Kai Kembridžo kunigaikštienė pagimdys trečią vaiką, princas Harry eilėje į sostą iš penktos vietos atsidurs šeštoje. Dabar pretendentai į sostą rikiuojasi tokia tvarka: princas Charlesas, princas Williamas, princas George’as, princesė Charlotte, princas Harry. Beje, princesė Charlotte išsaugos ketvirtą vietą net ir tuo atveju, jeigu kitų metų pavasarį pasaulį išvys berniukas.

Eiliškumo į sostą įstatymas buvo pakeistas 2013 metais, prieš gimstant princui George’ui. Pagal jį joks vyriškos lyties karališkosios šeimos narys eilėje į sostą automatiškai savo sesers neaplenkia. Šio įstatymo projektas buvo pateiktas parlamentui iškart, kai tik 2012 metais buvo paskelbta, kad Kate Middleton laukiasi pirmagimio. Įstatymas buvo priimtas siekiant užtikrinti, kad Williamo ir Kate pirmagimis užsitikrins vietą eilėje į sostą nepriklausomai nuo to, gims berniukas ar mergaitė.

Taip pat įstatymas panaikino asmens pašalinimą iš eilės į sostą, jeigu jis sudaro santuoką su Romos katalikų tikėjimo atstovu, taip pat atšaukė būtinybę eilėje į sostą esantiems asmenims, išskyrus pirmuosius šešis, prašyti monarcho pritarimo santuokai.

Kaip naujas karališkosios šeimos narys pakeis eilės tvarką

Princas Charlesas šiuo metu yra sosto paveldėtojas, tad jis perims sostą tuo atveju, jeigu karalienė Elžbieta II mirs ar atsistatydins.

Antras eilėje į sostą yra princas Williamas. Jis taps karaliumi tuo atveju, jeigu mirs ar atsistatydins jo tėvas.

Princas George’as užima trečią vietą eilėje į sostą, jis paveldės jį iš savo tėvo.

Princesė Charlotte yra ketvirta eilėje į sostą ir šią vietą išsaugos net gimus jaunesniam broliui. Už tai ji turėtų būti dėkinga 2013 metais priimtai įstatymo pataisai, pagal kurią eilėje į sostą broliai neaplenkia savo seserų.

Prince’as Harry bus nustumtas į šeštą vietą, mat penktoji vieta atiteks jauniausiam princui ar princesei. Naujagimis pasaulį išvysti turėtų kitų metų pavasarį.

Prieš įstatymo pakeitimą buvo baiminamasi, kad galėtų kilti konstitucinė krizė, jeigu Kate ir Wiiliamui gimtų mergaitė. Tačiau karalienė Elžbieta II 2013 metų balandžio mėnesį pritarė istorinei pataisai. Liepos mėnesį pasaulį išvydo princas George’as.

Pagal senąją tvarką vyriškai lyčiai buvo teikiama pirmenybė – pirmagimes dukras eilėje į sostą aplenkdavo vėliau gimę broliai. Šis įstatymas buvo plačiai kritikuojamas ir vertinamas kaip pasenęs bei diskriminuojantis. Senasis įstatymas leido Elžbietai II tapti karaliene tik todėl, kad ji visiškai neturėjo brolių.

Eilės į sostą tvarka nėra keičiama atbuline tvarka, taigi princesė Anne neperšoka savo jaunesnių brolių princo Andrew ir princo Edwardo.

Po princo Harry eilėje į sostą eina princas Andrew, šiuo metu užimantis šeštą vietą. Po jo rikiuojasi jo dukros princesės Beatrice ir Eugenie. Toliau eina princas Edwardas ir jo vaikai.

Karališkųjų reikalų žinovė ir istorikė Anna Whitelock komentuoja taip: „Naujasis kūdikis užims penktą vietą eilėje į sostą ir jeigu tai bus berniukas, jis neperšoks Charlotte eilėje į sostą, nes 2013 metų pataisa nesuteikia princams privilegijos prieš princeses. Todėl tai bus pirmas kartas, kai šis įstatymas pradės veikti.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)