Po kelerių metų jis pasisakė dar kategoriškiau ir vienam žurnalistui pareiškė: „Džiaugiuosi, kad buvau griežtas, nes, pažiūrėkite, ko pasiekiau".

J. Jacksonas neigė, kad jo taikytas fizines bausmes galima priskirti smurtui, ir sakė: „Juos bausdavau rykšte ir diržu. Niekada jų nemušdavau. Žmogų muši lazda".

„Vaikams duodi „beržinės košės" ir juos baudi dėl to, ką jie iškrėtė, ir jie tai prisimins... Štai koks aš buvau", – sakė J. Jacksonas.

J. Jacksonas šią savaitę mirė nuo kasos vėžio, sulaukęs 89 metų. Anapilin jis iškeliavo praėjus beveik devyneriems metams nuo tada, kai mirė jos sūnus Michaelas. Skelbiama, kad šalia jo mirties valandą Las Vegase buvo žmona Katherine, vaikai ir vaikaičiai.

Tai turėjo būti gana įtemptas šeimos susitikimas po ne vienerius metus trukusių nesutarimų ir drabstymosi purvais. Michaelas kartą prisipažino, kad taip bijodavo savo tėvo, kad jį pamačius jį supykindavo. Joe Jacksonas sakydavo, kad jo, kaip ir jo motinos Katherine, problema buvo ta, kad jie būdavo „per švelnūs žmonėms".

Švelnumas niekada nebuvo būdingas Joe. Būdamas savo vaikų vadybininkių jų muzikinės karjeros pradžioje, jis tikrai daug prisidėjo prie jų pasiektos pasaulinės šlovės. Tačiau jie niekada nepamiršo jo negailestingumo.

RIP The HAWK. Joseph Jackson. spending those last few moments with you were everything. being able to tell you everything i needed to tell you before saying goodbye was such a blessing. everyone that came to visit you, came with love, respect, and so much pride in their hearts for you. proud of you, proud to be your children, grandchildren, and great-grandchildren, proud to have your strength and share the dynasty you spent your life creating, and proud to be a jackson. you are the first true jackson. the legend that started it all. none of us would be anywhere near where we’re at if it weren’t for you. you are the strongest man i know. your life’s work will go down in history, as will you, to be known as one of the greatest patriarchs to ever live. i will cherish every moment with you til the day i die, especially our last moments. being able to hold your hand, lay with you and cuddle you, give you kisses all over your cheeks and forehead, meant more to me than you’ll ever know. quoting advice you gave me when i was a little kid and seeing your eyes light up, sharing stories my dad used to tell me about you, telling a joke and hearing you laugh for the last time.. my heart is full knowing we left each other in that way. i made you promise me you’ll come visit me. you agreed and i’m going to hold you to it. and i promised you that we will keep telling your story, over and over. to never be forgotten. my great grandchildren will know who joseph jackson is. i love you grandpa. so so so much that words can’t describe. i have immense gratitude for you, and always will. we all feel that way. thank you for everything. truly. rest in peace and transition. i’ll see you in my dreams very very soon.

A post shared by Paris-Michael K. Jackalope (@parisjackson) on Jun 27, 2018 at 4:51pm PDT

Kaip dažnai nutinka, spindinti „Jackson Five" bei Michaelo ir Janet Jacksonų solo karjerų šlovė slėpė šiurpią realybę. Ir Joe Jacksonas ten suvaidino pagrindinį vaidmenį. Sėkmės taip ir nepasiekusiam ritmenbliuzo dainininkui sunkiai sekėsi išlaikyti didelę šeimą. Jis dirbo kranininku Gario mieste, JAV Indianos valstijoje. Tačiau vėliau pastebėjo savo sūnų muzikinį talentą ir tiesiog įstūmė juos į pramogų verslo pasaulį.

Dominuojantis ir itin agresyvus tėvas liepdavo vaikams repetuoti iki visiško išsekimo ir mušdavo, jeigu šie ne taip sudainuodavo ar sušokdavo. Michaelas atsisakė tėvo, kaip vadybininko, paslaugų 1983 metais, tačiau jam prireikė dešimties metų, kad galėtų viešai prabilti apie savo tėvo elgesį su juo ir jo broliais Jackie'iu, Jermaine'iu, Tito ir Marlonu.

1993 metais O. Winfrey jis sakė, kad tėvas smurtavo ir fiziškai, ir psichologiškai, šaipydavosi iš jo esą didelės nosies. Kai kas mano, kad būtent tokios patyčios vėliau paskatino Michaelą imtis plastinių operacijų. Manoma, kad taip jis mėgino pasirūpinti, kad kuo mažiau būtų panašus į savo tėvą.

Tėvas „mums liepdavo repetuoti laikydamas diržą rankose", žurnalistui Martinui Bashirui 2003 metais sakė Michaelas. „Jeigu nepadarydavai, kaip reikia, jis tave sumaldavo į miltus", – sakė jis.

Michaelas prisiminė, kaip vieną naktį, kai jis miegojo, jo tėvas įlipo į jo miegamąjį per langą, užsidėjęs baisią kaukę. Vėliau jis savo vaikams nuolat sakydavo, kad negalima nakčiai palikti atviro lango.

Kai kurie iš Michaelo brolių vėliau atmetė brolio kaltinimus dėl tėvo fizinio smurto, tačiau jį palaikė sesuo Janet. Ji sakė, kad tėvas liepdavo jį vadinti Josephu, ir niekada neleisdavo kreiptis „tėtį", ir pirmą kartą ją primušė, kai jai buvo septyneri.

„Manau, kad jis nori gero ... ir nori savo vaikams tik geriausio, – sakė ji. – Tiesiog manau, kad būdas, kuriuo jis siekia tam tikrų dalykų, nėra pats geriausias, bet jis leidžia pasiekti tikslą."

Galbūt tai ir leido „pasiekti tikslą", tačiau Michaelo Jacksono gerbėjai visuomet kalbėjo apie tą psichologinę žalą, kurią tėvo elgesys padarė Michaelui. Juk jo vaikystė iš esmės pasibaigė, kai jam tebuvo penkeri ir jis tapo „Jackson Five" nariu.

Kai 2005 metais kilo skandalas dėl Michaelo tariamo vaikų seksualinio išnaudojimo, daugelis užkietėjusių dainininko gerbėjų dėl to kaltino jo tėvą.

Joe dar didesnio pasmerkimo sulaukė paaiškėjus, kad jis turėjo ne vieną romaną, kai koncertavo su „Jackson Five" grupe. Žinodamas, kad sūnūs nedrįs nieko papasakoti motinai, Joe net nesivargino slėpti savo meilužių nuo vaikų.

Vėliau šeima sužinojo, kad jis turėjo ilgametę meilužę, kuri jam pagimdė dukrą. Kai kurie šeimos nariai pasakojo, kad net ir brandžiame amžiuje Joe vadindavo save vanagu dėl esą gebėjimo pastebėti ir suvilioti gerokai jaunesnes moteris.

Tačiau net ir Michaelas pripažino, kad jo tėvas labai daug prisidėjo prie jo didžiulės sėkmės. 2001 metais Oksforde, Didžiojoje Britanijoje, sakydamas kalbą jis pareiškė: „Pradėjau suprasti, kad net ir mano tėvo griežtumas buvo tam tikra meilė, netobula meilė, tačiau visgi meilė. Jis spaudė mane, nes mane mylėjo. Norėjo, kad joks žmogus nežiūrėtų į jo vaiką iš aukšto".

Michaelas sakė pamažu išmokęs atleisti. Tačiau jis pabrėžė, kad visuomet jautė prieštaringus jausmus savo tėvui. „Viena vertus, jis buvo siaubingas žmogus. Tačiau, kita vertus, jis buvo nuostabus vadybininkas", – sakė jis.

O Joe visuomet pabrėžė, kad nusipelno pripažinimo, jog apsaugojo savo vaikus nuo skurdo ir bergždžio gyvenimo, kurį jis patyrė dirbdamas sunkų fizinį darbą.

„Kai kas mano viduje sakė, kad gyvenimas gali būti geresnis", – apie savo sprendimą ieškoti būdų išvykti iš Indianos sakė Joe.

Joe metė mokyklą, užsiėmė boksu ir patyrė sunkią vaikystę Didžiosios depresijos metu. Paties Joe tėvai taip pat buvo griežti ir retai demonstravo meilę. Savo būsimą žmoną, kuri buvo Jehovos liudytoja, jis sutiko viename vakarėlyje. Jie susituokė 1949 metais.

Kai ritmenbliuzo grupė, kuriai jis priklausė, iširo, Joe Jacksonas paslėpė savo gitarą nuo berniukų, kad ją apsaugotų, tačiau šie ją rado ir ėmė slapta groti. Kai tėvas užtiko juos grojančius, paprašė jų jam pagroti.

Kitą dieną Joe sugrįžo po darbo ir berniukams atnešė elektrinę gitarą. Jis nešvaistė laiko ir vertė juos repetuoti kiekvieną dieną mažiausiai po tris valandas.

Michaelas tapo pagrindiniu grupės dainininku, ir jo tėvas, kuris tuomet per savaitę uždirbdavo tik 65 JAV dolerius, negailėjo pinigų ir investavo į muzikos instrumentus ir garso įrangą.

Pirmieji profesionalūs „Jackson Five" pasirodymai septintojo praėjusio amžiaus dešimtmečio viduryje įvyko Gario mieste ir netoliese esančioje Čikagoje. Savaitgaliais jie keliaudavo VW mikroautobusu ir apšildydavo kitus dainininkus.

1969 metais „Jackson Five" pasirašė sutartį su įrašų kompanija „Motown" ir vėliau tais metais išleido savo pirmąjį topų viršūnes pasiekusį hitą „I Want You Back", kurio buvo parduota 2 mln. kopijų.

Po dvejų metų Michaelas pradėjo solinę karjerą. Tuomet jo tėvas jau buvo tiek pasiekęs, kad galėjo nusipirkti didelį namą Ensine, Kalifornijoje. Tais pačiais metais Katherine pagrasino išsiskirti su Joe, nes sužinojo apie romaną, kuris baigėsi meilužės patirtu persileidimu. Tačiau galiausiai jie liko kartu.

Buvęs kranininkas turėjo gerą verslininko gyslelę, ir netrukus „Jackson Five" pasirašė naują sutartį su įrašų kompanija „Epic", kuri buvo šios pramonės milžinės „CBS Records" antrinė bendrovė. Sutartis garantavo dešimt kartų didesnį honorarą.

Nors Janet pasiekė beveik tokios pat sėkmės, kaip ir Michaelas, ji ir kiti broliai bei seserys lygiai taip pat norėjo ištrūkti iš tėvo gniaužtų. Daugelis skubėjo vesti ar tekėti, kad tik išvengtų tėvo ir jo agresijos, rašoma dailymail.co.uk.

Jacksonų šeimai artimi šaltiniai sakė, kad nors Joe sūnūs jau buvo įpusėję trečiąją dešimtmetį ir vedę, Joe įniršęs vis dar mėgindavo juos primušti. Teigiama, kad Katherine tekdavo įsikišti: „Jie jau suaugę, Joe. Jie žvaigždės. Jie turi gerbėjų. Ką ketini daryti su tuo diržu?"

Nė vienas iš nuo Joe nutolusių vaikų nebuvo toks kerštingas, kaip jų jaunesnioji sesuo La Toya, kuri 1991 metais išleido memuarus ir juose apkaltino tėvą seksualine prievarta prieš ją ir seserį Rebbie.

Rebbie tuomet sakė, kad tėvas jos neprievartavo. Tačiau vėliau, kai davė interviu dėl savo pačios planuojamos knygos, ji sakė: „Josephas nederamai mane lietė".

Savo paskutinius gyvenimo metus kažkada galingas Joe Jacksonas praleido atstumtas vaikų. Šeimai artimi žmonės pasakojo, kad jis nebuvo laikomas šeimos nariu. Jis ir Katherine neišsiskyrė, tačiau daug metų gyveno atskirus gyvenimus.

Michaelas visiškai išbraukė savo tėvą iš savo testamento, ir Joe sunkiai vertėsi gyvendamas kukliame bute Las Vegase. Kartą jis mėgino prekiauti kvepalais vietos prekybos centre, tačiau verslas žlugo prekybos centro vadovybei pamačius, kad jis ant kvepalų naudoja Michaelo atvaizdą, ir pareikalavo įrodymų, kad jis turi teisę tai daryti. Jis neturėjo.

Praeityje baimę kėlęs pramogų verslo magnatas taip pat mėgino reikalauti už savo interviu 50 tūkst. JAV dolerių. Tačiau niekam tai nebuvo įdomu.

Apie savo vienišą egzistenciją Joe prakalbo prieš ketverius metus socialiniame tinkle: „Kai pernai patyriau keturis insultus ir gulėjau ligoninėje, mane aplankė tik du šeimos nariai. Mano anūkė Brandi ir mano mažylė Janet", – sakė jis.

Jacksonų šeimai artimi žmonės sakė, kad Joe pripažinimas, kad „niekada jai to nesakiau, bet labai didžiuojuosi savo Janet", labai daug pasako apie jo nenorą girti savo vaikus, kai jie augo.

Nė vieno Jacksono mirtis neapsieina be skandalo. Ir šis kartas nebuvo išimtis. Jacksonai pastarosiomis savaitėmis skundėsi, kad esą Joe prižiūrintys asmenys neleidžia jiems jo pamatyti. Tačiau prieš kelias dienas ta pati šeima, kuri Joe atstūmė, kalbėjo apie meilę jam ir gyrė jį socialiniuose tinkluose.

„Aš visuomet tave mylėsiu! – po tėvo mirties parašė La Toya. – Niekada nepamiršiu mūsų kartu praleisto laiko ir kaip man sakei, kad tau rūpiu."

Atsižvelgiant į tai, kad anksčiau ji kaltino jį tvirkinimu, tokia meilė išraiška yra mažų mažiausiai keista. Galbūt kaip ir velionis brolis Michaelas ji nusprendė pamiršti pykti ir jam atleisti...

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)