Krauju aplieta naktis Paryžiuje

26 minutės po vidurnakčio automobilis „Mercedes 280“, kurį persekiojo paparacai ir kuris lėkė mažiausiai 118 km per val. greičiu, rėžėsi į betoninę tunelio atramą. Po trijų su puse valandos buvo oficialiai konstatuota Velso princesės Dianos mirtis.

Praėjo lygiai dvidešimt metų, o princesės Dianos atminimas neslūgsta, nors kai kurie jos atminimo ženklai buvo panaikinti. Praėjus vos keleriems metams po princesės žūties, Paryžiaus valdžios nurodymu nuo Laisvės liepsnos skulptūros, pastatytos virš Pon Dalmos tunelio, nuvalyti visi žmonių palikti užrašai.

„Ji klūpėjo ant galinės sėdynės nugara atsirėmusi į dureles. Ji reagavo į tai, kas dėjosi aplinkui, kažką murmėjo, bet nieko nebuvo galima suprasti. Tiesiog prisimenu, kad mačiau gražią moterį“, – sakė pirmasis avarijos vietoje atsidūręs medikas Fredericas Mailliez, kuris tuo metu atsitiktinai važiavo pro šalį.

Uždėjęs princesei deguonies kaukę ir suteikęs pirmąją pagalbą jis užleido vietą pirmajai greitosios medicinos pagalbos automobiliu atvykusiai medikų komandai. Pasak jo, iš pradžių jis nežinojo, kam suteikė pagalbą. Kad tai buvo princesė Diana, jis išgirdo kitą dieną, per žinių laidą.

Fredericas Mailliez
Ji klūpėjo ant galinės sėdynės nugara atsirėmusi į dureles. Ji reagavo į tai, kas dėjosi aplinkui, kažką murmėjo, bet nieko nebuvo galima suprasti. Tiesiog prisimenu, kad mačiau gražią moterį.

Automobiliui atsitrenkus į betono atramą, Diana patyrė sunkius vidaus organų sužeidimus, nuo kurių ir mirė. Kartu važiavęs jos draugas Dodi al Fayedas ir automobilio vairuotojas Henri Paulis mirė iškart.

Gyvas liko tik Dianos asmens sargybinis Trevoras Rees-Jonesas, tačiau jis buvo sunkiai sužeistas ir prarado atmintį. Automobilyje jis buvo vienintelis žmogus, prisisegęs saugos diržą.

Vėliau atlikti oficialūs tyrimai parodė, kad H.Paulas buvo išgėręs – vairuoti princesės automobilį jis buvo iškviestas ne darbo metu, kai sėdėjo bare. Jis 180 km per val. greičiu išvežė princesę ir jos draugą iš viešbučio „Ritz“, kuris priklauso Dodi tėvui, Egipto verslininkui Mohamedui al-Fayedui, nes Diana norėjo pasprukti nuo juos persekiojančių paparacių.

Teigiama, jog įvažiuodamas į tunelį, vairuotojas nebegalėjo suvaldyti mašinos ir 20 metrų bandė stabdyti, tačiau sunkus limuzinas trenkėsi į atramą. M.al Fayedas, stengdamasis įrodyti, kad jo sūnų ir Dianą iš tikrųjų nužudė britų slaptoji tarnyba, buvo pateikęs įvairių katastrofos priežasčių aiškinimų, kurių dauguma susiję su galimybe, kad „Mercedes 280“ iš pradžių susidūrė su baltu „Fiat Uno“.

Prancūzijos teismai jo teiginius atmetė. Princesės automobilį persekioję devyni fotografai ir motociklininkas buvo išteisinti dėl kaltinimų nužudymu ir pagalbos nesuteikimu nukentėjusiems žmonėms.

Jau metinių išvakarėse abu jos sūnūs, Harry ir Williamas su žmona Kate, pagerbė jos atminimą padėdami gėles prie Kensingtono rūmų vartų. Čia iki pat mirties gyveno princesė Diana.

Karališkosios šeimos nariai buvo ne vieninteliai, pagerbę ledi Di atminimą. Prie vartų būriavosi žmonės, jau gulėjo dešimtys puokščių bei atvirlaiškių anapilin iškeliavusiai princesei.

Apsupta žmonių meilės

Širdžių princese vadinama ledi Di buvo tituluojama gražiausia Didžiosios Britanijos moterimi, o 2002-aisiais sudarytame iškiliausių britų sąraše atsidūrė trečioje vietoje, aplenkusi tokius žinomus asmenis kaip Charlesas Darwinas, Williamas Shakespeare’as, Isaacas Newtonas ir buvusią savo anytą karalienę Elžbietą II.

Princesė buvo labiausiai fotografuojama pasaulio moteris, karališkoji įžymybė ir kartu karališkosios šeimos auka, mados dievaitė, charizmatiška kino žvaigždė, nors taip niekada ir nesifilmavo. Melodrama buvo visas anksti nutrūkęs jos gyvenimas.

Nelaiminga santuoka

Princas Charlesas, 1981-ųjų vasarį vykdamas į Šveicariją slidinėti, žinojo turintis apsispręsti, ar nori vesti šią merginą. Karališkąją šeimą pažįstantys asmenys tvirtina, esą tai nebuvo meilė, bet Diana turėjo visas savybes, kurių reikėjo šiame rate. Grįžęs sosto įpėdinis pasipiršo.

Tai išgirdusi mergina sumišo, todėl Charlesui teko įtikinėti, kaip tai yra jam svarbu.

Vėliau Diana prisiminė tarsi iš šalies girdėjusi, kaip sako jį stipriai mylinti. „Kad ir ką meilė reikštų“, – į tai esą atsakęs princas.

Sužadėtuvės įvyko vasario 24 dieną – Charlesas užmovė ant Dianos piršto žiedą iš baltojo aukso su safyru ir 14 deimantų. Jie susituokė tų pačių metų liepos 29 dieną. Nuotakai buvo 20, jaunikiui – 33-eji. Dianos kelią iš Bakingemo rūmų į Šv. Pauliaus katedrą gatvėse stebėjo 600 tūkst. žmonių, per televiziją – 750 mln.

Pirmą kartą per tris amžius sosto įpėdinis vedė anglę.

Princas Čarlzas ir princesė Diana

Santuokos ceremoniją sutrikdė keli nesklandumai. Diana supainiojo jaunikio vardų eilę, pavadindama jį Phillipu Charlesu Arthuru George’u. „Mieloji, tu ką tik ištekėjai už mano tėvo“, – pajuokavo princas.

Šis taip pat suklydo sakydamas santuokos tekstą, o žiedą užmovė ant kairiosios, o ne dešiniosios rankos. Be to, galiausiai jis pamiršo pabučiuoti Dianą – gal tai buvo blogas ženklas?

Princesės Dianos tragiškos žūties versijos

Visus šiuos metus, nepaisant oficialių išvadų, sklando pačios įvairiausios sąmokslo teorijos, kodėl 1997 metų rugpjūčio pabaigoje įvyko tragiškas eismo įvykis, per kurį iš poros automobilio „Mercedes“ liko metalo laužas.

Tiek britų, tiek prancūzų pareigūnai tokias iš piršto laužtas teorijas primygtinai neigia.

Štai kelios populiariausios konspiracijos teorijos, siejamos su princesės Dianos mirtimi.

  • Kruopščiai suplanuotas nužudymas

Viena iš populiariausių konspiracijos teorijų skelbia, kad su tragišku eismo įvykiu susijusios Didžiosios Britanijos specialiosios oro pajėgos (SAS).

Skotland Jardas prieš ketverius metus buvo priverstas pradėti tyrimą, kai vienas buvęs karys ėmė tvirtinti, kad princesę Dianą nužudė šalies specialiosios pajėgos. Buvęs SAS seržantas, žinomas tik kaip karys N, esą savo žmonai pasakojęs, kad specialiųjų pajėgų pareigūnai apakino princesės vairuotoją ir taip sukėlė tragišką avariją – tokią techniką jie naudoja kovoje su teroristais.

Likus kelioms dienoms iki apklausos policijoje, buvęs karys mįslingai dingo. Vėliau paaiškėjo, kad jis netrukus grįžo namo, skelbė „Sunday People“. Pirmą kartą policiją kario N teiginiai apie Dianos žūtį pasiekė 2013 metų liepą po buvusio SAS snaiperio Danny Nightingale‘o karo teismo. Abu vyrai buvo sulaikyti 2011 metais, kai pareigūnai name, kuriame jie abu gyveno, atliko kratą. Ten aptikta neteisėtai laikomų ginklų ir amunicijos.

  • Mohamedo al Fayedo kaltinimai britų valdžiai

Dodi tėvas Mohamedas al Fayedas mano, kad jo sūnų ir princesę Dianą nužudė britų valdžia, nes jie net pagalvoti negalėjo, kad musulmonas vestų karališkosios šeimos atstovę.

„Harrods“ savininko draugas prieš kelias savaites pareiškė: „Mohamedas ir po šiai dienai tvirtai tiki, kad ateis laikas, kai pasirodys informacija, patvirtinsianti jo įsitikinimą, kad Dodi ir Diana buvo nužudyti saugumo, o nusikaltimą užsakė britų valdžia“.

„Jis nepaliauja kartoti „Mano sūnų nužudė“ ir yra šventai įsitikinęs, kad viskas vien dėl to, kad šalies valdžia negalėjo leisti, kad musulmonas vestų moterį, kuri yra ateities karaliaus motina“, – pasakoja M. al Fayedo draugas.

Princesė Diana

M. al Fayedas žada ir toliau ieškoti tiesos ir viliasi, kad paaiškės tikrieji įsimylėjėlių mirties kaltininkai. „Niekada nepavargsiu kovoti už teisybę“, – teigia sūnaus prieš 20 metų netekęs verslininkas.

  • Diana buvo nėščia

Yra teorija, kad tragedijos metu Diana buvo nėščia. Taip pat tvirtinama, kad Dodi ketino jai pirštis, tačiau nespėjo to padaryti.

Apie tai, kad Diana laukėsi, yra kalbėjęs pats M. al Fayedas. Teismo medicinos ekspertai, tyrę poros mirties priežasties, šį teiginį atmetė. Nepaisant to, 2007 metais vienas tiriamosios žurnalistikos ekspertas iš Prancūzijos vėl pareiškė, kad princesė Diana žuvo būdama „9 arba 10 savaitę nėščia“.

Žurnalistas Chrisas Laffaille‘as sako įrodymų, jog britų karališkosios šeimos narė laukėsi trečiosios atžalos, gavęs iš ligoninės archyvų, skelbia „The Daily Mail“. Reaguodamas į teiginius, Paryžiaus gydymo atstovas pareiškė, kad ši žinia neatitinka realybės, nes dokumentai, bylojantis apie nėštumą, buvo suklastoti.

  • Sugadinti automobilių stabdžiai

Dar 1995 metais paaiškėjo, kad princesė yra net keliems žmonėms sakiusi, kad baiminasi, jog gali būti sugadinti jos automobilio stabdžiai, o jos gyvybei gresia pavojus.

Nepaisant to, koroneris teigia, kad nėra jokių įrodymų, jog būtent dėl sugadintų stabdžių įvyko Dianos ir jos mylimojo mirtimi pasibaigusi avarija.

Princas Čarlzas ir princesė Diana
  • Mįslingas baltos spalvos „Fiat Uno“

Iš karto po avarijos pasirodė pranešimų, kad su Dianos ir Dodi automobiliu susidūrė mįslingas baltos spalvos „Fiat Uno“. Po tragedijos praėjus porai savaičių, Prancūzijos policija patvirtino, kad, prieš tapdamas nevaldomas, „Mercedes“ susidūrė su kitu automobiliu.

Baltų dažų liekanos įbrėžimuose ant „Mercedes“ automobilio paskatino tyrėjus daryti išvadą, kad tas automobilis buvo baltas „Fiat Uno“, pagamintas laikotarpiu nuo 1983 iki 1989 metų.

Vėliau pareikšta, kad ant „Mercedes“ likusių baltų dažų tyrimai atskleidė, kad šis automobilis nebuvo devynerių metų Prancūzijos fotografo Jameso Andansono, kurį dauguma kaltino dėl tragedijos.

„Esame tikri, kad tas automobilis tikrai ne jo. Kalbėjomės su jo našle. Tą naktį jis buvo namie“, – yra sakęs lordas Stevensas. Praėjus trejiems metams po Dianos ir jos mylimojo žūties fotografas rastas negyvas sudegusiame BMW markės automobilyje. Nustatyta, kad prancūzas nusižudė.

  • Balta šviesa

Karys N nebuvo vienintelis, po 1997 metų rugpjūčio 31 dienos tragedijos kalbėjęs apie ryškią šviesą tunelyje, kuriame įvyko nelaimė. Liudininkas Francois Levistre tyrėjams sakė, kad tunelyje matė „didelį ryškios baltos šviesos šaltinį“.

Princesė Diana ir princas Charlesas

Prancūzas, kuris nelaimės metu taip pat važiavo tuneliu, papasakojo, kad princesės ir jos mylimojo automobilį aplenkė motociklas. Jis tvirtina matęs ryškią šviesą, tarsi tai būtų policijos radaras, kuri buvo nukreipta tiesiai į Dianos automobilį, jis pasakojo „The Telegraph“.

Buvęs MI6 agentas Richardas Tomlinsonas taip pat yra teigęs, kad vairuotoją tunelyje apakino specialiai į jį nukreipta šviesa. Vėliau jis savo žodžius atsiėmė.

  • Kitos priežastys

Šiandien į pensiją išėjęs advokatas, kuris buvo vienas pirmųjų tragedijos Paryžiuje liudininkų, teigia, kad iš tikrųjų nelaimę lėmė „kitos priežastys“.

Skelbiama, kad Stanlee Culbreathas apie jas tylėjo iš pagarbos jauniesiems princams Williamui ir Harry. Dabar, praėjus 20 metų, jis sutiko atskleisti bent dalį detalių: jis tvirtina, kad Dianos išgyvenimo galimybę drastiškai sumenkino pavėlavę greitosios pagalbos medikai.

2007 metais, kai buvo atliekamas tyrimas, paaiškėjo, kad prireikė net valandos, kol princesė Diana buvo ištraukta iš sumaitoto automobilio ir pasiekė ligoninę.

Tyrėjai nustatė, kad princesė galėjo būti gyva, jeigu medikai nebūtų gaišę brangaus laiko įvykio vietoje, o būtų skubiai ją vežę į gydymo įstaigą.

Paskutinis pokalbis su sūnumis

Princui Williamui tuo metu buvo 15, o jo broliui Harry – 12 metų.

„Ji kalbėjo iš Paryžiaus; gerai nė nepamenu, ką tada sakiau, prisimenu tik tiek, kad tikriausiai visą savo gyvenimą gailėsiuosi, kad tas pokalbis telefonu buvo toks trumpas“, – princas Harry neseniai sakė televizijai ITV, sukūrusiai dokumentinį filmą princesei Dianai atminti.

Tuo metu jaunieji princai buvo apsistoję karalienės rezidencijoje Balmoralo pilyje Škotijoje, o Williamas kiek anksčiau sakė motinai, kad ten jie „labai puikiai leidžia laiką“.

„Harry ir aš beprotiškai skubėjome atsisveikinti, žinote, (pasakyti) „iki pasimatymo“... žinoma, jei dabar žinočiau, kas nutiks, nebebūčiau toks abejingas“, – sakė Williamas ITV.

Laidotuvių organizavimas

Laidotuvėms teko pasirengti vos per savaitę. Ši skuba kėlė nemažai įtampos.

Karališkoji šeima kovojo su Dauningo gatve dėl tokių dalykų kaip, pavyzdžiui, princų Williamo ir Harry ėjimas paskui motinos karstą, mat vyresnysis velionės sūnus iš pradžių atsisakė dalyvauti laidotuvių procesijoje.

Princesės Dianos liokajus P. Barrellas
Aš, įeidamas į tą palatą ir žiūrėdamas į ją, nuoširdžiai maniau: „Iš tikrųjų ji nemirusi, tai tik pokštas, labai kvailas pokštas, ją bus galima pakelti“.

Kai žinia apie Dianos mirtį ankstų rytą pasiekė karališkąją šeimą, buvo nuspręsta laikinai to nesakyti penkiolikos Williamui ir dvylikos Harry, kurie kartu su senele atostogavo Balmoralo pilyje. Niekas nenorėjo žadinti jų dėl tragiškos žinios, kuri pakeis jų gyvenimus visiems laikams.

Karalienė Elžbieta II taip sunerimo dėl berniukų, kaip jie sureaguos į šią traumuojančią informaciją apie motinos mirtį, kad nurodė paslėpti visus televizorius ir radijo imtuvus.

Kai jiems vis dėlto buvo pranešta skaudi žinia, Harry maldavo tėvo leisti lydėti jį į Paryžių pasiimti mamos kūno, tačiau jam buvo liepta likti.

Princesė Diana

„Daugiausia įtampos visą laiką kilo iš Charleso Spencerio žmonių“, – atskleidė buvusi Tony Blairo ryšių su valstybės institucijomis vadovė Anji Hunter.

„Aš prisimenu ir, tiesą sakant, nugara nueina pagaugai, – sako A. Hunter. – Mes visi kalbėjome apie tai, kad Williamas ir Harry turėtų dalyvauti, kai staiga iš to garsiakalbio pasigirdo princo Philipo balsas. Prieš tai mes nieko iš jo negirdėjome, bet buvo akivaizdu, kad jis sielvartauja. „Kalba eina apie berniukus, – šaukė jis. – Jie neteko savo motinos.“ Pamaniau, „Dieve, čia dar esama kančios.“

Prisimindamas tą akimirką, kai pamatė princesės kūną Pitie-Salpetriere ligoninėje, princesės liokajus P. Barrellas sakė: „Aš, įeidamas į tą palatą ir žiūrėdamas į ją, nuoširdžiai maniau „Iš tikrųjų ji nemirusi, tai tik pokštas, labai kvailas pokštas, ją bus galima pakelti“.

Žmonių širdžių princesė

Princesė Diana buvo tipiška Pelenė, mat 1961 metais gimusi Johno Spencerio ir Frances Spencer šeimoje ji nepateisino lūkesčių. Tėvai neslėpė nusivylimo jos gimimu, nes labai laukė ir tikėjosi berniuko, kuris turėjo pratęsti Spencerių giminę. Ypač skaudus dukters gimimas buvo jos tėvui, sakoma, kad mergaitė visada jautė jo šaltumą ir pagiežą.

Dianos sužadėtuvių žiedas kainavo 30 tūkst. svarų (šiandien jis vertinamas 94,8 tūkst. svarų). Žiedas atrodo labai įspūdingai: 18 karatų balto aukso juosta, 14 deimantų ir 12 karatų ovalo formos mėlynas safyras. Papuošalą dabar mūvi Kembridžo kunigaikštienė Kate Middleton.

Karališkoji šeima

Apie tai, kad galės rinktis vyrą, Diana niekada net nepagalvojo. Tėvai nuo vaikystės jai ieškojo antrosios pusės. Sakoma, kad Spenceriai nesitikėjo jai surasti labai sėkmingos partijos, mat mergaitė vaikystėje buvo stamboka, neišskirtinės išvaizdos.

Princesei teko susitaikyti ne tik su ta mintimi, kad bus prievarta ištekinta už Charleso, bet ir su tuo, jog tėvas į kandidates pirmiausia buvo pasirinkęs ne ją, o... jos seserį Sarah. Dianai buvo nužiūrėta kita partija – princas Andrew.

Įspūdingos jos vestuvės su princu Charlesu buvo transliuojamos 74 šalyse. Ceremoniją stebėjo 750 mln. žmonių. Tiesa, laidotuvės visus dar labiau sudomino, jas stebėjo 2,5 mlrd. pasaulio gyventojų.

Princesė niekada nevertino karališkųjų privilegijų. Ji išsikovojo, kad berniukai lankytų paprastą mokyklą, kuo paprasčiau leistų laisvalaikį, neatitoltų nuo kitų vaikų.

Būdama studente Diana labai norėjo tėvams įrodyti, kad yra savarankiška, tad dirbo pačius paprasčiausius darbus. Ilgiausiai jai teko auklės vaidmuo. Sakoma, kad jai ši profesija labai patiko, mat jauna moteris visada jautė labai didelę meilę ir prieraišumą vaikams.

Diana rėmė ir garsino daugiau nei 100 labdaros organizacijų visame pasaulyje ir pakeitė visuomenės požiūrį į AIDS. Jos labdaringa veikla vis dar klesti ir šiandien, egzistuoja Velso princesės vardo fondas.

Princas Čarlzas ir princesė Diana

Diana turėjo labai didelį būrį ją palaikančių draugų. Tarp princesės artimiausių draugų buvo garsios asmenybės, pavyzdžiui, Eltonas Johnas, Gianni Versace, George Michael ir Michael Barrymore.

Princesė niekada nevertino karališkųjų privilegijų. Ji stengėsi, kad ir jos vaikai gyventų kaip įmanoma paprastesnį gyvenimą, niekuo nesiskirtų nuo savo bendraamžių. Tam labai aršiai prieštaravo princas Charlesas ir jį palaikanti motina karalienė Elisabeth II. Tačiau princesė išsikovojo, kad berniukai lankytų paprastą mokyklą, kuo paprasčiau leistų laisvalaikį, neatitoltų nuo kitų vaikų.

Princesė Diana su sūnumis princu Viljamu ir princu Henriu

Sakoma, kad kiekvieno žurnalo tiražas, ant kurio pasirodydavo žmonių širdžių princesė, akimirksniu būdavo iššluojamas iš parduotuvių lentynų. Jokia to meto garsenybė nesulaukė tokio didelio visuomenės susidomėjimo. Nors nuomonių apie Dianą būta pačių įvairiausių, tačiau abejingų jai neatsirado.

Biografiniuose šaltiniuose rašoma, kad princesė Diana labai žavėjosi stipriomis moterimis. Ją įkvėpė Madonna, Motina Teresė ir Margaret Thatcher. Šaltiniuose minima, kad ji pati visada jautėsi labai nedrąsi ir kukli, bet būtent ryžtingumas bei užsispyrimas ją labiausiai žavėjo kitose moteryse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)