Ir ši stebuklinga piliulė nėra vienintelis iš dr. M. Ozo siūlomų stebuklų, rašo portalas Nickiswift.com.

M. Ozas yra teigęs, kad žalios kavos ekstraktas yra „magiška svorio mažinimo priemonė kiekvienam kūno tipui“ ir citavo „mokslininkus“, kurie su juo sutinka. Aviečių ketonus jis yra pavadinęs „stebuklu Nr. 1 buteliuke, kuris degina riebalus“. O kalbėdamas apie briaunotąją garciniją jis pareiškė, kad „tai gali būti paprastas sprendimas visam laikui atsikratyti riebalų“.

Tiesos dėlei reikia pasakyti, kad nėra jokių mokslinių įrodymų, kurie patvirtintų šiuos teiginius. Iš tiesų tyrimai yra įrodę visai priešingus dalykus. 1998 metais atliktas tyrimas atskleidė, kad briaunotoji garcinija nepadėjo tyrimo dalyviams sumažinti svorį. O panašus 2013 metais atliktas tyrimas tą patį įrodė kalbant apie žalios kavos ekstraktą.

Be to, JAV federalinė prekybos komisija net padavė į teismą kompaniją, gaminančią žalios kavos ekstraktą. Deja, bet vienintelis sėkmingas ir natūralus būdas sulieknėti yra maisto atranka ir sportas.

Jam teko aiškintis Senate

Dėl kaltinimų klaidinant savo auditoriją dėl įvairių svorio mažinimo produktų, daktrarui M. Ozui net teko 2014 metais aiškintis vienam Senato pakomitečiui. Tuomet jis skubiai atsiėmė savo teiginius. Nors jis niekada nesakė, kad jo teiginiai buvo melagingi, jis pripažino, kad jo vartota kalba buvo kiek perdėta (pavyzdžiui, vadinant „stebuklu“ piliulę, kuri veikiausiai nebus efektyvi).

„Dabar savo laidoje gerai apgalvoju kiekvieną žodį“, – sakė jis senatorei Claire McCaskill.

Mehmet Oz

Jis teigia, kad jo laida... „ne medicininė“

Reaguodamas į pareiškimus tų žmonių, kurie analizuoja jo duodamų sveikatos patarimų tikslumą, M. Ozas pareiškė, kad jo laida „nėra medicininė“ ir labai suktai paaiškino savo laidos logotipą. „Laida vadinasi „The Dr. Oz Show“, – paaiškino jis. – Mes labai tikslingai jos logotipe mano pavardę esame nurodę vidury, o žodis „daktaro“ yra parašytas mažomis raidėmis kampe. Noriu, kad žmonės suvoktų, kad esu gydytojas ir kad ateinu į jų gyvenimą juos paremti. Tačiau tai nėra medicininė laida.“

Žiūrovus klaidina ir tai, jog M. Ozas yra chirurgas realiame gyvenime, tad žmonės jo patarimus ir priima kaip dalinamus specialisto.

Maždaug pusė jo teiginių yra niekiniai


Britanijos medicinos žurnalas 2014 metais išanalizavo M. Ozo laidoje skelbiamus teiginius ir nustatė, kad maždaug keturi iš dešimties teiginių nėra paremti moksliniais tyrimais arba jiems tiesiogiai prieštarauja. Tyrėjams pavyko moksliniais faktais paremti tik maždaug 46 proc. rekomendacijų, paskelbtų laidos metu. Jie nustatė, kad 15 proc. teiginių tiesiogiai prieštarauja moksliniams faktams, o 39 proc. teiginių yra neparemti jokiais tyrimais.

„Daktaro M. Ozo efektas“

Kai M. Ozas milijonams žiūrovų pataria nusipirkti kokį nors produktą, jie klauso. Tinklaraštis „Science Based Medicine“ tai pavadino „daktaro M. Ozo efektu“. Pavyzdžiui, kai M. Ozas savo laidoje kartu su „natūropate“ Lindsey Duncan papasakojo apie žalios kavos ekstraktą, jie nukreipė žmones į tinklalapius, kurie priklauso ir kuriuos valdo L. Duncan. Skelbiama, kad po šios laidos L. Duncan pardavė savo reklamuoto papildo už 50 mln. JAV dolerių.

Jį į teismą yra padavę ir žiūrovai

Kartą M. Ozą padavė į teismą vienas vartotojas, kuris įsigijo papildo su briaunotąja garcinija. Žmogus teigė, kad M. Ozas jam pardavė produktą ir teigė, kad „magiška sudedamoji dalis leis jam atsikratyti svorio be dietos ir sporto“. Tačiau „The Dr. Oz Show“ atstovas atsakė, kad šiuo ieškiniu pažeidžiama M. Ozo saviraiškos laisvė, ir pridūrė, kad laida „neparduoda šių produktų ir M. Ozas negauna jokios finansinės naudos iš šių kompanijų“.

Medikai mėgino pašalinti jį iš Kolumbijos universiteto

2015 metais grupė medikų laišku kreipėsi į Kolumbijos universitetą, kuriame M. Ozas yra chirurgijos skyriaus vicepirmininkas, ir pareikalavo nušalinti jį. „M. Ozas ne kartą demonstravo panieką mokslui ir įrodymais paremtai medicinai“, – savo laiške rašė grupė medikų.

Jų nuomone, M. Ozas ne kartą „klaidino ir kėlė pavojų“ visuomenei. Tačiau Kolumbijos universitetas prašymą atmetė, nes universitetas „laikosi akademinės laisvės principo ir gina fakulteto narių saviraiškos laisvę“.

Jį kaltino prekiaujant „gyvačių aliejumi“

Be kaltinimų melavus apie įvairius svorio mažinimo produktus, M. Ozas taip pat susilaukė kaltinimų dėl prekybos kitais netikrais produktais. Kaip skelbia „The Huffington Post“, M. Ozas teigė, kad raudonas palmių aliejus yra „stebuklingas gyvenimą pailginantis aliejus“. „Šiame vaisiuje yra paslaptis, pratęsianti beveik kiekvieno mūsų organo tarnavimo laiką. Šį aliejų tikrai galima vadinti stebuklingu 2013 metų atradimu“, – teigė jis.

M. Ozas teigė, kad palmių aliejus gali užkirsti kelia senatvinei silpnaprotystei, Alzhaimerio ligai, nors nėra jokių mokslinių to įrodymų. Savo ruožtu mokslininkai teigia, kad vitaminas E neveikia šių ligų, o 2004 metais atliktas tyrimas parodė, kad gausesnis sočiųjų riebalų, kaip palmių aliejus, vartojimas gali net privesti prie kognityvinės degeneracijos.

Jis sukėlė seksualinių mažumų pasipiktinimą

2012 metais M. Ozas susilaukė kritikos po savo laidos, kurios metu kalbėta apie reparacinę terapiją, – terapiją, kuria esą siekiama pakeisti žmogaus seksualinę orientaciją. Į laidą buvo pakviestas prieštaringai vertinamas Nacionalinės homoseksualumo tyrimų ir gydymo asociacijos (NARTH) atstovas, kurį M. Ozas vadinu „ekspertu“.

Laida susilaukė seksualinių mažumų bendruomenės pasipiktinimo. „Prodiuseriai laidą apie vadinamąją reparacinę terapiją pateikė taip, kad ji tapo pseudomokslo platforma. ... Nors laidoje ir buvo svečių, kurie atmetė tokią idėją ir reparacinės terapijos taikymą“, – teigta seksualinių mažumų pareiškime.

Jis davė suprasti, kad nerimą galima gydyti... maistu

Praėjusių metų kovą M. Ozas supykdė socialinių tinklų naudotojus, kai socialiniame tinkle „Twitter“ davė suprasti, kad nerimas gali būti gydomas „natūraliai“ vartojant septynis produktus, įskaitant avinžirnius ir juodąjį šokoladą.

„Dabar kažkas staiga atsisakys vaistų dėl jūsų raginimo atsigręžti į gamtą. Jūs esate grėsmę visuomenės sveikatai, Mehmetai Ozai“, – parašė viena internautė.

„Ne. Stop. Jūs įžeidžiate mano klientus ir labai apsunkinate darbą tiems, kad iš tiesų dirba su psichikos problemų turinčiais žmonėmis!!!“ – parašė kitas internautas.

Apie šį incidentą rašyta net gegužės mėnesio „Forbes“ numeryje pasirodžiusiame straipsnyje pavadinimu „Amerika, mums reikia skirtis su daktaru Ozu“.

„Nors iš pirmo žvilgsnio tai atrodo nekenksminga, tačiau pareiškimas, kad nerimo sutrikimus galima gydyti maistu, yra neatsakingas. Šie sutrikimai paliečia milijonus amerikiečių, – rašyta straipsnyje. – Nerimo sutrikimai gydomi elgesio terapija ir vaistais, tačiau labai daug žmonių kenčia be gydymo, nes egzistuoja daug dezinformacijos ir daug žmonių gėdijasi. Nėra moksliškai įrodytos maisto vartojimu paremtos terapijos.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)