Kur tas Jeanas Claude’s Van Damme’as? Turėjome susitikti su juo Londone, bet paskutinę minutę jis susitikimą atšaukė. Tuomet susitarėme, kad aplankysiu jį filmavimo aikštelėje Budapešte, tačiau prasilenkėme, kai jis anksčiau baigė filmuoti savo scenas, tad pakvietė mane į savo tėvų namus Belgijoje.

Tačiau vėliau susitikimo derinimo metu jis parai tiesiog dingo. Ir visa tai nestebina: juk galiausiai tai pirmo ryškumo veiksmo filmų žvaigždė, devintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje iškilusi į neregėtas aukštumas, o dešimtajame dešimtmetyje su trenksmu puolusi žemyn, degindama visus tiltus su Holivudu.

Kai jau buvau beprarandąs viltį, jis paskambino. „Ką tik baigiau filmuoti du filmus, – sakė jis atsiprašinėdamas. – Kai baigi filmą, jeigu labai tiki savo veikėju, jautiesi tuščias.“

Prieš beveik du dešimtmčius J. C. Van Damme’o karjera ir asmeninis gyvenimas kūliais leidosi žemyn.

Kai 1988 metais suvaidino filme „Kruvinas sportas“, J. C. Van Damme’ui buvo 27 metai, užklupo netikėta šlovė. Jis buvo raumeninga ir karate įgūdžių turinti veiksmų filmų žvaigždė. Labai norėjo visiems įtikti, jo entuziazmas liejosi per kraštus: pokalbių šou metu jis puldavo nuo sofos ir rodydavo įvairius judesius, paparaciams demonstruodavo špagatus prie Los Andželo naktinių klubų. Vėliau sėkmė entuziazmą pavertė arogancija.

Dešimtojo dešimtmečio pabaigoje jis jau buvo penkis kartus vedęs ir priklausomas nuo kokaino, per plauką nenuvariusio jo į kapus.

Dabar jis vyresnis, kuklesnis ir malonesnis. Jis yra be galo dėkingas savo jaunystės herojui Sylvesteriui Stallone, kad šis pakvietė jį filmuotis. Nors siūlymo vaidinti pirmoje „Nesunaikinamų“ dalyje 2010 metais jis atsisakė. „Kai jis man paskambino, aš kaip tik montavau savo filmą „The Eagle Path“, – paaiškino J. C. Van Damme’as.

„Jam pasakiau, kad negaliu. Jis pasakė: „Atsiprašau?!“. Tačiau kai esi labai užsidegęs... Net jei Tailando karalius man būtų skambinęs, aš būčiau likęs namie ir montuočiau, montuočiau, montuočiau ...“, – sakė aktorius.

Tuomet kalbėta, kad S. Stallone esą sakė, kad J. C. Van Damme’as atsisakė vaidmens, nes bijojo pralaimėti kovą Jetui Li, tačiau šis tai kategoriškai neigia. Tiesa, jis pripažįsta, kad, vaidindamas gerąjį personažą, pralaimėti kovų labai nemėgsta.

Vaidindamas blogiuką antroje „Nesunaikinamų“ dalyje, jis su malonumu pralaimėjo kovą. Ir būtent jis pasiūlė S. Stallone filme kovoti be ginklų – kaip vyras su vyru.

„Gerbėjai nori matyti Muhammadą Ali prieš Frasierį. Kovą rankomis. Todėl pasakiau S. Stallone: „Esame du gladiatoriai! Turiu išspardyti tau užpakalį, o vėliau tu išspardysi manąjį. Ir manau, kad žmonėms tai patiks“, – sakė aktorius.

Į Ameriką J. C. Van Damme’as atvyko 1981 metais, jau pasiekęs profesionalios sėkmės karate ir kultūrizmo srityje. Jis beveik nekalbėjo angliškai ir ne vienerius metus dirbo prastus darbus bei demonstravo savo triukus visiems, kas buvo susiję su kino pramone.

Galiausiai jis gavo vaidmenį filme „Kruvinas sportas“, kuris buvo labai pelningas, ir kone per naktį tapo žvaigžde. Vėliau sekė keli mažesnio biudžeto filmai, kol jis gavo vaidmenis juostose „Universalus karys“ ir „Bėgantis taikinys“. Už vaidmenį filme „Gatvių kovotojas“ jis gavo 7 mln. JAV dolerių. Nors kritikai juostą sudirbo, ji jam buvo naudinga, nes ten užsimezgė romanas su filme taip pat vadinusia Kylie Minogue.

Jis pasišiaušia, kai jam apie tai primenu. „Ach, ... kas jums tai pasakė?“ – klausia, akivaizdžiai pamiršęs savo prieš kelerius metus duotą interviu, kurio metu pats apie tai užsiminė. „Pasakysiu taip: paklauskite jos pačios, – atsakė jis. – Jos atmintis geresnė. Man 51 metai. Ar žinote, kiek man kartų buvo trenkta į veidą filmuojant „Nesunaikinamus“? Ne, ne, ne. Tarkime, kad taip buvo. Na ir kas? Kam tai rūpi.“

Pasakiau jam, kad tiesiog noriu patvirtinimo prieš spausdinant. „Kartais pamiršti dalykus ... Nežinau, galbūt“, – sakė aktorius, tačiau galiausiai pripažino. „Taip. Gerai. Taip, taip, taip. Taip buvo. Buvau Tailande, turėjome romaną. Saldūs bučiniai, nuostabus seksas. Būtų keista neužmegzti su ja romano. Ji tokia graži ir kasdien buvo man prieš akis. Su ta nuostaba šypsena, tokia simpatiška, tokia gundanti. Ji nesielgė kaip didelė žvaigždė. Tailandą pažinojau labai gerai ir jai viską aprodžiau. Ji puiki moteris“, – pasakojo J. C. Van Damme’as.

Tais pačiais metais J. C. Van Damme’as patyrė didžiausią sėkmę su filmu „Laiko policininkas“, kuris Amerikoje uždirbo 100 mln. JAV dolerių. Jis tapo mega žvaigžde. Ir būtent tada viskas ėmė byrėti. „Universal“ studijos atstovai jam paskambino ir pasiūlė 12 mln. JAV dolerių už tris filmus. Jis pareikalavo dvidešimties.

Dabar jis juokiasi iš savo arogancijos. „Aš susimoviau, brolyti. Tačiau, žinai, viskas buvo ne dėl pinigų. Žmonės galbūt skaitys ir galvos „Koks paršas“. Atleiskite už mano kalbą! Aš filmavausi viename filme po kito. Tarpuose filmavausi reklamose. Buvau pervargęs. Viskas, prie ko prisiliesdavau, atnešdavo pinigų. ... Norėjau pažaisti su sistema. Buvau idiotas. Juokinga. Jie tiesiog padėjo ragelį. „Patekau į „juodąjį“ sąrašą. Ir buvo viskas“, – sakė aktorius.

Vėliau sekė kokainas, naktiniai klubai, avarijos, muštynės su paparaciais, areštinė už vairavimą išgėrus. Filmai buvo vis blogesni ir blogesni, jis uždirbo vis mažiau ir mažiau.

Prie savižudybės priartėjusiam aktoriui buvo diagnozuotas bipolinis sutrikimas. Reabilitacija nepadėjo, tad jis pabėgo ir ėmė lieti prakaitą sporto salėje. Galiausiai antrą kartą vedė savo trečiąją žmoną (po siaubingos santuokos su ketvirtąja) ir dabar laimingai gyvena.

Sugrįžimas į kino pasaulį buvo sunkus. Iki jo jis filmavosi gana šabloniškuose veiksmo filmuose. „Bandau būti geresnis aktorius, – sako J. C. Van Damme’as. – Liūdna. Tikrai norėčiau vadinti Tony ar Ridley Scottų, Martino Scorsese, visų šių vyrukų filmuose. Tai būtų tikra svajonė.“

Man pasakius, kad galbūt geri scenarijai jo dar laukia ateityje, jis nepraranda vilties, tačiau nėra labai optimistiškai nusiteikęs: „Taip, galbūt, toks jau šis verslas. Viskas yra susiję su verslu, pinigais ir aktoriaus verte. Aukštyn, žemyn. Galbūt. Kas žino?“

J. C. Van Damme’as galėjo susikurti daugiau galimybių pasireklamuoti Amerikoje, tačiau suderintus reklaminius renginius atšaukė ir liko Tailande, kad pasirūpintų vienu iš savo sergančių šunų. Tai daugelį Holivude papiktino, tačiau, išklausęs jo istorijos versiją, jį tikrai užjaučiu.

„Tailande pasiėmiau auginti kelis šunis, ir Randaveidis (angl. Scarface) buvo vienas iš jų. Kitas šuo jį užpuolė. Jis buvo visas randuotas, todėl jį pavadinau Randaveidžiu. Taigi turėjo vykti visa ta reklamos kampanija. ... Man sakė, kad jeigu eisiu ten ir šen, filmas gerai pasirodys. Tačiau susirgo mano šuo, jį ištiko insultas. ... Labai myliu gyvūnus. Šnibždėjau jam į ausį, bučiavau jį, ir žinai, ką? Tas suskis atsigavo! ... Dabar jis nuostabus šuo. Jis beprotiškai mane myli. ... ir Dievas man atsimokėjo vaidmeniu „Nesunaikinamuose“, – sakė J. C. Van Damme’as.

„Jis patyrė pakilimų ir nuosmukių, – apie J. C. Van Damme’ą sakė S. Stallone. – Tačiau manau, kad jei jau esi žvaigždė, tereikia ją vėl įžiebti.“

Nuotraukų albume - Lietuvoje su pupytėmis besilinksminusi žvaigždė:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)