Teisybės dėlei reikėtų pasakyti, kad tai jokia naujiena gėjams ir biseksualiems vyrams, kurie, lyginant su heteroseksualiais vyrais, istoriškai dažniau turi mitybos sutrikimų ir apskritai patiria daugiau kultūrinio ir seksualinio spaudimo, susijusio su kūno įvaizdžiu – svoriu, rasine priklausomybe ir pirmenybe ar vyriškumu.

Vis daugiau pasaulio vietų vyrai, o ypač jauni vaikinai patiria nerimą dėl „idealių“ bruožų, kurie tradiciškai priskiriami fiziškai patraukliems vyrams. Šią tendenciją puikiai atspindi vyrų grožio produktų rinka: nuo 2012 iki 2014 m. vyrų grožio produktų skaičius visame pasaulyje išaugo daugiau nei 70 proc. Vien 2013 m. vyrų odos priežiūros priemonių rinka visame pasaulyje sudarė 3,3 mlrd. dolerių.

Kalbant paprastais žodžiais, vyrai pradeda skirti daugiau dėmesio savo išvaizdai ir rūpintis tuo, kaip atrodo, ir kaip tai veikia savęs suvokimą. Tai sukelia daug prieštaringų diskusijų.

Šiame filmuke galite pamatyti, kaip skiriasi idealaus vyro samprata skirtingose pasaulio šalyse:

JAV

Amerikoje idealaus grožio vyras yra plačios viršutinės kūno dalies – plačiapetis, raumeninga krūtine ir rankomis. Pagrindinis tokį vyrą apibūdinantis terminas, ko gero, yra „V formos“.

Pastaraisiais metais Amerikoje taip išpopuliarėjo barzdoto, languotais marškiniais vilkinčio vyro (patikslinimas: baltaodžio) įvaizdis, kad jie net turi atskirą terminą – „lumberseksualas“ (nuo angl. „lumberer“ – medkirtys).

Meksika

Meksikiečių vyriškumo sampratoje labai svarbus terminas yra „mačo“ arba „mačizmas“. Tyrimai parodė, kad vyrai, kurie identifikuojasi su tradicine Meksikos kultūra, labiau vertina mačistinį elgesį – agresyvų vyriškumo demonstravimą.

Reakcija į tradicinę meksikiečių vyriškumo sampratą yra „kabaljerizmas“ („caballerismo“) – kabaljeras yra džentelmeniškas šeimos vyras.

Brazilija

Baltaodžiai laikomi pranašesniais už juodaodžius, o šviesūs tiesūs plaukai yra vienas iš pagrindinių idealaus jų grožio atributų.

„Germaniški bruožai“ ir įdegusi oda Brazilijoje laikomi idealaus ir vyrų, ir moterų grožio atributais.

Pietų Afrika

2011 m. St. Andrews universitetas paskelbė tyrimą, kuriame apžvelgė žiniasklaidoje propaguojamo afrikiečių grožio idealą. Paaiškėjo, kad lyginant juodaodžių ir baltaodžių Pietų Afrikos modelių išvaizdą, afrikietiškos kilmės modeliai buvo gerokai lieknesni už baltaodžius.

2014 m. žurnalo „Plos One“ tyrimas parodė, kad Pietų Afrikos juodaodžiai ir maišytų rasių paaugliai vis labiau priima vakarietiškus idealaus kūno standartus, susijusius su lieknumu ir raumeningumu.

Nigerija

Tradicinėje Nigerijos kultūroje tobulai gražiu laikomas tvirtas ir stiprus vyras.
Vyrų grožio standartai pasaulyje

Turkija

Turkijos kultūroje tradicinius stiprius vyrus vis dažniau keičia romantiškesni, jautresni veikėjai.

Tyrimo, kuris buvo paskelbtas moksliniame žurnale „Archives of Sexual Behavior“, išvadose teigiama, kad turkėms labiau patinka vyrai, kurių krūtinė neplaukuota.

Italija

Italai nebijo rengtis ryškių spalvų drabužiais, net ir tokių spalvų, kurios tradiciškai laikomos moteriškomis – rožinė ir violetinė.

Italai linkę save puoselėti, pavyzdžiui, pešiotis antakius.

Didžioji Britanija

Dabartinė britų vyriškumo samprata susiformavo iš buvusio aktualus pasidalijimo tarp metroseksualų ir vadinamųjų „lads“. Metroseksualai labai rūpinosi savo išvaizda, o „lads“ atstovavo chuliganiško paauglio tipui. Naujasis britas rūpinasi sveikata ir domisi kultūra.

1 iš 5 suaugusių britų turi tatuiruotę – tai vienas iš didžiausių rodiklių pasaulyje.

Indija

Bolivudas“, kuriantis specifinius indiškus filmus, yra didžiausia filmų pramonė pasaulyje, turinti didelę įtaką visam Indijos subkontinentui.

Šiuolaikinė indiška vyriškumo samprata skirta sustiprinti vyrų pasitikėjimą savimi parodant galią prieš kitus vyrus ir prieš moteris.

Pietų Korėja

Pietų Korėjoje vyrauja pop žvaigždžių kultas. Vyrų grožio idealas yra paradoksalus – raumeningo kūno ir švelnių veido bruožų samplaika, be to, jų išvaizda labai stilizuota.

Taip pat šalyje paplitusi plastinė chirurgija. Populiariausios operacijos – akių didinimas, dvigubo voko formavimas ir nosies korekcija, suformuojant ją išraiškingesnę.

Filipinai

Šiuolaikinė filipiniečių vyriškumo samprata susiformavo iš vietinių nuostatų, kurioms įtaką padarė ispanų bei JAV kolonizavimas.

„Facebook“ atliktoje apklausoje dauguma respondentų pažymėjo, kad idealaus vyriško grožio ir stiliaus sampratai didžiausią išorinę įtaką padarė tradicinės šalies sąsajos su Ispanija ir Amerika, o dabar dar juntama stipri korėjiečių pop kultūros įtaka.

Australija

Įvairiuose tyrimuose teigiama, kad jei statistinis australas svajoja apie kitokią išvaizdą nei dabartinė, paprastai jis nori būti aukštesnis, raumeningesnis ir lieknesnis.

Šešios populiariausios plastinės operacijos tarp Australijos vyrų yra nosies korekcija, akių vokų pakėlimas, varpos didinimas, ausų korekcija, veido tempimas ir riebalų nusiurbimas.

2013 m. kelionių ir pažinčių portale MissTravel.com australai buvo išrinkti seksualiausiais vyrais pasaulyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (166)