliko „Madison Square Garden" likus vos keliems mėnesiams iki tragiškos mirties.

Reta nuotrauka, daryta po šio jos pasirodymo vakarėlyje, vykusiame kino prodiuserio Arthuro Krimo namuose – vienintelis kadras, kuriame JFK įamžintas su M. Monroe. Nuotraukos autorė Baltųjų Rūmų fotografė Cecil Stoughton ją paslaptyje laikė iki pat 2010 metų.

Jacqueline Kennedy, Johnas F. Kennedy

„Tai, kas nutiko Marilyn Monroe, yra viena iš didžiausių XX amžiaus paslapčių", – 2012 metais žurnalui PEOPLE prieš 50-ąsias aktorės mirties metines sakė jos biografas Jamesas Spada.

Nors J. Spada ir nemano, kad, jog yra kokių nors įrodymų, jog Kennedy šeima gali būti susijusi su M. Monroe mirtimi, jis pabrėžia: „akivaizdu, jog Marilyn su Bobby ir Jacku siejo seksualiniai ryšiai".

Biografo teigimu, M. Monroe JFK 1954 metais pristatė aktorius Peteris Lawfordas. Kai prezidentui ji pabodusi, gražuolę jie perleido broliui. Tai nutiko 1962 metų pavasarį. Liudininkai teigia girdėję nerimą keliantį įrašą, darytą aktorės namuose mirties naktį. Jame esą girdisi P. Lawfordo, perpykusio Bobby Kennedy balsai ir M. Monroe riksmas.

Johnas F. Kennedy

Per interviu BBC 1983 metais M. Monroe biografas Anthony Summersas kalbino buvusią aktorės namų tvarkytoją Eunice Murray. Esą buvo akimirka, kai moteris rankomis susiėmė už galvos ir pasakė kažką panašaus į „Na kodėl turiu tai slėpti?". A. Summerssas perklausė, ką tiksliai ji turi galvoje. Ji atsakiusi: „Žinoma, kad ten (rugpjūčio 4 dieną) buvo Bobby Kennedy, žinoma, ji turėjo romaną su Bobby Kennedy".

M. Monroe mirčiai tirti buvo suburta speciali komisija. Kaip teigia knygos „The Last Days of Marilyn Monroe" autorius Donaldas Wolfe, tyrėja niekada neapklausė E. Murray, nekalbino ir publicistės Pat Newcomb, P. Lawfordo ar kurio nors Kennedy. Biografas A. Summersas teigia, kad tiek „teismo medicinos, tiek policijos darbas buvo tiesiog apgailėtinas".

Dar labiau prie teorijos, esą su M. Monroe mirtimi susiję Kennedy, prisideda faktas, kad vėliau net pora žmonių, susijusių su tyrimu, gavo įtakingus postus. Štai publicistė P. Newcomb (niekada nekalbėjusi apie M. Monroe mirtį) buvo skubiai perkelta į Hianis Portą. „Dar po šešių mėnesių ji gavo darbą JAV Informacijos agentūroje Vašingtone", – PEOPLE 2012 metais sakė M. Monroe atstovu dirbęs Michaelas Selsmanas.

Marilyn Monroe

J. Spada PEOPLE sakė, jog buvo su Kennedy susijusių bandymų nuslėpti vieną ar kitą faktą, bet tai nebūtinai susiję su nužudymu.

„Kennedy šeima negalėjo rizikuoti, kad tokia informacija iškils į viešumą, nes tai būtų labai pakenkę prezidentui. Tiesiog norėta, kad niekas nesužinotų, kad Marilyn turėtų intymių santykių su Kennedy šeimos vyrais. Apmaudu, bet toks slaptumas buvo imtas painioti su noru nuslėpti itin žiaurų nusikaltimą", – teigia jis.

1997 metais pasirodžiusioje knygoje „The Dark of Camelot" žurnalistas Seymouras Hershas taip pat rašo apie galimą M. Monroe ir JFK romaną, teigdamas, kad aktorės „nestabili psichika kėlė rimtą grėsmę prezidentui".

Buvęs slaptosios tarnybos darbuotojas, dirbęs su J. F. Kennedy, Jerry'is Blaine'as PEOPLE sakė, kad jam tekę būti su prezidentu per du jo susitikimus su M. Monroe – kartą 1961 metais P. Lawfordo namuose Santa Monikoje, o kitą kartą vakarėlyje po „Su gimtadieniu" pasirodymo.

„Greičiausiai jis tiesiog norėjo jai padėkoti už dainą. Bet kokiu atveju jie nebuvo dviese, aplinkui buvo daug žmonių", – sakė J. Blaine'as ir pridūrė, kad „niekada savo akimis nematė to romano įrodymų", nors ir negali žinoti, kas dėjosi už uždarų durų.

Antrasis M. Monroe sutuoktinis – beisbolo žvaigždė Joe DiMaggio – dėl aktorės mirties kaltino būtent Kennedy, teigia 2017 metais išleistos biografinės knygos „Dinner with DiMaggio: Memories of an American Hero" autorius Rockas Positano.

„Kone visi Kennedy šeimos vyrai buvo tikri širdžių ėdikai. Jiems visada pavykdavo sausiems išlipti iš balos", – knygoje cituojamas J. DiMaggio.

Štai ką pridūrė beisbolo žvaigždė: „Visada žinojau, kad ją nužudė jis, tačiau nenorėjau šalyje pradėti kažkokios revoliucijos. Ji man yra sakiusi, kad jai gresia pavojus, bet aš nieko nedariau".

„Jie nuskriaudė mano vargšę Marilyn. Ji nežinojo, kas jos laukia", – apie Kennedy yra kalbėjęs J. DiMaggio.

Gegužę knygos autorius paaiškino savo herojaus žodžius:

„Viskas labai paprasta: tai, kad ji buvo susijusi su Kennedy klanu, ją privertė atsidurti situacijoje, itin nepalankioje jos psichinei ir emocinei sveikatai. Jis tiesiog nemanė, kad tie žmonės jai tinkama kompanija", – sakė R. Positano.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)