Miršta vadinamosios „kūdikių bumo“ kartos atstovai

1946–1964 metais visame pasaulyje buvo konstatuojamas spartus gyventojų skaičiaus augimas. Tai reiškia, kad 50–70-ies metų asmenys šiuo metu sudaro gerokai didesnę populiacijos dalį, nei prieš keturis ar penkis dešimtmečius. Dėl tos pačios priežasties daugiau tokio amžiaus asmenų yra pasaulio įžymybės, rašo BBC.

Šie vadinamosios kūdikių bumo kartos atstovai pasiekė amžių, kai padidėja gyvybei pavojingų susirgimų, tokių kaip vėžys ar širdies ligos, pasireiškimo rizika.

Tai pasakytina ne tik apie eilinius piliečius, bet ir apie žvaigždes, išgarsėjusias popkultūros pakilimo metais – 7-ajame praeito amžiaus dešimtmetyje. Pavyzdžiui, D. Bowie kūrinys „Space Oddity“ 1969-aisiais metais puikavosi Jungtinėje Karalystėje skelbiamų populiariausių dainų penketuke.
D. Bowie mirė šių metų sausio 10 d. sulaukęs 69-erių metų. Tai įvyko praėjus vos porai dienų po paskutinio jo albumo „Blackstar“ pasirodymo. Lygiai prieš 18 mėnesių dainininkui buvo diagnozuotas kepenų vėžys.

Vis dėlto ši teorija paaiškina ne visas šiemet pasaulį nuliūdinusias įžymybių mirtis. Štai rašytoja ir televizijos laidų vedėja Denise Robertson bei komikas Ronnie Corbettas mirė perkopę 80-ies metų ribą.

Kaltas ydingas įžymybių gyvenimo būdas

Ši priežastis galioja ne visų įžymybių atveju, tačiau keletas iš šiais metais mirusių iškilių asmenybių buvo plačiai pagarsėjusius kaip nevengusios narkotikų ir nepastovių seksualinių santykių.

Šiai grupei priskiriamas ir D. Bowie, kokainą pavadinęs artimu savo sielai, taip pat rašytojas Howardas Marksas, iš prekybos narkotikais susikrovęs milijonines sumas. Vienas iš roko grupės „Jefferson Airplane“ įkūrėjų Paulas Kanteris yra tvirtinęs, kad LSD vartojimas teigiamai veikia mastymą ir skatina dvasinį tobulėjimą.

H. Marksas mirė balandžio 10 d. būdamas 70-ies metų. Jis sirgo storosios žarnos vėžiu. P. Kanterio gyvybė užgeso 74-aisiais jo gyvenimo metais sausio 28 d., po patirto širdies smūgio.

Nei narkotikais, nei alkoholiu nepiktnaudžiavusios įžymybės greičiausiai patyrė nuolatinį stresą ir įtampą, kurie dažnai neatsiejami nuo pelnytos pasaulinės šlovės.

Vyriausiasis „Billboard“ redaktorius Jemas Aswadas šiais metais pasakė: „Daugelis 7-ajame dešimtmetyje, taip pat 8-ojo dešimtmečio pradžioje iškilusių asmenų šiuo metu pasiekė vidutinės savo gyvenimo trukmės ribą. Visi jau sulaukė septyniasdešimtmečio. Reikia prisiminti, kad [jų jaunystės laiku] narkotikų vartojimas ir rūkymas buvo itin populiarūs, o kas vakarą vykdavę koncertai neįtikėtinai alino.“

Atsiranda daugiau įžymybių

Kaip jau minėta, kūdikių bumo era lėmė, kad labai daug žvaigždžių šiuo metu yra įžengę į 52–70-ies metų tarpsnį.

Vis dėlto tam tikras vaidmuo garsinant įvairiose srityse aktyviai besireiškiančias asmenybes neabejotinai tenka ir socialiniams tinklams. Būtent jų dėka eiliniams šių laikų žmonėms paprasčiau pelnyti šlovę.

Pastaruoju metu televizijos realybės šou dalyviai, muzikos atlikėjai ir „YouTube“ kanalų vedėjai, tokie kaip Zoella, yra visame pasaulyje žinomi ir garbstomi asmenys.

Net muilo operų aktoriai dabar kur kas geriau žinomi nei ankstesniais dešimtmečiais, kai išgarsėti buvo įmanoma tik vaidmenimis kine ir teatre.

„Per 10 pastarųjų metų didžiulį vaidmenį suvaidino socialiniai tinklai“, – pastebi BBC redaktorius Nickas Serpellis. Neįtikėtiną šiemet konstatuotų mirčių skaičių jis pavadino fenomenaliu.

Šiaip ar taip, jokia teorija negali visiškai paaiškinti, kodėl būtent 2016-ieji tapo išskirtinai lemtingais daugeliui įžymybių.

Sužinome net ir apie tas žvaigždes, kuriomis nesidomime

Neįtikėtinai išpopuliarėjus internetui galima rasti kuo išsamiausios informacijos, susijusios su bet kuria pasaulinio masto žvaigžde.

Seniau šiokias tokias įžymybių gyvenimo detales sužinodavome iš televizijos, kino, laikraščių ar sklindančių paskalų. Dabar neįtikėtinai daug informacijos skelbiama internete. Čia visų pirma išplatinamos ir žinios apie garsenybių mirtis.

Praėjus vos kelioms sekundėms po sausio mėnesį daugelį gerbėjų sukrėtusios žinios apie A. Rickmano mirtį pasirodymo, socialinis tinklas „Twitter“ buvo užgrūstas liūdesiu persmelktomis žinutėmis. Savo širdgėlą socialiniuose tinkluose lieja ne tik eiliniai gerbėjai, bet ir kitos įžymybės, todėl žinia apie mirtį sklinda dar sparčiau. Taip nutinka kaskart, kai miršta kokia nors įžymybė.
Reikia pasakyti, kad internetas suteikia žinomiems asmenims galimybę net tik skelbti apie save informaciją, bet ir susisiekti su savo gerbėjais ir taip neleisti savęs pamiršti.

Tiesiog atsitiktinumas

Didžiulis 2016-aisiais užfiksuotas žvaigždžių mirčių skaičius gali būti tik atsitiktinumas. Aišku, negalima pamiršti, kad nemažas būrys aktorių ir muzikantų jau įkopė į 6-ąją dešimtį, kai sveikatos problemos tikrai labiau tikėtinos nei jaunystėje.

2016-ieji nusinešė daugybę gyvybių tarp kurių ir gerai žinomos asmenybės, kurios bus minimos dar ilgai. Tai – savo muzika pakerėję kūrėjai, savo talentu užbūrę aktoriai, visas jėgas atidavę sportininkai ar kitaip nusipelnę žmonės. DELFI kviečia prisiminti mus palikusius šiemet.

David Bowie

2016-ųjų pradžioje, sausio 11 dieną, pasaulį sukrėtė žinia apie Davido Bowie mirtį. Atlikėjas mirė būdamas 69-erių. „D. Bowie mirė po įnirtingos, 18 mėnesių trukusios kovos su vėžiu. Paskutines savo gyvenimo akimirkas jis praleido šeimos apsuptyje“, – buvo rašoma oficialioje atlikėjo paskyroje.

Davidas Bowie

Britų kilmės D. Bowie buvo vienas žinomiausių XX a. muzikantų. Paskutinis jo albumas „Blackstar“ buvo išleistas kiek mažiau nei likus savaitei iki jo mirties.

Leonardas Cohenas

Apie tai, kad L. Cohenas iškeliavo anapilin, Rollingstone.com patvirtino lapkričio pradžioje jo muzikiniais reikalais besirūpinanti leidybos kompanija „Sony Music Canada“.

Leonardas Cohenas

„Su didžiuliu liūdesiu pranešame, kad legendinis poetas, dainų kūrėjas, artistas, Leonardas Cohenas iškeliavo. Praradome vieną gerbiamiausių bei produktyviausių vizionierių. Atsisveikinimas su juo vyks vėliau, Los Andžele. Šeima prašo privatumo šiuo gedulo laikotarpiu“, – rašoma L. Coheno feisbuko paskyroje.

Prince'as

Balandžio mėnesį anapilin iškeliavo kitas legendinis atlikėjas – Prince'as. Vyro kūnas buvo rastas jo namuose. Po ilgai trukusių tyrimų paaiškėjo, kad atlikėjo mirtį galėjo sukelti opioidinės kilmės medžiagų perdozavimas.

Prince'as

Pareigūnai apklausė ir Prince'o gydytoją, su kuriuo šis matėsi keletą kartų savaitės bėgyje prieš pat atlikėjo mirtį. Receptiniai nuskausminamieji vaistai buvo rasti dainininko namuose po jo mirties. Policija taip pat atskleidė, kad Prince'o gydytojas Michaelis Schulenbergas atlikėjui išrašė nuskausminamųjų vaistų balandžio 20-tąją, likus dienai iki jo mirties, skelbia BBC.

Kokie tiksliai vaistai buvo išrašyti — neatskleidžiama. Taip pat nėra aišku, ar atlikėjas prieš mirtį vartojo šių vaistų ir ar šie vaistai galėjo sukelti komplikacijas, nuo kurių ir mirė daininkas.

Alanas Rickmanas

2016-ųjų sausį atsisveikinome ir su „Hario Poterio“ bei kitų Holivudo hitų žvaigžde – Alanu Rickmanu. 69-erių vyras mirė nuo vėžio. Alanas Rickmanas buvo viena mylimiausių britų kino žvaigždžių pastaruosius tris dešimtmečius.

Alanas Rickmanas-profesorius Severusas Snape'as

Vyras suvaidino daugybėje kino hitų, tačiau geriausiai buvo žinomas dėl profesoriaus Sneipo vaidmens „Hario Poterio“ filmuose (pasirodė visose 8 „Poteriados“ dalyse).

Negana to, A. Rickmanas buvo išrinktas pačiu geriausiu visų laikų Hario Poterio veikėju MTV apdovanojimuose.

Muhammadas Ali

Šių metų birželį mirė ir legendinis JAV boksininkas – Muhammadas Ali. Vyras mirė būdamas 74 metų, o prieš tai net 32-ejus kovojo su Parkinsono liga. Manoma, kad jo liga buvo susijusi su tūkstančiais smūgių, patirtų šiame brutaliame sporte.

Muhammadas Ali

Dėl pašlijusios sveikatos M. Ali jau daug metų vengdavo kalbėti viešai. Tačiau jis retkarčiais pasirodydavo viešumoje ir reikšdavo savo nuomonę per šeimos narius arba atstovus. M. Ali, pasaulyje žinomas ne vien dėl pergalių turtingos karjeros sporte, bet ir dėl pilietinių teisių aktyvizmo.

Zsa Zsa Gabor

Gruodžio mėnesį pasaulis atsisveikino su aktore Zsa Zsa Gabor. 99-erių moters gyvybė užgeso draugų apsuptyje. Žavi buvusi grožio karalienė Zs. Zs. Gabor, savo karjeros klestėjimo dienomis laikyta platininės blondinės idealu, mėgo brokato suknias, išryškinančias jos vapsvos liemenį.

Zsa Zsa Gabor

Jos ilgame karjeros pasiekimų sąraše esama vaidmenų didelio populiarumo sulaukusiuose filmuose, tokiuose „Mulen Ružas“, „Lili“ ir „Arrivederci Baby!“.

Gene'as Wilderis

Rugpjūtį mirė garsus JAV aktorius Gene'as Wilderis (tikrasis vardas ir pavardė – Jerome'as Silbermanas), pasaulinę šlovę pelnęs dėl vaidmens filme „Vilis Vonka ir šokolado fabrikas“. Aktoriui buvo 83-eji.

Gene'as Wilderis

G. Wilderis gimė 1933-ųjų birželio 11 dieną Viskonsine, JAV. Aktorinę karjerą pradėjęs septintajame dešimtmetyje, aktorius spėjo nusifilmuoti daugiau nei 30 filmų. 1999-aisiais aktorius pranešė, kad jam buvo diagnozuota ne Hodžkino limfoma – limfinės sistemos vėžys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)