Atmintyje iškyla 1936 m., kai karalius Edvardas VIII išsižadėjo sosto tam, kad vestų du kartus išsiskyrusią amerikietę Wallis Simpson. Nors M. Markle jau buvo kartą ištekėjusi, vis tik laikai pastebimai pasikeitė, taigi princui Harry ir jo mylimajai pasisekė gyventi kur kas nuosaikesnės monarchijos laikais.

Maža to, šios galimai įvyksiančios vestuvės toli gražu nebus tiksli princo Williamo ir Kate Middleton 2011 m. įvykusių prašmatnių jungtuvių kopija. Štai atsakymai į opiausius klausimus, ko gi būtų galima tikėtis per šias karališkąsias vestuves, rašo „People“.

Ar M. Markle skyrybos kelia kokių nors rūpesčių?

36-erių M. Markle 2011 m. ištekėjo už režisieriaus Trevoro Engelsono, o po mažiau nei dvejų metų 2013 m. jie išsiskyrė. Ne vieną šimtmetį skyrybas Anglikonų bažnyčia vertino itin nepalankiai, o britų karališkajai šeimai buvo paprasčiausiai draudžiama ar bent jau griežtai nerekomenduojama tuoktis su išsiskyrusiu asmeniu.

Karališkosios šeimos sekėjai neabejotinai patvirtins, kad istoriškai itin didelės reikšmės turėjusi situacija dėl karaliaus Edvardo VIII sosto išsižadėjimo dabartinės Jungtinės Karalystės (JK) karalienės Elžbietos niekada nebuvo pamiršta. Juk jos dėdei atsisakius sosto jis atiteko būtent jai. 1937 m. sosto išsižadėjęs karalius Edvardas VIII vedė savo mylimąją W. Simpson Prancūzijoje.

Meghan Markle ir princas Harry

Karalienės Elžbietos II sesuo princesė Margaret taip pat susidūrė su asmeninio pobūdžio sunkumais: jai buvo primygtinai rekomenduojama nesituokti su išsiskyrusiu Peteriu Townsendu, galiausiai XX a. šeštojo dešimtmečio pradžioje inicijavusiu šios santuokos nutraukimą.

Vis dėlto verta dar kartą priminti, kad laikai neabejotinai pasikeitė.

2002 m. Anglikonų bažnyčios vyriausiasis sinodas balsavo už tai, kad išskirtinėmis aplinkybėmis išsiskyrusiam asmeniui būtų leista tuoktis bažnyčioje buvusiam sutuoktiniui esant gyvam.
Nors pati karalienė Elžbieta II ir princas Philipas lapkričio 20 d. minės 70-ąsias vestuvių metines, trys iš keturių jų vaikų yra išsiskyrę (visi, išskyrus princą Edwardą). 2005 m. princas Charlesas susituokė su antrąja savo žmona Camilla, kuri tapo Kornvalio kunigaikštiene.

Vis tik tuoktuvių ceremonija buvo civilinė, nes religinė tokiomis aplinkybėmis būtų vertinama kaip pernelyg kontraversiška. 2005 m. balandžio mėn. Vindzore esančioje Šv. Jurgio koplyčioje jie gavo santuokos palaiminimą.

„Nežinome, koks buvo teisinis patarimas, kai Charlesas tuokėsi su Camilla, nes tai niekada nebuvo atskleista. Iš esmės valdžia anksčiau prieštaraudavo santuokoms tarp karališkosios šeimos atstovų ir išsiskyrusiųjų. Vis tik pastarąjį dešimtmetį konsultuojamasi su teisininkais, tačiau šių konsultacijų detalės nėra atskleidžiamos“, – teigė Scotas Petersonas iš Oksfordo universiteto.

Kaip gi religija?

Norėdami neprarasti vietos sosto paveldėjimo eilėje, karališkosios šeimos nariai negali būti katalikai. Didžioji jų dauguma priklauso Anglikonų bažnyčiai, kuriai vadovauja karalienė Elžbieta II. Iki 2013 m. teisiškai buvo draudžiama karališkosios šeimos nariams tuoktis su katalikais.

Vis tik šį draudimą galima apeiti: Peterio Phillipso žmona Autumn atsisakė katalikybės ir tapo anglikone prieš pat 2008 m. gegužės mėn. įvykusias jųdviejų vestuves. Jei ji nebūtų to padariusi, vyriausiasis karalienės Elžbietos II anūkas, sosto paveldėjimo eilėje užimantis 13 vietą, jos būtų netekęs.

Meghan Markle ir princas Harry

Vis tik 2013 m. įstatymai tapo modernesni. Dabar tiesioginiai sosto paveldėtojai gali tuoktis su kokios tik nori religijos atstovu (su sąlyga, kad gaus leidimą iš monarcho, jei patenka tarp šešių labiausiai tikėtinų sosto įpėdinių). Taisyklės dėl lyties taip pat pasikeitė: jei pirma gims mergaitė, ji paveldės sostą, nepriklausomai nuo to, ar po jos seks berniukas. Pagal anksčiau galiojusios taisykles berniukui buvo teikiamas prioritetas, net jei būdavo vyresnė sesuo.

Nors M. Markle išpažįstamas tikėjimas nėra žinomas, vaikystėje ji mokėsi katalikiškoje mokykloje. Tiesa, pirmoji M. Markle vestuvių ceremonija vyko pagal žydų tradicijas dėl T. Engelsono kilmės. Vis tik nepriklausomai nuo jos išpažįstamo tikėjimo tai nedaro jokios įtakos jos galimybėms ištekėti už princo Harry ar jos išrinktojo šansams paveldėti sostą.

Kas vadovautų ceremonijai?

Skirtingai nuo princo Charleso ir Camillos, princo Harry ir jo mylimosios M. Markle atveju nebūtų jokios priežasties, dėl kurios Kenterberio arkivyskupas Justinas Welby negalėtų vadovauti šiai ceremonijai, jei tik į jų būtų kreiptasi su tokiu prašymu.

„Pagal Anglikonų bažnyčios taisykles arkivyskupas neturėtų susidurti su jokiomis problemomis, jei būtų išreikštas tos pageidavimas“, – informavo arkivyskupui artimas šaltinis.

Panašu, kad ankstesnis vyskupas Rowanas Williamsas negalėjo sutuokti Charleso ir Camillos, nes jųdviejų santykiai tapo priežastimi, dėl kurios iširo ankstesnės jų santuokos.

Kur jiedu tuoktųsi?

Tikėtina, kad M. Markle ir princas Harry gali iškelti į princo Charleso antrąsias vestuves panašią ceremoniją. Užuot kartoję prabangią į pasaką panašią princo Williamo tuoktuvių šventę, jiedu, tikėtina, apsiribos kur kas mažiau ryškiu variantu už Londono ribų.

Istorikas Hugo Vickersas, palaikantis artimus ryšius su svarbiausiais karališkosios šeimos nariais, buvo linkęs priminti, kad M. Markle jau buvo ištekėjusi, todėl ji su išrinktuoju princu Harry turėtų pasirinkti santuokos palaiminimo ceremoniją.

Meghan Markle ir princas Harry

„Nebūtina rengti didžiulės ceremonijos, tai būtų labiau panašu į Charleso ir Camillos variantą“, - patikino „Legally Married: Love and Law in the UK and the US“ autorius S. Petersonas.

Jei princas Harry ir M. Markle pasirinktų tokį kur kas mažesnę įtampą keliantį variantą, labai tikėtina, kad jie pasirinktų vietą, panašią į Vindzoro pilyje esančią Šv. Jurgio koplyčią. Ši vieta neabejotinai traukia karališkosios šeimos atstovų dėmesį. Be princo Charleso ir Camillos čia tuokėsi princas Edwardas su išrinktąja Sophie ir Peteris Phillipsas su mylimąja Autumn. Šią vietos gerbėjų būrui priklauso ir princas Williamas.

Anot H. Vickerso, nors princas Williamas ir Kate Middleton tuokėsi didingajame Vestminsterio vienuolyne, pats jis būtų norėjęs susituokti Šv. Jurgio koplyčioje: „Vienintelė priežastis, dėl kurios ši vieta nebuvo pasirinkta - ten nėra balkono, kuriame jaunavedžiai galėtų pasibučiuoti. Jis taip pat būtų norėjęs tai padaryti Vindzore“.

Nepriklausomai nuo to, kokios būtų jųdviejų vestuvių detalės, princas Harry ir M. Markle neabejotinai eina savuoju keliu, kuris yra išskirtinis. „Negaliu net įsivaizduoti, kad princas Harry ryžtųsi ištaigingoms vestuvėms, - patikino H. Vickersas. – Jis norėtų tai padaryti savaip.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)