Jie ketino su auditorija pasidalinti keliomis istorijomis ir epizodais, minint 50-ąsias susitikimo metines. Šviesiaplaukė Agnetha ir brunetė Anni-Frid ėmė skaityti vienos dainos žodžius, tuo metu Benny ir Bjornas nustebino visus, pradėję ją kartu dainuoti.

Galų gale, nors ir trumpam, uždainavo visi keturi. Tai buvo akimirka, kurios ištikimiausi „ABBA“ gerbėjai laukė daugybę metų. Nebuvo muzikantų, nebuvo reklamos ir, svarbiausia, tai nebuvo įrašyta.

„Parduočiau savo namą, kad tik galėčiau vėl pamatyti kartu dainuojančią „ABBA“!“ – aiktelėjo vienas grupės gerbėjas socialiniuose tinkluose.

Vėliau Anni-Frid Lyngstad prisipažino, kad tai buvo „emocinga“ patirtis ir pridūrė: „Tai buvo labai nostalgiška“. Tad ar tai reiškia, kad „ABBA“ galėtų vėl susiburti? Absoliučiai ne. Bet kokios mintys apie pilną grupės atsikūrimą neturi nieko bendro su realybe.

Bet kodėl? Tai klausimas, kuris jaudino „ABBA“ gerbėjus 34 metus, nuo tada, kai grupė 1982-aisiais pasuko skirtingais keliais.

Kad jiems nereikia pinigų, tikra tiesa: Benny Anderssonas ir Bjornas Ulvaeusas susikrovę atitinkamai 268 milijonų ir 203 milijonų eurų turtus, o grupės dailiosios lyties atstovės tenkinasi po 70 milijonų eurų siekiančiu turtu.

Tačiau labiau nei bet kuris kitas veiksnys, neleidžiantis grupei vėl kartu užlipti ant scenos, yra „ABBA“ narės Agnethos Falskog norai. 66-erių moteris gyvena atsiskyrusi milžiniškoje fermoje kaimiškose Ekerės apylinkėse. Tai netoli Stokholmo esanti sala, kurioje ji pirmenybę teikia ne žmonėms, o savo šunims. Kalbama, kad bet kokios kelionės jai kelia didelę įtampą.

Ji neturi vyro, kartu su ja gyvena jos 43 metų dukra Linda, josios partneris ir judviejų trys vaikai. Trejus metus trukęs romanas su populiariu aukštuomenės atstovu Bertilu Nordstromu jau praeityje ir moterį retai išvysi jos pajūrio name, kurį, kaip kalbama, muzikos legenda įsigijo kaip judviejų meilės lizdelį.

Jos gyvenimo malonumai paprasti: taurė vyno, jos dviejų šunų draugija ir jūros ošimas, be kurio ji neįsivaizduoja savo gyvenimo.

O kaip muzika? Jos vadybininko biuro darbuotojas pranešė, kad tolimesnių solo karjeros planų nėra, o kalbos apie „ABBA“ atsikūrimą buvo sutiktos lakonišku „Jokių komentarų“.

Tad kaip Agnetha iš nesuvokiamai geidžiamos pasaulinės žvaigždės virto atsiskyrėle, kuri viena pati užkerta kelią labiausiai laukiamam grupės atsikūrimui muzikos istorijoje?

Ji ir Bjornas susitiko televizijos šou. Tada ji jau buvo pradėjusi solo karjerą ir net buvo sukūrusi singlą numeris vienas Švedijoje. Tuomet jai tebuvo septyniolika. Pora susituokė 1971 metais, likus metams iki „ABBA“ atsiradimo.

Visi keturi grupės nariai vienas kitą pažinojo iš muzikinės scenos.

Benny ir Bjornas pradėjo kurti ir koncertuoti kartu, kiek vėliau prie jų prisijungė ir merginos. Benny ir Anni-Frid pora tapo 1970 metais, po aštuonerių metų susituokė.

Šeiminį gyvenimą visiems keturiems teko derinti su pasauline šlove. Iki „Eurovizijos“ dainų konkurso 1974 metais – po jo grupė iššovė į pasaulines aukštumas – Agnetha su Bjornu jau buvo susilaukę dukters Lindos, kuriai tada buvo vieneri. Jų sūnus Christianas gimė po trejų metų.

Lengva nebuvo. Kai pora 1979 metais paskelbė pasukanti skirtingais keliais, „ABBA“ gerbėjai buvo šokiruoti. Nors abu tvirtino, kad jų skyrybos visiškai draugiškos, daug ką pasako tas faktas, kad praėjus vos kelioms dienos po išsiskyrimo Bjornas jau turėjo naują mylimąją. Agnetha vėliau prisipažino, kad skyrybos ją palaužė ir jai prireikė psichologų pagalbos.

Grupė gyvavo dar trejus metus, o Benny ir Anni-Frid santuoka žlugo 1981 metais. Po koncertinio turo 1982 metais jie sugrįžo į studiją, tačiau suvokė, kad abiem poroms pasukus skirtingais keliais buvimas vienoje grupėje nei vienam nebekelia malonumo. Nelaimingiausia iš visų jautėsi Agnetha. Būdama vieniša mama, ji jautė kaltę kaskart, kai tekdavo būti toli nuo atžalų.

Pamažu ją vis labiau užvaldė nerimas. Baimė skristi, kuri užgimė po siaubingos patirties privačiame lėktuve, kai grupė pakliuvo į audrą, ėmė stiprėti ir netrukus ji jau bijojo visų kelionių formų.

Gerbėjai jai ėmė kelti siaubą, ji manė, kad jų „isteriškas“ rėkimas grįstas ne susižavėjimu, o neapykanta.

Kai „ABBA“ subyrėjo, Agnetha užsidarė nuo pasaulio. Po to ketverius metus ji net neklausė muzikos. Ėjo dešimtmečiai ir ji toliau tūnojo savo namuose su niekuo nebendraudama. Tuo tarpu Bjornas keitė mylimąsias vieną po kitos, tarp jų atsidūrė ir psichiatrė Hakan Lonnback, kurią Agnetha pasamdė jų santuokai išgyvenant agoniją.

Vėliau pati Agnetha užmezgė romantinius ryšius su Stokholmo detektyvu Thorbjornu Branderiu, kuris buvo paskirtas jos bylai po grasinimų pagrobti jos vaikus. 1990 metais Agnetha slapta ištekėjo antrą kartą – jos sutuoktiniu tapo išsiskyręs chirurgas Tomas Sonnenfeldas. Ji prisipažino apie šią santuoką tik po trejų metų, kai jau vyko skyrybos.

Tuo metu Agnethai taip pat teko susidoroti su dar viena nelaime – motinos Birgit savižudybe. Ji iššoko iš šešto aukšto, kuriame esančiame bute gyveno su Agnethos tėvu Ingvaru. Praėjus metams mirė ir jos tėvas. Agnetha iki paskutiniųjų slapukavo – savo biografui ji pasakė, kad jos motina žuvo per nelaimingą atsitikimą.

Tada prasidėjo keisčiausias jos gyvenimo skyrius – romanas su persekiotoju. Olandas krautuvų vairuotojas Gertas van der Graafas persekiojo ją dvejus metus, reguliariai pasirodydavo prie jos namų. Ji pasiskundė policijai, tačiau 1997 metais užmezgė su persekiotoju santykius.

„Iš jo sulaukiau labai daug dėmesio ir po kurio laiko pajaučiau, kad nebegaliu atsispirti. Norėjau jį pažinti“, – pasakojo Agnetha. Po dvejų metų jie išsiskyrė ir 2000 metais moteris vėl ėmė siekti teismo nurodymo, neleidžiančio jos buvusiajam artintis prie jos namų.

G. Van der Graafas buvo deportuotas iš Švedijos, tačiau dar kelis kartus sugrįžo. 2006 metais jis buvo suimtas vos už kelių metrų nuo jos namų.
Netikėtai 2004 metais Agnetha išleido diską – septintojo dešimtmečio muzikinių perdirbinių rinkinį – ir ėmėsi ribotos jo reklamos kampanijos.

Albumas Švedijos topuose praleido 25 savaites, paskui Agnetha vėll dingo iš visų akiračio.

Kitais metais ji užmezgė romaną su Bertiliu Nordstromu, išties turtingu Švedijos karaliaus draugu.

Agnetha mėgino prisidėti prie „Mamma Mia!“ reklamos, sutikdama dalyvauti „ABBA“ miuziklo premjeroje Švedijoje, kuri vyko 2006 metais. Tačiau kai gerbėjas pabandė ją nufotografuoti, ji pakraupusi užsidengė rankomis.

Nors ji su Bertiliu susitikinėjo toliau, tačiau romantika jau buvo išgaravusi.

2013 metais Agnetha taip pakomentavo visų viltis dėl grupės atsikūrimo: „Manęs visiškai nedomina buvimas žurnaluose, televizijoje ir laikraščiuose. Daugelis žmonių mano, kad tai tik manieringumas, kad aš tenoriu sukurti paslaptingumo atmosferą. Tačiau aš nuoširdžiai to nenoriu. Aš buvau perdozavusi. Noriu būti palikta ramybėje“.

Ji dabar gyvena taip, lyg nuostabios „ABBA“ istorijos nebūtų net buvę. Vienintelis dalykas, kuris ją primena – nuo grupės iširimo jai niekada nebereikėjo dirbti, o tai reiškia, kad atsiskyrimui nuo pasaulio sudarytos dar palankesnės sąlygos.

„Turiu privilegiją priimti kiekvieną dieną tokią, kokia ji išaušta. Einu įvairius atstumus pasivaikščioti su šunimis, o kartais mes kažkur pabėgame. Šunys suteikia žmonėms tiek daug meilės ir draugijos. Jie šimtu procentų sąžiningi ir jų draugijoje gali būti tiesiog savimi. Jie žino, kada esi liūdnas ar blogai jautiesi, kartais vos pažvelgę į tave, ir jie prieina tavęs paguosti“.

Viskas skamba labai jaukiai, tik šiek tiek vienišai. Ir jau tikrai už tūkstančio mylių nuo to superžvaigždės gyvenimo, kokį ji kadaise gyveno.

ABBA muziejus Švedijoje:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)