Daugelis neįsivaizduoja, iš kur tektų gauti šitokias sumas. Tikrai nustebsite sužinoję, kad yra ne vienas ir ne du skirtingi būdai, kaip Britanijos karališkoji šeima užsidirba pinigų. Kai kurie pajamų šaltiniai yra valstybiniai, kiti – privatūs. Štai 25 keliai, kuriais plaukia karališkosios šeimos pajamos.

1. Karalienė gauna specialią išmoką iš valstybės biudžeto

Didžiosios Britanijos karalienė iš šalies iždo gauna specialią išmoką. Mainais į ją karalienė yra sutikusi Britanijos vyriausybei kasmet atiduoti 15 proc. pelno, kurį uždirba visą karališkosios šeimos turtą valdanti bendrovė „Crown Estate". Pavyzdžiui, 2013 metais ši bendrovė gavo 267,1 mln. svarų sterlingų (302,4 mln. eurų) pelną.

Iš valstybės gaunama išmoka yra skiriama karališkosios šeimos rūmų priežiūrai, kelionių išlaidoms padengti ir darbuotojų atlyginimams.

2. Karalienė turi „asmeninę piniginę"

Karalienė gauna asmeninių pajamų iš jai priklausančių 45 600 akrų žemės, įvairių gyvenamojo būsto, komercinio nekilnojamojo turto ir žemės ūkio sandorių. Praėjusiais metais vien iš tokių sandorių karalienė uždirbo 26 mln. JAV dolerių (22 mln. eurų). Daugiausia pajamų karalienė gauna iš Lankasterio grafystės, kuri yra privati nuosavybė. Pasak dienraščio „The Guardian", šiuo metu šis turtas yra vertinamas daugiau nei puse milijardo eurų.

3. Karalienė turi kito asmeninio turto

Neskaičiuojant išmokos iš valstybės iždo, Britanijos karalienė ir taip yra labai turtinga. Jos asmeninis turtas vertinamas maždaug 414,7 mln. JAV dolerių (354 mln. eurų). Tačiau Britanijos karalienė pabrėžia, kad jai svarbiausia ne turtas, o tarnystė savo tautai. „Visiems jums deklaruoju, kad visas mano gyvenimas – ilgas ar trumpas – bus skirtas tarnauti jums ir mūsų didžiajai imperinei šeimai, kuriai visi priklausome", – yra pareiškusi karalienė.

4. Visi karalienės vaikai yra milijonieriai

Ne tik karalienė, bet ir visi jos vaikai yra milijonieriai. Karališkoji šeima turi nemažai turto, ir visi karališkosios šeimos vaikai gyvenimą pradeda jau turėdami storas pinigines. „Reader's Digest" skelbia, kad karališkosios šeimos turtas yra padalytas taip: princas Charlesas turi 100 mln. JAV dolerių (85 mln. eurų), princas Philipas – 20 mln. JAV dolerių (17 mln. eurų), princai Williamas ir Harry – po 40 mln. JAV dolerių (34 mln. eurų). Meghan Markle „atitekėjo" į britų karališkąją šeimą su 5 mln. JAV dolerių (4,3 mln. eurų). Na, o karalienė turi savo turto.

5. Karalienė paveldėjo Sandringamo dvarą

Niekas taip nenuskaidrintų nuotaikos, kaip paveldėtas dvaras. O būtent toks ir yra karalienės valdomas Sandringamo dvaras. Jis paveldėtas iš tėvo. Tai privati karalienės rezidencija, kurioje susirenka visa šeima. Karališkoji šeima, kokia turtinga ji bebūtų, yra labai panaši į bet kurią kitą šeimą. „Kaip ir geriausios šeimos, mūsiškė turi savo keistenybių, audringo ir aikštingo jaunimo, o kartais nesutaria", – yra sakiusi karalienė.

6. Karalienei priklauso vertinga kolekcija

Didžiosios Britanijos karalienei priklauso milijonus kainuojanti paveikslų ir kitų meno dirbinių kolekcija. Visi šie meno kūriniai užtikrina nemažą turtą karališkajai šeimai.

7. Karališkajai šeimai priklauso visas auksas

Tikrai taip. Bent jau kalbant apie tą, kuris randamas Jungtinėje Karalystėje. Dalis karališkosios šeimos pajamų gaunama iš mineralinių iškasenų, kaip kalkakmenis, anglys, skalūnai, smiltainis, gipsas ir, žinoma, auksas.

Karališkajai šeimai priklauso ir tas auksas, kuris būtų rastas kažkam priklausančioje privačioje teritorijoje. Pavyzdžiui, 2013 metais maždaug pustrečio tūkstančio JK gyventojų gavo pranešimus, kad karališkoji šeima turi teisę savo nuožiūra ieškoti mineralinių iškasenų įvairiose privačiose valdose.

8. Karalienei priklauso ir Balmoralo pilis Škotijoje

Iš savo tėvo Britanijos karalienė paveldėjo ir Balmoralo pilį Škotijoje. Tik įsivaizduokite, koks turėtų būti jausmas turėti pilį... Karališkosios šeimos nariams tikrai nereikia vykti į ekskursijas – jie patys turi pilių.

9. Princas Philipas gauna kasmetinę išmoką

Princas Philipas, žinoma, taip pat gauna atlyginimą už tai, kad eina oficialias pareigas. Skelbiama, kad Edinburgo kunigaikštis gauna 488 tūkst. JAV dolerių (417 tūkst. eurų) metinį atlyginimą. Šiemet, po 60 tarnavimo Britanijos visuomenei metų, jis išėjo į pensiją. Tiesa, karalienė jo pėdomis sekti neketina. „Mano vyras visus šiuos metus buvo man didžiulė atrama. Esu jam skolinga gerokai daugiau, nei jis galėtų įsivaizduoti", – yra sakiusi karalienė.

10. Princas Williamas dirba

Nustebsite sužinoję, kad princas Williamas yra pirmasis Britanijos karališkosios šeimos narys, pasirašęs civilinę darbo sutartį. Jis dirba greitosios medicininės pagalbos sraigtasparnio pilotu. Jeigu kokiame atokiame šalies rajone susižeidė ar susirgo žmogus, princas atskris jam padėti. Per metus už tai princas gauna maždaug 62 tūkst. JAV dolerių (53 tūkst. eurų). Tačiau šiuos pinigus jis paaukoja savo globojamoms labdaros organizacijoms.

11. Karališkoji šeima uždirba iš... vėjo

Tam tikrus pakrantės teritorijos plotus „Crown Estate" nuomoja vėjo jėgainėms. Britanijos karališkoji šeima nemažai užsidirba iš atsinaujinančių energijos šaltinių ir taip daro pastaruosius šešerius metus. BBC 2016 metais skelbė, kad „Crown Estate" iš šios vėjo energijos užsidirbo 31 mln. JAV dolerių (26 mln. eurų).

12. Princesė Dianos palikimas

Princai Williamas ir Harry gavo plikimą po jų mamos princesės Dainos mirties. Sulaukę trisdešimtojo gimtadienio abu princai iš specialaus fondo gavo po 13 mln. JAV dolerių (11 mln. eurų). Be to, iš investicijų jie kasmet gauna po maždaug 450 tūkst. JAV dolerių (384 tūkst. eurų). Galiausiai, sūnūs paveldėjo princesė Dienos papuošalus, sukneles ir dokumentus.

13. Princas Harry užsidirbo iš tarnybos pajėgose

Princas Harry išėjo į atsargą 2015 metais, ištarnavęs Britanijos ginkluotosiose pajėgose dešimt metų. Tarnybą jis pradėjo paprastu kariu ir per metus uždirbdavo apie 45 251 JAV dolerį (38 633 eurus). Po specialaus apmokymo jis gavo sraigtasparnio piloto licenciją ir jo metinis atlyginimas padidėjo iki 50 278–53ؘ 286 JAV dolerių (42 924–45 493 eurų).

14. Karalienė dievina žirgų lenktynes

Karalienė visuomet mylėjo žirgus ir mėgo žirgų lenktynes. Ir iš to ji nemažai užsidirba. Pavyzdžiui, vien 2016 metais jos žirgai jai uždirbo 5,1 mln. JAV dolerių (4,4 mln. eurų). Karalienė pati augina žirgus ir jai priklauso vieni geriausių šalyje žirgų. Pavyzdžiui, už jai priklausančio žirgo „Frankel" veisimo paslaugas tektų susimokėti 200 tūkst. JAV dolerių (171 tūkst. eurų).

15. Visi karalienės vaikai gauna dalį jos pajamų

Ar tai būtų išmoka iš valstybės iždo, ar karalienės asmeninis turtas, visi jos vaikai gauna po „pyrago gabalą". Štai kodėl visiems karališkosios šeimos nariams nereikia ieškotis darbo. Didžiąją dalį, žinoma, gauna karalienė ir jos vyras. Tačiau pasirūpinama visais šeimos nariais, kuriems nereikia dirbti, bet tik atlikti savo karališkąsias pareigas.

16. Karalienė sėkmingai investuoja

Karalienė nemažai užsidirba iš investicijų į akcijas. BBC skelbia, kad Britanijos karalienei priklauso investicijų portfelis, o didžiąją jo dalį sudaro stambiausių britų kompanijų vertybiniai popieriai. Jų bendra vertė 2015 metais siekė 14,89 mln. JAV dolerių (12,71 mln. eurų).

Tiesa, ne visos monarchės investicijos būna sėkmingos. Pavyzdžiui, kartą 154 tūkst. JAV dolerių (131 tūkst. eurų) ji investavo į projektą getmapping.com, tačiau jau po metų investicija nuvertėjo iki 16 tūkst. JAV dolerių (14 tūkst. eurų).

17. Princas Charlesas užsidirba iš Kornvalio kunigaikštystės

Princas Charlesas didžiąją dalį savo pajamų gauna iš Kornvalio kunigaikštystės, kuri taip pat priklauso karališkajai šeimai. Ši kunigaikštystė išlaiko princą Charlesą ir jo įpėdinius. Vien 2016 metais iš šios kunigaikštystės buvo gauta 40,8 mln. JAV dolerių (34,8 mln. eurų).

18. Karališkajai šeimai priklauso pusė Britanijos pakrančių

Britų karališkajai šeimai priklauso daug žemių, įskaitant ir pusę šalies pakrančių. Kaip skelbia CNBC, „karališkajai šeimai priklauso visi teritoriniai vandenys dvylika mylių nuo žemės, o energetikos kompanijos moka vis brangiau, kad galėtų tuose vandenyse statyti vėjo jėgaines". Be to, šeimai priklauso maždaug 340 tūkst. akrų miškų ir žemės ūkio paskirties žemės. Praėjusiais metais iš sandorių, susijusių su pakrančių teritorijomis, britų karališkoji šeima užsidirbo 66,3 mln. JAV dolerių (56,6 mln. eurų).

19. Jie yra nekilnojamojo turto nuomotojai

Įsivaizduokite, kad nuomojatės būstą iš karališkosios šeimos. Iš tiesų britų karališkoji šeima yra didžiausias Britanijoje nuomotojas. Jai priklauso nekilnojamojo turto objektų, vertinamų 20 mln. JAV dolerių (17 mln. eurų). Maždaug 58 proc. šios šeimos nekilnojamojo turto objektų yra Londono centre. Pavyzdžiui, beveik visa „Regent" gatvė priklauso karališkajai šeimai.

20. Jiems priklauso delfinai

Remiantis Jungtinės Karalystės įstatymais, kai kurios gyvūnų rūšys priklauso karališkajai šeimai. Pavyzdžiui, visi gyvūnai, kurie plaukioja Temzės upėje, kaip antai gulbės, eršketai ir delfinai, taip pat priklauso karališkajai šeimai. Beje, šio įstatymo šaknys siekia dar 1324-uosius metus, kai šalį valdė karalius Eduardas II.

21. Jiems priklauso daugybė pilių

Dvi karalienei priklausančios pilys buvo paminėtos pirmiau. Tačiau britų karališkajai šeimai taip pat priklauso Vindzoro pilis, Bakingamo rūmai, Klarenso rūmai, Kensingtono rūmai ir daugelis kitų nekilnojamojo turto objektų.

22. Jie turi kalnus brangenybių

Šių brangenybių kiekis ir vertė yra sunkiai įsivaizduojama. Kai kurie karališkosios šeimos kolekcijoje esantys brangakmeniai yra labai reti. Pavyzdžiui, Didžioji Afrikos žvaigždė yra didžiausias pasaulyje nušlifuotas deimantas. Prieš daugiau nei 110 metų jis buvo vertinamas 2,5 mln. JAV dolerių (2,1 mln. eurų), o dabar jo vertė siekia apie 63 mln. JAV dolerių (53,8 mln. eurų). Ir tai tik vienas iš daugelio britų karališkajai šeimai priklausančių deimantų. Skaičiuojama, kad jai priklauso daugiau nei 23 tūkst. įvairios vertės brangakmenių. Vien papuošalų kolekcija vertinama daugiau nei 3 mlrd. JAV dolerių (2,7 mlrd. eurų).

23. Karališkoji pašto ženklų kolekcija

Kas sakė, kad kolekcionuoti pašto ženklus nebemadinga? Britanijos karalienei priklauso viena vertingiausių pasaulyje pašto ženklų kolekcijų, kurią ji paveldėjo iš tėvo, o šis – iš savojo. Verta paminėti, kad kolekcija niekada nebuvo visiškai inventorizuota ar iki galo įvertinta. Manoma, kad ji verta daugiau nei 10 mln. svarų sterlingų (11,3 mln. eurų), tačiau kai kas ją vertina net 100 mln. svarų sterlingų (113 mln. eurų).

24. Karališkosios pareigos

Nors britų karališkosios šeimos nedirba taip, kaip daugelis įsivaizduoja, jie atlieka pareigas, už kurias gauna atlygį. Pavyzdžiui, jeigu princas Williamas su žmona dalyvauja kokiame nors renginyje ir atstovauja karalienei, jiems už tai sumokama.

Humoro jausmu garsėjantis princas Philipas kartą save apibūdino kaip „labiausiai patyrusį memorialinių lentelių atidengėją", mat jų jis atidengė tikrai nemažai. Be to, jis yra pasakęs apie 6 tūkst. kalbų.

25. Kelionių išlaidas apmoka mokesčių mokėtojai

Princas Charlesas globoja 13 labdaros organizacijų. Jų globoja ir princai Williamas bei Harry. Labdaringa veikla užsiima ir jų žmonos.

Mokesčių mokėtojams tokia veikla nemažai atsieina, nes karališkosios šeimos nariai daug keliauja, o karališkosios šeimos kelionių išlaidas per karalienei iš iždo mokamą išmoką apmoka mokesčių mokėtojai. BBC paskaičiavo, kad vien pernai Britanijos karalienė ir jos šeima oficialioms kelionėms išleido daugiau nei 5 mln. JAV dolerių (4,3 mln. eurų).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)