Nuo pirmųjų mokslo metų dienų iki tos dienos, kai paliko Lietuvą, Agnija mokėsi sostinės Jono Basanavičiaus vidurinėje mokykloje (dabar – Jono Basanavičiaus progimnaziją). Ilgametė mokyklos pradinių klasių mokytoja Nijolė Bielinskienė buvo tas žmogus, kuris Agniją prižiūrėjo pirmuosius penkerius naujų žinių ir įspūdžių kupinus mokslo metus.

Ir nors paskutinįsyk N. Bielinskienė Agniją matė dar 2004-aisiais, šiandien apie ją atsiliepia taip, tarytum tame pačiame kabinete jos buvo dar vakar.

Garsi aktorė, anot jos pradinių klasių mokytojos, jau nuo vaikystės rodė savo potencialą.

„Visuomet žinojau – vidutinybe ji niekada nebus“, – sakė N. Bielinskienė.

Mokytoja Nijolė Agniją prisimena kaip gabią, muzikalią mergaitę, kurią nuo vaikystės traukė menai. Matyt, tam įtakos turėjo ir aktorinė motinos Tatjanos Liutajevos karjera. Dažną vakarą mergaitė po pamokų leisdavo rusų dramos teatre, kur tuomet vaidmenis kūrė jos mama.

„Agnija buvo kūrybinga mergaitė, ji gražiai šoko, dainavo, buvo labai plastiška. Ji taip pat buvo labai savarankiška, kūrybinga, aktyvi ir draugiška. Turėjo įgimtų lyderio sąvybių. Kai rengdavome klasės renginius, jipirmoji imdavo burti mergaičių ratelį įvairiems pasirodymams“, – pasakojo mokytoja.

N. Bielinskienė pabrėžė, kad išskirtinės išvaizdos, dailių bruožų Agnija vaikystėje buvo labai panaši į motiną. Šis panašumas akivaizdus iki šiol

Tatjana Liutajeva ir Agnija Ditkovskytė

T. Liutajeva mokykloje taip pat buvo dažna viešnia, atvykdavo į šventes, klasės susirinkimus. O ir tėvas Olegas Ditkovskis, anot mokytojos, labai rūpinosi savo dukra.

Mokytoja Nijolė pastebi – nors Agnija augo dvikalbėje šeimoje, akcento tikrai nesigirdėjo.

N. Bielinskienė sako, kad Agnijai iškeliavus į Maskvą, ji sostinėje dažnai sutikdavo buvusios auklėtinės tėvą. Jiedu pasišnekučiuodavo, O. Ditkovskis papasakodavo, kaip dukrai sekasi svečioje šalyje.

Tėvų rūpestis dukra buvo begalinis. Tačiau Agnija, kaip pastebi mokytoja, visuomet buvo stebėtinai savarankiška: „Pradinėse klasėse ji buvo labai graži, protinga ir draugiška mergaitė. Bet visų svarbiausia, ji buvo labai savarankiška – tokių vaikų reta.“

Paklausta, kaip A. Ditkovskytei sekėsi mokytis ir ar ji buvo stropi mokinė, N. Bielinskienė paminėjo, kad Agnija, nors ir nebuvo pirmūnė, mokėsi pakankamai gerai, buvo labai imli.

„Pamenu, į kabinetą atėję mokiniai sako: Mokytoja, mes skaitykloje žiūrime filmą, kuriame Agnija vaidina. Pamenu, skaitykloje visi filmą „Karštis“ ir pažiūrėjome pažiūrėjome. Kai Agnija pradėjo aktyviau vaidinti, vis pasidomėdavau, paskaitydavau, kaip jai sekasi“, – sakė N. Bielinskienė.

O kaip gi Agnei sekėsi mokslus krimsti persikėlus į Rusiją?

Mergina mokėsi Maskvos mokykloje nr. 1247, kurioje nemažai dėmesio buvo skiriama lietuviškumui. 2005 m. būsima aktorė ir bendraklasiai dėl mokyklos rekonstrukcijos darbų perkelti į kitą mokyklą nr. 1429, rašo rusų naujienų portalas dni.ru.

Rusų kalbos mokytoja Tatjana Laškevič apie A. Ditkovskytę linkusi kalbėti gražiai.

„Agniją įsiminiau kaip užtikrintai tikslo siekiantį žmogų. Jos rusų kalbos žinios buvo menkos. Dalykų, kurių ji mokėsi, sąraše rusų kalba buvo pažymėta kaip užsienio kalba. Vis tik vos po pusantrų metų trukusių pastangų mergaitė jau ganėtinai gerai kalbėjo šia kalba. Žinoma, jai ne viską padaryti pasisekdavo, juk mano mokomas dalykas sudėtingai įsisavinamas, labai nelengvas.

Norėdama kuo greičiau išmokti kalbą ji net lankydavo papildomus užsiėmimus. Kartais Agnija erzindavosi, kad jai nepavyksta ko nors išmokti, bet neilgai trukus susiimdavo ir pasiekdavo iškeltą tikslą.

Mano dalykas jos atestate įvertintas sąžiningai uždirbtu ketvertu (penkiabalėje vertinimo sistemoje - DELFI).“ – apie buvusią mokinę pasakojo T. Laškevič.

Moters teigimu, Agniją mokytojai mėgo, nes ji visada būdavo draugiška, mandagi ir puiki kulinarė. „Mūsų mokykloje reguliariai organizuota Kaziuko amatų mugė, kurioje Agnė visada dalyvaudavo. Namuose iškepdavo blynų ir jais visus vaišindavo. Agnijos šedevrai būdavo išgraibstomi labai greitai, iki šiol atsimenu jų skonį.“ – pasakojimą apie buvusią mokinę tęsė pedagogė.
Agnė Ditkovskytė
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)