Šiandien princams Williamui ir Harry tenka minėti dvidešimtąsias savo motinos princesės Dianos mirties metines. Ta proga vakar jie apsilankė įspūdinguose, gėlėmis apsodintuose soduose, įveistuose žuvusios princesės atminimui, rašoma svetainėje mirror.co.uk.

Kartu su motinos prieš 20 metų netekusiais broliais po Kensingtono rūmų sodus vaikštinėjo ir princo Williamo žmona K. Middleton. Kunigaikštienės pasirinktas apdaras atrodė idealiai tinkantis dienai, skirtai prisiminti moterį, kurios ši ne nebuvo sutikusi.

1 420 svarų sterlingų (1 545 eurų) atsiėjusi žalsvų atspalvių „Prada“ suknelė su uždara apykakle ir po kaklu surišta kokarda išties primena princesės Dianos stilių, ypač mėgtą jaunystėje – tada, kai buvo princo Charleso sužadėtinė, ir pirmaisiais vedybinio gyvenimo metais.

K. Middleton suknelę pagyvino raudonų aguonų žiedai. Sakoma, kad aguona nuo neatmenamų laikų yra laikoma miegą, mirtį ir prisiminimus simbolizuojančiu augalu.

Tanatas, mirties dievas Graikų mitologijoje, kartais vaizduojamas su aguonų vainiku. Visgi didžiausiais vaidmuo aguonai tenka mite apie Persefonę – pavasarį pražystančios gamtos, sezonų kaitos deivę.

Persefonė buvo pagrobta Hado – požemio pasaulio valdovo. Apsigyvenusi jo karalystėje ji tapo mirusiųjų pasaulio karaliene.

Persefonės motina Demetra, derlingumo ir žemdirbystės deivė, po dukters pagrobimo aguonų ekstraktą naudodavo kaip užmigti padedančią priemonę, todėl aguona – Demetros simbolis.

Bene dažniausiai ši gėlė siejama su Britų Tautų Sandraugos šalyse minima Karo aukų atminimo diena, mat aguona yra žuvusiųjų karo lauke simboliu.

1915 metais, po draugo žūties Ipro mūšyje kanadietis kariuomenės gydytojas Johnas McCrae buvo įkvėptas aguonų, augusių kovos nuniokotame lauke, vaizdo.

J. McCrae pasijuto toks sukrėstas, kad parašė eilėraštį „Flandrijos laukuose“ („In Flanders Fields“), tapusį vienu žinomiausių to karo metais sukurtų literatūros kūrinių.

Eilėraštis pasirodė toks paveikus, kad amerikiečių profesorė Moina Michael ėmė kurti ir pardavinėti šilkines aguonas kaip Pirmajame pasauliniame kare kovojusių karių atminimo simbolį. Britanijos karališkasis legionas jų užsisakė tūkstančiais ir didžiuliais kiekiais pardavinėjo 1921 m. lapkričio 11 d.

Nuo tada, kiekvienais metais lapkričio 11 d. parduodama begalė ženklelių su aguonomis. Žmonės juos segi kaip atminimo simbolį.

Verta atkreipti dėmesį, kad kunigaikštienė ir anksčiau yra pasitelkusį gėlių simboliką.

Kuriant vestuvių dieną K. Middleton laikytą puokštę buvo panaudoti hiacintų, pakalnučių žiedai, taip pat mirtos ir tam tikros rūšies gvazdikai. Visi šie augalai laikomi meilės, laimės, santuokos ir galantiškumo simboliais.

Įpinti mirtos šakelę į karališkosios šeimos atstovės laikomą puokštę – gana ilgai gyvuojanti tradicija. K. Middleton puokštei skirtos mirtos šakelės buvo ne bet kokios, o nulaužtos nuo karalienės Viktorijos 1845 metais pasodinto medžio.

K. Middleton pasirinkti drabužiai labai dažnai perduoda kokią nors žinią.

Per kiek anksčiau vykusį karališkąjį vizitą Lenkijoje K. Middleton dėvėjo mados namuose „Catherine Walker & Co“ sukurtą Karaliaučiaus mėlio spalvos drabužį.

Karaliaučiaus mėlis – iki Pirmojo pasaulinio karo buvo vyraujanti spalva kai kuriose Prūsijos ir Vokietijos kariuomenių uniformose.

Atminimo sodą apžiūrėjusius Williamą, Harry ir K. Middleton prie Kensingtono rūmų vartų pasitiko daugiau nei 100 žmonių minia.

Kiek vėliau karališkosios šeimos nariai susitiko ir pasikalbėjo su aštuonių labdaros organizacijų, siejamų su Dianos vardu, atstovais.

Princas Harry savo motiną pažinojusių asmenų prašė ką nors apie ją papasakoti.

Jo paraginta, Anglijos nacionalinio baleto (ENB) vadovė Tamara Rojo užsiminė apie begalę sėkmingų spektaklių, pastatytų vien todėl, kad pavyko gauti lėšų, surinktų princesės Dianos pastangų dėka.

„Turime daugybę (tai menančių) nuotrauką. Prisimenu, kaip kartą (mama, t. y. princesė Diana) parodė savo baleto batelius. Ji be galo juos brangino, – sakė princas Williamas. – Ji išties mėgo šokti ir buvo puiki šokėja.“

Kunigaikštienė užsiminė, kad princesė Charlotte taip pat jau mokosi šokti ir daro tai su dideliu entuziazmu.

Kalbėdamasis su ligoninės „Royal Marsden“ vadove Cally Palmer ir anksčiau šias pareigas ėjusia Phyllis Cunningham princas Williamas patikino, kad jo motina su didžiausiu užsidegimu susitikinėdavo su pacientais ir stengdavosi bent kiek praskaidrinti jų nuotaiką.

Kai C. Palmer užsiminė, kad princo manieros labai primena motinos, šis pridūrė: „Mes stengiamės sekti jos pavyzdžiu – visada išlikti savimi ir įsiklausyti į kitus. Klausantis pavyksta pasiekti neįtikėtinų dalykų, o ji buvo neįtikėtinai gera klausytoja.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)