Tikra tiesa, kad Didžiosios Britanijos monarchės, kaip šalies vadovės, vaidmuo yra iš esmės simbolinis: jokių svarbių kasdienių klausimų karalienė jau seniai nebesprendžia. Beveik visos kitados valdovų turėtos prerogatyvos dabar atiteko vyriausybės ministrams. Vis dėl to tuo atveju, jei Didžiosios Britanijos vyriausybė, pavyzdžiui, paskelbtų karą, pasirašytų sutartį ar žengtų kokį nors kitą svarbų žingsnį, visa tai būtų daroma Jos didenybės vardu.

Kai kurios galios karalienei priklauso ir šiandien, be to, egzistuoja begalė išskirtinių vien jai suteikiamų teisių. Vienos iš jų priverčia nustebti, kitos – net glumina. Svetainėje
thisisinsider.com siūloma susipažinti su keletu keisčiausių priedermių, lig šiol tenkančių Didžiosios Britanijos monarchei.

Karalienei priklauso visos Temzėje plaukančios gulbės

Formaliai karalienei priklauso absoliučiai visos šalies upėse ir ežeruose plaukančios nepažymėtos gulbės, tačiau Jos didenybė savo nuosavybe laiko tik konkrečiose Temzės atkarpose ir atitinkamuose intakuose buvojančius paukščius – bent taip nurodoma oficialioje karališkosios šeimos interneto svetainėje.

Karalienei priklauso visi Didžiosios Britanijos vandenyse plaukantys delfinai

Didžiajai Britanijai, kaip kad skelbia žymiosios patriotinės dainos „Rule, Britannia!“ žodžiai, priklauso platūs vandenys – bangų šiaušiami toliai. O štai karalienei priklauso tai, kas veisiasi ir gyvena vandenų gelmėse. Oficialiai monarchei priklauso visi eršketai, banginiai ir delfinai, gyvenantys Jungtinę Karalystę supančiuose vandenyse. Ši nuostata gyvuoja nuo 1324 metų, kai šalį valdė karalius Eduardas II.

Karalienė gali vairuoti automobilį neturėdama vairuotojo pažymėjimo

Nors vairuotojo pažymėjimai išduodami karalienės vardu, pati monarchė yra vienintelis asmuo Jungtinėje Karalystėje, kuriam teisiškai nereikia turėti vairuotojo pažymėjimo, o jai priklausančios transporto priemonės gali būti be valstybinio numerio ženklų.

Nors vairuotojo pažymėjimo turėti ir neprivalo, karalienė pakankamai puikiai jaučiasi prie vairo. Automobilį valdyti ji išmoko per Antrąjį pasaulinį karą, kai teko vairuoti greitosios pagalbos sunkvežimį darbuojantis moterų pagalbiniame teritoriniame korpuse. (Kalbama, kad karalienė ne tik moka vairuoti, bet ir sugebėtų pakeisti uždegimo žvakę).

Karalienei nereikia turėti paso

Kitaip nei likusiems karališkosios šeimos nariams, karalienei paso turėti nebūtina. Taip yra todėl, kad pasai išduodami karalienės vardu. Kad ir neturėdama šio keliaujant būtino dokumento, Elžbieta II pabuvojo ne vienoje užsienio šalyje.

Karalienė švenčia du gimtadienius

Britanijos valstybės vadovui vienos gimtadienio šventės tikrai per mažai. Oficialus karalienės gimtadienis švenčiamas birželio šeštadienį, nors tikrasis yra balandžio 21-ąją. „Oficialios monarchės gimtadienio iškilmės visada rengiamos ne per tikrąjį jos gimtadienį, o kurią nors kitą dieną. Šios taisyklės ypač paisoma tuo atveju, jei tikrasis gimtadienis nėra vasarą“, – skelbiama „Royal Mint“ svetainėje.

Karalienė turi privatų bankomatą

Privatus, tik karališkosios šeimos nariams skirtas bankomatas įrengtas pirmame Bakingamo rūmų aukšte. Jis pavaldus „Coutts“ – vienam iš prestižinių, privilegijuotus klientus aptarnaujančių Didžiosios Britanijos bankų.

Elžbieta II

Karalienei tarnauja asmeninis poetas

Būti karaliaus rūmų poetu yra didžiulė garbė. Šios pareigos, monarcho sprendimu, patikimos didžiausią nacionalinę vertę turinčių eilių autoriui. Pirmajam tokios garbės sulaukusiam poetui buvo mokama 200 svarų sterlingų metinė premija ir statinaitė baltojo vyno. Šiandien karaliaus rūmų poetui (-ei) dovanojama statinaitė chereso. Iki 2019 metų karaliaus rūmų poeto pareigas eis škotų poetė ir pjesių autorė Carol Ann Duffy.

Karalienė privalo pasirašyti įstatymus

Kad bet kuris įstatymo projektas būtų laikomas faktiškai galiojančiu, jam neturi prieštarauti Jos didenybė. Kai pasiūlytas įstatymas patvirtinamas abiejuose Parlamento rūmuose, jis perduodamas patvirtinti karalienei. Monarchės patvirtinimas vadinamas karaliaus sankcija. Paskutinė karaliaus sankciją atsisakiusi suteikti Didžiosios Britanijos monarchė buvo karalienė Ana 1708 metais.

Karalienė gali skirti lordus

Karalienė turi teisę skirti lordus, posėdžiaujančius aukštesniuosiuose Parlamento rūmuose. Lordų rūmai yra viena iš sudedamųjų Didžiosios Britanijos įstatymų leidimo organo dalių. Kaip ir daugeliu kitų atvejų, šiomis galiomis karalienė naudojasi tik atsižvelgdama į išrinktųjų vyriausybės ministrų patarimą.

Britanijos karalienė Elžbieta II

Karalienė neprivalo mokėti mokesčių (nors tai ir daro)

Karalienė neprivalo mokėti mokesčių, tačiau nuo 1992 metų ji savanoriškai moka pajamų ir kapitalo prieaugio mokestį.

Karalienė gali formuoti vyriausybę

Anksčiau karalienė tikrai turėjo teisę paleisti Parlamentą ir sušaukti visuotinius rinkimus, tačiau nuo 2011 metų, kai įsigaliojo Fiksuoto termino parlamento aktas, tokių galių ji nebeturiu. Dabar, kad būtų paleistas Parlamentas, nesuėjus numatytam penkerių metų terminui, sprendimui turi pritarti du trečdaliai Bendruomenių rūmų narių. Kad ir kaip būtų, šioks toks vaidmuo karalienei visgi paliktas: po rinkimų ji gali kreiptis į konkretų, labiausiai vyriausybę suformuoti gabų Parlamento narį su prašymu tai padaryti.

Karalienė turi riterių

Dabartiniai karalienės riteriai, žinoma, nejodinėja žirgais ir nesistengia užkariauti savo širdies damų prielankumo apie drąsą ir narsą bylojančiais žygdarbiais. Vis dėlto riterių Didžiojoje Britanijoje lig šiol esama. Kaip ir lordai, riteriai yra skiriami karalienės ir jos asmeniškai įšventinami. Riterio vardas paprastai suteikiamas ypatingai Britanijos visuomenei nusipelniusiems asmenims. Tai gali būti verslo, meno, karinių pajėgų ar kitų sričių atstovai.

Karalienė Elžbieta II

Karalienė gali nepaisyti ministrų patarimų konstitucinės krizės atveju

Nors daugelį išskirtinių karalienės prerogatyvų dabar yra parėmę ministrai, vienu atveju ji turi teisę pasinaudoti savo galiomis. Tik didelės konstitucinės krizės atveju monarchė gali pasielgti priešingai nei pataria ministrai. Nors moderniais laikais tokio atvejo nėra buvę, galimybė visgi egzistuoja.

Karalienė gali atleisti visą Australijos vyriausybę

Būdama Australijos valstybės vadove, karalienė turi teisę pasinaudoti tam tikromis su šalies vyriausybe susijusiomis galiomis. Pavyzdžiui, 1975 metais karalienės atstovas Australijoje generalgubernatorius seras Johnas Kerris, sutrikus vyriausybės darbui, iš pareigų atleido ministrą pirmininką.

Karalienė Elžbieta II yra ne tik Didžiosios Britanijos, bet ir Bahamų, Antigvos ir Barbudos, Barbadoso, Belizo, Kanados, Grenados, Jamaikos, Naujosios Zelandijos, Papua Naujosios Gvinėjos, Sent Kitso ir Nevio, Sent Lusijos, Sent Vinsento ir Grenadinų, Saliamono Salų ir Tuvalu valstybių vadovė

Visos išvardytos valstybės priklauso Britanijos tautų sandraugai ir yra buvę Britanijos kolonijos. Jose Britanijos monarchės galios yra tokios pat kaip ir Jungtinėje Karalystėje, nes ji laikoma valstybės vadove. Visgi nevalia pamirštai, kad, kaip ir Britanijoje, minėtose šalyse karalienės vaidmuo tėra simbolinis.

Karalienė yra bažnyčios vadovė

Karalienė Elžbieta II vadovauja Anglikonų bažnyčiai. Ši protestantizmo atšaka yra valstybinė Didžiosios Britanijos religija. Anglikonų bažnyčią XVI a. įkūrė karalius Henrikas VIII, atsiribojęs nuo Romos katalikų.

Ši tradicija lemia vieną įdomią aplinkybę: jei princas Charlesas atsiverstų, tarkim, į islamą, po karalienės Elžbietos II mirties karaliumi tapti negalėtų.

Karalienė šelpia pinigais senyvo amžiaus žmones

Didžiosios savaitės išmalda – tai specialios sidabro monetos, kurias Didžiosios Britanijos karalienė kiekvienais metais per Velykas įteikia tam tikram skaičiui katedroje susirinkusių pensininkų. Šią ypatingą dotaciją gauna tiek pensininkų, kiek karalienė turi metų. Pavyzdžiui, per šias Velykas karalienei buvo 90 metų, taigi, Didžiosios savaitės išmaldą gavo 90 pensininkų. Nors kaldinamos monetos nėra tipinės (jos 3 ir 4 pensų), oficialiai jos turi perkamąją galią, tačiau dėl ypatingo statuso apyvartoje, žinoma, necirkuliuoja.

Karalienė turi imunitetą nuo baudžiamosios atsakomybės

Teisminis persekiojimas Didžiojoje Britanijoje visada vykdomas monarchės vardu, tačiau jos pačios baudžiamojon atsakomybėn patraukti negalima, taip pat negalima reikalauti, kad ji duotų parodymus teisme. Nors tradiciškai priimta laikytis nuostatos, kad karalienė negali turėti neleistinų kėslų arba įvykdyti ką nors neteisėto, klausimas dėl imuniteto nuo baudžiamosios atsakomybės jau tapo diskusijų objektu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)