Šiose pamaldose dalyvavo ir princo Harry sužadėtinė amerikiečių aktorė Meghan Markle. Eidama į bažnyčią ji šypsojosi ir mojavo visiems susirinkusiems. Tai yra pirmas jos viešas pasirodymas su karaliene.

Daugybė žmonių su savimi atsinešė gėlių, kurias norėjo padovanoti karališkosios šeimos nariams pasibaigus pamaldoms.

Karalienę atlydėjo jos sutuoktinis princas Philipas bei artimiausi šeimos nariai, įskaitant anūką princą Williamą su žmona Kate, kuri laukiasi trečiojo vaiko.

Tuo tarpu savo Kalėdų sveikinime britų karalienė Elizabeth II pagerbia tai, kaip Londonas ir Mančesteris atsigavo po šiais metais įvykdytų ekstremistų atakų.

Iš anksto įrašytą 91 metų monarchės sveikinimą Kalėdų dieną televizijos parodys Jungtinėje Karalystėje ir dar 51 Sandraugos šalyje.

Bakingamo rūmų paskelbtose ištraukose Elizabeth II giria Mančesterio, kuris gegužės mėnesį išgyveno mirtininko ataką, ir Londono, kur buvo įvykdytos atakos prie parlamento, Londono tilto ir kitose vietose, „raiškias tapatybes“.

Karališkoji šeima:

Karalienė sako, kad jai buvo ypatinga garbė aplankyti jaunuolius, išgyvenusius ataką Mančesterio koncertų salėje, kur per sprogimą žuvo 22 žmonės.

„Tą apsilankymą ligoninėje vadinu ypatinga garbe, nes pacientai, kuriuos sutikau, buvo pavyzdys mums visiems, pademonstravo nepaprastą drąsą ir sugebėjimą atsigauti“, – sako monarchė.

Elizabeth II taip pat pagerbia savo vyrą, 96 metų princą Philipą, kuris dėl garbingo amžiaus šiemet atsisakė daugumos viešų karališkųjų pareigų.

Karalienė, Philipas ir kiti šeimos nariai Kalėdų atostogas leidžia Sandringamo dvare, esančiame 175 km į šiaurę nuo Londono.

Po pamaldų karališkoji šeima yra numačiusi privačius priešpiečius.

Šiemet prie šeimos per Kalėdas pirmą kartą prisideda princo Harry sužadėtinė M. Markle. Pora ketina tuoktis gegužės mėnesį Vindzoro pilyje.

Elizabeth II sveikinime sako, kad karališkoji šeima nekantrauja „kitais metais priimti naujus narius“. Tai tikriausiai yra užuomina apie M. Markle ir būsimą princo Williamo ir jo žmonos Kate kūdikį, kuris turi gimti pavasarį.

Karališkosios Kalėdos

Kiek Meghan ir Kate kainavo prabangūs apdarai Kalėdoms?

Meghan Markle šioms iškilmėms pasipuošė klasikiniu smėlio spalvos paltu, prie kurio priderino tamsiai rudos spalvos beretę. Laisvai surišamas smėlio paltas Meghan kainavo 986 svarus (1113 eurų), skelbia mirror.co.uk.

Prie ilgaaulių batų Meghan priderino ir mažytę odinę „Chloe“ rankinę, kuri kainavo apie 1 550 svarų (1750 eurų).

Akyla užsienio žiniasklaida pastebėjo, jog Meghan Kalėdų dieną segėjo tuos pačius auskarus, kuriais pasipuošė ir vykdama į karalienės surengtą prieškalėdinę vakarienę.

Kartu su princu Harry, Meghan bei vyru princu Williamu į bažnyčią atvykusi Kate Middleton pasirinko spalvingesnį derinį. Nuo žvarbos kunigaikštienė slėpėsi languotu „Miu Miu“ paltu, kurio kaina – 2 655 svarai (beveik 3 tūkstančiai eurų).

Griežtos taisyklės

Kalėdų laikotarpį karališkoji šeima leidžia laikydamasi nuo seno nusistovėjusių tradicijų: Kalėdų išvakarėse visi susirenka Sandringame esančioje rezidencijoje ir prabūna ten iki antrosios Kalėdų dienos.

Kalėdų rytą visa karališkoji šeima su princu Philipu priešakyje pėsčiomis eina į XVI a. pastatytą Šv. Marijos Magdalietės bažnyčią. Karalienė, beje, ten nuvežama. Pamaldos paprastai užtrunka 45 minutes.

Monarchė Komuniją priima ryte, atskirai nuo visų.

Karališkosios šeimos nariai per Kalėdų šventes sprogdina papliauškas, visi, išskyrus karalienę, dėvi popierines skrybėles, linksmai leidžia laiką kartu žaisdami įvairius žaidimus.

Kūčių dieną per pietus vyrai turi dėvėti kostiumus, o moterys – puošnias šilko sukneles, bet vakarienei visi persirengia: vyrai – frakais, o moterys – vakarinėmis suknelėmis. Tai vienas iš tų vakarų, kai moterys pasipuošia brangiausiais turimais papuošalais ir beveik visos užsideda tiaras.

Kalėdų dieną visi rengiasi ne taip prabangiai: moterys paprastai velkasi įprastas sukneles, o vyrai – dalykinius kostiumus. Moterys gali pasipuošti perlais. Eidami į bažnyčią vyrai tradiciškai įsisiaučia į šiltus apsiaustus.

Po pietų, per kuriuos bus patiekti trys kalakutai (vienas iš jų skirtas princesės Charlotte ir princo George lankomam darželiui), 15.00 val. vietos laiku karališkoji šeima klausytis karalienės sakomos kalbos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)