1. Aštuntas turtingiausių mūsų planetos asmenų sąraše

Pagal „Bloomberg Billionaires Index“ surinktus duomenis šiuo metu jo turtai vertinami 59 mlrd. JAV dolerių (47,44 mlrd. eurų), o tai reiškia, kad už I. Kampradą daugiau pinigų iki jo mirties turėjo vos septyni kiti asmenys. Vis dėlto sudėtinga būtų tiksliai įvardyti, kuri dalis šių turtų iš tikrųjų jam priklausė, nes „Ikea“ valdoma privačių fondų. XX a. devintajame dešimtmetyje į pensiją išėjęs „Ikea“ generalinis direktorius I. Kampradas 2014 m. atsisakė ir vietos valdyboje.

2. Pirmąjį sandorį sudarė būdamas penkerių

1926 m. Smolande gimęs I. Kampradas būdamas vos 5-erių su Stokholme gyvenusia teta sudarė sandorį dėl didelio kiekio degtukų dėžučių įsigijimo ir jų pardavimo vietinėje rinkoje gaunant didelį pelną. Baigdamas vidurinę mokyklą jis jau prekiavo kalėdinėmis dekoracijomis, žuvimi, bruknėmis ir sodo sėklomis.

3. Pirko drabužius blusturgiuose

„Smolando esmė – taupumas“, - 2016 m. dokumentiniame filme sakė jis.

4. Keisti „Ikea“ pavadinimai susiję su disleksija

Dėl šio sutrikimo I. Kampradas patirdavo sunkumų, kai tekdavo įsiminti prekių numerius. Taigi jis sukūrė skirtingų produkcijos kategorijų pavadinimų sistemą:

  • vonios objektams – Švedijos ežerų ir kitų vandens telkinių pavadinimai;
  • patalynei – gėlių ir augalų pavadinimai;
  • lovoms, spintoms ir prieškambario baldams – Norvegijos vietovardžiai;
  • knygų spintoms – profesijų pavadinimai ir skandinaviški berniukų vardai;
  • dubenims, vazoms, žvakėms ir žvakidėms – Švedijos vietovardžiai, prieskonių, žolelių, vaisių ir uogų pavadinimai;
  • dėžėms, sienų dekoravimo elementams, paveikslams, rėmams ir laikrodžiams – švediškos žargoninės frazės ir Švedijos vietovardžiai;
  • vaikų prekėms – žinduolių ir paukščių pavadinimai;
  • rašomiesiems stalams ir kėdėms – skandinaviški berniukų vardai;
  • audiniams ir užuolaidoms – skandinaviški mergaičių vardai;
  • lauko baldams – skandinaviški salų pavadinimai;
  • virtuvės priedams – žuvų ir grybų pavadinimai;
  • šviestuvams – mato vienetų, metų laikų, mėnesių, dienų pavadinimai, laivininkystės ir jūreivystės terminai, Švedijos vietovardžiai;
  • kilimams – Danijos vietovardžiai;
  • sofoms, krėslams, kėdėms ir pietų stalams – Švedijos vietovardžiai.

Vis tik nepaisant disleksijos problemos I. Kampradui mokykloje sekėsi gerai, o „Ikea“ verslui pavadinimą jis sukūrė sujungęs savo vardo, pavardės ir vaikystės namų Elmtaryd ir Agunnaryd pirmąsias raides. Įmonę jis įsteigė panaudojęs tėvo jam už pasiekimus mokykloje įteiktus pinigus.

5. „Ikea“ parduotuvių yra visuose apgyvendintuose pasaulio žemynuose, išskyrus Pietų Ameriką.

6. Nuspėjo mūsų dienų internetinės prekybos tendencijas

I. Kampradas ėmėsi prekių siuntimo paštu verslo XX a. penktajame dešimtmetyje užtikrindamas pirkėjams žemesnes kainas dėl tarpininkų nebuvimo. Vis tik supratęs, kad klientai nori prekes pamatyti, jis sukūrė modernios „Ikea“ koncepcijos pagrindą: katalogą susidomėjimui sukelti ir ekspoziciją, kurią pirkėjai galėtų apžiūrėti. 1953 m. duris atvėrusi ekspozicija 1958 m. tapo pirmąja „Ikea“ parduotuve.

7. Didžiausia medienos pirkėja pasaulyje

Platų savarankiškai surinkti tinkamų baldų pasirinkimą siūlančiai ir 389 parduotuves visame pasaulyje apjungiančiai „Ikea“ tenka 1 proc. viso pasaulio medienos tiekimo.

8. 1973 m. išvyko iš Švedijos ieškodamas palankesnės mokesčių sistemos

Siekdamas sumažinti mokesčius, kuriuos tenka sumokėti, I. Kampradas iš Švedijos persikėlė į Daniją, o galiausiai įsikūrė Šveicarijoje. „Ikea“ valdoma danų pelno nesiekiančio fondo, atleisto nuo mokesčių, ir ofšorinių įmonių. 2017 m. pradėtas tyrimas dėl „Ikea“ mokestinės struktūros.

9. Didžiausia klaida – fašizmas

1994 m. paaiškėjo, kad I. Kampradas penktajame ir šeštajame dešimtmečiuose buvo įsitraukęs į fašistų judėjimą Švedijoje. Darbuotojams jis teigė, kad tai buvo gyvenimo dalis, dėl kurios jis labai gailisi, nes padarė kvailiausią klaidą savo gyvenime.

10. Gimė skurdžioje šeimoje

11. Pats buvo vedęs dukart

Pirmoji jo santuoka įvyko 1950 metais, vyras labai kuklioje ceremonijoje vedė Kerstin Wadling. Drauge jie įsivaikino dukterį Annika Kihlbom. Poros bendras gyvenimas buvo labai audringas ir jie nusprendė skirtis. Dukra nusprendė likti gyventi su mama.

Antroji santuoka buvo visiškai kitokia, su stipriu abipusiu ryšiu. Ingvaras Kampradas vedė Margarethą Stennert. Pora susipažino, kai vyrui buvo 35, o jai - 20.

Ingvaras ir Margaretha susilaukė trijų sūnų, kuriuos pavadino Peter, Mathias ir Jonas.

12. Kuklus gyvenimas

Niekam nebuvo paslaptis, jog vienas sunkiausiai dirbančių pasaulio milijardierių yra neįtikėtinai šykštus. Jis važinėdavo viešuoju transportu, gyvendavo mažame namelyje be ypatingos prabangos. Kartą jo neįleido į apdovanojimus, kuriuose verslininkas buvo nominuotas, nes jis atvyko ne limuzinu, o autobusu. Apsauga pagalvojo, jog tai apsimetėlis.

13. Net kalėdines dovanas jis pirkdavo per išpardavimus.

Jam tai neatrodė protingas būdas leisti pinigus. Parduotuvėse verslininkas visada naudodavosi nuolaidų kortelėmis.

14. Buvo alkoholikas

Vienu metu I. Kampardas ėmė stipriai piktnaudžiauti alkoholiu, tačiau po kiek laiko suvokė, kad gerti yra labai brangu. Oficiali jo išgyjimo versija - tai labai kenkia kepenims.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)