Taigi be gydymosi SPA centruose ir atpalaiduojančių atostogų kurortuose, įžymybės taip pat lankosi pas medikus, kurie jas tikrina ir baksnoja injekcijomis. Ir nors jų asistentai gali nupirkti vaistų, išgerti medikamentus reikia joms pačioms.

Nors išgirsti ligos diagnozę visada būna nemalonu, įžymybių ligos kartais turi ir gerąją pusę, nes padeda informuoti visuomenę apie vieną ar kitą susirgimą.

Imkime, pavyzdžiui, 2013 metais Angelinos Jolie išplatintą pranešimą, kad jai buvo atlikta dviguba mastektomija, kai ji sužinojo, kad turi mutavusį geną BRCA1, kuris didina riziką susirgti krūties vėžiu. Pagerėjusias visuomenės žinias apie genetikos įtaką krūties vėžiui mokslininkai net pavadino „Angelinos efektu".

Taigi svetainė livescience.com pristato dešimt įžymybių, sergančių lėtinėmis ligomis, ir pasakoja, kaip jos gyvena su savo diagnoze.

Selena Gomez: vilkligė

Popmuzikos žvaigždė Selena Gomez atšaukė 2013 metų gastroles, kai jai buvo diagnozuota vilkligė.

Išgirdusi šią diagnozę, dainininkė pradėjo gydymosi kursą ir kurį laiką buvo dingusi iš visuomenės akių, 2015 metais žurnalui „Billboard" pasakojo pati S. Gomez.

Šia lėtine autoimunine liga kur kas dažniau serga moterys, negu vyrai. Ji paprastai diagnozuojama tuomet, kai moteris sulaukia reprodukcinio amžiaus.

Kai žmogus serga vilklige, imuninė sistema atakuoja nuosavo organizmo ląsteles, tarsi jos būtų žalingos įsibrovėlės, teigia Amerikos vilkligės fondas. Tai gali sukelti simptomus visame kūne: odos bėrimus, burnos opeles, inkstų sutrikimus ar įvairių vidaus organų uždegimus.

Vilkligė yra neišgydoma, bet tam tikros priemonės, pavyzdžiui, kortikosteroidai ar monokloniniai antikūnai, padeda sergantiems žmonėms suvaldyti šios ligos simptomus. Pacientams, sergantiems sunkesne vilkligės forma, gali būti skiriami vaistai nuo vėžio.

Vilkligė taip pat buvo diagnozuota Nickui Cannonui, Lady Gagai, Toni Braxton ir Sealui.

Lena Dunham: endometriozė

Rašytoja ir aktorė Lena Dunham jau dešimt metų trunkančią savo kovą su endometrioze aprašė 2015 metų lapkričio naujienlaiškyje „Lenny Letter".

L. Dunham sakė, kad nuo paauglystės ją kankino nereguliarios menstruacijos, pilvo skausmai ir nuolatinis išsekimas. Jos gyvenimas pasikeitė, kai pagaliau buvo diagnozuota endometriozė.

Lena Dunham

Ši liga prasideda tuomet, kai gimdos audinio ląstelės atsiskiria ir pradeda augti kitose pilvo ertmės ar kūno vietose. Tai kelia skausmą ir nereguliarų kraujavimą. Endometriozė taip pat gali kelti problemų, jei moteris bando pastoti.

Vaistai padeda moterims suvaldyti endometriozės keliamą skausmą ir sulėtina ligos progresavimą. Kai kuriais atvejais endometrinių ląstelių sankaupos iš kūno pašalinamos operacijos būdu, nurodo Amerikos endometriozės fondas.

Endometrioze taip pat serga Susan Sarandon, Padma Lakshmi ir Jillian Michaels.

Charlie Sheenas: ŽIV

Aktorius Charlie Sheenas 2015 metais pateko į žiniasklaidos dėmesio centrą, kai per NBC laidą „Today" atskleidė, kad jo ŽIV testas buvo teigiamas.

Ch. Sheenas šią diagnozę sužinojo prieš keturis metus, kai ją paviešino.

Tačiau ŽIV, arba žmogaus imunodeficito virusas, jau seniai nelaikomas mirties nuosprendžiu, kaip buvo prieš kelis dešimtmečius. JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai nurodo, kad šiuo metu su ŽIV gyvena apie 1,2 mln. amerikiečių.

Charlie Sheenas

ŽIV naikina vieno tipo imuninės sistemos ląsteles, vadinamas T ląstelėmis, dėl to šį virusą turintiems žmonėms būna sudėtinga kovoti su infekcijomis. Kai ŽIV išnaikina didžiąją dalį organizmo T ląstelių, sakoma, kad žmogus įgavo imunodeficito sindromą, arba susirgo AIDS.

Šiandien specialūs vaistai, vadinami antiretrovirusine terapija, padeda sulėtinti ŽIV progresavimą ir saugo organizmo imuninę sistemą.

Žmonės, kuriems būdinga didelė rizika apsikrėsti ŽIV, taip pat kiekvieną dieną gali vartoti naujus profilaktinius vaistus, kurie efektyviai apsaugo nuo ŽIV.

Tomas Hanksas: diabetas

Aktorius Tomas Hanksas tai, kad serga II tipo diabetu, paskelbė 2013 metais per televizijos laidą „The Late Show with David Letterman".

T. Hanksas sakė daugelį metų kovojęs su aukštu cukraus kiekiu kraujyje, kol vieną dieną gydytojai jam pasakė, kad jo gliukozės rodikliai yra pakankamai dideli, kad atitiktų diabeto kriterijus (kai cukraus kiekis būna padidėjęs, bet dar nėra tiek didelis, kad signalizuotų diabetą, laikoma, kad tai yra prediabetinė būklė).

Kai žmogus serga diabetu, jo organizmas nesugeba efektyviai kontroliuoti cukraus kiekio kraujyje. Diabetas didina pavojų susirgti širdies ligomis ir, jei nėra kontroliuojamas, sukelia rimtų sveikatos sutrikimų, įskaitant nervų pažeidimus, aklumą ir inkstų nepakankamumą.

Vienas 2015 metų tyrimas, kurį atliko JAV Nacionalinis diabeto, virškinimo ir inkstų ligų institutas nustatė, kad maždaug pusė suaugusių amerikiečių arba serga diabetu, arba turi prediabetą.

II tipo diabetą galima kontroliuoti reguliariais fiziniais pratimais ir sveika mityba.

Diabetu taip pat serga aktorė Halle Berry ir įžymybių šefė Paula Deen.

Kim Kardashian: psoriazė

2011 metais ant savo kojų išvydusi raudonus, sluoksniais besilupančios odos lopinėlius, realybės šou „Keeping Up with the Kardashians" („Gyvenimas su Kardashianais") žvaigždė Kim Kardashian per vieną iš laidų sužinojo, kad serga psoriaze (žvyneline). Ši liga kankina ir jos motiną Kris Jenner.

Psoriazė yra autoimuninė liga. Tai reiškia, kad ji smogia tuomet, kai imuninė sistema pradeda atakuoti nuosavas organizmo ląsteles, o ne svetimas įsibrovėles. Šiai odos ligai būdingi raudoni lopinėliai, padengti plonais, sidabro spalvos žvyneliais.

Kim Kardashian

Nacionalinis psoriazės fondas nurodo, kad šia liga serga apie 7,5 mln. amerikiečių.

Liga, kurios stiprumas gali varijuoti nuo vidutinio bėrimo iki itin varginančios būklės, gali paūmėti kelioms savaitėms ar mėnesiams, o vėliau kuriam laikui atslūgti.

Nors psoriazė laikoma odos liga, naujausi tyrimai rodo, kad su psoriaze siejamas uždegimas gali pasireikšti ir kitose organizmo vietose ir turėti įtakos širdies sveikatai.

Ekspertai mano, kad ligos paūmėjimą gali paskatinti stresas, tam tikrų vaistų vartojimas, alkoholis ar rūkymas. Psoriazės simptomus galima išgydyti, bet pačios ligos – ne.

Michaelas J. Foxas: Parkinsono liga

Televizijos ir kino žvaigždė Michaelas J. Foxas, žinomas iš tokių ikoniškų filmų kaip „Back to the Future" („Atgal į ateitį"), Parkinsono liga susirgo 1991 metais, kai jam buvo 30 metų.

M. J. Foxas laukė 7 metus, kol su savo liga išdrįso pasirodyti viešai. Nors jis atskleidė, kad kartais labai prastai jausdavosi, į Parkinsono ligą jis daugiau nežiūri kaip į kovą ar mūšį, 2012 metais sakė jis žurnalui „Parade".

Parkinsono liga yra neurologinis sutrikimas, pakertantis asmens gebėjimus vaikščioti ir judėti. Šia liga susergama tuomet, kai pradeda žūti smegenų neuronai, gaminantys cheminę medžiagą dopaminą, padedantį kontroliuoti kūno judesius.

Tarp šios ligos simptomų yra rankų drebėjimas, problemos su pusiausvyra, sunkumai ryjant ir rodant veido išraiškas (veidas būna panašus į kaukę), raumenų skausmai.

Šia liga dažniausiai serga žmonės, sulaukę 50 metų.

Anot Nacionalinio Parkinsono fondo, Jungtinėse Valstijose kiekvienais metais diagnozuojama nuo 50 tūkst. iki 60 tūkst. naujų Parkinsono ligos atvejų.

Elisabeth Hasselbeck: celiakija

Buvusi ABC laidos „The View" vedėja Elisabeth Hasselbeck jau dešimtmetį kovoja su celiakija.

Celiakija pažeidžia plonosios žarnos audinius ir neleidžia organizmui deramai pasisavinti maistingųjų medžiagų. Šią ligą sukelia organizmo jautrumas baltymui gliutenui, kuris aptinkamas kviečių, rugių ir miežių kruopose.

Nacionalinių sveikatos institutų duomenimis, Jungtinėse Valstijose celiakija serga per 2 mln. žmonių.

Elisabeth Hasselbeck

Pokalbių laidos vedėja daugelį metų kęsdavo skausmingus virškinimo simptomus, 2009 metais pranešė laikraštis „The New York Daily News".

„Nepaisant to, ką valgydavau, man netrukus prasidėdavo pilvo spazmai, viduriavimas, sustodavo virškinimas – arba visa tai vienu metu", - rašė ji savo knygoje „The G-Free Diet: A Gluten-Free Survival Guide" („Mityba be G: gyvenimo be gliuteno vadovas").

E. Hasselback suprato serganti celiakija, kai 2001 metais filmuojantis laidoje „Survivor: The Australian Outback", dėl itin ribotos mitybos išnyko ligos simptomai.

Dabar ji nevalgo maisto produktų, turinčių gliuteno – tai vienintelė išeitis žmonėms, sergantiems šia liga.

Montelis Williamsas: išsėtinė sklerozė

1999 metais pokalbių laidos pokalbių laidos vedėjas Montelis Williamsas visuomenei prisipažino, sergantis išsėtine skleroze – itin sekinančia liga, kuri pažeidžia galvos ir nugaros smegenis.

„Mano pagrindinis simptomas yra skausmas, - 2009 metais atskleidė jis Oprah Winfrey per jos pokalbių laidą. – Mane kankina skausmas nuo blauzdų iki pėdų, 24 valandas per parą, 365 dienas per metus, ir tai trunka jau 10 metų".

Nacionalinės išsėtinės sklerozės draugijos duomenimis, šia liga Jungtinėse Valstijose serga maždaug 400 tūkst. gyventojų.

Kaip ir kitų autoimuninių ligų atveju, išsėtinė sklerozė pasireiškia tuomet, kai imuninė sistema per klaidą pradeda kovoti su sveikomis organizmo ląstelėmis. Kas tiksliai sukelia šią ligą, nežinoma.

M. Williamsas gyvena su šia liga, paisydamas trijų dalykų: mitybos, sporto ir vaistų.

Nors iki šiol nežinoma, kas galėtų apsaugoti nuo šios ligos, 2016 metais vienas metaduomenų tyrimas nustatė sąsają tarp kavos vartojimo ir sumažėjusios rizikos susirgti išsėtine skleroze. Ši studija parodė tik sąsają, o ne priežasties – pasekmės ryšį, bet tikėtina, kad kofeinas galvos ir nugaros smegenims gali turėti apsauginį poveikį, teigė mokslininkai.

Bretas Michaelsas: širdies yda

2010 metais realybės šou žvaigždė ir buvęs grupės „Poison" vokalistas Bretas Michaelsas patyrė mikroinsultą, kurį sukėlė jo širdyje esanti skylė, skelbė CNN. Mikroinsultus, mediciniškai vadinamus trumpalaikėmis išeimijos atakomis, sukelia kraujo trombai, nurodo Amerikos insulto asociacija.

Kad pagydytų skylę Michaelo širdyje, gydytojai per Michaelo veną kirkšnyje įvedė kateterį ir iki jo širdies nupumpavo vieną prietaisėlį, kuris turėjo visiems laikams sustabdyti neteisingą kraujotaką tarp dviejų širdies ertmių, skelbė CNN.

Bretas Michaelsas

Be šio gydymo Michaelui toliau būtų išlikusi trombų susidarymo rizika, o tai reiškė, kad jį galėjo ištikti dar vienas insultas.

Kiekvienais metais insultas ištinka maždaug 795 tūkst. amerikiečių, nurodo Amerikos insulto asociacija. Skirtumas tarp insulto ir mikroinsulto tas, kad pastarojo sukelta smegenų kraujotakos blokada būna laikina ir smegenims nepadaro neatitaisomos žalos.

Jillian Michaels: policistinis kiaušidžių sindromas

Be to, kad serga endometrioze, kūno rengybos guru Jillian Michaels kenčia nuo policistinio kiaušidžių sindromo (PKS).

PKS, kuris atsiranda dėl moteriškų lytinių hormonų disbalanso, sukelia menstruacijų ciklo ir odos pokyčius, taip pat cistas kiaušidėse ir sunkumus pastojant.

Jillian Michaels

Buvusi televizijos laidos the Biggest Loser trenerė paskelbė serganti PKS, kai sulaukė kritikos už savo žodžius, jog verčiau įsivaikintų kūdikį, negu leistų savo organizmui kęsti fizinius nėštumo iššūkius.

Dėl PKS ji veikiausiai negalėtų pastoti, 2011 metais pranešė The New York Times.

J. Michaels su savo liga kovoja valgydama ekologišką maistą ir reguliariai sportuodama, nurodė Prevention.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)