„Sirenose“ pristatomas socialinis teatras matuoja visuomenės gyvenimo pulsą, kalba apie dalykus, kurie tradicinei scenai tiesiog nešauna į galvą. Jis nebūtinai ignoruoja vadinamąsias amžinąsias temas, klasikinius tekstus ar avangardines praėjusio amžiaus teatro tradicijas. Jis gali būti pavojingas, drastiškas ir žavus, ekstremalus ir subtilus, jei jį kuria tabu nepaisantys menininkai, neprisirišę prie vieno žanro ar vienos meno rūšies“, – sako festivalio meno vadovė Elona Bajorinienė.

Pirmuoju pranešimu apie socialiai angažuotas „Sirenas“ tapo meninė ir socialinė akcija moderniausioje sostinės vietoje - Europos aikštėje. Jos metu „Sirenų“ organizatoriai vaišino visus praeivius koše skambant žymiems klasikiniams kūriniams, atliekamiems pianino virtuozo Petro Geniušo. Tai ženklas, kad socialinę tikrovę keisti siekiantis teatras neišsitenka akademinėse teatro scenose.

Anot meno vadovės, jau antrus metus „Sirenose“ bus galima pamatyti pačios aukščiausios kokybės teatrą, kuris šiuo metu yra graibstomas festivaliuose ir palankiai vertinamas kritikų. Užsienio programoje pristatomi aštuoni spektakliai, iš kurių tik trys pastatyti pagal klasikinius pjesių tekstus. Tačiau ir jie, ir likusieji – autorių bei režisierių sceninių eksperimentų ir novatoriškų idėjų įgyvendinti rezultatai, atspindintys šiandienos teatro gyvenimo pulsą.

Antikapitalistinis, šokiruojantis ir skandalingai juokingas iš Argentinos kilusio Rodrigo García šedevras apie tautų veidmainiškumą „Ronaldo, McDonaldo klouno, istorija“ taps šiųmetinių „Sirenų“ kulminacija. Antiglobalizmo vėliavą iškėlęs laisvamanis režisierius ir dramaturgas su Madride įsikūrusiu „Mėsinės teatru“ („La Carnicería Teatro“) jau dešimtį metų maištauja prieš sistemą. Jo manifestas skelbia kerštaujantį meną, o jo misija – išplėšti žarnas romantiškam nuolatinio vartojimo mitui.

Festivalio programoje – ir kitos aštrios menininkų reakcijos į nūdienos socialinę tikrovę. Flamandų teatro garsenybės Luko Percevalio režisuotas ir vokiečių kino žvaigždėmis mirgantis „Otelas“ nagrinėja vienatvės, tapatybės ir rasizmo temas, Torūnės festivalyje „Kontakt“ pagrindinį kritikų prizą pelnęs Gento teatro Victoria spektaklis „Balta žvaigždė” atsigręžia į visuomenės atstumtuosius, o „vengrų Koršunovu“ vadinamas Árpádas Schillingas su Krétakör teatru „Juodoje šalyje“ įspūdingai narstys pasikeitusio posovietinio pasaulio idiotizmą bei pristatys eksperimentinę, kamerinėje erdvėje vaidinamą A.Čechovo „Žuvėdrą“.

Maskvos „Et Cetera“ teatre statyta Oskaro Koršunovo „Tarelkino mirtis“ su teatro ir kino aktoriumi Aleksandru Kaliaginu fantasmagoriškai atskleis visuomenės išsigimimo ir įbaugintų žmonių kvailinimo mechanizmus. Vokiečių menininkų grupė „Rimini Protokoll“ sukvies bankrutavusių avialinijų darbuotojus ant Vilniaus scenos ir parodys spektaklį „Sabenation“ apie skandalingą Belgijos avialinijų „Sabena“ bankrotą 2001 m., kai darbo neteko 12 tūkstančių saugiais save laikiusių žmonių.

Festivalio debiutantų grupės „Skutr“ iš Prahos teatro „Archa“ pastatymas „Slapyvardis“ judesiu įvaizdins internetu apraizgytą šiuolaikinį pasaulį. Čekų trupė, atsiliepdama į „Sirenų“ organizatorių kvietimą socialinei iniciatyvai, sutiko šį spektaklį suvaidinti du kartus – specialus „Slapyvardžio“ seansas bus be atlygio rodomas našlaičiams.

„Sirenos“ nepaliauja būti Lietuvos teatro ambasadoriumi. Lietuviškoje programoje bus parodyta dešimt naujausių režisierių Eimunto Nekrošiaus, Gintaro Varno, Oskaro Koršunovo, Cezario Graužinio, Agniaus Jankevičiaus, Jono Vaitkaus, Aido Giniočio, Valiaus Tertelio spektaklių. Ši tautinio teatro vitrina bus ypatingai įdomi nuolat augančiam skaičiui festivalio svečių - tarptautinių festivalių prodiuserių, kritikų ir teatro specialistų. Šiai dienai jų užsiregistravę per 40 žmonių iš beveik 20-ies pasaulio šalių.

Antrus metus rengiamas „Sirenų“ klubas šiais metais keičia dislokacijos vietą - visi klubo renginiai vyks Vilniaus Mažаjame teatre. Visiems atviroje erdvėje kas vakarą ataidės pagrindinės programos įspūdžiai ir nuotaikos. Jame dalyvaus spektaklių autoriai ir pašnekovai iš Lenkijos, Vokietijos, Čekijos, Vengrijos, Belgijos, Rusijos, Ispanijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, bus rodomi video įrašai, atspindintys įvairiaspalvę dabartinio teatro paletę.

„Sirenos“ tęsia ir edukacinę programą – festivalio partneris „JTI“ scenos menų organizacijų vadybininkams dovanoja seminarą „Tarptautinio kultūrinio bendradarbiavimo strategijos“. Seminarą užbaigs tarptautinė diskusija „Festivalių transformacija” (Theatre Festivals In Transition), kurią moderuos garsūs teatro veikėjai Draganas Klaicas (Nyderlandai) ir Rose Fenton (Didžioji Britanija).

Pirmasis tarptautinis Vilniaus teatro festivalis „Sirenos“ įvyko 2004 m. sėkmingai sutapus Vilniaus miesto savivaldybės ir OKT / Vilniaus miesto teatro kultūrinėms ambicijoms. Jo lankomumas viršijo 100 procentų – spektaklius pamatė per 6000 Lietuvos žiūrovų bei daugiau nei pusšimtis tarptautinių festivalių organizatorių, kritikų bei teatro profesionalų iš užsienio.

Festivalio organizatoriai - OKT / Vilniaus miesto teatras ir VšĮ „Vilniaus festivaliai“. Festivalio mecenatas – „Maxima“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją