„Mano motina mirė 5 val. ryto savo namuose Paryžiuje nuo Parkinsono padarinių“, – pranešė Nathalie Rykiel.

Apie garsios dizainerės mirtį atskiru pranešimu paskelbė Prancūzijos vadovo Francois Hollande'o kanceliarija. F. Hollande'as pavadino velionę „pioniere“, suteikusia „moterims judėjimo laisvę“.

Mezginių karalienės pravardę turėjusi S.Rykiel mezgimo pramonėje dirbo pusę amžiaus. 1968 metais ji įkūrė savo mados namus Londone.

S.Rykiel 1962 metais išgarsino vadinamasis vargšo berniuko megztukas, kuris buvo skirtas dėvėti moterims ir išsiskyrė ilgomis rankovėmis, patrumpintu ir kūno linijas išryškinančiu kirpimu.

Iš pradžių „vargšas berniukas“ sulaukė kritikos, daugiausia dėl į akį krentančių siūlių.

Tačiau viskas pasikeitė 1963 metų gruodį, kai žurnalas „Elle“ ant viršelio išspausdino 19 metų prancūzų popmuzikos dievaitės Françoise Hardy nuotrauką, kurioje ji dėvi raudonai ir rausvai dryžuotą S. Rykiel sukurtą apdarą.

Tai tapo tikra sensacija ir netrukus su S. Rykiel megztukais jau fotografavosi aktorė Brigitte Bardot, atlikėja Sylvie Vartan, o Andrey Hepburn pati apsilankė parduotuvėje ir įsigijo net penkis iš jų.

Per ilgus kūrybos dešimtmečius S.Rykiel išbandė savo jėgas ir kitose mados srityse, tačiau visada liko ištikima mezginiams.

S. Rykiel gimė 1930 metais gana prabangiame Paryžiaus priemiestyje Neji laikrodininko rumuno ir rusės šeimoje ir buvo vyriausia iš penkių dukterų.

1954 metais ji ištekėjo už drabužių parduotuvės savininko Samo Rykielio, su kuriuo susilaukė dviejų vaikų, tačiau vėliau išsiskyrė.

Prancūzijos mados pasaulio atmintyje S.Rykiel išliks kaip viena tų, kurių dėka Paryžius, o ypač jo kairioji pakrantė, įsitvirtino kaip mados sostinė.

S. Rykiel mados namais jau seniai padėjo rūpintis jos duktė Nathalie.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)