Ar princas Harry ir M. Markle apskritai gali tuoktis?

2017-aisiais toks klausimas gali skambėti absurdiškai, tačiau padėtį komplikuoja karališka Harry kilmė, o taip pat ir tai, kad M. Markle yra išsiskyrusi ir dar katalikė („People“ žiniomis, ji lankė Nekaltosios širdies vienuolyno mokyklą Los Andžele).

2013 m. M. Markle išsiskyrė su prodiuseriu Trevoru Engelsonu, bet tai neturėtų būti didelė kliūtis, jei ji ir princas Harry nutartų susituokti, nes karališkoje šeimoje jau būta išsiskyrusių asmenų (princas Charlesas ir jo žmona Camilla Parker Bowles abu buvo išsiskyrę, kai tuokėsi 2005 m.).

Na, o nerimas dėl M. Markle tikėjimo kyla dėl karaliaus Jurgio III Karališkosios santuokos akto, priimto 1772 m., pagal kurį aukščiausią padėtį užimantiems karališkosios šeimos nariams draudžiama tuoktis su katalikais.

Tiesa, nuo 2015 m. įsigaliojo naujos Sosto pavedėjimo akto taisyklės, pagal kurias karališkosios šeimos nariams visgi leidžia tuoktis su katalikais.

Nors, teisiniu požiūriu, galimas kliūtis M. Markle ir princo Harry santuokai būtų lengva pašalinti, karalienė Elžbieta turėtų pritarti santuokai, priešingu atveju jis būtų išbrauktas iš sosto paveldėtojų tarpo.

2015 m. Sosto pavedėjimo aktas pakeitė 1772 m. priimto Karališkosios santuokos akto nuostatas, kurios suteikė monarchui teisę pritarti visų tolimų karališkų giminaičių santuokoms. Pagal naujas taisykles, monarchas turi pritarti tik pirmų šešių sosto paveldėtojų santuokoms. Princas Harry yra penktas paveldėtojas, taigi jam reikėtų senelės leidimo, jei norėtų vesti M. Markle.

Ir visgi koks būtų M. Markle titulas?

Anot Britanijos karališkojo centro, jungtinėje Karalystėje žmonos automatiškai perima vyro titulą, tad M. Markle taptų jos karališkąja didenybe Velso princese Henry. Ir vis tik princese ji netaptų, nes „princesė“ – titulas gaunamas tik gimus Britanijos monarchijoje (todėl Kate Middleton yra Kembridžo hercogienė Catherine, o ne princesė Kate).

Karališkosios šeimos istorikė Marlene Koenig aiškina, kad Harry, kaip ir Willamas, greičiausiai taptų hercogu, taigi jo žmona taptų hercogiene.

„Labiausiai tikėtina, kad jam tektų hercogo titulas. (Vakarų) Sasekso grafystė laisva, taigi (M. Markle) būtų jos karališkoji didenybė Sasekso hercogienė. Jos rangas būtų Jungtinės Karalystės, Didžiosios Britanijos ir Airijos princesė po santuokos“, – aiškino istorikė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)