Pažvelkime, kokius vardus pastaraisiais laikais gavo karališkieji asmenys ir kodėl. Neseniai gimęs jauniausias Britanijos karališkosios šeimos narys pavadintas Louisu ir tai kelia daugybę emocijų. Ką jau kalbėti, jei daugelis net nežino, kaip jį teisingai tarti.

Tačiau būsimiems karaliams negalima parinkti bet kokio vardo, net ir čia galioja griežtos taisyklės: vardai turi būti renkami pagerbiant buvusius karalius.

Trečiai atžalai Williamas ir Kate davė vardą Louis Arthur Charles. Louisas yra ir brolio princo George'o vidurinysis vardas.

Šis vardas greičiausiai yra skirtas princo Philipo pagerbimui, mat jo senelis buvo vardu princas Louisas Alexanderis.

Būtent taip tradiciniai karališkieji vardai keliauja iš kartos į kartą.

Elžbieta Aleksandra Marija (Elizabeth Alexandra Mary)

Kai gimė būsimoji karalienė Elžbieta, niekas nesitikėjo, kad vieną dieną ji taps karaliene: jos tėvas buvo antrasis karaliaus sūnus, o ne pirmagimis. Tačiau 1936 metais karaliui Eduardui VIII atsisakius sosto, viskas staiga pasikeitė, rašo people.com.

Laimė, Elizabeth jau turėjo itin karališką vardą, kuris iš karto kėlė asociacijas su Elžbieta I. Alexandros vardas taip pat turėjo karališkų sąskambių: karalienė Aleksandra buvo Eduardo VII, Elizabeth prosenelio, žmona. Mary buvo jos močiutės, karalienės Marijos, vardas.

Elžbieta II

Charlesas Philipas Arthuras George`as

Savo gimimo metu princas Charlesas buvo antras eilėje į sostą, tačiau prieš savo penktąjį gimtadienį tapo sosto įpėdiniu. Jo vardai yra labai apgalvoti: Didžiosios Britanijos istorijoje buvo du karaliai Karoliai (angl. Charles). Paskutinis iš jų valdė XVII amžiuje, taigi šiam vardui jau buvo laikas sugrįžti. Philipo vardas buvo suteiktas Charleso tėvo, princo Philipo garbei, o Arthuras tiesiog tapo klasikos variantu (karalius Artūras!). George`as buvo pasirinktas pagal jo senelį, karalių Jurgį VI (George VI).

Princesė Diana ir princas Charlesas

Anne Elizabeth Alice Louise

Karalienės Elžbietos II dukra Anne, žinoma, yra klasikinis britų vardas, nors pastaraisiais metais karališkosios šeimos medyje jis nėra itin populiarus. Kaip ir Charleso atveju, antrasis Anne vardas Elizabeth yra skirtas jos tėvų – šį kartą karalienės Elžbietos – garbei. Alice ir Louise yra palyginus įprasti karališki vardai. Jais buvo pavadintos dvi karalienės Viktorijos dukterys.

Princesė Anne

Andrew Albertas Christianas Edwardas

Andrew buvo gana netikėtas sprendimas, nes šis vardas anksčiau nefigūravo karališkosios šeimos medyje. Tačiau Elžbieta ir Philipas šį vardą papildė Albertu, kuris turi daug karališkų sąsajų: Albertas buvo ne tik karalienės Elžbietos tėvo tikrasis vardas, kurį vėliau jis pakeitė karaliaus vardu Jurgiu, bet ir numylėto karalienės Viktorijos vyro, princo Alberto vardas. Christianas yra labai dažnas vardas Danijos karališkojoje šeimoje (danų monarchai vyrai karta iš kartos gauna arba Frederiko, arba Christiano vardus), o Edwardas (Eduardas), žinoma, yra net aštuonių Didžiosios Britanijos karalių vardas.

Princas Andrew su princesėmis Eugenie (kairėje) ir Beatrice

Edwardas Antony Richardas Louisas

Elžbietai ir Philipui taip patiko Edwardo vardas, kad jie nusprendė suteikti jį ir dar vienam savo vaikui, tik šį kartą jis tapo pirmuoju vardu. (Šiek tiek stebina tas faktas, kad tai buvo karališkasis karaliaus Eduardo VIII, kuris 1936 metais atsisakė sosto ir visą likusį gyvenimą pragyveno tremtyje Prancūzijoje, vardas. Tačiau iki šiol neaišku, ar jis buvo duotas būtent jo garbei.) Antony buvo princesės Margaret vyro Antony Armstrongo – Joneso vardas, o Louisas galėjo būti sugalvotas Philipo dėdei Louisui Mountbattenui pagerbti. Richardas yra tiesiog klasikinis karališkas vardas, turintis ilgą istoriją – prisiminkime Ričardą Liūtaširdį.

Didžiosios Britanijos princas Edwardas su žmona, Vesekso grafiene Sophie.

Williamas Arthuras Philipas Louisas

Kaip ir Charlesas, Williamas yra dar viena karališka klasika, kuri buvo kelis dešimtmečius pamiršta: paskutinį kartą šis vardas skambėjo XIX amžiuje, kai valdė karalienės Viktorijos pirmtakas, karalius Viljamas IV, miręs 1937 metais. Antrasis vardas Arthuras, figūruojantis tarp Charleso vardų, tapo pagarbos duokle Williamo tėvui.

hilipo vardas, žinoma, pagerbė jo senelį, o Louisas dažnai naudojamas gretutiniams karališkosios šeimos narių vardams: jį taip pat turi princas Edwardas ir princas George`as.

Trečiojo karališkojo kūdikio gimimas

Henry Charlesas Albertas Davidas

Įdomus faktas: tikrasis princo Harry vardas yra Henry, nors nuo pat gimimo jis vadinamas Harry. Henry vardas monarchijos istorijoje skambėjo kelis kartus (pvz., Henrikas VIII), tačiau nuo liūdnai pagarsėjusio karaliaus laikų jis nebuvo naudojamas. Charleso ir Alberto vardų buvo galima tikėtis: pirmasis yra Harry tėvo, o antrasis – karaliaus Jurgio VI vardas. Tačiau Davidas tapo netikėtu pasirinkimu: tai buvo tikrasis sosto išsižadėjusio karaliaus Eduardo VIII vardas.

Princesė Diana 1984-ųjų rugsėjo 16-ąją visuomenei pristatė antrą sūnų Harry

George`as Alexanderis Louisas

Pavadinti savo pirmagimį George`u buvo savaime suprantamas Williamo ir Kate sprendimas, nes jis pagerbė karalienės Elžbietos tėvo, karaliaus Jurgio VI, karališkąjį vardą. Louisas yra duoklė pačiam Williamui: tai vienas iš jo antrųjų vardų. Alexanderis galėjo būti pagarbos tūptelėjimas karalienei, nes Aleksandra yra jos antrasis vardas.

Princas George'as

Charlotte Elizabeth Diana

Mažosios Charlotte vardai turi daug prasmių. Charlotte vardas galėjo būti sugalvotas senelio Charleso, taip pat Kate sesers Pippos Middleton, kurios antrasis vardas yra Charlotte, garbei. Paskutinių dviejų vardų simbolizmas akivaizdus – Elizabeth skirtas jos prosenelei, o Diana – jos velionei močiutei pagerbti.

Princesė Charlotte
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)