Štai 15 įdomių faktų iš jos gyvenimo:

1.Pirma jos santuoka buvo fiktyvi

Vaikystėje Norma Jean Baker gyveno tai pas vienus, tai pas kitus globėjus, ją globojo keli šeimos draugai. Savo tėvo ji nepažinojo, o motina buvo uždaryta į psichiatrijos ligoninę.

15 m. Norma gyveno pas šeimos draugus. Jie nusprendė išvykti į Vakarų Virdžiniją, bet ją galėjo vežtis tik tokiu atveju, jei ji ištekėtų. Taigi visi kreipėsi į kaimyną 20 m. Jamesą Dougherty ir pasiūlė santuoką.

„Pamaniau, kad ji labai jauna, – vėliau pasakojo jis. – Mes kalbėjomės, smagiai bendravome.“ Jie buvo susituokę tik 18 dienų, kol jai sukako 16 m.

2. Ji dažnai kalbėdavo apie Marilyn Monroe kaip apie trečią asmenį.

Aktorius Elis Wallachas prisiminė, kad ji tarsi persikūnydavo į Marilyn. Kartą jie vaikščiojo po Brdvėjų, staiga ji ištarė: „Akimirką pasijutau lyg būčiau Marilyn.“ Fotografas Samas Shaw dažnai girdėdavo, kaip ji kritikuodavo Marilyn vaidybą ar elgesį per fotosesijas, kartais paskydavo: „Ji taip nepasielgtų. Marilyn taip nesakytų.“

3. Trumanas Capote buvo ją pirmą numatęs pagrindiniam vaidmeniui filme „Pusryčiai pas Tiffany“

Ji netgi suvaidino keliose filmo „Pusryčiai pas Tiffany“ scenose. „Ji puikiai vaidino“, – vėliau sakė T. Capote. Bet galiausiai ji atsisakė vaidmens, nes jos agentas manė, kad toks vaidmuo jai netinka. T. Capote buvo nepatenkintas, kad kino studija atrinko vaidmeniui Audrey Hepburn, ir netgi pareiškė: „Paramount“ visais įmanomais būdais man trukdė ir dar atrinko Audrey.“

4. Monroe buvo jos motinos mergautinė pavardė

Marilyn naujai pavardei pasirinko mamos mergautinę pavardę. Kaip pasakoja savo autobiografijoje M. Monroe, kažkas jai sakė, kad ji turi giminystės ryšių su prezidentu Jamesu Monroe, tačiau nėra įrodymų. Vardą Marilyn pasiūlė vienos kino studijos vadovas, kuriam ji pasirodė panaši į aktorę Marilyn Miller, mirusią 37 m. (M. Monroe mirė būdama 36 m.).

5. Jai patiko intelektualūs vyrai

Turbūt tai rodo santuoka su rašytoju Arthuru Milleriu, tiesa, yra ir daugiau įrodymų. M. Monre yra gyvenusi su aktore Shelley Winters, kuri sakė, kad pokštaudamos jos sudarė vyrų, su kuriais norėtų permiegoti, sąrašą.

„Jos sąraše nebuvo jaunesnių nei 50 m. vyrų. <...> jos sąraše buvo net Albertas Einsteinas. Po jos mirties pastebėjau, kad ant jos balto pianino stovi jo nuotrauka sidabriniuose rėmeliuose“, – pasakojo Sh. Winters.

6. Winterso teigimu, M. Monroe visiškai neturėjo įgūdžių virtuvėje

Sh. Winters pasakojo kartą paprašiusi aktorės nuplauti salotas vakarienei. Įėjusi į virtuvę ji rado aktorę plaunančią kiekvieną salotų gūžės lapą su šluoste.

7. Galiausiai ji šio to išmoko virtuvėje

Po aktorės mirties buvo rasti keli jos receptai. 2010 m. „The New York Times“ žurnalistai nutarė išbandyti jos įdaryto kalakuto Padėkos dienai receptą. Paaiškėjo, kad receptas labai sudėtingas, taigi jie padarė išvadą, kad M. Monroe vis tik buvo gabi kulinarė.

8. Ji mėgo skaityti

M. Monroe (po mirties) knygų lentynose buvo daugiau nei 400 knygų, buvo ir pirmų kai kurių romanų leidimų. Iš daugybės savo nuotraukų ji labiausiai mėgo tas, kuriose skaito. Kartą vienas režisierius rado ją skaitančią R. M. Rilkes „Laiškai jaunajam poetui“. Jis paklausė, kaip ji išsirinko tokią knygą.

Aktorė atsakė: „Tais vakarais, kai neturiu reikalų, einu į „Pickwick“ knygyną Holivudo bulvare. Atsiverčiu knygą bet kurioje vietoje, ir jei patinka, perku. Vakar nusipirkau šitą. Ar negerai darau?“

9. Ji padėjo Ellai Fitzgerald užsisakyti „Mocambo“ klubą

Sklandė gandai, kad Ellai Fitzgerald neleido koncertuoti klube dėl odos spalvos. Tačiau Charlie‘o Morrisono klube jau buvo koncertavusių juodaodžių, jis paprasčiausiai manė, kad Ella nepakankamai garsi jo publikai. Didelė E. Fitzgerald gerbėja Marilyn pažadėjo kas vakarą sėdėti pirmoje eilėje, jei Ch. Morrisonas priims ją dainuoti.

Morrisonas sutiko, o Marilyn tesėjo žodį. „Po to niekada nebeteko koncertuoti mažuose džiazo klubuose. Ji buvo nepaprasta moteris, pažengusi kiek toliau savo gyvenamo laikotarpio. Tik ji to nežinojo.“

10. Jai būdavo sunku išmokti vaidmenų žodžius

Kaip pasakojo jos kolega aktorius Donas Murray‘us, visi juokaudavo, kad M. Monroe nesugeba dviejų sakinių išmokti. Vieni manė, kad tai profesionalumo stoka, kiti – kad kaltas jaudulys. Kad ir kaip jai buvo palanki kamera, ji jaudindavosi prieš filmavimą, o visą kūną iš jaudulio išmargindavo raudonis.

11. Jos drabužiai parduodami už rekordines sumas

Blizganti suknelė, kurią vilkėdama 1962 m. M. Monroe dainavo dainą „Su gimimo diena“ J. F. Kennedy gerokai vėliau buvo parduota aukcione už rekordinę sumą – 1 267 500 dolerių.

Suknelė iš filmo „Septynerių metų krizė“ („Seven Year Itch“) 2011 m. buvo parduota už 4,6 mln. dolerių.

12. M. Monroe ir Joe Dimaggio buvo susituokę tik aštuonis mėnesius

Su antruoju vyru J. Dimaggio M. Monroe santuoka truko vos aštuonis mėnesius. Priežasčių skyryboms buvo daug, o paskutinis lašas, kalbama, buvo garsioji scena metro iš filmo „Septynerių metų krizė“, kurioje plazda balta Marilyn suknelė. J. Dimaggio supyko, kad ji taip atvirai demonstruoja savo kūną, sklandė gandai, kad jis netgi pakėlė ranką prieš ją.

Greitai m. Monroe pareikalavo skyrybų „dėl psichologinio smurtavimo“.

13. Nepaisant skyrybų, J.Dimaggio meilė jai nedingo

J. Dimaggio ir po skyrybų buvo pasirengęs visada padėti M. Monroe. Neilgai trukus prieš jos mirtį J. Dimaggio pasakojo draugams, kad jie vėl susituoks. Kai ji mirė, jis rūpinosi laidotuvių reikalais ir praktiškai niekam iš Holivudo neleido jose dalyvauti. Beje, 20 metų du kartus per savaitę jis veždavo ant jos kapo rožių.

14. Net būti palaidotam šalia jos – didelė garbė


M. Monroe palaidota Los Andžele Westwood Village Memorial Park kapinėse. J. DiMaggio turėjo kriptą virš jos, bet jiems išsiskyrus pardavė. Pirkėjas buvo aktorės gerbėjas Richardas Poncheris. Ji paprašė miręs būti palaidotas kniūbsčias, kad amžinai ilsėtųsi, atsukęs veidą į M. Monroe.

2009 m. jo žmona visgi nutarė parduoti kapo vietą už 4,6 mln. dolerių. Tiesa, pirkėjas vėliau persigalvojo.

Hugh Hefneris taip pat įsigijo vietą šalia ir praėjusių metų pabaigoje buvo greta jos palaidotas.M. Monroe fotografavosi ant pirmo „Playboy“ viršelio, bet jiedu nebuvo susitikę.

15. Netikėta mirtis

Marilyn mirė būdama 36 ir šis įvykis šokiravo pasaulį. Ryte negyvą savo kambaryje ją rado namų tvarkytoja. Oficiali mirties priežastis - savižudybė, mat jos organizme rasta neleistinų medžiagų.

Prieš mirtį, net keletą metų M. Monroe sirgo psichologinėmis ligomis, tuo metu ant plauko pakibo jos karjera. Po galimos savižudybės sklandė daugybė gandų, bandyta suabejoti tyrimo išvadomis ir įrodyti, jog garsios aktorės mirtimi buvo suinteresuoti net ir buvę meilužiai, tarp kurių - ir prezidentas Johnas F. Kennedy.

Neva būtent vyrai, kurių paslaptis žinojo Marilyn, galėjo tapti jos žudikais.

Marilyn Monroe spalvingas gyvenimas - nuotraukose:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)