Šįvakar ant „eurovizinės“ scenos lipo ir dėl kelialapio į Ukrainoje įvyksiantį muzikinį konkursą kovoje jėgas atidavė 11 dalyvių, tarp kurių – slapyvardžiu Alanas pasivadinęs Alanas Chošnau, Valerija Iljinaitė, Vlad Max, grupė „Queens of Roses“, Evaldas Vaikasis, Elvina Milkauskaitė, Aistė Pilvelytė, Julija Jegorova, Audrius Janonis, Rasa Vaštaikaitė ir Neringa Šiaudikytė.

Paskutinę akimirką paaiškėjo, kad šioje atrankos dalyje nedalyvaus atlikėjas Ruslanas Kirilkinas. Tiesa, kol kas jis neatskleidė, kodėl nusprendė nebesiekti kelialapio į „Euroviziją“.

Kiek anksčiau paaiškėjo, kad dėl avarijos pasėkmių sveikatai atrankoje taip pat nedalyvaus ir atlikėjas Soliaris. Tad iš trylikos dalyvių beliko... vos vienuolika.

Komisijos narių kėdėse kas kartą – vis kiti pramogų pasaulio atstovai. Šįkart dalyvių pasirodymus vertino garsusis rokeris Povilas Meškėla, dirigentas Gintaras Rinkevičius, muzikologas Darius Užkuraitis bei muzikos apžvalgininkas Ramūnas Zilnys.

DELFI primena, kad komisijos narių nuomonė lemia tik pusę (50 proc.) vertinimų. Likusi dalis ir „eurovizininkų“ likimas – žiūrovų rankose. Žiūrovai savo balsus už favoritus kviečiami atiduoti šeštadienio vakarą, tiesioginio balsavimo metu.

Pirmoji ant scenos lipo Lietuvos šlagerių princese tituluota Elvina Milkauskaitė su daina „Try“.

Po merginos pasirodymo P. Meškėla teigė, kad jam patiko dainos priedainis, tačiau nieko ypatingo kūrinyje jis taip ir neįžvelgė.

„Neįsižeisk. Graži popsinė daina, kuri skamba radijo eteryje. Tiesiog važiuoji kažkur, praklausai ją ir pamiršti“.

G. Rinkevičius turėjo pastabų kūrinio atlikimui ir minėjo, kad daina jį nuteikė tik „vidutiniškai optimistiškai“.

E. Milkauskaitė

Antruoju numeriu ant scenos lipo energingoji Julija Jegorova su daina „Higher“. Trumpu sijonu pasidabinusi atlikėja ant scenos ne tik pademonstravo savo vokalą, bet ir charizmą bei ekspresyvumą. Julija taip įsijautė į dainą, kad net ėmė šokinėti ant scenos!

D. Užkuraitis žavėjosi merginos vokaliniais gebėjimais, bet tikino nemanąs, kad šis kūrinys yra tinkamo ryškumo „Eurovizijai“ ir pačiai Julijai: „Žinau, kad Julija yra puiki vokalistė, kuri gali dainuoti bet ką. Bet daina jai per daug paprasta“.

Panašios nuomonės laikėsi ir R. Zilnys. „Man liūdna, kai geri Lietuvos vokalistai gauna savęs nevertas dainas. Tai tipiškas diskotekinis kūrinys, kurį Julijos balsas gelbsti“, – sakė muzikos apžvalgininkas.
J. Jegorova

Šiaulietis Evaldas Vaikasas šįvakar – trečiasis. Lyrinę britų kompozitoriaus sukurtą dainą „Fire kisses“ atlikęs vaikinas komisijos, regis, nesužavėjo.

„Ai, vėlgi tokia daina, kokių „Eurovizijoje“ nors vežimu vežk“, – kūrinio pasirinkimą kritikavo R. Zilnys ir pridūrė, kad Evaldo balsas, vis dėlto, malonus ausiai.

P. Meškėla pasidžiaugė, kad vaikino muzikinės karjeros pradžia – puiki, tačiau apie dainą nieko gero pasakyti negalėjo.
E. Vaikasas

Ketvirtuoju numeriu pasirodžiusios Neringos Šiaudikytės pristatinėti nereikia. „Eurovizijos“ atrankoje ji – nebe naujokė. Tik ar jausminga merginos daina „Running out of time“ sužavės komisijos narius?

G. Rinkevičius nepagailėjo atlikėjai vertingų patarimų: „Manau, kad atlikėjas yra tas ryšys tarp autoriaus ir publikos, kuris perteikia kūrinį taip, pasiektų žiūrovų širdis. Noriu, kad būtumėte kritiškesnė sau. Šis kūrinys neblogas, pabaiga, norėtusi, kad būtų kitokia. Bet viskas priklauso nuo to, su kokia energija ir charizma sugebėsite pateikti klausytojams kūrinį“.

D. Užkuraitis žavėjosi Neringos vokalu ir tikino, kad kasmet ji nustebina vis labiau. Tai, anot jo, kol kas tvirčiausias pasirodymas iš šįvakar matytų.
N. Šiaudikytė

Vlad Max, pasirodęs penktasis ir atlikęs dainą „I'll Never Let You Down“, apstulbino komisiją. Ir tikrai ne gerąja prasme.

R. Zilnys pažėrė konstruktyvios kritikos ir vaikino pasirodymą pakomentavo labai taktiškai, neįžeisdamas atlikėjo jausmų.

„Hmm... Suprantate, yra du dalykai, kurių reikia kiekvienam, norinčiam atstovauti bet kokiai šaliai „Eurovizijoje“: vienas yra pasitikėjimas savimi ir, akivaizdu, kad jūs tai turite. Kitas dalykas yra galimybė ir gebėjimas realiai suvokti savo vokalines galimybes, ko galbūt jums šiek tiek trūksta“, – sakė muzikos apžvalgininkas ir pridūrė, kad Lietuvos tokiu pasirodymu liūdinti nereikėtų.

P. Meškėla šįkart buvo gerokai aršesnis. „Mielas drauge, prieš lipant į šią šventą sceną, reikia truputėlį pagalvoti ar gali atlaikyti jos didenybės scenos pagarbą tau. Dainavai tu labai blogai, dainavai pro šalį. Bandei kažką suvaidint, sužaist. Galbūt jaunoms mergaitėms patiko...“.
Vlad Max

Šeštu numeriu pasirodė Shiny Raia slapyvardžiu pasivadinusi Rasa Vaštakaitė. Mergina atliko alternatyvią dainą „All you“.

„Man net labai patiko. Ar tokia daina galėtų būti Eurovizijoje? Manau, kad ne. Vis dėlto, tai per daug alternatyvu“, – rėžė D. Užkuraitis.

G. Rinkevičius nedaugžodžiavo: „Pataikėte ne į tą studiją, ne tai publikai, bet man, kaip muzikantui, buvo įdomu jus išgirsti“.

„Kaip jūs šią dainą besudainuotumėt, niekas neatspės, pataikėt jūs ar ne“, – juokėsi R. Zilnys.
Rasa Vaštakaitė – Shiny Raia

Alanas Chošnau ir jo daina „7 Days“, prie kurios sukūrimo prisidėjo ir pats, paženklinti septintuoju numeriu.

„Pasirodymas puikus, man labai patiko“, – apie savo pasirodymą šmaikščiai kalbėjo A. Chošnau.

R. Zilnys sakė, kad kūrinys jam – labai vasariškas ir gražus, gali skambėti per daugelį populiarių radijo stočių. Bet ar gali pasiekti aukštumų? Vargu.

P. Meškėla Alano pasirodymą įvertino puikiai: „Jaučiasi, kad žmogus stovi scenoje, jaučia ritmą, puikiai atlieka dainą ir gali drąsiai važiuoti ir į „Euroviziją“.

D. Užkuraitis nevyniojo žodžių į vatą ir, regis, suprato gero popmuzikos kūrinio paslaptį: „Kaip gerai pradėti pop dainą? Iškart kalti priedainį!“
Alanas Chošnau

Tarptautinės scenos jaudulio jau ragavusi Valerija Iljinaitė – aštunta. Sceną užkariauti pasiryžusi atlikėja atliko jausmingą dainą „You made me glow“.

R. Zilnys dar prieš pasirodymą buvo susipažinęs su Valerijos atliekama muzika ir žinojo jos vokalines galimybes. Tiesa, pridūrė, kad atlikėja per tris minutes stengėsi parodyti visą save ir tai šiek tiek vargino. Muzikos apžvalgininkas teigė, kad daina galėjo būti atlikta ir šiek tiek paprasčiau.

G. Rinkevičius tikino, kad ši daina tiesiog turi keliauti į kitą etapą! „Jūs – mano atradimas“, – sakė garsus dirigentas.
Valerija Iljinaitė

Devintosios – žavioji „Queens of Roses“ trijulė. Blizgiomis suknelėmis pasidabinusios merginos atliko dainą „Fisherman“. Tačiau ar jų grožis ir vokaliniai talentai padės išplėšti pergalę atrankose?

„Dainos tekstas yra kažkokia nesąmonė“, – dainą apie žvejį sukritikavo R. Zilnys. Tiesa, dainos žodžiai buvo vienintelė pretenzija merginų trijulei iš muzikos apžvalgininko lūpų.

„Jaučiasi, kad ne pirmus metus stovite scenoje. Judėkite į priekį, sėkmės“, – lakoniškai komentavo P. Meškėla.
Queens of Roses

Su kūriniu „Run“ į sceną dešimtasis žengė Audrius Janonis. Dirigentas G. Rinkevičius atlikėjui pasiūlė dainuoti švariau ir profesionaliau, linkėjo padirbėti daugiau.

D. Užkuraitis teigė neabejojantis, kad Audrius – perspektyvus dainininkas, tačiau dainos atlikimu nebuvo sužavėtas. „Jūs neišgyvenote dainos, galbūt dėl savo jauno amžiaus“, – teigė komisijos narys.
A. Janonis

Simboliška, tačiau vienuoliktu numeriu į sceną lipo jau vienuoliktą kartą „Eurovizijos“ atrankose dalyvaujanti Aistė Pilvelytė. Scenoje ji atliko dainą „I'm like woolf“.

Tiesa, pasirodymas prasidėjo nesklandumais. Pradėjus groti pirmiesiems akordamas Aistė paprašė dainą pradėti iš naujo.

„Atsiprašau, niekaip nesusikaupiu. Labai atsiprašau“, – tarė A. Pilvelytė ir po kelių akimirkų iš naujo pradėjo savo pasirodymą.

Po pasirodymo Aistė sakė, kad eiti į sceną „neturint balso“ yra be proto sunku, tad reikėjo laiko susikaupti. Juk ji, kaip pati sako, neturėjo savo didžiausio ginklo – balso.

A. Pilvelytė

R. Zilnys sakė, kad taip, kaip Aistei nutiko šįvakar, nutinka retai. „Jei nebūtumėte pasakiusi, kad kažkas blogai su balsu, 90 proc. žiūrovų to nepastebėtų“, – sakė muzikos apžvalgininkas ir pridūrė, kad ši daina jį, vis dėlto, suintrigavo.

R. Zilnys taip pat paminėjo vieną akivaizdų faktą, kad Aistė – atkakliausia „eurovizinių“ atrankų dalyvė.

D. Užkuraitis iš anksto žinojo, kad Aistei dainą sukūrė 2015 metų „Eurovizijos“ žvaigždė Aminata. Tačiau, jo žodžiais, norėjosi daugiau Aistės ir mažiau Aminatos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (142)