Kad ir kaip būtų, Didžiosios Britanijos karalienė Elžbieta II čia nufotografuota visiškai neseniai, todėl galima tik konstatuoti, kad išlaikyti senąjį interjero dekorą savo mėgstamoje rezidencijoje – dvare Škotijoje – Jos didenybė laiko svarbia su tradicijų išsaugojimu susijusia priederme, rašo „Daily Mail“.

Ši nuotrauka taip pat įrodo, kad karalienė išties labai linkusi prisirišti prie senų baldų ir daiktų – ją tikrai būtų sunku įsivaizduoti besivaikančią naujovių ir be jokio ypatingo reikalo apsistatančią moderniais niekučiais, be kurių dažnas ir gyvenimo neįsivaizduotų.

Vis dėlto porą šiuolaikinei prabangai priskirtinų daiktų garbaus amžiaus monarchės bibliotekoje rasti galima. Tai – „Samsung“ televizorius ir šalimais padėtas palydovinės televizijos įrenginiui skirtas nuotolinio valdymo pultas. Akivaizdu, kad net karalienė nenori praleisti mėgstamų savo programų.

Karalienės Elžbietos Ii biblioteka Balmoralo pilyje

Paveikslėlyje: 1. Foteliai su sijonėlį primenančiais palankas, aptraukti, kaip manoma, vadovaujantis karalienės skonį atitinkančiu stiliumi. 2. „Samsung“ televizorius – vienas iš retų šiems laikams priskirtinų atributų. 3. Eilėmis išrikiuoti knygų tomai, tarp kurių galima rasti ir Williamo Fraserio veikalų; kai kurios knygos jau 40 metų stovi tose pačiose vietose. 4. Stalas ir oda aptraukta kėdė, kuria karalienė naudojasi ne vėliau kaip nuo aštuntojo praeito amžiaus dešimtmečio. 5. Laivo, kaip manoma, karališkosios jachtos „Britannia“, modelis butelyje. 6. I. Newtono lopšio pavadinimą gavę iš medžio pagaminti rutuliukai. 7. Židinys, ant kurio atbrailos stovi auksinis antikvarinis laikrodis ir pora bėgančių žmonių skulptūrėlių laikomų lempų. 8. Elektrinis konvekcinis šildytuvas. 9. Pagalvėlės, kurių užvalkalai pasiūti iš karūnų motyvais marginto audinio; tokiu audeklu kadaise buvo aptraukta ir sofa.

Nuotrauka, apie kurią kalbama, buvo nufotografuota per asmeninę Kanados generalgubernatorės Julie Payette audienciją pas Didžiosios Britanijos karalienę.

Abi moterys iš pažiūros gerai nusiteikusios, atrodo besišnekučiuojančios linksmomis, pernelyg neįpareigojančiomis temomis, todėl šįkart daugiau dėmesio vertėtų skirti aplinkai.

Pavyzdžiui, nepaisant gana nemažo židinio, patalpa nėra kūrenama malkomis, mat priešais židinį – elektrinis konvekcinis šildytuvas. Įdomu tai, kad tokio tipo šildytuvų Londono parduotuvėse galima įsigyti už kokių 20 svarų sterlingų (apie 23 eurus).

Beje, panašūs šildytuvai stovi ir kituose Balmoralo pilies apartamentuose. Jie čia nuo 1992-ųjų, o tai greičiausiai rodo, kad karalienė nėra linkusi švaistyti ir būsto išlaikymo išlaidas stengiasi sumažinti iki minimumo.

Šalia Jos didenybės ne itin didelė sofa, kurioje galėtų patogiai įsitaisyti du asmenys. Priešais sofą – pora fotelių. Minkštieji baldai aptraukti dulksvai žaliu gobelenu ir apkraštuoti sijonėlius primenančiais palankais.

Ant sofos ir fotelių išdėliotos pagalvėlės apvilktos iš karūnų motyvais margintu audiniu pasiūtais užvalkalais. Kadaise tokiu audeklu buvo aptraukta ir seniau čia stovėjusi sofa.

Gali būti, kad sofos gobeleną karalienė ryžosi pakeisti, bet pagalvėles nutarė palikti tokias, kokios buvo visada.

Skirtingai nei kituose šios pilies kambariuose, kurių grindys išklotos languotais kilimais, bibliotekoje pasirinktas kiek paprastesnis variantas – ištisai žalia jokiais raštais nepaįvairinta danga.

Palei sienas, kaip ir dera bibliotekai, sustatytos tvirtos knygų lentynos, kuriose išrikiuoti šimtai įvairiausių knygų.

Žvelgiant į gerokai anksčiau, 1977 metais, šiame kambaryje darytą nuotrauką, kurioje karalienė Elžbieta II įsiamžinusi su princu Philipu, galima pastebėti, kad kai kurios knygos tebėra tose pačiose vietose, o tai reiškia, kad net 40 pastarųjų metų nebuvo perkeltos kitur.

Nors per kelis dešimtmečius kambarys ir buvo perstatytas, kai kurie baldai liko nepakeisti.

Pavyzdžiui, raudona oda aptraukta prie stalo pristumta kėdė, kaip matyti, tikrai buvo naudojama ir 1977 matais. Tas pats pasakytina ir apie rašomąjį stalą juodos odos stalviršiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)