Daugelis moterų mėgina kopijuoti K. Middleton, pirkdamos jos avimus batelius ar dėvimas sukneles. Tačiau ekspertai sako, kad svarbiausia ne drabužiai, o tinkamas elgesys ir manieros. Etiketo ekspertė Myka Meier mokėsi Didžiojoje Britanijoje ir Šveicarijoje. Etiketo paslaptimis su ja Londone dalijosi ir buvusi karališkųjų rūmų darbuotoja. O dabar ji papasakojo, ko buvo mokoma K. Middleton, kai susitikinėjo su princu Williamu.

Pasak M. Meier, K. Middleton labai mėgsta priimti svečius. „Ji mėgsta ruošti maistą, priimti svečius ir garsėja tuo, kad asmeniškai aptarnauja savo svečius, – sakė „Beaumont Etiquette“ įkūrėja. – Catherine taip pat turi būti tiesiog tobula viešnia, nes kiekvienais metais dėl asmeninių ir profesinių priežasčių lankosi daugybėje vakarėlių. Be to, su karališkąja šeima ji švenčia šventes.“

M. Meier pasidalino keliais patarimais ir taisyklėmis, kurių laikosi net ir pati Kembridžo kunigaikštienė.

1. Į renginį nusiųskite tikrą kvietimą, kuriame nurodytas ir pabaigos laikas

Kai rengiate kokį nors vakarėlį, svečiams išsiųskite tikrą kvietimą. Tai nereiškia, kad reikia siųsti laišką tradiciniu paštu. „Kembridžo kunigaikštienė mėgsta naudotis „Paperless Post“ paslaugomis“, – sakė M. Meier. Dar vienas patarimas: kvietime nurodykite ir vakarėlio pabaigos laiką, kad svečiai neužsisėdėtų iki išnaktų.

2. Pasiruoškite kaip kunigaikštienė. Tai reiškia – iš anksto

Niekas nemėgsta ruoštis visą dieną. Dieną prieš renginį papuoškite jo vietą, padenkite stalą ir pasigaminkite viską, ką galima pasigaminti iš anksto. Renginio dieną būsite gerokai labiau atsipalaidavusi, kai reikės priimti svečius, nes nereikės lakstyti po virtuvę. Tą dieną jūs galėsite labiau susikoncentruoti ir daugiau laiko skirti tik pagrindinio patiekalo gamybai.

3. Tinkamai paruoškite stalą

Išdėliokite lėkštes, duonos lėkšteles, stalo įrankius ir servetėles pagal visus etiketo reikalavimus.

4. Svečius sutikite bučiniu ir tvirtu rankos paspaudimu

Sveikindamasi su svečiais, Kembridžo kunigaikštienė laikosi vietos papročių. Su artimais draugais ir pažįstamais Kate mėgsta sveikintis bučiniu į skruostą. Beje, Niujorke – bučinys į vieną skruostą, o Londone – į abu. Kunigaikštienė taip pat garsėja savo tvirtu rankos paspaudimu.

5. Pateikite kelis patiekalus

„Jeigu laukiate devynių svečių, paruoškite mažiausiai tris skirtingus patiekalus, – paaiškino M. Meier. – Būtinai paruoškite vieną vegetarišką patiekalą. Užkandžius ruoškite vieno kąsnio dydžio, o riebiems produktams pasmeigti naudokite dantų krapštukus. Niekas tikrai nenori sveikintis riebaluotais pirštais“.

6. Supažindinkite kiek galima daugiau žmonių per kiek įmanoma trumpesnį laiką

„Jūsų kaip šeimininkės,vaidmuo yra bendrauti su svečiais ir juos suburti. Visi turi jaustis patogiai, patenkinti ir laukiami“, – paaiškino M. Meier. Raskite bendrų temų pokalbiui ir supažindinkite visus iki vakarienės pradžios.

7. Rankinę laikykite rankose

Renginio metu nepaleiskite savo delninukės iš rankų. Kai Kembridžo kunigaikštienė dalyvauja kokiame nors renginyje, ji visuomet laiko delninukę priekyje abiem rankomis. Arba ji gali laikyti ją vienoje ir sveikintis su laisva ranka. Niekada nepasikiškite delninukės po pažastimi ir nedėkite ant grindų ar stalo. Kai sėdatės prie stalo, delninukę dėkite tarp savo nugaros ir kėdės atlošo.

8. Sėdėkite kaip kunigaikštienė

Sėdėkite tiesiai, kad tarp jūsų nugaros ir kėdės atlošo būtų kiaušinio dydžio tarpas. Jūsų smakras turėtų būti lygiagretus grindims. Kelius ir kulkšnis suglauskite, kulnai visuomet turi būti ant grindų. Galite kojas kryžiuoti per kulkšnis, o kelius kiek pasukti į šoną. Pasak M. Meier, tokiu atveju jūsų kojos atrodys ilgesnės, o ir smalsi akis nekryps jums po sijonu.

9. Vyno taurę laikykite už kojelės

Tai reikia daryti tam, kad nešildytumėte gėrimo. Nepamirškite, kad vyno reikia pilti tik tiek, kad jo telpa užpildytų plačiausią taurės dalį. Taip pat lūpomis prie taurės lieskitės visuomet toje pačioje vietoje, kad visas taurės kraštas nebūtų „nubučiuotas“.

10. Servetėlę imkite tik po šeimininkės

Servetėlę imkite ir dėkite ant kelių tik po to, kai tai padaro vakaro šeimininkė. Kai valotės lūpų kraštelius po valgio, tai darykite vidine servetėlės dalimi, kad maisto dalelės nenukristų jums ant kelių.

11. Trys kąsniai ir viskas

Kembridžo kunigaikštienė suvalgo tris kąsnius (daugiausia keturis) ir padeda stalo įrankius. Valgydama sriubą ji šaukštu semia nuo savęs.

12. Nepadėkite įrankių viso valgymo metu

Jūsų peilis lieka dešinėje rankoje, o šakutė – kairėje. Taip. Net kai kramtote. Maistą dėkite ant šakutės išorinės pusės. Ir galioja ta pati taisyklė: trys kąsniai, tuomet pailsėkite. Pavalgiusi kunigaikštienė įrankius lėkštėje sukryžiuoja, kad jų rankenos būtų tarsi ties ketvirta ir aštunta valandomis.

13. Niekada nesakykite, kad einate į tualetą

Tiesiog atsiprašykite, atsistokite nuo stalo ir padėkite servetėlę ant stalo.

14. Pasirūpinkite vonios kambario švara

Pasirūpinkite, kad vonios kambarys būtų tvarkingas. „Kunigaikštienė greičiausiai renkasi švelnaus kvapo muilą rankoms ir to paties kvapo rankų kremą“, – sako M. Meier.

15. Tinkamai laikykite arbatos ar kavos puodelį

Puodelio ąselę suimkite nykščiu ir rodomuoju pirštu, o viduriniuoju pirštu prilaikykite jį už dugno. Beje, atkišti mažąjį pirštelį geriant arbatą ar kavą būtų labai pretenzinga.

16. Neleiskite svečiams plaukti indų

„Geras svečias visuomet turėtų pasiteirauti, ar šeimininkei nereikia pagalbos. Tačiau dar geresnė šeimininkė niekada neturėtų sutikti, kad svečias plautų indus“, – pabrėžė M. Meier.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją