Ilgiausias karalienės turas sudarė 71 tūkst. km (1953 m.), o daugiausiai laiko lankydama įvairias šalis ji praleido aštuntajame dešimtmetyje.
Kol mes tenkinamės vienomis užtarnautomis atostogomis per metus, karalienė per 10 metų nuvyko į 73 vizitus – tai yra, vidutiniškai ji vyksta į septynias keliones per metus.

Kaip jau supratome, Jos Didenybė yra patyrusi keliautoja, tad jos kelioninių reikmenų sąrašas turi būti nepriekaištingas. Jame, žinoma, yra visi kelionėse būtiniausi reikmenys, bet kai kurie dalykai iš šio sąrašo kelia nuostabą. Štai keli keisčiausi dalykai, be kurių karalienė Elžbieta II nekelia kojos iš namų (į tolimą kelią).

Itin kokybiški lagaminai

Žmonės, kuriems tenka daug keliauti, paprastai turi mėgstamus kelioninius krepšius. Ne išimtis ir karalienė. Dar vykdama medaus mėnesio kelionės 1947 m. ji išsirinko prabangių kelioninių krepšių prekės ženklo „Globe-Trotter“ lagaminus. Prekės ženklo atstovų teigimu, karalienė tuos pačius lagaminus į keliones vežasi iki šiol. Kas iš mūsų galėtų pasigirti, kad tuos pačius lagaminus naudoja daugiau nei septynis dešimtmečius?

Žinoma, karalienė Elžbieta II yra išskirtinė klientė, bet „Globe-Trotter“ krepšius naudoja ne vien ji. 1924 m. seras Winstonas Churchillis taip pat buvo šio prekės ženklo gerbėjas. Be to, šio prekės ženklo lagaminus galėjote pastebėti ir filme apie Džeimsą Bondą „Spektras“.

Kiti karališkosios šeimos atstovai taip pat ištikimi šiam prekės ženklui. Žurnalo „Hello!“ duomenimis, princo Williamo ir Kate Middleton lagaminai yra iš „Globe-Trotter“ riboto leidimo „Goring Hotel“ kolekcijos.

Maža juoda suknelė

Maža juoda suknelė yra klasika. Ko gero todėl ir karalienė tokią suknelę vežasi į keliones? Deja, priežastis kiek kitokia. „Express“ duomenimis, priežastis yra daug liūdnesnė.

Kai 1952 m. netikėtai mirė karalienės tėvas, karalius Jurgis VI, Jos Didenybė su vyru tuo metu viešėjo Kenijoje. Kadangi karaliaus mirtis buvo netikėta, karalienė neturėjo įsidėjusi gedulo drabužių.

Karališkoji pora grįžo į Londoną, tačiau lipti iš lėktuvo karalienė negalėjo, nes buvo apsirengusi tokiai progai netinkamais drabužiais. Karalienei teko laukti, kol jai bus atgabenta juoda suknelė. Dabar Elžbieta II ir kiti karališkosios šeimos nariai į keliones privalo vežtis juodus drabužius.

Nors kartais juodos spalvos drabužiai dėvimi kitomis progomis, etiketo ekspertė Alexandra Messervy papasakojo „InStyle“: „Dažniausiai juodai rengiamasi tik gedulo atveju, nors Velso princesė Diana kartais tokios spalvos drabužiais apsirengdavo ir kitomis progomis, eidama į vakarinius renginius. Taip pat yra dariusi ir Kembridžo kunigaikštienė.“

Asmeninis tualetinis popierius

Pasirodo, Elžbieta II, kadangi yra karalienė, kelionėse gali reikalauti savo mėgstamiausio tualetinio popieriaus. Kodėl gi ne? Juk niekada nežinai, kokį tualetinį popierių rasi nuvykęs į paskirties tašką.

„The Telegraph“ paskelbtame straipsnyje vyriausiasis reporteris Gordonas Rayneris paaiškino: „Higienos priemonės yra pažymėtos ir užplombuotos, kad kiti matytų, jog jos rezervuotos – kaip pastebėjau pats, netyčia užklydęs į ne tą vyrų tualetą (kai teko rinktis, ar sulaužyti protokolą, ar stovėti sukryžiavus kojas).“

Tikra tiesa, tualetinis popierius yra užplombuotas. Tikra karališka prabanga.

G. Rayneris taip pat atskleidė tai, ką jam papasakojo vienas aptarnavimo personalo narys: „Karališkosios šeimos narius priimantys šeimininkai labiausiai rūpinasi, kad vonia ir tualetas būtų deramai sutvarkyti – ar parinkti tinkamos spalvos rankšluosčiai ir ar tualetinio popieriaus ritinėlis yra tinkamo prekės ženklo“.

Sunumeruoti apdarai ir užkoduoti papuošalai

Net jei esate labai organizuoti, vargu ar pakuodamiesi lagaminus kelionei sunumeruojate savo rūbų komplektus. O štai Anglijos karalienė visada į keliones vežasi sunumeruotus drabužius.
Leidinyje „The Independent“ publikuoto straipsnio duomenimis, Jos Didenybei numatyti bent trys drabužių komplektai per dieną.

Šie apdarai išlyginami, sunumeruojami, o tada supakuojami į „mėlynas drabužines ant ratų“.
Karalienei kelionėse taip pat reikia ir aksesuarų, o jie prieš pakuojant pažymimi kodais.

Prieš leidžiantis į kelionę, vyksta kelionės repeticija – tikrinama, ar visi karalienės bagažo elementai lengvai nunešami laiptais ir ar telpa pro visas duris.

Yra net atskiras mokslas, kaip gabenti karališkąjį bagažą monarchei atvykus į paskirties vietą. Karalienė iš lėktuvo išlipa anksčiau, nei išnešamas bagažas, ir tai sudaro keblumų, nes lagaminai „turi jos laukti apartamentuose.“

Didžiulė palyda

Ko gero esate girdėję apie karalienės kelionę dviese esu anūko žmona Meghan Markle, vis dėlto jos keliavo tikrai ne dviese – pasak Gordono Rayenerio, karališkieji asmenys, ypač karalienė, visada keliauja su palyda. Tai ne šiaip keli žmonės – „paprastai palydą sudaro apie 34 žmonių personalas“, aiškina jis straipsnyje, kurį publikavo leidinys „The Telegraph“.

Tarp jų yra namų ūkio personalas, atsakingas už karališkųjų asmenų maitinimo ir keliavimo klausimus. Yra daug sekretorių – tiesą sakant, net sekretoriai turi sekretorius. „Jos privatus sekretorius ir jo pavaduotojas, po sekretorių kiekvienam iš sekretorių [ir] du kunigaikščio sekretoriai“, – vardina G. Rayeneris. Bet tai dar ne viskas. Yra du drabužių stilistai, plaukų stilistas, kamerdineris, dvi rūmų damos (karalienės asistentės), taip pat karinis personalas, spaudos atstovai ir policininkai-asmens sargybiniai.

Geriausia priemonė nuo laiko juostos pakeitimo sindromo

Dažnai į tolimus kraštus keliaujanti karalienė kartais patiria laiko juostos pakeitimo sindromą. Laimei, ji atrado priemonę, kuri nuo jo padeda. Kaip rašo „The Independent“, Jos Didenybė naudoja homeopatines priemones, pavyzdžiui, miežių saldainiai (angl. „barley sugar“).

Kaip leidiniui „The Telegraph“ pasakė gyvenimo būdo medicinos ekspertas Nickas Knightas,
vartodami miežių saldainius pasitelkiame cukraus apykaitos procesus ir padedame organizmui persukti vidinį laikrodį. Gydytojas paaiškino, kad panašų poveikį pasiekti padeda pasiruošimas kelionei iš anksto, kai prieš kelionę (nepriklausomai nuo to, ar esame alkani, ar ne) papusryčiaujame, papietaujame ir pavakarieniaujame tuo metu, kai tai daroma šalyje, į kurią keliausime.

Pasak dr. N. Knighto, net jei neturite miežių saldainių, svarbiausia atvykus į naują laiko juostą laikytis dienos režimo. Karalienei tai taip pat padeda įveikti laiko juostos pakeitimo sindromą.

Kraujo atsargos

Paprasti mirtingieji į keliones vežasi sauso šampūno flakoną ir kelioninio dydžio dantų pastos tūbelę, o karalienė keliauja su jai skirtomis kraujo atsargomis. Neįtikėtina, bet tiesa.

Pasak Gordono Raynerio iš „The Telegraph“, tarp 34 karalienės palydos narių yra Karališkojo jūrų laivyno gydytojas. Prieš karalienės kelionę jo užduotis yra ištirti artimiausias paskirties vietos ligonines – jei kartais kelionėje karalienei pašlytų sveikata.

„Į šalis, kur kraujo atsargų kokybė abejotina, – aiškina G. Rayneris, – ir Karalienė, ir Velso princas vežasi asmeniškai jiems skirtas kraujo atsargas.“

Be paketų su kraujo atsargomis karalienei ir princui Filipui, karališkasis gydytojas į kelionę vežasi
gydytojo krepšį su medicininiais įrankiais, tarp jų mobiliu defibriliatoriumi, ir visomis skubios medicinos pagalbos priemonėmis bei preparatais. Juk geriau apsidrausti, nei paskui gailėtis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)