Ligoninės atstovė „Los Angeles Times“ sakė, kad žarnyno nepraeinamumas „sukėlė infekciją, o ji – sepsinį šoką. Dėl to sustojo mergaitės širdis“. Tėvai apie vaiko ligą, pasirodo, nieko nežinojo, nes dukra ligoninėje atsidūrė dėl gripą primenančių simptomų. Kai Heather buvo sraigtasparniu nuskraidinta į San Diegą, jos būklė buvo kritinė, todėl chirurgams jos išgelbėti nepavyko.

Nors mergaitės tėvai iš pradžių buvo pernelyg sukrėsti, kad galėtų parengti pranešimą, vėliau jie nusprendė pateikti ieškinį dėl medikų klaidos, pražudžiusios jų vaiką. „Jei būtų tinkamai įvertinos rentgenogramos, gydytojai būtų pamatę, kuo ji serga, ir anksčiau pritaikę reikiamą chirurginį gydymą“, – sakė mergaitės motina Kathleen O‘Rourke Peele.

1988 metų interviu žurnalui „People“ su mergaitės mama

Vaizdas tikrai klaikus. Ant kėdės romiai sėdi angeliško grožio dvylikametė. Vizažo specialistė ją transformuoja į velnią tiesiai iš pragaro. Nepaisant aplinkybių, mergaitės nuotaika puiki. Ji tikra, kad juosta, kurioje filmuojasi – „Poltergeistas III“ – nugalės. „Šis filmas tikrai geras. Manau, kad geriausias“, – įsitikinusi mergaitė. Kai buvo kuriamas pirmasis „Poltergeisto“ filmas, jai buvo vos penkeri – ji vaidino blogio jėgų užgrobtą vaiką. Heather sako, kad filmuotis jai patiko. 1986 metais pasirodžiusi antrojo filmo dalis jai patikusi mažiau. „Manau, kad jis nuobodokas. Nemanau, kad jis buvo pakankamai baisus“, – sakė ji.

Heather O’Rourke savo paskutinį interviu davė 1987 metų birželį. Jei likimas būtų buvęs mergaitei maloningas, ji dabar važinėtų po šalį ir pristatinėtų „Poltergeistą III“. Deja, 1988 vasario 1 dieną, praėjus septyniems mėnesiams po filmavimo pabaigos, mergaitė netikėtai mirė sustojus širdžiai nuo sepsinio šoko, kurį sukėlė žarnyno nepraeinamumas.

Žinia buvo šokiruojanti. Kodėl taip netikėtai užgeso garsaus vaiko gyvybė? Heather mama – 38 metų Kathleen O’Rourke Peele – tiesiog įsiutusi ir mano žinanti atsakymą į šį klausimą. Ji pateikė ieškinį Kalifornijos teismui dėl jos dukrą pražudžiusios medikų klaidos. Bylos atsakovai – „Kaiser Foundation“ ligoninė ir Pietų Kalifornijos „Permanente“ medicinos grupė (schema, pagal kurią pacientus gydo besikeičiantys specialistai).

Kaithleen teigė 1987 metų kovo 30 dieną iš Los Andželo „Kaiser Foundation“ ligoninės gydytojo Jameso Tiptono gavusi laišką, kuriame teigiama, jog mergaitės tyrimai bylojo apie Krono ligą. Ieškinyje akcentuojama, kad operacija, kuri mirties dieną buvo atlikta Heather, buvo daroma kliaujantis įsitikinimu, kad mergaitė neserga Krono liga, jai buvo diagnozuotas žarnyno nepraeinamumas.

Mergaitės motinos advokatas Sanfordas Gage‘as siekė prisiteisti nuostolių atlyginimą. „Tai susiję tiek su asmenine netektimi (stresu, kurį patyrė Heather motina), tiek su finansiniais nuostoliais. Finansinius nuostolius numatyti sunku, tačiau, remiantis pirminio tyrimo rezultatais, manau, kad kalbame apie nutrauktą labai perspektyvią karjerą, tad nuostoliai siektų ir 10 mln. dolerių. Tiesiog mums prireikė pusketvirto mėnesio visiems duomenims gauti ir perduoti juos ekspertams“, – sakė advokatas. Jis pabrėžė, kad žinia apie bylą tikrai ne specialiai sutapo su „Poltergeisto III“ premjera.

Sėdėdama advokato biure, Kathleen apsipylė ašaromis – tai pirmasis kartas, kai viešai prabilo apie dukters netektį. „Pirmasis mėnuo buvo siaubingas. Turėjau per prievartą keltis, valgyti. Apsipirkti parduotuvėje prilygo pragaro kančioms. Heather mėgdavo viską išdėlioti pagal spalvas, pradedant batais ir baigiant auskarais. Kitas dalykas – nebegaliu gaminti. Heather dievino pyragus, tortus ir sausainius. Dažnai jai juos kepdavau. Iš pradžių maniau daugiau niekada nebeisianti į virtuvę – o kam?“.

Pirmieji Heather ligos simptomai, anot Kathleen, pasireiškė 1987 metų sausį. Jos patėvis Jimas Peele‘as ir sesuo Tammy gyveno šeimos namuose prie Los Andželo. Namai buvo įsigyti už Heather uždirbtus pinigus (Kathleen už tolimųjų reisų vairuotojo Jimo ištekėjo 1984 metais, su statybininku Michaelu O‘Rourke (Heather ir Tammy tėvu) ji išsiskyrė 1981 metais). Heather pradėjo pykinti. Kathleen dukrą nuvežė „Kaiser“ ligoninę San Diege. „Kaiser“ gydymosi planu šeima pradėjo naudotis per buvusio vyro profesinę sąjungą. „Į „Kaiser“ gydymo įstaigą tą mėnesį ją vežiau tris ar keturis kartus. Man aiškino, kad jai gripas“, – prisiminė motina.

Tada pradėjo tinti mergaitės pėdos. Mama vėl ją nuvežė į „Kaiser“ ligoninę, kur mergaitę kelioms dienoms paguldė tyrimams. Nustatė, kad vaikas turi „Gardia“ parazitų, skyrė vaistų. Atrodė, kad vaistai padeda. „Iš esmės Heather jautėsi gerai. Žinote, kokie tie vaikai. Jie labai greitai atsigauna“, – pasakojo Kathleen. Ji teigė, kad tiesiog paranojiškai rūpinosi savo vaikų sveikata, tad netrukus grįžo į „Kaiser“ ligoninę patikrinimui – netrukus turėjo prasidėti „Poltergeisto III“ filmavimo darbai. „Jie padarė rentgenogramą, iš pradžių davė išgerti balto skysčio. Nustatė, kad parazitų nebėra, tačiau esą yra kažkoks uždegimas. Tai, ką pamatė, įvardijo kaip Krono ligą, skyrė vaistų“, – pasakojo moteris.

Visą tą laiką, kai Čikagoje nuo balandžio iki birželio filmavo „Poltergeistą III“, mergaitė nesiskundė jokiais simptomais, tvirtino Kathleen. Nepaisant to, ji dukrą nuvežė pas privatų gydytoją: norėjo patarimo, ar galima nutraukti vienų vaistų vartojimą, nes nuo jų mergaitės veidas pūtėsi. „Ji kompleksavo dėl savo burunduko skruostų“, – teigė Kathleen. Heather laipsniškai nutraukė vaistų vartojimą ir rugsėjį jos veidas vėl atrodė kaip įprasta. „Ji labai džiaugėsi“, – prisiminė mažosios aktorės mama.

Švęsdamos filmavimo pabaigą, Heather, jos mama ir patėvis leidosi į du mėnesius trukusią kelionę po šalį. „Tai buvo gyvenimo atostogos. Heather sveikata buvo puiki“, – sakė motina.

Prieš pradedant filmuoti „Poltergeistą III“, šeima iš Big Bear išsikraustė (medikai sakė, kad kalnuotoje vietoje didesnis parazitų pavojus) į erdvų dviejų miegamųjų namą Leiksaide, Kalifornijoje. Atrodė, kad nėra, ko nerimauti – iki 1988 metų sausio 31 dienos, kai Heather ėmė smarkiai vemti. Visą dieną Kathleen dukrai girdė vaistus, kuriuos medikai jai skyrė virškinimui gerinti. Kitą rytą – vasario 1-ąją – Heather atsibudo ryte ir pareiškė eisianti į mokyklą. Motina pareiškė, kad to nebus. Mergaitė prisipažino negalinti ryti. Netrukus mama pastebėjo, jog mėlsta vaiko pirštai, pasunkėjo ir padažnėjo kvėpavimas. Be to, labai išsipūtė mergaitės pilvas. Motina paskambino vietos gydytojui, kur Kathleen pasakė: „Skubiai atvežkite ją pas mus“. Maždaug po 20 sekundžių Heather parkrito ant grindų. Mama iškvietė greitąją medicinos pagalbą.

Sepsinio šoko ištikta Heather paramedikų sulaukė dar nepraradusi sąmonės. Kai vienas medikas jos paklausė, ar jaučiasi blogai, mergaitė atsakė: „Šiek tiek“. Važiuojant greitosios pagalbos automobiliu Kathleen dukrai pasakė: „Myliu tave“. Mergaitė atsakė: „Aš tave irgi myliu“. Toks buvo paskutinis mamos ir dukters pokalbis.

Per tas dešimt minučių (būtent tiek truko kelionė greitosios pagalbos automobiliu iki ligoninės) Heather sustojo širdis, ir ji prarado sąmonę. Paramedikai bandė ją gaivinti. Ligoninę pasiekė 9.25 val. Vyriausioji ligoninės medicinos seselė Kathy Beaudon konstatavo, kad vaikas „techniškai buvo negyvas“. Kai mergaitė atgavo sąmonę, ji sraigtasparniu buvo perkelta į vaikų ligoninę ir sveikatos centrą San Diege. Ten ji atvyko 10.45 val., būklė buvo kritinė.

Vaikų ligoninėje Kathleen ir atvykusiam Jimui buvo paaiškina, kad jų dukrai buvo sustojusi širdis, o jos akių vyzdžiai sustingę, o tai gali reikšti, kad buvo pažeistos jos smegenys. Įtardami žarnyno nepraeinamumą, medikai paprašė Kathleen ir Jimo leidimo atlikti mergaitės pilvo tiriamąją operaciją. Jie sutiko. Aptikę problemą, chirurgai ją išsprendė. „Deja, buvo per vėlu. Ji jau buvo mirusi“, – teigė advokatas. 14:43 val. – tai mažosios aktorės mirties laikas. „Man buvo šokas. Jaučiausi taip tarsi kažkas man būtų įsmeigęs peilį ir ėmęs jį sukioti“, – teigė dukros netekusi moteris.

Atsisveikimas su velione vyko vasario 4 dieną Leiksaido koplyčioje. „Karstas buvo atviras, toks buvo mano pageidavimas“, – sakė Kathleen. Prieš užveriant karstą, mama ant dukros kaklo užsegė aukso grandinėlę su pakabučiu „Friend“. Sau pasiliko dalį pakabučio su žodžiu „Best“. „Heather man juos padovanojo per Kalėdas. Sakydavo draugams, kad jos geriausia draugė yra mama“, – teigė moteris.

Kathleen rodė dygsniuotos antklodės, kurią siuvo dukters atminimui, detales. Kiekvienas baltas medžiagos gabalas – vis kita nuotrauka iš Heather gyvenimo. „Kai netekau Heather, jaučiausi taip tars būčiau netekusi savo šešėlio“, – sakė moteris ir tvirtino, kad jos gyvenimas jau niekada nebus toks kaip buvęs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)