„Mes ieškojome naujų veidų. Visai netikėtai pastebėjau tikrą mažytį dar nenušlifuotą deimantą“, – sakė J. Galliano.

Tuo metu jaunutė K. Moss save laikė „laukine“, tačiau J. Galliano buvo neperkalbamas ir būtent ją pasirinko kolekcijos pristatymo pradžios akcentu. Mergina labai jaudinosi – nevalgė visą dieną ir buvo siaubingai persigandusi. Vėliau prisipažino besijautusi taip tarsi „būtų visų staiga palikta likimo valiai“. Renginiui pasibaigus, ji nuėjo į dūzges, kur prisiragavo tiek viskio, kad kitą dieną nespėjo į lėktuvą.

Jaunąją K. Moss kankino siaubingos pagirios, ji praktiškai nesiorientavo aplinkoje, buvo siaubingai persigandusi, bet tokia patirtis jai be proto patiko. Netikėtai atsidūrusi visai kitame – mados – pasaulyje ir neturėdama žalio supratimo, kiek šis nuotykis tęsis, ji atvertė naują gyvenimo puslapį.
Merginos nebedomino linksmybės apšnerkštose vietos alinėse, kur prieš tai ji be saiko maukdavo pigų alų ir sidrą. Netrukus jos gumurys įprato prie prabangaus alkoholio „Hemingway Bar“ bare „Ritz“ viešbutyje Paryžiuje, kur netrukus ji pamėgo kokteilį iš prabangaus džino ir tikro šampano.

„Kai grįždavau namo ar įsėsdavau į mūsų automobilį, kuriame nebuvo oro kondicionieriaus (namuose neturėjome ir baseino), mano reakcija būdavo daugmaž: „Čia tai jau tai tikrai ilgam neliksiu“, – yra sakiusi pati K. Moss.

Vienas fotografas Paryžiuje K. Moss buvo sakęs, kad ji neturi iš viso jokių galimybių užkariauti mados pasaulio, esą ji „tik dar viena iš daugelio kalių“. Tuomet penkiolikmetė K. Moss į jį tiesiog kreivai pasižiūrėjo ir nusijuokė.

Pati pradžia

K. Moss modelių agentas pastebėjo, kai jai buvo 14 metų. Jis tiesiog kartu su tėvais ėjo JFK oro uoste. Nepaisant to, merginos nuotraukos buvo laikomos atsarginiame „galbūt“ variantų stalčiuje tol, kol K. Moss globėja, mados fotografė Corinne Day, nesiėmė aktyvių veiksmų. 1990 metais K. Moss pradėjo svaiginančią kelionę į karjeros aukštumas. Viskas prasidėjo nuo nuotraukos, papuošusios britų stiliaus biblija vadinamo žurnalo „The Face“ viršelį.

„Corinne mokėjo mane pravirkdyti“, – teigia pati K. Moss. Tai, pasirodo, ir buvo svarbiausia.
„Kuo labiau tave erzinu ir pykdau, tuo geresnės nuotraukos pavyksta“, – sakydavo fotografė.
1992 metais K. Moss buvo pasirinkta naujuoju „Calvin Klein“ veidu. Reklaminei kampanijai ji turėjo fotografuotis be liemenėlės. Nors jai tai atrodė tiesiog siaubinga, mergina nugalėjo drovumą ir sutiko. Karjeros pradžioje ji netgi svarstė galimybę pasididinti krūtinę, tačiau, suvokusi, kad darbo netrūksta ir be plastikos chirurgų įsikišimo, šios minties netrukus atsisakė. Tiesą sakant, tai buvo dar vienas dalykas, išskyręs ją iš kitų.

K.Moss „Calvin Klein“ reklamos kampanijoje turėjo dirbti su hiphopo žvaigžde norėjusiu tapti Marku Wahlbergu. Nė vienas nebuvo patenkintas tokiu fotografo pasirinkimu. M. Wahlbergas didžiąją laiko dalį praleido kasydamasis tarpukojį, o K. Moss – išraiškingai vartydama akis ir piktindamasi. Glennas O‘Brienas, kuris buvo atsakingas už scenarijų televizijos reklamai, pasakojo, kad M. Wahlbergas iš scenarijaus išbraukdavo tai, kas jam atrodė nepriimtina. Be to, vaikinas savo elgesiu ir pasisakymais davęs aiškiai suprasti, kad K. Moss, anot jo, niekuo neypatinga ir niekuo neišskiria iš kitų naujų modelių. „Man tokios berniukiškos išvaizdos laukinukės ne prie širdies. Ji man buvo kaip pusseserė ar kažkas tokio“, – yra sakęs modelis.

„Man jis nė trupučio nepatiko. Buvo labai nejauku glaustis prie žmogaus, kuriam netgi jaučiau savotišką atmetimo reakciją. Man tas jausmas labai nepatiko. Dvi savaites sunkiai prisiversdavau pakilti iš lovos“, – „Calvin Klein“ kampaniją ir patirtus sunkumus prisimena K. Moss.

Tuo metu K. Moss pradėjo smarkiai gerti. Mergina apsilankė pas gydytoją, kuris jai prirašė „Valium“, tačiau jos tuometinio vaikino mama, pas kurią ji gyveno Niujorke, neleido jų gerti.

„Visiems buvo nusispjaut, kaip jaučiuosi. Maniau, kad mirsiu“, – sudėtingą laikotarpį prisimena modelis.

Kampanijos būta itin sėkmingos, ji išgelbėjo ne tik gerą mados namų vardą, bet ir paklojo solidų pamatą K. Moss karjerai.

„Man K. Moss įvaizdis buvo tarsi nauja pradžia, naujas etapas, atsisakant 9-ojo dešimtmečio vizijos. Tiek daug to meto modelių savo kūnus darkė įvairiais implantais, kūrė save iš naujo, norėjo pergudrauti gamtą... Noriu pasakyti, kad buvo tiesiog neįmanoma įsivaizduoti, ką modeliai išdarinėja su savo kūnais, kam gali ryžtis. Manau, kad 9-ąjį dešimtmetį įvyko lūžis, prasidėjo kardinalūs pokyčiai. Ieškojau merginos, kuri galėtų tapti to naujo įvaizdžio, judėjimo, mąstymo veidu ir kūnu. Savotiška natūralaus grožio ambasadore“, – apie sėkmingą reklamos kampaniją su K. Moss kalbėjo dizaineris C. Kleinas.

Deja, kiti K. Moss nevertino kaip pokyčių pranašo. Palyginus su įspūdingais tų laikų supermodeliais, rėkte rėkiančiais apie Amerikos viršenybę, ši smulkaus sudėjimo mažakrūtė britė piktino ir erzino. Nieko panašaus nebūta nuo garsiosios Twiggy laikų. Maža to, netrukus K. Moss ir C. Kleinas buvo apkaltinti propaguojant anoreksiją, heroino vartojimą, vaikų pornografiją ir netgi Vakarų civilizacijos žlugimą. K. Moss atvaizdas buvo visur – ant autobusų, kioskų ir telefono budelių.

Kate Moss

„Taip, buvau itin liekna, tačiau taip nutiko dėl itin didelio užimtumo, renginiai ir užsakymai vijo vienas kitą, dirbau labai sunkiai. Darbai prasidėdavo anksti ryte. Neturėjau, kada pavalgyti. Kai viskas prasidėjo, apie pietus nebūdavo kada galvoti“, – sunkią pradžią ir pirmuosius jai mestus kaltinimus prisimena pati K. Moss.

K. Moss prisipažįsta, kad didžioji dalis 1993 metų buvo nulaistyta ašaromis. Ji buvo ta pati mergaitė, kuriai kadaise mama buvo pasakiusi, kad gyvenimas nėra vienos linksmybės, o tuo laiku ji kategoriškai atsisakiusi tuo patikėti. „Kodėl po velnių taip negali būti? Kodėl negali visą laiką būti linksma?“, – klausdavo mamos. 1993 metai buvo tas metas, kai ji pagaliau praregėjo ir pradėjo suprasti, kad gyvenimas iš tiesų nėra nesibaigiantis vakarėlis.

1994 metais K. Moss sutiko aktorių Johnny Deppą. Jis jau buvo išsiskyręs su pirmąja žmona, be to, spėjęs jau tris kartus susižadėti – paskutinis kartas buvo su aktore Winona Ryder. Sužadėtuvės žlugo ir jam teko savo garsiąją tatuiruotę „Winona Forever“ pasikeisti į kitą – „Wino Forever“. J. Deppas buvo kaip reikiant įklimpęs į alkoholio ir narkotikų liūną, praktiškai visą laiką leisdavo naktiniame klube „Viper Room“, kur atrodo, kad linksmybėms nėra ir negali būti galo.

Kate ir Johnny buvo stilingiausia ir labiausiai nuo narkotikų ir alkoholio apsvaigusi porelė nuo Keitho Richardso ir Anitos Pallenberg laikų – tikrų tikriausi „Traukinių žymėjimo“ kartos veidai. K. Moss mylėti J. Deppą buvo labai nelengva, ją labai gąsdino jo nuotaikų pokyčiai, tačiau labiausiai ji baiminosi, kad aktorius vieną dieną ją paliks. Modelis prieš daugybę mylimojo nuodėmių užmerkdavusi akis, pavyzdžiui, negirdomis nuleidusi vieną 1994 metų spalio naktį prezidentiniuose Niujorko „Mark Hotel“ viešbučio apartamentuose.

Į viešbutį buvo iškviestos policijos pajėgos. Atvykę pareigūnai aptiko nusiaubto kambario viduryje sėdinčią persigandusią Kate. J. Deppas buvo sulaikytas, jam pateikti kaltinimai nusiaubus apartamentus, kuriuose viena naktis kainuoja 2200 dolerių. Suskaičiuota, kad jo padaryta žala siekė 10 tūkst. dolerių.

„Galima sakyti, kad Johnny išrado grandžo stilių. Jis visada atrodė gerai – net ir su antrankiais“, – yra sakęs režisierius Johnas Watersas.

Kaip jau minėjome, jam atsispirti buvo sunku, tačiau įmanoma. Dizainerė Anna Sui prisimena kartą apsilankiusi K. Moss bute – ten vyko nedidelis vakarėlis. Jai į akis krito faktas, kad J. Deppas savo merginą paprasčiausiai ignoravo.

„Jis visą laiką stoviniavo pakampėse kartu su bičiuliais. Manau, kad mes visi tuo laiku buvome tiesiog mados pasaulio žmonės ar kažkas panašaus“, – prisiminimais dalijasi dizainerė.
Tuo metu K. Moss jautėsi nepilnavertė ne tik mados pasaulyje (manė nesanti verta būti lyginama su kitais supermodeliais), bet ir buvo įsitikinusi, kad nėra verta ir tokio mylimojo kaip J. Deppas. Klusniai darė viską, kad jam įtiktų.

„Kai tiksliai žinai, ką nori daryti ir būtent tai ir darai, jautiesi saugiai, savo rogėse. Noriu rasti užsiėmimą, kuris man tikrai patiktų, būtų prie širdies, nes modelio darbas man ne mielas. Visi tie žmonės aplinkui, baisiausia, kad jie savo darbą myli iš visos širdies. Labai jiems pavydžiu... Mados pasaulis man neteikia džiaugsmo. Mada negali pakeisti pasaulio, nes paprastas žmogus tikrai nesidomi, pavyzdžiui, mados fotografija“, – karjeros pradžioje yra sakiusi K. Moss.

Tuo metu ji neturėjo žalio supratimo, kad jos atėjimas į mados pasaulį pradėjo revoliuciją, tad nieko keisto, kad nežinojo, kaip tuo pasinaudoti.

J. Deppas, kuriam pagaliau pradėjo pabosti vakarėliai, negalėjo su tuo susitaikyti. Vienu metu K. Moss galėjo sušniaukšti tris gramus kokaino ir išgerti butelį degtinės. Ji ne kartą tvirtinusi, kad esą gydytojas jai sakęs, kad būtent degtinė – vienintelis alkoholinis gėrimas, nekenkiantis grožiui. K. Moss buvo tokia neprilygstama linksmybių klausimu, kad netgi buvo užsitarnavusi pravardę Tankas. Be to, vienas modelio bičiulis pasidalijo įtarimais, esą J. Deppas galėjo būti jai neištikimas.

„Ji nuolat jam skambindavusi – į filmavimo aikšteles, viešbučius. Jam būdavo nusispjaut. Be to, ji niekada jam nesuko galvos dėl jo priklausomybės nuo narkotikų. Vienintelis dalykas, dėl ko ji nerimavo – tai, kad darbai neleidžia jiems būti kartu“, – pasakoja bičiulis.

Neilgai trukus po to, kai 1997 metais kartu pasirodė Kanų kino festivalyje, K. Moss ir J. Deppas pasuko skirtingais keliais. Skyrybos įvyko po audringo barnio poros namuose Los Andžele. Paaiškėjo, kad K. Moss manė, kad jie vis dar kartu gyvena, tačiau aktoriui taip nepasirodė.
Aktorius su K. Moss kartu gyveno Niujorke, tačiau ši laimė truko trumpiau nei pusę metų. Kad ir koks audringas tuomet buvo J. Deppo gyvenimas, K. Moss mėgtos linksmybės jam pasirodė nepakeliamos. Kaip teigia viena modelio draugė, po skyrybų K. Moss tiesiog pasiuto – ji paprasčiausiai negalėjo tuo patikėti.

Dar daugiau vakarėlių

K. Moss pradėjo gyventi nuo vakarėlio iki vakarėlio – linksminosi su roko muzikantais ir kino žvaigždėmis. bulvarinė spauda tikrai turėjo, ką veikti. Trumpiau tariant, nors besaikis lėbavimas buvo viena iš išsiskyrimo su J. Deppu priežasčių, modelis nusprendė, kad reikia gydytis tuo pačiu, kuo ir susirgo.

„Nesibaigiančios linksmybės ir narkotikai. J. Deppas taip pat vartojo, bet jis visada jautė saiką, ko apie K. Moss pasakyti niekas negalėjo. Jie tiesiog nebegalėjo liautis“, – teigia vienas šaltinis, neblogai pažinojęs porą.

Jungtinės Karalystės žiniasklaida noriai rašė apie romantinius K. Moss ryšius su keliomis draugėmis, tarp kurių buvo ir Jude Law žmona Sadie Frost, kuri, kaip teigia artimi šaltiniai, manekenę pradėjo kaip reikiant įsimylėti.

Kai S. Frost apie beužgimstančius jausmus pasakė J. Law, jis netgi savotiškai apsidžiaugė. Į meilės ryšius įsipainiojo visi trys. S. Frost vyro atžvilgiu visada buvo itin savininkiška. Sklido gandų, kad ji yra grasinusi kartu su J. Deppu vaidinusiai šešiolikmetei Claire Danes, tačiau K. Moss buvo vadinamojo garsenybių klubo „Primrose Hill“ karalienė, kad S. Frost nesiautėjo.

„Jie kartu linksminosi, kartu miegojo. Visas gyvenimas tada buvo vienas didelis vakarėlis – tuštybių tuštybė. Kate galėdavusi visus apgerti. Ketvirtadienį išeidavo linksmintis, o namo parsirasdavo tik sekmadienį. Visi, kurie bandė ją atvesti į protą, buvo laikomi išdavikais. Anot Kate, tikras draugas buvo tas, kuris buvo pasirengęs linksmintis – visą parą, diena iš dienos“, – teigia neįvardytas šaltinis.

„Ji niekada nemokėjo būti viena, bijojo akistatos su savimi. Narkotikai ją gelbėjo nuo būtinybės mąstyti“, – samprotauja tas pats šaltinis.

Sužinojusi, kad J. Deppas įsimylėjo žvaigždę iš Prancūzijos Vanessą Parasis, kuri vos po kelių savaičių pastojo, K. Moss tiesiog neteko proto.

Ji dviem audringoms savaitėms išvyko į Ibizą, kur leido laiką su Jasonu Lake, kuris vėliau nepasididžiavo žiniasklaidai išpliurpti, kaip garsusis modelis plempė tekilą ir degtinę.

„Skubėjau gyventi. Galvodavau: miegas? Kas tai? Kam tai? Kam gaišti laiką, kai galima tiek visko nuveikti“, – tada galvojo pati K. Moss.

Audringas K. Moss gyvenimas - nuotraukose:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)