Bakingamo rūmuose gyvenimas verda jau nuo pusės aštuonių ryto. Tuo metu baigiasi naktinė prie karalienės miegamojo budinčio policijos seržanto pamaina. Seniau ji baigdavosi pusę septynių, bet po vieno incidento, kai 1982 metais apie septintą ryto į miegamąjį pateko įsibrovėlis, pamainą nuspręsta valanda pailginti. Tuo metu prie budinčiojo nešina padėklu su rytine arbata karalienei prieina tarnaitė. Ant padėklo karalienės laukia „Early Grey“ arbata ir karštas vanduo, šaltas pienas. Jokio cukraus. Visi skysčiai patiekiami sidabro induose. Puodelis ir lėkštutė arbatai pagaminti iš aukščiausios rūšies porceliano. Neapsieinama ir be lino servetėlės, ant kurios išsiuvinėti inicialai E II R.

Tarnaitė pabeldžia į duris, ant kurų užrašyta „Karalienė“.

Princo Phillipo kambariai kiek toliau nuo karalienės miegamojo, tačiau tame pačiame koridoriuje. Ten galima rasti visko, ko reikia save gerbiančiam vyrui, pavyzdžiui, speciali barzdaskučio kėdė. Čia kartą per savaitę ateina vienas iš geriausių Londono barzdaskučių. Nepaisant to, princui labiau patinka skustis pačiam.

Nuo tada, kai nusišalino nuo visų viešų karališkų pareigų, princas Philippas daugiausia laiko praleidžia savo Sandrigamo rezidencijoje Norfolke esančioje „Wood Farm“. Karalienė didžiąją savaitės dalį be vyro būna Londone.

Tarnaitė įeina į karalienės miegamąjį ir tyliai, nešina padėklu, priartėja prie Elžbietos II lovos. Ant prie lovos esančio stalelio – šeimos nuotraukos, telefonas ir vadinamasis panikos mygtukas. Įdomu tai, jog tą rytą, kai į karalienės miegamąjį įsibrovė Michaelas Faganas, apie jį visi buvo pamiršę.

Karalienės miegamojo spalva – švelni žalsva: tai mylimiausia karalienės spalva.

Tarnaitė įjungia „Roberts“ radijo imtuvą, transliuojantį „BBC Radio 4“ programą – karalienei patinka budintis girdint Johno Humphryso ir jo kolegų diskusijas apie politiką laidoje „Today“.

Kol Jos Didenybė gurkšnoja pirmąją dienos arbatą, tarnaitė paruošia vonią. Vanduo privalo būti reikiamos temperatūros, kuri tikrinama specialiu termometru. Be to, vonia privalo būti prileista tiksliai 17,7 centimetrų.

Kol karalienė maudosi, viena iš trijų jos aprengėjų, prižiūrima Angelos Kelly (karalienės asmeninė asistentė ir jos drabužinės kuratorė), paruošia pirmąją dienos aprangą.

A.Kelly tiksliai žino, ko reikia, nes iš vakaro gauna detalią karalienės dienotvarkę. Priklausomai nuo dieną planuojamų renginių, karalienei gali tekti persirengti net penkis kartus, tačiau teisės pasirinkti, ką nori vilkėti, ji praktiškai neturi.

Apsirengusi karalienė patenka į plaukų stilistės rankas, kuri suformuoja jau daug dešimtmečių nesikeičiantį įvaizdį. Pusryčiai patiekiami lygiai pusę devynių. Elžbieta II pusryčiauja savo asmeniniame valgomajame. Liokajus maistą atneša ant specialaus karšto padėklo, ir, palikęs jį ant stalo, pasišalina, kad karalienė galėtų ramiai pavalgyti.

Tuo metu rūmų dūdmaišininkas ruošiasi specialiam pasirodymui žemiau esančioje terasoje. Karalienė tiesiog dievina dūdmaišių muziką ir kiekvieną mielą rytą klausosi mėgstamiausių melodijų.

Pusę dešimt karalienė sėda prie savo darbo stalo ir dvi valandas skiria darbui su dokumentais. Ši patalpa labai patogi, tačiau ne pernelyg prabangi. Chippendale‘o gamybos darbo stalą karalienė su savimi 1952 metais atsivežė iš Klarenso rūmų. Masyvioje krištolinėje rašalinėje esančiu juodu rašalu karalienė pasirašo oficialius dokumentus, o asmeniniams laiškams renkasi ypatingą žalią rašalą. Šratinuką į ranką karalienė ima gana retai, nes jai žymiai labiau patinka jos mėgstamas rašalinis parkeris.

Karalienei visada po ranka ir sugertukas. Jis keičiamas kiekvieną dieną. Įdomu ir tai, kad karalienė naudoja tik juodos spalvos sugeriamąjį popierių, kad niekas vėliau negalėtų iššifruoti, ką ji parašė.

Jos darbo stalas – tikrų tikriausias darbo stalas. „Nors iš pirmo žvilgsnio neįgudusiai akiai jis gali pasirodyti kaip reikiant apverstas ir apkrautas popieriais, tačiau karalienė puikiai žino, kas ir kur padėta, ir negali pakęsti, kai kas nors be jos žinios imasi tvarkyti“, – teigia žiniasklaida.

Karalienės atstovas spaudai jai pateikia parengtą dienos naujienų apžvalgą. Kai tik Elžbieta II susipažįsta su žiniomis ir peržiūri reikiamus dokumentus, ji paspaudžia priešais ją stale įrengtą mygtuką.

Pirmasis žmogus, su kuriuo susisiekia karalienė, yra jos asmeninis sekretorius. Jis kantriai laukia jos kabinete pirmame aukšte, o išgirdęs klausimą, „Ar galėtumėte ateiti“, supranta, kad metas kibti į darbą. Nešimas nedideliu diplomatu, kuriame dokumentai, skirsti karalienei, jis pasibeldžia ir užeina į kabinetą, linkteli ir prisistato – „Jūsų Didenybe“. Vėliau į Elžbietą II jis kreipiasi „Ma‘am“.

Karalienės pašto dėžutėje kiekvieną dieną labai daug korespondencijos, bet jos asmeninis sekretorius, laikui bėgant, išmoko per labai trumpą laiką atsirinkti, kas tikrai verta jos dėmesio.

Jei Rūmuose laukiama svečių, už jų priežiūrą atsakingam personalui pavedama pasirūpinti, kad jie jaustųsi patogiai.

Rytas tuo nesibaigia. Netrukus į karalienės svetainę pakviečiama jos freilina. Karalienė jai parodo kelis gautus laiškus, kurių siuntėjams būtina asmeniškai atsakyti. Iš vaikų ir senjorų gauti laiškai visada sulaukia ypatingo dėmesio – freilina į juos atsako ir pasirašo karalienės vardu.

Asmeniniai draugai, rašantys karalienei, savo inicialus palieka kairiajame apatiniame voko kampe. Kai karalienės personalas juos pamato, supranta, kad tokių laiškų nevalia atplėšti, nes asmeninius laiškus karalienė mėgsta atplėšti pati.

Oficialūs svečiai, pavyzdžiui, nauji ar darbą baigiantys užsienio diplomatai, galimybę susitikti su karaliene turi per vidurdienį skelbiamą audienciją. Šis oficialus priėmimas vyksta Audiencijų salėje, kuri taip pat priklauso karalienės apartamentams, o pats toks susitikimas vyksta apie dešimt minučių.

Pietus karalienė dažniausiai valgo viena, nebent tuo metu rūmuose lankosi bent vienas iš keturių jos vaikų. Jos Didenybė teikia pirmenybę lengvam maistui, tačiau, nors patiekalai ir paprasti, jie turi būti pateikti tiesiog nepriekaištingai: kiekviena morkytė ar žalumynas forma ir dydžiu idealiai tinka vienas prie kito. Dieną Elžbieta II visai nevartoja alkoholio, o troškulį malšina mėgstamu negazuotu „Malvern“ mineraliniu vandeniu.

Karališkasis virėjas Jos Didenybei iš anksto pateikia po tris kiekvieno ateinančios savaitės valgiaraščio patiekalo variantus. Elžbieta II išsirenka, kas jai patinka, ir grąžina parengtą sąrašą su pastebėjimais. Valgiaraštis parengtas prancūziškai: prancūzų kalba buvo oficialioji rūmų kalba nuo karalienės Viktorijos valdymo laikų, kai jos virėjas iš Prancūzijos griežtai pasisakė tik už prancūzų virtuvę ir ranka prancūzų kalba rašytus valgiaraščius.

Po pietų Elžbieta II mėgsta pasivaikščioti po sodą. Rūmų personalas puikiai žino, kad tuo metu geriau jai po kojomis nesipainioti: ji tikrai nenori kompanijos ar prašalaičių sode. Po pasivaikščiojimo karalienė pusvalandį skiria „Sporting Life“ ir „Racing Post“, be kurių savo gyvenimo neįsivaizduoja tikras žirgų lenktynių entuziastas.

Jei rytą karalienė praleidžia Rūmuose, o vakare laukia renginiai, jie neabejotinai vyksta Londono apylinkėse. Kai karalienė pasiruošia išvykti, jos pažas paskambina jos asmeniniam policijos pareigūnui, esančiam poste pirmame aukšte, ir įspėja, kad jis lauktų su automobiliu prie Parko durų.

Jos Didenybei leidžiantis laiptais (senoviniu liftu ji naudojasi tik kartais), jos apačioje visada laukia keli žmonės. Tai jos asmeninis sekretorius ir keli rūmų personalo nariai. Jie ten pat jos lauks sugrįžtančios.

Visi popietės reikalai privalo būti sutvarkyti iki 16 val. 30 min., nes Elžbieta II 17 val. jau turi būti rūmuose popiečio arbatai. Skelbiama, kad tai didžiausias monarchės dienos malonumas: arbata, maži sumuštiniai ir jos mėgstamas vaisių pyragas. Bėga metai, o šis ritualas nesikeičia ir nepraranda žavesio.

Išgėrusi arbatą, karalienė dar vienai valandai grįžta į savo darbo kambarį. Jei vakaras laisvas, karalienė prieš vakarienę ilsisi viename iš savo kambarių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)