Du „Grammy“ apdovanojimus turintis didžėjus, kurio tikras vardas ir pavardė – Timas Berglingas, su savo kūriniais dažnai patekdavo į pirmas šimtukų vietas.

2018 m. balandžio 20 d. žinia apie jo mirtį šokiravo kolegas, garsenybes. Kaip galėjo toks talentingas ir toks jaunas žmogus staiga mirti? Jam buvo tik 28-eri. Kas nutiko, kad jo gyvenimas taip anksti baigėsi?

Kai visi sužinojo apie didžėjaus mirtį, paaiškėjo, kad nežinota labai daug dalykų apie šią muzikos žvaigždę.

Jo mirtis buvo netikėta

Pagrįstai galima teigti – niekas nenumanė, kad Avicii mirs. Jo atstovės spaudai Dianos Baron išplatintas pranešimas apie jo mirtį sukrėtė gerbėjus. „Su liūdesiu pranešame apie Timo Berglingo, žinomo ir Avicii vardu, netektį. Artimieji sukrėsti, visų prašome suprasti, kad šiuo sunkiu metu jiems reikalingas privatumas. Daugiau pranešimų spaudai nebus“, – rašyta pranešime. Jame taip pat buvo informuota, kad balandžio 20 d. po pietų didžėjų rado negyvą Omano sostinėje Maskate.

Likus kelioms dienoms iki mirties Avicii nominavo 2018 m. „Billboard“ muzikiniam apdovanojimui už geriausią šokių elektroninį albumą kartu su „The Chainsmokers“, Calvinu Harrisu, Kygo ir ODESZA. Avicii padėkojo už nominaciją tviteryje.

Jo mirtis stipriai sukrėtė muzikantus

Daugelis garsenybių rašė socialinėje žiniasklaidoje, kaip juos sukrėtė Avicii mirtis. Kolega didžėjus, buvęs Taylor Swift vaikinas Calvinas Harrisas parašė: „Šiurpi žinia apie Avicii – gražią sielą, aistringą, be galo talentingą (žmogų), kuris galėjo dar tiek daug nuveikti. Mano širdis liūdi kartu su jo šeima. Telaimina tave Dievas, Timai.“

Zeddas parašė: „Nėra žodžių išreikšti liūdesiui, kurį jaučiu, išgirdęs apie Avicii mirtį. Mintimis esu jo artimaisiais ir draugais...“

Jis turėjo sveikatos problemų

Niekas nebūtų pagalvojęs, kad Avicii mirs, tiesa, sveikatos problemų jis turėjo. Dokumentiniame filme „True Stories“ („Tikros istorijos“) didžėjus atvirai pasakojo apie stiprius fizinius skausmus keliantį pankreatitą (kasos uždegimą).

Avicii diagnozavo pankreatitą 2012 m. Niujorko ligoninėje. Liga vis kartodavosi, nes atlikėjas smarkiai išgėrinėjo, vėliau liovėsi. 2014 m. jam išoperavo tulžies pūslę ir apendicitą. Po operacijų kilo komplikacijų, todėl tais metais jis buvo priverstas atšaukti pasirodymus.

Jis kovojo su nerimu

Nors buvo tarptautinio masto garsenybė ir vienas daugiausiai pasaulyje uždirbančių didžėjų, Avicii ne itin žavėjosi žvaigždžių gyvenimu ir vakarėliais. 2017 m. „Rolling Stone“ rugsėjo numeriui jis sakė: „Vakarėliai gali būti smagūs, bet labai lengvai gali priprasti prie vakarėlių, pavyzdžiui Ibisoje. Tampi vienišas, apima nerimas. Jie tampa toksiški.“

Dauguma žmonių klausydamiesi muzikos atsipalaiduoja, numalšina nerimą, ši nekalta veikla Avicii kėlė stresą. Paklaustas, ar eina į koncertus, jis atsakė, kad neina: „Ne, neinu. Vis dar esu traumuotas.“ Jis pridūrė turintis vilties, kad vieną dieną vėl galės eiti.

Tame pačiame interviu jis pasakojo, kad nesugeba suprasti savo emocijų, veikiausiai tai buvo viena iš priežasčių, paskatinusių stipriai pakeisti karjerą.

Būdamas 26-erių jis nustojo koncertuoti po pasaulį

Būdamas 26-erių, tokio amžiaus, kai dauguma žmonių dar svarsto, ką nori veikti gyvenime, Avicii paskelbė, kad nebevažinės su koncertais po pasaulį. Jis padėkojo komandos nariams už darbą, gerbėjams – už palaikymą ir parašė savo tinklalapyje: „Prieš dvi savaites važinėjau po JAV su draugais ir komanda, norėjau pasidairyti, naujai pažvelgti į kai kuriuos dalykus. Man tai padėjo suprasti, kad turiu šį tą pakeisti, apie tai jau kurį laiką svarsčiau. Mano pasirinkimų ir karjeros niekada nelėmė materialinės paskatos. Tiesa, esu dėkingas už visas galimybes ir patogumus, kuriuos galėjau sau leisti dėl sėkmės. Suprantu – man pasisekė, kad galiu keliauti po pasaulį ir groti, bet lieka labai mažai laiko būti tikruoju žmogumi, kuris slypi už menininko.“

„The Hollywood Reporter“ Avicii teigė atsisakęs turų, nes norėjo daugiau dėmesio skirti sveikatai, kurios keliaudamas dažnai nepaisydavo.

Jis ėmė kurti naują muziką

Avicii atsisakė pasaulinių turų, bet muzikinės karjeros nebaigė. 2017 m. savo interneto svetainėje jis parašė, kad grįžo ten, kur viskas įgauna prasmę – į studiją. „Savo gyvenime visi vienu ar kitu metu suprantame, kas mums svarbiausia. Man tai – muzikos kūrimas. Dėl to gyvenu, jaučiu, kad tam gimiau. Pernai lioviausi koncertavęs gyvai, daugelis pamanė, kad tai viskas. Bet pasirodymų pabaiga nereiškia Avicii pabaigos ar mano muzikos pabaigos. Toliau – kitas etapas, kai kursiu muzika jums. Tai naujo dalyko pradžia. Tikiuosi, jums patiks taip, kaip patinka man.

Rugpjūtį Avicii išleido šešis kūrinius diske „Avīci“, kuriuose buvo Ritos Oros ir kitų atlikėjų kūrinių. Rinkinys buvo pirmas iš planuotų trijų.

Ką reiškia jo sceninis vardas

Muzikos gerbėjams buvo žinomas jo sceninis vardas Avicii, bet tikriausiai nebuvo žinoma pseudonimo reikšmė. „The Sun“ rašė, kad sanskrito kalba ar pali tarme „avici“ reiškia „be bangų“, dar gali reikšti „begalinis“.

Tiesa, pats didžėjus 2012 m. sakė interviu „USA Today“ pasirinkęs tokį pseudonimą, nes jis reiškia „žemiausią pragaro lygį“ ir tiesiog yra šaunus. Leidinys tai patvirtino – pacitavo budizmą ir paaiškino skaitytojams, kad „Avici“ yra pragaras, į kurį patenka daug nuodėmių gyvenime padarę žmonės, jie ten atlieka bausmę, kol gimsta kitame gyvenime.

O iš kur antroji „i“ raidė? Avicii sakė prirašęs antrą „i“ raidę, kad skirtųsi nuo „MySpace“ vartotojo Avici.

„Draugas pasiūlė man tokį visiškai naują (pseudonimą), tuo metu kūriau savo paskyrą „MySpace“. Viskas jau buvo užimta, tikras mano vardas buvo užimtas. Dabar man jis (pseudonimas) patinka, pripratau prie jo“, – sakė jis interviu „Vevo“.

Dėl žinių apie jo mirtį dėl perkrovos sutriko tviterio veikla

Sužinoję apie garsiojo didžėjaus mirtį, gerbėjai suskubo rašyti tviteryje, liūdėdami dėl talentingo atlikėjo mirties. Žinučių buvo tiek daug, kad tviteris akimirksniu pakibo. „iHeartRadio“ pranešė, kad praėjus vos kelioms minutėms po pranešimo apie Avicii mirtį, žmonės nebegalėjo parašyti tviteryje ar pasidalinti įrašais.

Laimė, tviterio sutrikimas truko neilgai, greitai socialinis tinklalapis vėl funkcionavo.

Ar jis vėl ėmė girtauti?

Kaip minėta, didžėjus sirgo pankreatitu, todėl atsisakė alkoholio. Bet, kaip rašė TMZ, gali būti, kad pastaruoju metu vėl buvo ėmęs girtauti. Tokie gandai pasklido po to, kai pasirodė nuotraukoje, kurioje didžėjus stovi jachtoje su gėrimu rankoje šalia dviejų vyrų. Tiesa, neaišku, ką jis iš tiesų gėrė.

Šiaip ar taip, toji nuotrauka – ne vieninteli ženklas, kad Avicii vėl ėmė girtauti. Muzikos įrašų prodiuseris Nile‘as Rodgersas, 2013 m. kartu su Avicii įrašęs albumą „True“, sakė „Associated Press“ nerimaujantis dėl didžėjaus, nes neseniai jis atėjo į koncertą apsvaigęs. „Aš kiek nuliūdau, nes jis žadėjo nebegerti. O tą vakarą pamačiau, kad jis neblaivus. Pasakiau: Ei, vaikine, ką darai? Kas dedasi? Juk sakei, kad su tuo baigta“, – pasakojo N. Rodgersas.

Pagalbos telefonai:
Psichologinės pagalbos tarnyba Telefono numeris Darbo laikas
Jaunimo linija Budi savanoriai konsultantai 8 800 28888 I-VII, visą parą
Vaikų linija Budi savanoriai konsultantai, profesionalai 116 111 I-VII, 11:00 - 23:00
Linija Doverija (rusų kalba paaugliams ir jaunimui) Emocinę paramą teikia: savanoriai moksleiviai 8 800 77277 II–VI, 16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai 8 800 66366 I-VII, visą parą
Vilties linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos specialistai 116 123 I-VII, visą parą
Krizių įveikimo centras Konsultacijos teikiamos per Skype arba atvykus į Krizių įveikimo centrą (Antakalnio g. 97, Vilnius, http://www.krizesiveikimas.lt) 8 640 51555 I-V 16.00–20.00, VI 12.00–16.00
Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.
„Sidabrinė linija“ – draugystės pokalbiai, emocinė ir informacinė pagalba vyresnio amžiaus žmonėms. Budi profesionalūs konsultantai 8 80080020 www.sidabrinelinija.lt pasikalbekime@sidabrinelinija.lt I-V 8.00-22.00, VI-VII 11.00-19.00
Emocinė parama internetu
„Vaikų linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.lt Atsako per 36val.
„Jaunimo linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: https://jaunimolinija.lt/lt/pagalba/pagalba-pokalbiais-internetu/ Pokalbiai internetu (angl.chat) Kasdien nuo 18 iki 24 val. Emocinė parama elektroniniais laiškais "Jaunimo linijoje" neteikiama
„Vilties linija“ Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.com Atsako per 3 darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“ Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.lt Atsako per 3 darbo dienas
Psichologinės konsultacijos Rašyti el. paštu: psyvirtual@psyvirtual.lt.Daugiau informacijos svetainėje: http://www.psyvirtual.lt Atsako per 2 darbo dienas
Pagalba nusižudžiusių artimiesiems Rašyti el. paštu: laukiam@artimiems.lt Atsako per 2-3 darbo dienas
Krizių įveikimo centre (Antakalnio g. 97, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Messenger ar Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Visa papildoma informacija – puslapyje www.krizesiveikimas.lt. Pagalba nusižudžiusių artimiesiems: savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt Vaikų ir paauglių krizių intervencijjos skyrius. Veikia visą parą. (8-5) 275 75 64.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)